Dodaj do ulubionych

Kaszel, chrypka, zaczynajacy się katar i...

05.11.11, 18:09
rozgrzane poliki..................... czyli pilnej porady potrzebuję!!!!
Malwa wstała dziś z chrypą, niestety nie chce przechodzic, kaszle, zaczyna się katar, i widze ze nabiera rumieńcow ;/

Jak szybko (i czym) przyatakowac, aby zatrzymać i zeby było lepiej?? Cholera oczywiście jest weekend!!
Czy u dzieci mozna stosowac Amol do nacierania???
Ratunku!!!!!
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Kaszel, chrypka, zaczynajacy się katar i... 05.11.11, 18:11
      Już dovzytałam,ze amolu nie wolno.
      • metanira Re: Kaszel, chrypka, zaczynajacy się katar i... 05.11.11, 19:25
        Natrzeć możesz pulmexem baby. Ja w takich sytuacjach podaję rutinaceę w syropie dla dzieci 3 razy dziennie, do nosa nasivin soft albo eupforbium, jak miałam to dawałam lipomal i gorączkę spędzam, jak jest powyżej 38 st.C. Bywało, że po jednym dniu takiej infekcji było po wszystkim, czasem po trzech. Przeciwkaszlowo stodal, supremin lub sinecod, jeśli kaszel mokry to w ciągu dnia wyksztuśnie flavamed albo deflegmin. Niestety jeśli kaszel stawał się mokry + wysoka gorączka trudna do spędzenia, to bez lekarza się nie dało. Ale jeśli to wirus, to jest szansa. Bądź dobrej myśli :)
        • ankas4 absolutnie nie:pulmexem baby. 05.11.11, 20:41
          A to juz mówię czemu, bo napisałas, ze malwa ma chrypkę, chrypka moze ale nie musi zwiastować zapalenie krtani, a pulmex nie jest wtedy wskazany, bo moze bardzo podrażnić.
          Ja jak dziecko zaczyna miec chrypę idę od ręki do lekarza aby zajrzał profesjonalnie do gardła, bo wtedy zazwyczaj zaczyna się u nas sprawa krtaniowa i ja zawsze wtedy atakuje inhalacjami i duzo duzo picia. Zdrówka dla Malwinki!
          • alcea3 Re: absolutnie nie:pulmexem baby. 05.11.11, 20:47
            Pulmexem nie posmarowałam z dwóch przyczyn: nie mam skonczył sie :) a po drugie nie wolno nim smarowac w stanach podwyzszonej temp, a Malwa przed snem miała ok 37 stopni.
            • lee_a Re: absolutnie nie:pulmexem baby. 05.11.11, 21:36
              u nas lipomal, uderzeniowa dawka witaminy C i wapno. Jak gorączka idzie w górę to dokładam Nurofen. Do tego sporo picia i mokre ręczniki na kaloryferach. Zwykle kończy się na 2-3 dniach podwyższonej gorączki i tygodniowym katarze. Ale jakies 2 tygodnie temu panował u nas straszny wirus gorączkowo-kaszlowy i było naprawdę nieciekawie...
              • alcea3 lee_a 05.11.11, 21:39
                Co rozumiesz pod słowem "uderzeniowa" ?? tzn jaka ilosc dobową i jednorazową masz na mysli ? Wiem,ze roznie mamy podają. Czy cerutin tez się liczy czy musi to byc typowo wit C?
                A co sie u was działo???
                • lee_a Re: lee_a 05.11.11, 21:54
                  uderzeniowa to takie z 5 razy dziennie po łyżeczce Rutinacea. Jednorazowo nie ma sensu podawać zbyt dużo bo organizm i tak wydala nadmiar. Myślę, że Cerutin to to samo co Rutinacea.
                  A jeśli chodzi o ostatnie przejścia to było to bite 5 dni z gorączką do 39-40 stopni i paskudnym kaszlem aż do wymiotów. Podobno była masakra, ale ja tego nie doświadczyła m bo byłam na delegacji w Rosji a dziewczynki były u moich rodziców. Jednak ja po drugiej stronie słuchawki umierałam z niepokoju... Gorączka dawała się zbić tylko do 38-38,5 a kaszel nie ustępował. Jednak lekarze orzekli osłochowo czyste, infekcja wirusowa. Skończyło się po niecałym tygodniu, ja jak wróciłam to już nawet kaszlnięcia nie słyszałam.
                  • alcea3 Re: lee_a 05.11.11, 22:14
                    Ja podaję cerutin w tabletce Malwa od razu ją rozgryza, 2-3x dziennie po 1, faktycznie troszke mało.
                    Podałam na noc ibum bo działa przeciwzapalnie.

Lipomal to chyba to samo co pyrosal??
                    www.doz.pl/apteka/p2107-Pyrosal_syrop_125_g
                    Troszkę mało.
                    • zalasso Alcea 06.11.11, 09:38
                      Lepiej po nocy, dałaś radę zdusić infekcję? czy jednak lekarz?
                      Dużo zdrówka dla Malwy!
                      • alcea3 Re: Alcea 06.11.11, 13:14
                        U lekarza bylismy we wtorek, nic jej nie było.
                        Biega jak szalona tylko chrypkę ma dalej i czasem kaszle.
                        Faszeruję ja jak krolika, niech szybko zdrowieje ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka