24.05.12, 09:08
Dziewczyny w Dzien Dziecka Pola konczy 2 latka. No I niestety mam 2 imprezy. Niestety Bo mam dylemat a Pola tak czy Siak poszkodowana. W ten dzien na jej urodziny wszyscy beda dostawac prezenty a ona 1. Jak juz czesc rodziny zapowiedziala ma dostac 1 present Bo I tak nie zrozumie.
Na urodzinach ma byc z rodzina 10 doroslych I 6 dzieci plus 2 znajomych z dzieckiem.
No I nie Wiem co robic. Nie chce na corki urodzinach obdarowywac chrzesniakow. No I co z dzieckiem znajomych? Bedzie mu przykro jesli dziadkowie dadza prezenty 4 wnukom a on nic.
Myslalam o przesunieciu imprezy na 2go ale tesciowie prosili aby urodziny byly 1go Bo Potemkin ONI na mazury Jada.
Ewentualnie 1go dla rodziny a 2 go dla znajomych.
I kolejny problem. 1go pracuje I bede miala max godzine na przygotowanie kolacji na Tyler osob. Co mozna podac? Raczej glodni przyjda.
Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • boazeria Re: Dzien dzi 24.05.12, 09:11
      Soryna iphonie paluuchem stukam ech
      • porzeczka_mocna Re: Dzien dzi 24.05.12, 10:40
        1-go impreza tylko dla teściów, 2-go dla całej reszty. Wtedy w godzinę może uda ci się wyrobić.
    • mimi_mm Re: Dzien dzi 24.05.12, 10:59
      Danie ktore robi sie w 30 min:
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwkami/przepis.html
      to danie obiadowe ale spokojnie mozna go podac jako obfita kolacja (szczegolnie ze oczekujesz glodnych gosci) do tego salatka: szpinak baby, rucola, winogrona ciemne, pomidorki koktailowe i tarty parmezan (koniecznie kupiony w kawalku) + sow vinegret domowego sposob: tarty czosnek, miod, musztarda, olej, odrobina octu winnego, sol, pieprz, ziola prowansalskie.
      • mimi_mm ps 24.05.12, 11:05
        poledwiczki mozesz zrobic dzien wczesniej (przegryza sie beda mniam) jezeli nie dasz rady doslownie przyotowanie zajmuje 30 min i dodam ze najlepiej robic wszystko wedlug przepisu, chodzi mi np. o podany tam czas smazenia poledwiczek a potem duszenia. 1-go bedziesz musiala jedynie ugotowac tagiatelle i przygotowac przystawke. w 1 godzine wyrobisz sie na pewno :)
    • iki2007 Re: Dzien dzi 24.05.12, 13:21
      co do dzieci i prezentów, przygotowałabym dla wszystkich z okazji dnia dziecka jakieś drobnostki, dla Jubilatki też, a główny prezent urodzinowy może być jeden, a jeśli dla chrzesniaków chcesz cos ekstra, dałabym prezenty przy wyjściu do domu, nikomu nie będzie przykro.
      Menu coś na ciepło, np. pałeczki z kurczaka pieka się szybko (dzieci lubią) do tego ryż z warzywami i salatę, ze 2 sałatki możesz przygotowac dzien wcześniej
      • boazeria Re: Dzien dzi 24.05.12, 14:24
        Uhm. W praktyce bedzie wygladac to tak ze np moja mama ostentacyjnie da Poli przent urodzinowy za 20zl I 3 wnuczkom da po 50zl. Reasumujac Pola nie dostanie nic od dziadkow na dzien dziecka Bo babcia uznala ze jej nie stac I ze mala I tak nie zapamieta. Poza tym dla mnie to dzien celebrowania urodzin Poli a nie okazja do imprezki na dzien dziecka.
        Moze I teraz jest mala ale potem bedzie pamietac ze brat ma I urodziny I dzien dziecka a ona tylko uroddziny a do tego nie ona jest najwazniejsza w tym dniu.
        Od mamy uslyszalam tylko ze trzeba bylo nie rodzic w ten dzien.
        • joasia83m Re: Dzien dzi 24.05.12, 15:13
          haha, no swietna mama, jakby to bylo takie proste..
          zrób jak dziewczyny radzą, dziadkowie niech przyjda 1.06, zrob im malą przekąskę, a imprezkę porządną zrób 2.06. jakby ktoś pytał, dlaczego tak robisz- proste- 1.06 pracujesz i nie jestes w stanie przygotowac urodzin
    • bobimax Re: Dzien dzi 24.05.12, 16:36
      Pierwszego czerwca normalnie wszyscy pracuja i ja bym robiła w sobote impreze urodzinową. A babcia "super" jest.
      • boazeria Re: Dzien dzi 24.05.12, 16:52
        Może i tak.
        najwyżej dla jednych dziadków (teście) impreza będzie 1 czerwca ale bez tortu tzn kupię jakieś babeczki. Ewentualnie zrobię te polędwiczki z przepisu wyżej.
        Ech chyba zawsze będę przekładać Poli urodziny na sobotę wcześniej lub później.

