Dodaj do ulubionych

jak robicie zupę-krem z pomidorów?

08.05.12, 17:41
pytanie jak w temacie - przy czym nie chodzi mi o klasyczną pomidorową, tylko zawiesisty, gęsty krem z pomidorów:)
Obserwuj wątek
    • iki2007 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 08.05.12, 18:31
      ja używam do tego albo pomidorów z puszki, albo jak sa świeże to takie podłuzne, male, nie wiem jak one się nazywaja, ale moim zdaniem te są najlepsze. Podsmażam lekko cebulkę z czosnkiem dodaję zmiksoane pomidory i przyprawiam. ot wszytsko
      • lilka.k Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 08.05.12, 20:03
        ja odkąd sprobowalam, to robie tylko tak:

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/pomidorowa_z_mascarpone/przepis.html
        • e-ness Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 08:58
          Ten przepis jest relacyjny:)
          • paris4 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 09:11
            ta zupa linkowana przez likę jest superi często pojawia się na moim stole
            ale znam jeszcze inny sposób - trochę bardziej tradycyjna w smaku, ale gęsta i też pyszna
            wrzucamy do gara dwie łyżki masła i pół paczki mrożonej włoszczyzny słupki plus dwie warzywne kostki (ekologicznych używam bez glutaminianu) - gotujemy 0,5h, potem dodajemy kocentrat pomidorowy ile kto lubi ja poł słoiczka i kolejne 20-30 minut gotowania, potem wrzucamy bazylię (najlepiej świeżą) i miskujemy wszystko, na koniec przyprawy, smietana (niekoniecznie) i gęsta zupka o zaskakująco boskim smaku gotowa
            przepis pochodzi z bloga whiteplate i też często z niego korzystam
            • mimi_mm przepis e-milie 09.05.12, 09:19
              jestem wierna przepisowy e-milie. jest rewelacyjny.
              ja miksuje wszystko z wywaru (marchew, pietruche, seler, czasami nawet mieso)
              PS czy ktos wie czemu e-milie juz u nas nie bywa? tesknie za jej przepisami.

"e-millie 13.10.09, 10:18 zarchiwizowany
              ja niestety w kuchni wiele rzeczy robię "na oko" i "do smaku", więc proszę wziąć
              to pod uwagę :) zupa jest raczej nieskomplikowana:
              SKŁADNIKI:
              - wywar z warzyw (ok. 2-3 litrów) lub rosół
              - duża cebula pokrojona w kostkę
              - czosnek (ja daję ok. 6-7 ząbków, ale można dać mniej)
              - imbir (ok 5cm) w kawałku, nieobrany, umyty
              - pomidory krojone w puszce - 2-3 puszki
              - sos pomidorowy w kartoniku - 1-2 kartoniki
              - śmietana 18% duża
              - płatki migdałów
              - 1 łyżka cukru
              - sól, pieprz, ziarenka smaku (wg uznania)

W garnku przygotowuję wywar / rosół. Na patelni szklę na oleju cebulę i dodaję
              czosnek. To wszystko dodaję do wywaru, następnie dodaję pomidory i sos
              pomidorowy oraz imbir. Gotuję ok 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, czasami
              dodaję ziarenka smaku i koniecznie 1 łyżkę stołową cukru. Na osobnej patelni
              prażę migdały - to robię zawsze wcześniej i czekają sobie na swoją kolejkę na
              talerzyku. Podaję w miseczkach, najpierw po łyżeczce śmietany, następnie wlewam
              zupę i posypuję migdałami. Można dodać koperku i to sporo, też jest pyszna. Jak
              potrzebuję bardziej pożywne danie, pod koniec gotowania dodaję zacierki, tzn.
              taki gotowy makaron zacierkowy - po łyżce stołowej na osobę. Smacznego zatem i
              • lilka.k Re: przepis e-milie 09.05.12, 09:26
                mimi, też ją robiłam i jest pyszna! uwielbiam migdaly :)
                • paris4 Re: przepis e-milie 09.05.12, 09:28
                  no też wygląda obiecująco :)
                  milion sposobów jest na pomidorówkę jak widać, trzeba szukać własnego :)
                  • mimi_mm Re: przepis e-milie 09.05.12, 09:34
                    gotuje ja zawsze jak mam gosci i zawsze slysze pomruki zadowolenia :)
                    poza tym wszyscy mowia ze takiej pomidorowki w zyciu nie jedli :) w pozywywnym znaczeniu oczywiscie:)

ps wracam do wczesniejszego pytania. czy ktos wie jak zachecic e-milie do powrotu do nas???
                    ona takich przepisow miala wiecej :)
    • najma78 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 12:58
      Marchew, seler naciowy, cebula, czosnek pokrojone w kostke podsmazam na oliwie z niewielkim dodatkiem cukru najczesciej jakiegos ciemniejszego (zloty, brazowy jasny) , dodaje pomidory w sezonie swieze a poza z puszki. Dodaje tez wywar z warzyw. Miksuje blenderm kiedy warzywa juz sa miekkie na tyle, ze daja sie z latwoscia zblendowac na krem. Doprawiam swieza posiekana bazylia. Podaje z grzankami.
      • lilka.k Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 13:41
        mimi, Ewa już bardzo dawno nie zaglądała do nas, ale znasz jej blog, tam czasami pojawiają się przepisy :)
        No i zawsze możesz ją spróbować nakłonić mailem ;)
        • zurawina100 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 13:48
          no właśnie szkoda ze e-millie nie zagląda do nas.
          • malenkie7 Re: jak robicie zupę-krem z pomidorów? 09.05.12, 18:44
            ja nie jestem oryginalna i robie bardzo podobnie jak Wy:)
            jedynie na koniec juz w miseczce, dodaje kleks ze śmietany, ścieram płatki parmezanu i przyozdabiam listkami bazylii lub pietruszki:)
            dzięki za odpowiedzi:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka