malenkie7 08.05.12, 17:41 pytanie jak w temacie - przy czym nie chodzi mi o klasyczną pomidorową, tylko zawiesisty, gęsty krem z pomidorów:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iki2007 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 08.05.12, 18:31 ja używam do tego albo pomidorów z puszki, albo jak sa świeże to takie podłuzne, male, nie wiem jak one się nazywaja, ale moim zdaniem te są najlepsze. Podsmażam lekko cebulkę z czosnkiem dodaję zmiksoane pomidory i przyprawiam. ot wszytsko Odpowiedz Link
lilka.k Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 08.05.12, 20:03 ja odkąd sprobowalam, to robie tylko tak: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/pomidorowa_z_mascarpone/przepis.html Odpowiedz Link
e-ness Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 08:58 Ten przepis jest relacyjny:) Odpowiedz Link
paris4 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 09:11 ta zupa linkowana przez likę jest superi często pojawia się na moim stole ale znam jeszcze inny sposób - trochę bardziej tradycyjna w smaku, ale gęsta i też pyszna wrzucamy do gara dwie łyżki masła i pół paczki mrożonej włoszczyzny słupki plus dwie warzywne kostki (ekologicznych używam bez glutaminianu) - gotujemy 0,5h, potem dodajemy kocentrat pomidorowy ile kto lubi ja poł słoiczka i kolejne 20-30 minut gotowania, potem wrzucamy bazylię (najlepiej świeżą) i miskujemy wszystko, na koniec przyprawy, smietana (niekoniecznie) i gęsta zupka o zaskakująco boskim smaku gotowa przepis pochodzi z bloga whiteplate i też często z niego korzystam Odpowiedz Link
mimi_mm przepis e-milie 09.05.12, 09:19 jestem wierna przepisowy e-milie. jest rewelacyjny. ja miksuje wszystko z wywaru (marchew, pietruche, seler, czasami nawet mieso) PS czy ktos wie czemu e-milie juz u nas nie bywa? tesknie za jej przepisami. "e-millie 13.10.09, 10:18 zarchiwizowany ja niestety w kuchni wiele rzeczy robię "na oko" i "do smaku", więc proszę wziąć to pod uwagę :) zupa jest raczej nieskomplikowana: SKŁADNIKI: - wywar z warzyw (ok. 2-3 litrów) lub rosół - duża cebula pokrojona w kostkę - czosnek (ja daję ok. 6-7 ząbków, ale można dać mniej) - imbir (ok 5cm) w kawałku, nieobrany, umyty - pomidory krojone w puszce - 2-3 puszki - sos pomidorowy w kartoniku - 1-2 kartoniki - śmietana 18% duża - płatki migdałów - 1 łyżka cukru - sól, pieprz, ziarenka smaku (wg uznania) W garnku przygotowuję wywar / rosół. Na patelni szklę na oleju cebulę i dodaję czosnek. To wszystko dodaję do wywaru, następnie dodaję pomidory i sos pomidorowy oraz imbir. Gotuję ok 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, czasami dodaję ziarenka smaku i koniecznie 1 łyżkę stołową cukru. Na osobnej patelni prażę migdały - to robię zawsze wcześniej i czekają sobie na swoją kolejkę na talerzyku. Podaję w miseczkach, najpierw po łyżeczce śmietany, następnie wlewam zupę i posypuję migdałami. Można dodać koperku i to sporo, też jest pyszna. Jak potrzebuję bardziej pożywne danie, pod koniec gotowania dodaję zacierki, tzn. taki gotowy makaron zacierkowy - po łyżce stołowej na osobę. Smacznego zatem i Odpowiedz Link
lilka.k Re: przepis e-milie 09.05.12, 09:26 mimi, też ją robiłam i jest pyszna! uwielbiam migdaly :) Odpowiedz Link
paris4 Re: przepis e-milie 09.05.12, 09:28 no też wygląda obiecująco :) milion sposobów jest na pomidorówkę jak widać, trzeba szukać własnego :) Odpowiedz Link
mimi_mm Re: przepis e-milie 09.05.12, 09:34 gotuje ja zawsze jak mam gosci i zawsze slysze pomruki zadowolenia :) poza tym wszyscy mowia ze takiej pomidorowki w zyciu nie jedli :) w pozywywnym znaczeniu oczywiscie:) ps wracam do wczesniejszego pytania. czy ktos wie jak zachecic e-milie do powrotu do nas??? ona takich przepisow miala wiecej :) Odpowiedz Link
najma78 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 12:58 Marchew, seler naciowy, cebula, czosnek pokrojone w kostke podsmazam na oliwie z niewielkim dodatkiem cukru najczesciej jakiegos ciemniejszego (zloty, brazowy jasny) , dodaje pomidory w sezonie swieze a poza z puszki. Dodaje tez wywar z warzyw. Miksuje blenderm kiedy warzywa juz sa miekkie na tyle, ze daja sie z latwoscia zblendowac na krem. Doprawiam swieza posiekana bazylia. Podaje z grzankami. Odpowiedz Link
lilka.k Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 13:41 mimi, Ewa już bardzo dawno nie zaglądała do nas, ale znasz jej blog, tam czasami pojawiają się przepisy :) No i zawsze możesz ją spróbować nakłonić mailem ;) Odpowiedz Link
zurawina100 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 13:48 no właśnie szkoda ze e-millie nie zagląda do nas. Odpowiedz Link
malenkie7 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 18:44 ja nie jestem oryginalna i robie bardzo podobnie jak Wy:) jedynie na koniec juz w miseczce, dodaje kleks ze śmietany, ścieram płatki parmezanu i przyozdabiam listkami bazylii lub pietruszki:) dzięki za odpowiedzi:) Odpowiedz Link