A w sobotę 2go zrobię imprezę urodzinową.
        1. będę miała z głowy Dzień Dziecka bo kto miał dostać dostanie prezent 1go
        2. i tak będzie sporo osób więc pewnie zrobię imprezę na działce bo w mieszkaniu mam tylko 4 krzesła i nawet na stojąco mi tyle osób nie wejdzie\
        3. na działce mam piaskownicę, hamak, grilla a Pola ma dostać zjeżdżalnię
        4. znajomi, którzy nie znają mojej rodziny też się chyba będą lepiej czuli na zewnątrz

No to co przygotować na działkę oprócz tortu,owoców, kiełbasy i szaszłyków? Lodówki tam nie ma. Jakie sałatki?
        • boazeria mimi 24.05.12, 16:54
          w Jakich proporcjach ten sos vinegret?
          Szpinak i parmezan plus czosnek brzmi bosko. Myślę o dodaniu grillowanego kurczaka. Ale jak trafić dobry vinegret? Mi nie wychodzi. Zazwyczaj jest wodnisty i bez smaku.
          • mimi_mm Re: mimi 25.05.12, 10:39
            o matko. ja to na oko robie i zawsze mi wychodzi bardzo gesty ale prawde mowiac to sama nie wiem czy ten sos mozna nazwac balsamicznym ale uwielbiam go, jest slodko kwasny :)

na 4 osoby scieram - 1 duzy zabek czosnku, zasypuje sola zeby troche zmiekl, potem mieszam to z olejem lub oliwa z oliwej (zalezy co mam pod reka), potem dodaje ocet winny (lub balsamiczny wtedy sos wyjdzie ciemniejszy) i musztarde (duza lyzke), pieprz i ziola prowansalskie, jezeli jest za slodkie dolewam octu, jezeli za kwasne dodaje miodu :)
            • mimi_mm korekta 25.05.12, 10:44
              mala korekta, przed wlaniem oliwy dodaje miod :)
              wszystko mieszam :)
              • mimi_mm a do tego jeszcze 25.05.12, 11:00
                poniewaz wlasnie zaczely sie truskawki mozesz zrobic szybki pyszny koktajl:
                www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/smoothie_truskawkowe_z_bananem/index.html
                juz go sprawdzilam. jest mniam!
                • boazeria Re: a do tego jeszcze 25.05.12, 13:37
                  Dzieki. Tez uwielbiam. Pinacolada z rumem jest super smoothie.
                  • graculka Re: a do tego jeszcze 28.05.12, 12:15
                    polecam przepis na torcika pyszny, można użyć gotowego biszkopta

www.makecookingeasier.pl/na-slodko/malinowy-krol-przepis-na-tort-malinowy/
                    oraz

pasibrzuszki z ciasta francuskiego
                    smaze pieczarki z cebulka, ciasto kroje na kwadraty klade na to pieczarki, ser zolty tarty i podsmazona karkowke w kostkę z przyprawami.. skladam na pol i widelcem przyklepuje na bokach;)
                    ciasta francuskiego najlepiej dwie rolki, pieczarek tak kolo 30dkg, 2 cebulki i jakies pol kilo karkowki, ser zolty na posypke.. kwadraciki takie 8x 4 cm , bo je pozniej na pol skladasz to beda 4x 4:) ale mozesz wieksze.. ja zazwyczaj robie miejszcze jako przystawke z sosem czosnkowym;) ale do obiadu tez pasuje.. ale wtedy bym podala np kazdemu 2 wieksze:)

i

prostu i szybki ale ladnie wygladajacy schab po hawajsku

plastry schabu grubosci 1cm (w miare "okraglego") solimy, pieprzymi i obsypujemy ziolami prowansalskimi, odkladamy na min. godzine zeby przeszly aromatem ziol.

blache smarujemy olejem. ukladamy kawalki schabu i wrzucamy do piekarnika (180-200st) na jakies 25min. przewracamy i na nastepne 10. wyciagamy ukladamy na kazdym kawalku plaster ananasa na tym dosc gruby plaster sera i na ser kladziemy suszona sliwke. wkladamy do piekarnika na 15min. ser pieknie sie roztopi, oklejajac ananasa i miesko, sliwka wpadnie do srodka i uzyskamy bardzo ladna kompozycje.

Dania u nas wypróbowane i serwowane na 2 urodziny mojego synka, która ma 20.05 i też dostaje jeden prezent na dzień dziecka i na urodziny bo to jednak blisko siebie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka