Dodaj do ulubionych

Jak ogarnąć wnętrze? Help.

03.06.13, 09:30
Dziewczyny potrzebuję pomocy. Depcze mi po piętach remont. Niby nie duży, cyklinowanie, trochę tynkowania, malowanie i wymiana listew. Wiem co mi się podoba, ale mam problem z ogarnięciem całości. Salon mam otwarty z kuchnią i ta narzuca pewną kolorystykę która musi jakoś łagodnie łączyć się z częścią telewizyjną. Granicę tej przestrzeni będzie stanowił stół. Wraz z malowaniem marzy mi się imitacja kamienia na ścianie. I zaczynają się schody. Na której ścianie? Nie mam za grosz widzenia przestrzennego. Nie umiem sobie "wyobrazić" jak dane krzesła z tym konkretnym stołem będą wyglądały na ścianie takiej czy innej. Buuuu.
Znacie jakieś programy gdzie mogę wrzucić fotę i zmieniać na niej aranżacje?
A może wrocławianki znają jakiegoś architekta wnętrz co to nie policzy sobie mojej wypłaty za konsultację? Nie mam pojęcia ile taka usługa kosztuje.
I złotej rączki co mogłaby ten remont zrobić też szukam.
I parkieciarza.
I stolarza.
Ech, a W. mówi że chce mieć dom. W życiu! Never, ever!
M.
Ps. I dziwi się W. że ja odpoczywać nie umiem. No jak? Siedzę na kanapie i już się zastanawiam jaki kolor ściany byłby najlepszy, jak zaaranżować przestrzeń. I że trzeba pranie zrobić, i obiad ugotować. I że Hany buty są brudne.
Chciałabym być mężczyzną w takich sytuacjach.
Ja chcę pudełko nicości!
Obserwuj wątek
    • cui Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 11:28
      Przede wszystkim:
      1. Zanim zabierzesz się za remont przemyśl dokładnie co chcesz zrobić i jakim nakładem kosztów.
      2. Przemyśl dokładnie zmiany - pooglądaj wizualizacje, inspiracje (np. na polecanym wielokrotnie "pintereście"), podpytaj znajomych, szperaj w sieci i w gazetach.
      3. Zastanów się, czy rozwiązania, które planujesz pasują do danego wnętrza - weź pod uwagę metraż, wysokość pomieszczeń, ich przeznaczenie, itp.

Spróbuj na tym forum: fotoforum.gazeta.pl/71,1,794.html . Jak wrzucisz zdjęcia swojego wnętrza z pewnością ktoś pomoże Ci je zwizualizować.
      Nie wiem jak wygląda Twoje mieszkanie, jaką masz kuchnię (kolor mebli i ścian, ustawienie), ale imitacja kamienia na ścianie wydaje mi się dość, hmmm... słaba? Jeśli pomieszczenie jest niewielkie - taka ściana tylko je przytłoczy. Jeśli pomieszczenie jest duże - nie kładź na ścianie imitacji tylko kamień. Ja nie lubię rzeczy, które coś udają - udawanych kamieni, udawanych cegieł, itp.

Kieruj się rozsądkiem i dewizą: im mniej - tym więcej :) Zrób neutralne pod względem bazy wnętrze. Zaszalejesz z dodatkami, które zawsze będziesz mogła zmienić - jeśli Ci się znudzą.

A może wrzuć tu jakieś zdjęcia - może uda się wspólnie coś wymyślić :)
      • burdziaa Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 11:32
        Madziu wiesz,że ja znam wielu architektów-zapytam moż jakiś rabat wynegocjuję dla Ciebie,jestem zdania że pewne sprawy należy pozostawić profesjonalistom,i oni mają tez swoje zaufane ekipy i wykonawców.Przychodzi mi na mysl moja koleżanka też Magda,zadzwonię dziś do niej/
      • maadga Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 11:54
        Podpisuję się pod postem cui obiema rękami.
        • m_k8 Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 12:17
          "3. Zastanów się, czy rozwiązania, które planujesz pasują do danego wnętrza - weź pod uwagę metraż, wysokość pomieszczeń, ich przeznaczenie, itp. "
          No właśnie ja nie wiem czy pasują :/
          Piękne są każde z osobna, a czy zagrają razem? Ale dzięki za wszelkie porady, choć chyba rzeczywiście spec mi potrzebny.
          • lilka.k Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 14:38
            A bedziesz zaczynać przed czy po wizycie u nas? Bo jak po to ja moge Ci pomóc jak przylecicie.
            Siądziemy sobie i pokombinujemy, mam kilka pomysłów :)
            • boazeria Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 14:58
              Jej zazdroszczę! jak ja uwielbiam remonty, zmiany, planowanie, babranie się w tym wszystkim :-) Rok po generalnym remoncie najchętniej od nowa zmieniłabym aranżację. Ciągle mi czegoś brakuje (zwł. kasy). Podstawa to meble a te mam niestety do wymiany. Finansowo mogę jedynie skupić się na ścianach i dodatkach.
              W pokoju córki mam na ścianie ala białe cegły (sama kładłam) a w dziennym mam cegły beżowo szare. Wcześniej wisiał na nich tv a teraz przysunęłam do niej stół.
              Wejdź np. na deccoria.pl i szukaj, planuj, zobacz co ciebie zainspiruje. I nie słuchaj się nikogo- to ty masz się tam dobrze czuć.

• boazeria Re: Jak ogarnąć wnętrze? Help. 03.06.13, 15:04
      Ja uwielbiam projekty Candice Olson- wpisz w wyszukiwarkę i obejrzyj zdjęcia
      www.google.pl/search?q=candice+olson+kuchnia+jadalnia&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=HZOsUbneBcvptQbpooAo&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=629
      • ankas4 Ja Ci polecam parkieciarza! 03.06.13, 20:10
        Kurcze , nie mam chyba Twojego numeru , bo mi się kiedyś wszystkie numery wykasowały, ale napisz do mnie na emaila: joanna@omega.pl z numerem tele , to zadzwonię i podam Ci namiar na świetnego i nie drogiego na tle wrocławskich fachowców -parkieciarza, fajny uczciwy facet, wszystko nam zrobił w chacie co związane z drewnem, łacznie z odnawianiem drzwi itp...///mozesz go zaprosić na popatrzecie i wycenę, i czy go wezmiesz czy nie to juz sami zdecydujecie, o ile on rowniez bedzie miał termin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka