Dodaj do ulubionych

Clootie Dumpling przepis potrzebuje :P

26.01.14, 22:29
Oglądałam program z Jamie Oliverem i pokazywał przepis na cisto Clootie Dumpling.Wyglądało pyyyysznie ale oczywiście zanim chciałam zapisać to już się skończyło....
Szukałam na necie ale jego przepisu w formie pisemnej nie znalazłam.Owszem filmik na YT jest ale mój angielski kuleje :P
Czy któraś z was robiła Clootie Dumpling??? Poproszę o sprawdzone przepisy
Obserwuj wątek
    • smolineczka Re: Clootie Dumpling przepis potrzebuje :P 27.01.14, 08:55
      Na sześć porcji: 20 dkg masła natrzeć do miski z 35 dkg mąki, pokruszyć 20 dkg jasnego chleba bez skórki, dodać 17,5 dkg cukru pudru, ok.30 dkg suszonych owoców (rodzynki, morele), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw, 1/2 łyżeczki sody gaszonej i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię i zostawić na noc. Wyłożyć do nasmarowanej formy (najlepiej szklanej lub ceramicznej) - w związku z tym, że ciasto rośnie trzeba zostawić ok.3 cm wolnej przestrzeni. Przykryć folią i zawiązać gazą. W dużym garnku zagotować wodę i wstawić do garnka formę z ciastem (woda ma dochodzić do 2/3 formy). Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować 4-5 godzin. Jak będzie potrzeba, dolewać wodę. Po tym czasie ciasto wyjąc i trzymać w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). Przed podaniem na stół odgrzać, można w piecu mikrofalowym. Pokrojone na kawałki podawać na ciepło z kremem. Krem: zagrzać (ale nie gotować) 30 ml mleka i 30 śmietanki 18%. Ubić 2 żółtka z 5 dkg cukru pudru i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej/kukurydzianej, powoli dodać mleko ze śmietanką i podgrzewać (nie gotować) póki nie zgęstnieje.
      • azi81 Re: Clootie Dumpling przepis potrzebuje :P 27.01.14, 10:16
        A robiłaś to ciasto??Dobre??? :P
        • smolineczka Re: Clootie Dumpling przepis potrzebuje :P 27.01.14, 11:37
          nieee, nigdy nie robiłam, ale czytałam, że im dłużej leży, tym jest smaczniejsze
          • burdziaa Re: Clootie Dumpling przepis potrzebuje :P 27.01.14, 11:52
            ja robiłam kilka razy ten gotowany keks :)
            • azi81 Burdziu! 27.01.14, 19:26
              To poproszę przepis :)
    • burdziaa Re: Clootie Dumpling przepis potrzebuje :P 28.01.14, 10:33
      nie mogę znaleźć tej strony,ale podobny przepis do tego:
      zielona-sofa.blogspot.com/2011/07/clootie-dumpling-czyli-gotowany-keks.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka