Dodaj do ulubionych

Odrastający 3 migdał

07.08.12, 09:39
Miało któreś dziecko?
Piotruś nie miał wyciętego 3 a jedynie endoskopowo ścięty. Z uwagi na zbyt krótkie podniebienie miękkie pełna adenotomia była niemożliwa. Zaraz po zabiegu Piotr spał z zamkniętą buzią, skończył się nadmiar śliny w buźce. A teraz minął rok i coraz częściej buzia otwarta i znów się ślini. Boję się że cholernik odrósł tak że znów mu przeszkadza. I co? Znowu ścięcie? Ale ile można? Jak mu tak będzie odrastał to co roku mam mu fundować zabieg? Przez ile lat jeszcze? Cholera! A tak było fajnie przez cały rok. A przed nami pierwszy rok w zerówce i jak znam życie mnóstwo chorób.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Odrastający 3 migdał 09.08.12, 08:06
      mojej Emilce niestety migdały odrosły. skończyło się drugim zabiegiem.

tak sie zastanawiam, co oznacza endoskopowo ścięty migdał. tak naprawdę, operacja usunięcia 3 migdała to własnie ścięcie odpowiednim przyrządem tkanki adenoidalnej. od lekarza i jego umiejętności zalezy, jak to ścięcie jest zrobione - im dokładniej, tym lepiej.

Milka miała drugi zabieg w lutym, na razie jest ok. fibroskopia była zaskakująca - 3 migdal w normie, ale za duże migdały boczne. i je znowu przycięto, przy okazji lekarz załatwił ten migdał 3, mimo, że był w normie.

niektóre dzieci mają niestety skłonności do odrastania, Mila ewidentnie zalicza się do tego grona. mam nadzieję, że jak trochę podrośnie, to to odrastanie się skończy. dopóki nie przeszkadza, to jest ok. ale meldujemy się na klinice co pół roku.

po zabiegu Milki pisałam duzo o jego przyczynach. lekarze wiele mi mówili o różnych rzeczach, jak chcesz, to szukaj w starszych wątkach. sens w każdym razie jest taki - zaszkodziliśmy dziecku podając leki immunostymulujące. jeżówki, szczepionki typu luivac, ribomunyl, itd. to prowokuje wzrost tkanki adenoidalnej, bo przeciez migdały mają za zadanie chronić przed infekcjami.

upewnij się, z czym masz do czynienia. zrób badania, fibroskopię, tympanometrię, jeśli migdał jest duży, może uda się obkurczyć dziada lekami? powodzenia, i trzymam kciuki.
      • leluchow1 Re: Odrastający 3 migdał 09.08.12, 09:16
        Tak, normalnie ścina się migdał im dokładniej tym lepiej. Piotruś nie mógł mieć takiego zabiegu. Miał robione endoskopowo przez nosek ścięcie około 2/3 migdałka tak by mógł oddychać, nie miał bezdechów itp. Całego nie można było ściąć bo z uwagi na podniebienie mógłby mieć wadę wymowy.
        • solaris31 Re: Odrastający 3 migdał 09.08.12, 09:32
          pamietam, że były jakies komplikacje z planem zabiegu, ale nie pamiętałam dokładnie.

no cóż, im mniej dokładny zabieg, tym większe ryzyko odrostu niestety :( im dzieci starsze, tym migdały odrastają rzadziej.

zrób badania, bo się zamęczysz domysłami. może jest szansa na obkurczanie, a tu się kazdy tydzien liczy. jak migdal zacznie włóknieć, nie zrobisz nic bez kolejnego zabiegu. trzymaj się, kochana!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka