Dodaj do ulubionych

dokad na wakacje

05.03.12, 19:35
podpowiedzcie coś. gdzie jeździcie, latacie, z biurem czy sami organizujecie? w tym roku mamy w samym szczycie czyli środek lipca 2,5 tygodnia. nigdy nie miałam problemu w tym temacie a teraz mam czarną dziurę. miała być portugalia z lilka ale sie nie udało pogodzić terminów i teraz juz jest marzec a ja nawet nie wiem w którą stronę.
Obserwuj wątek
    • burdziaa Re: dokad na wakacje 05.03.12, 19:37
      do Międzyzdrojów :)
    • lilka.k Re: dokad na wakacje 05.03.12, 20:17
      ech, no szkoda, że te terminy się nie zgrały. Ja teraz też nie wiem. Już zdesperowana dziś oglądałam oferty z biura podróży, ale jak pomyślę o hotelu, to...no sama nie wiem.
      • ankas4 Re: dokad na wakacje 05.03.12, 21:03
        No my mamy dokładnie ten sam problem:( o ile mozna to tak powiedzieć, zresztą u nas to naprawdę tylko planowanie, bo wszystko wyjdzie w praniu jak sie dziecko urodzi, ale plany mamy takie, ze na miesiac jedziemy do naszego letniska - mysle ,ze to bedzie od polowy lipca do polowy sierpnia, no a potem chcielismy gdzies jechac na takie wakacje all inclusiv, ktorych ... nie za bardzo lubimy, ale z malym dzieckiem nie da sie niestety raczej inaczej... myslimy o jakimś kurorcie nadmorskim... ale Turcja odpada, Grecja równiez, w Portugalii jest masakrystycznie zimna woda w sumie zawsze , wiec z 4 latkiem nie chcemy sie tam pchac, bo zapewne wiekszosc czasu spedzimy nad wodą, myslę juz ( tez w jakims akcie desperacji , bo mnie tam nigdy nie ciągnęł) o jakiś wyspach kanaryjskich... moze coś polecicie konkretnego. Moze Hiszpania albo Wlochy... naprawde sami nie wiemy, moze sie tez tak skonczyć,ze 2 miesiace bedziemy na naszym ukochanym letnisku jesli stwierdzimy, ze nam sie nie chce nigdzie indziej ruszać... no czas pokaze, ale zbieram tez informacji, dawajcie dziewczyny konkretne propozycje:)

Lila a Wy z Anglii to nie macie jakiś tanszych wycieczek/lotów np na Kubę? polecam bardzo jesli bedziecie mieli okazję! bo pieknie jest!
        • malenkie7 Re: dokad na wakacje 05.03.12, 21:16
          ze znajomymi na Chorwacje, na jakąs kwaterkę, jak rok temu, jedziemy wiekszą grupą, więc nie możemy pozwolić sobie na luksusy - tak, aby każdego było stac:). brak ultra all inclusive zrekompensuje towarzystwo i fajna atmosfera.
          ale i tak we trojke bedziemy chcieli pojechac z biura podrozy, na taka wypasioną opcję all incl. - zeby nic, ale to absolutnie nic nie robic poza korzystaniem z pieknej pogody, morza i atrakcji w hotelu. i tak jak w zeszłym roku w Turcji - wypozyczymy autko i pojezdzimy, pozwiedzamy lajtowo. moze Portugalia, moze znow Turcja - jeszcze nie wiemy.
        • lilka.k Re: dokad na wakacje 05.03.12, 21:26
          ankas, ja w ogole myslalam, że tu taniej są wycieczki, ale jak przeglądam, to nie wydaje mi się...drogą jak cholera.
          • ankas4 no wlasnie tez tak myslalam... 05.03.12, 21:39
            Kurcze , wlasnie tez tak zawsze myslalam.... slyszalam, ale nie wiem juz nawet gdzie czy moze czytalalam, ze wlassnie na Kube oplaca sie z Anglii leciec... szkoda wielka, ale Portugalie polecam jak najbardziej, cud ,miod ,malina tylko,,,,zimna woda:(
            • paris4 Re: no wlasnie tez tak myslalam... 06.03.12, 09:07
              Lilka a może z UK będą tańsze Kanary? Fuerteventura jest świetna!
              Albo Madera na przykład - raj podobno, choć nie wiem jak tam z atrakcjami dla dzieci, bo ogólnie nie jest to wyspa taka stricte do plażowania
              • lilka.k Re: no wlasnie tez tak myslalam... 06.03.12, 11:16
                Przechodziłam dziś koło biura podróży i była oferta dla 4 osób do Fuerteventura - świetna cena, naprawdę, ale bez wyżywienia. No i nie do konca mi to pasuje. Bo jak wynajmowaliśmy domek, to ja lubiłam sobie pogotować, ale w hotelu? Nie bardzo pewnie jest jak, a obiady w knajpie wyjdą mnie drugie tyle pewnie ;)
                Ale dzięki za cynk, poszukam jeszcze tam coś.

paris4 napisała:

> Lilka a może z UK będą tańsze Kanary? Fuerteventura jest świetna!
                > Albo Madera na przykład - raj podobno, choć nie wiem jak tam z atrakcjami dla d
                > zieci, bo ogólnie nie jest to wyspa taka stricte do plażowania
                • paris4 Re: no wlasnie tez tak myslalam... 06.03.12, 11:20
                  Ja byłam dwa lata temu na Fuerte, ale bez dzieci. leciałam z Londynu za jakieś niewielkie pieniądze, ale na miejscu już radziliśmy sobie sami. Nie mieszkaliśmy w hotelu tylko w bazie keitsuerferskiej przy pięknej plaży na jakimś totalnym zadupiu. Gotowaliśmy sami albo była tam obok jakas mała knajka - nie wychodziło drogo, ale to nie był kurort i warunki raczej spartańskie. Jedne z moich najlepszych wakacji ever :)
                  • paris4 Re: aha lilka 06.03.12, 11:26
                    Na Fuerte są ośrodki hotelowe, ale z zkawaterowaniem typu bungalow - czyli masz swój domek - dwa pokoje, taras i kuchnię plus możesz korzystać z infrastruktury hotelowej. To też dobra opcja - sama ją rozważałam pod rodzinę w tym roku, ale odłożyłam pomysł na później
                    Zobacz polska Itaka nawet robi coś takiego www.itaka.pl/wczasy/wyspy_kanaryjskie/fuerteventura/hotel_club_caleta_dorada_3042.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=AP2&SEARCH_HOTEL[wyzywienie]=H
                    spisz sobie nazwę hotelu i poszukaj u siebie, a takich ofert jest na Fuerte więcej
                    • lilka.k Re: aha lilka 06.03.12, 11:50
                      Dzięki, przyjrzę się temu. Dla mnie biura podróży to nowość i jestem zielona ;).
                      Czemu w UK nie ma ciepłej wody i plaży? Bo bym miała blisko ;)
                      • paris4 Re: aha lilka 06.03.12, 11:54
                        No ja też jestem zielona w temacie biur od strony klienta bo oprócz jednego epizodu, nie korzystam
                        Ale miałam okazję od drugiej strony poznać biura, jako ich pracownik, więc trochę wiem jak się w tym ruszać :)
                  • malenkie7 Fuerteventura... 06.03.12, 14:59
                    Na Fuerteventurze bylismy rok temu, w czerwcu - ja z mlodym w ramach wypoczywania, Pawel na kursie na kite'cie. Wyżywienie mieliśmy all incl - ze wzgledu na Piotrusia. miałam wrazenie ze jestem na księzycu - taki byl wokół krajobraz... no i głowy nam urywało, tak wiało okrutnie. Nawet gdy bylismy przy lagunie, to nie mozna bylo pospacerowac po plazy, tak mocno wiało i piasek bolesnie bił po nogach. o kapieli w oceanie nie bylo mowy. wiec na wyjazd z malym dzieckiem - nie do konca polecam. jesli ktos chce sie nauczyc latac na kite'cie - to ok, choc podobno do tego Egipt jest lepszy...
                    • paris4 Re: Fuerteventura... 06.03.12, 15:35
                      No my też na keitach, że wieje to oczywista oczywistość skoro cała Europa tam na keitach się szkoli ;)
                      Ja nie uczyłam się tylko spacerowałam, objeżdżałam wyspę, tudzież leżałam brzuchem do góry patrząc na tych moich surferów ;) ale mnie aż tak bardzo wiatr nie dokuczał
                      I własnie księżycowy krajobraz w połączeniu z biało-piaszczystymi plażami był dla mnie atutem, nie wadą.
    • lipiec_2007 Re: dokad na wakacje 05.03.12, 21:24
      Może sycylia albo sardynia?
    • paris4 Re: dokad na wakacje 06.03.12, 09:02
      Z dzieciakami nad Jezioro Garda
      sama - żagle w Grecji, Wyspy Jońskie konkretniej, może jesienią uda się po górach jeszcze gdzieś połazić

Ale w czym jest u Was problem gismol? Nie chcecie do hotelu? Z wyborem kierunku? Ograniczone fundusze? Bo nie wiem co Ci doradzić. Możliwości są przecież tysiące tylko trzeba się trochę dookreślić. Samolot czy samochód? Stacjonarnie czy aktywnie? Bardziej zwiedzanie czy plażowanie?

Ja na all inclusive nie jeżdżę bo nie lubię, byłam raz jak Hania była malutka jeszcze. Potem już zawsze sama wszystko organizowałam
      • gismol77 Re: dokad na wakacje 06.03.12, 10:22
        No właśnie z czym problem? Z podjęciem decyzji dokąd. Ma być ciepło, plaża najlepiej piaszczysta, lepiej dom niż hotel. Ani samolot ani samochód nie są problemem, w zależności co dogodniejsze. Nie kręcą mnie oleksluziwy. Do tej pory wymyslalismy gdzie i wszystko sama rezerwowalam. A teraz dziura. Kłopot tez taki, ze w tym roku nie możemy sie z nikim fajnym z znajomych zgrać a sama nie chce jechać. O i to chyba jest kłopot prawdziwy
        • paris4 Re: dokad na wakacje 06.03.12, 11:01
          Ja akurat nie przepadam za wakacjami rodzinnymi plus jeszcze znajomi. Wolę być z samą rodziną na wakacjach.
          Biorąc pod uwagę kryteria które podałaś to na pewno warto brać pod uwagę Sardynię - cudowne miejsce i można wynająć dom, hiszapńską Andaluzję, Portugalię (niekoniecznie Algarve), Kretę zachodnią (okolice Chani, plaże Balos lub Elaffonissos - cudo), Z Grecji to jeszcze półwysep Chalikidiki - piękne plaże, no i wielki Peloponez z ogromnymi możliwościami wynajmu domów a plaż do wyboru do koloru
          Z Włoch to najlepsza jeśli chodzi o plaże jest Kalabria na południu, no i Liguria na północy - ale plaże juz dość zadeptane
          z surowszych klimatów ale z boskimi plażami można się zastanowić nad Danią do tego zatrzęsienie atrakcji dla dzieci. Byłam w zeszłym roku na Bronholmie i takich plaż na południu Europy ze świecą szukać. Holandia też ma świetną linię brzegową plus wielką ilość ciekawych miejsc do zobaczenia
          Północna Francja - Bretania - piękne domki, urocze miasteczka, ładne i niezatłoczone piaszczyste plaże
          uffff tyle ode mnie, Sory ale uwielbiam o podróżach. Może wrzucisz coś z tych moich wypocin w googla i cie natchnie
          Powodzenia! I nie warto rezygnować z wakacji!!!! :)
          • lilka.k Re: dokad na wakacje 06.03.12, 11:10
            Ja jeszcze nie spędzalam wakacji tylko z moją rodziną odkąd się chlopcy urodzili, zawsze spędzalismy je z przyjaciółmi i z ich dziecmi. Zawsze jest genialnie. A teraz to chyba sami i jakos mi to nie leży, ale zobaczymy.
            • paris4 Re: dokad na wakacje 06.03.12, 11:17
              Co kto lubi. Ja wolę sam na sam odkrywać świat z moją rodziną, skupiska ludzi do których trzeba się dostosowywać mnie męczą ;)
              Na te żagle do Grecji też sami z Ukochanym i nikogo więcej - nie sądzę żebyśmy mieli się nudzić :D
              Grupowe wyjazdy to raczej rzadko. Marzy mi się jakiś dłuższy babski z przyjaciółkami
              Ale ja też lubię podróżować zupełnie sama. Ot taki odludek już ze mnie ;)
        • smolineczka Re: dokad na wakacje 06.03.12, 11:57
          też mam problem z podjęciem decyzji, i z brakiem towarzystwa - zazdroszczę malenkie, że w kilka rodzin jeździ na Chorwację. z drugiej strony, jak swego czasu siostra z szwagrem zabierali mnie w wakacje na Krym, to pomijając cudowne widoki, klimat i czyściutkie dzikie plaże, bywałam niezadowolona i skrepowana tym, że wszystko robimy razem. ale w moim przypadku to wina braku własnych czterech kół ;-(
          w odróżnieniu od ankas, "o jakiś wyspach kanaryjskich" wcale nie "myslę w jakims akcie desperacji" - mnie właśnie od zawsze przyciąga to o czym pisze paris: Madera, Fuerteventura...
          w tym roku planowałam Tunezję, ale też muszę w końcu skorzystać z wizy do USA - więc, nie wiem jak to pogodzę, czasowo, finansowo...
          • ankas4 Re: dokad na wakacje 06.03.12, 12:57
            No i Ty Smolineczka ( jak dla mnie oczywiscie!!!:)) będziesz miała najlepsze wakacje... Usa jest boskie!!!! zazdroszcze, jakby nie poród i maluszek , to my tez polecielibysmy w tym roku, myslałam znowu o Florydzie, ale mąz ciągnie do LAS Vegas:) i okolic:)
    • mimi_mm Re: dokad na wakacje 06.03.12, 13:21
      na pewno Mazury ktore kocham i tylko tutaj moge wypoczac - bez pradu z dala od cywilizacji - kemping w lesie w komarami :) (3 rodziny)
      tydzien ze znajomymi (lacznie 6 rodzin) w Darlowku
      i moze we wrzesniu Kreta albo inna grecka wyspa (sami z dziecmi)
      • lilka.k Re: dokad na wakacje 06.03.12, 13:30
        My też się szykujemy na kemping w lesie, jedziemy z zaprzyjaźnioną rodziną z 3 dzieciaków. Moi już się nie mogą doczekać :) a....dla mnie to będzie poświęcenie dla rodziny, hehe, ale mysle, ze od czasu do czasu taki namiot to niezły reset.
        • mimi_mm Re: dokad na wakacje 06.03.12, 13:58
          ale do PL czy w UK?
          uwielbiam taki reset z dala od cywilizacji.
          dzieci sa w siodmym niebie.
          na moim kempingu nie ma pradu, woda jest tylko ze studni a do miasta jest 18 km :)
          • lilka.k Re: dokad na wakacje 06.03.12, 14:12
            tutaj w UK. To będzie chyba Walia. Znajomi
            już byli, wiec wiedzą co i jak :)
            moje dzieci oszaleja z radości chyba :)
            Nie wiem czy tam jest prąd, raczej nie. to ma
            byc przygoda :)
            • boazeria Re: dokad na wakacje 06.03.12, 15:46
              My się spłukaliśmy teraz na auto więc wakacje pewnie spędzimy na mazurach (teście maja domek nad jeziorem). Ewentualnie na Litwę do Druskiennik mam rzut beretem.

Jeszcze kilka dni temu zastanawialiśmy się nad Legolandem w Danii i city break czyli jakieś 4 dni w Paryżu, Rzymie lub Londynie. Ale w sumie jak mam biegać z dziećmi za przewodnikiem to wolę chyba posiedzieć w domu.

Marzy mi się też Bułgaria lub Chorwacja. Ale raczej hotel z all inclusive. Dobijałby mnie widok męża z drinkiem w ręku, kiedy ja stałabym przy garach.

Turcja, Egipt i Tunezja nie przemawiają do mnie.

Znajomi co roku jeżdżą paczką do jakiejś willi 40km od Wenecji. Cały dom dla siebie i rok temu na 7 dni tam wydali tyle samo co ja na 4 dni nad polskim morzem.

Jakaś taka niezdecydowana jestem. Zaraz przeliczam koszt wakacji na "co mogłabym kupić za to do domu...."
              • agasar79 Re: dokad na wakacje 07.03.12, 12:59
                w czerwcu Włochy - riwiera adriatycka, tak jak w tamtym roku jedziemy samochodem, z biurem Vacansoleil.
    • leaf_88 Re: dokad na wakacje 30.03.12, 11:50
      Ja zawsze latałam na wakacje zorganizowane, ale w tym roku znajomi wpadli na pomysł, żeby znaleźć jakieś tanie loty i pojechać na własną rękę, szczególnie, że takich wypadów planujemy kilka, pierwszy zaplanowany mamy na lipiec hiszpanii!! :)))
      • zurawina100 Re: dokad na wakacje 30.03.12, 11:56
        Bieszczady:)
    • paris4 Re: dokad na wakacje 30.03.12, 14:02
      gismol i co urodził się wam jakiś pomysł? ciekawam :)
    • lusia.t Re: dokad na wakacje 06.04.12, 14:35
      Jak wybieracie wakacje tanimi lotami, to macie może jakieś sprawdzone wyszukiwarki??
      • paris4 Re: dokad na wakacje 06.04.12, 15:06
        jeśli chodzi o takie wyszukiwarki ogólne to korzystam ze skyscanner.pl i esky.pl
        ale właściwie zawsze lepsze loty odnajduję bezpośrednio na stronie konkretnych przewoźników
        • gismol77 Re: dokad na wakacje 06.04.12, 20:46
          ja korzystam bezpośrednio ze stron danego przwoznika. czasem na skyscanner.
          Paris, chyba Kreta i to z biurem podrózy niestety (pierwszy raz od 12 lat) ale ciężko mi było zgrac loty i hotele lub domy i zawsze wychodziło drożej.
          • grzebien85 Re: dokad na wakacje 13.04.12, 09:26
            Ja ze znajomymi chcemy w tym roku pierwszy raz lecieć na własną rękę. Macie może jakieś sprawdzone rady, wyszukowarki lotów lub hosteli? Strony dla podróżujących „na dziko“ ?? będę wdzięczna;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka