Dodaj do ulubionych

Plecak czy tornister?Pomożcie

30.06.14, 19:52
Chcę z plecakiem wyrobić się wcześniej i już znów odświeżam wątek:)

Wybrałam już (chyba;)) markę St. Majewski, plecaki w stylu Helitz tylko cena lepsza.

Co wy byście wybrały?

Plecak:
somap.pl/stmajewski-plecak-szkolny-my-little-friend-kot-5834.html
Waga chyba ok 700- 800 gr

Tornister:
somap.pl/stmajewski-tornister-szkolny-my-little-friend-kot-5836.html
Waga ok 1 kg,

Oba mają usztywniane plecy. Nie wiem co wybrać :(
Obserwuj wątek
    • olga727 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 30.06.14, 20:29
      Ja bym wzięła tornister.Większa pewność,że nie pozagina rogów w tym cudownym podręczniku. ;)(Za który w razie zniszczenia/zgubienia zapłaci rodzic. Chociaż sama wybrałam plecak z Paso.
    • ridibunda Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 30.06.14, 21:02
      Ja bym wzięła lżejszy.
      Moja miała w tym roku do pierwszej klasy i plecak, i tornister - nosiła plecak, bo był lżejszy i poręczniejszy.
      Chociaż Wy teraz może mniej będziecie nosić ,nie wiem jak to teraz z tym podręcznikiem będzie.
      Ale jak w jeden dzień wypadły lekcje z panią, religia i angielski ,to było co nosić.
      • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 30.06.14, 22:24
        Tylko czy w plecaku ten cały majdan nie "lata"?
        No i gabarytowo jest większy i szerszy ...
        Wszystko wydaje mi się za duże na tego mojego kurczaczka
        • cui Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 30.06.14, 22:46
          Tornister chyba lepszy - wagowo rzeczywiście przegrywa z plecakiem, ale wydaje się poręczniejszy i bardziej pojemny.
          A może polecicie coś dla chłopców?
          • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 30.06.14, 22:50
            Zerknij na te St. Majewski mają dośc fajny wybór:
            www.google.pl/search?newwindow=1&es_sm=93&biw=1366&bih=600&tbm=isch&sa=1&q=st.majewski+tornister&oq=st.majewski+tornister&gs_l=img.3...2090.3892.0.4038.10.10.0.0.0.0.181.1113.0j8.8.0....0...1c.1.48.img..9.1.180.WzmDybRForI
            • aga_junior Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 08:22
              Ja też przyglądam się Majewskiemu :D

Na 99 % będzie tornister może uchroni to trochę książki od zniszczenia. Nosić młody go dużo nie będzie musiał. Do szkoły samochodem, lekcje w jednej sali. Tylko z szatni do sali będzie go musiał zatargac.
            • e-gosiak Alcea dzieki za info biore Furbirgo ;-) 01.07.14, 08:37
              tornister, łatwiej w nim zaprowadzić porządek
              • alcea3 Re: Alcea dzieki za info biore Furbirgo ;-) 01.07.14, 08:48

A proszę :)
                Napisz jak dojdzie czy fajny :)
                • e-gosiak Re: Alcea dzieki za info biore Furbiego ;-) 01.07.14, 10:47
                  OK, już zamówiłam, może dojdzie w tym tygodniu.
                  • alcea3 Re: Alcea dzieki za info biore Furbiego ;-) 01.07.14, 11:27

e-gosiak napisała:

> OK, już zamówiłam, może dojdzie w tym tygodniu.

A mogłabym Cię prosić o zdjęcie na pleckach na gazetowego? Będę wdzięczna.

Ile wzrostu i wagi ma Twoje dziecię?:)
                    • e-gosiak Re: Alcea dzieki za info biore Furbiego ;-) 01.07.14, 12:22
                      Za bardzo wyrośnięta to nie jest :-) ok 123 cm i pewnie ze 20kg - ale dawno jej nie mierzyłam. Postaram się wysłać fotkę.
              • aurinko Re: Alcea dzieki za info biore Furbirgo ;-) 01.07.14, 09:06
                Oj niekoniecznie, to zależy od konstrukcji wnętrza. Moja w 1 klasie na luźniejsze dni miała tornister herlitza i przegroda bez dna to porażka :-/ w plecaku topgala gdzie ma 3 oddzielne komory było jej łatwiej, mimo, że w topgalu nosiła więcej rzeczy.
            • ankas4 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 09:48
              Ja stawiam na plecak z powodów wagowych , poza tym Patrycja ile rzeczy Twoje dziecko będzie nosiło codziennie do szkoły>? popytaj znajomych rodziców starszaków, u nas wychodzi ,ze dziecko będzie nosiło tylko drugie śniadanie, picie , piórnik oraz ćwiczenia, wszystkie inne rzeczy jak strój do wf czy też ksiązkę do religii będą mieli w swoich szafkach, tak więc stawiam na plecak , nie będzie jeszcze takiego obciążenia dla dziecka aby potrzebowało ono mega profilowanego tornistra.
    • maadga Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 08:16
      jak najbardziej usztywniony bym wybrała. więc z tych dwóch to tornister.
    • aurinko Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 08:36
      jeśli z tych dwoch wybierac to tornister,
      Jestes pewna wzoru? Malwa nie bedzie marudzic za rok?
      • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 08:47

aurinko napisała:

> jeśli z tych dwoch wybierac to tornister,
        > Jestes pewna wzoru? Malwa nie bedzie marudzic za rok?

Faza na kiciusie jest od dawna, wolę chyba to niż bajki, które za chwilę się znudzą.
        • aurinko Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 09:03
          Bardziej mi chodziło o to czy nie uzna za zbyt dziecinny, za słodki. Pytam, bo jestem w szoku, że Majka tak skwitowała - za dziecinny i za słodki, dla maluszków. A ona kocha wszystko z kotami, tylko zaczęła jej się faza na ''nie jestem maluchem'' ;)
          • aurinko Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 09:13
            Pokazałam Młodej inne wzory Majewskiego i dla siebie wybrałaby taki
            czaszabawy.pl/st-majewski-plecak-mlodziezowy-big-face-pantera-280726.html
            świat się kończy, znika moja słodka dziewczynka (ostatnio zażyczyła sobie czarne trampki, kiedy mogę się spodziewać glanów? ;))
            • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 09:34

Mnie się ten czarny tez podoba :D
              A jaki praktyczny! Prać nie trzeba ;)
              • olga727 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 20:32
                alcea3 napisała:

>
                > Mnie się ten czarny tez podoba :D

Naprawdę ci się podoba ten czarny plecak ? Trochę "mroczny".
            • e-gosiak Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 10:48
              No moja nigdy by takiego nie założyła, może starsza to tak :-P
            • monikaj21 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 13:44
              Jaki fajny ten wzór!
              • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 14:04
                monikaj21 napisała:

> Jaki fajny ten wzór!

Który? Bo kilka padło :)
    • yvonne79 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 12:29
      Pati, my mieliśmy prawie taki sam plecak, tylko z innej firmy. Różnił się tylko drobnymi szczegółami. Na początku chciałam Miśce kupić tornister Herlitza, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam. Ten plecak jest praktyczniejszy ze względu na komory. Młoda dzięki temu miała porządek w plecaku. W tornistrach masz jedną dużą komorę.
      Na początku roku dzieci zaniosły wszystkie książki do szkoły i plecak był lekki. Jednak po 2-3 miesiącach nosili codziennie prawie cały zestaw książek, bo zadania domowe były do odrobienia z kilku różnych. Strój na w-f też był noszony danego dnia, bo po zajęciach trzeba go przecież wyprać, więc to tylko teoria, że strój i książki zostają w szkole. Przynajmniej u nas tak było. Do tego śniadaniówka, woda do picia, piórnik, itp..
      • yvonne79 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 12:38
        Zapomniałam dopisać, że w naszym plecaku bardzo szybko odpadły te uchwyty przy zamku z głównej komory. Musieliśmy coś wymyślić, bo bez nich otwieranie plecaka było niewygodne i trudne.
        • ridibunda Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 13:00
          Zrobicie jak uważacie, ale powiem jeszcze raz z perspektywy doświadczonej matki dwojga szkolnych dzieci (hehe, stara zgredka;) - tak naprawdę najistotniejsza w tym wszystkim jest waga urządzenia do noszenia rekwizytów szkolnych.
          Starszak ma porządny tornister od 3 lat, twierdzi że w przyszłym roku do 4 klasy nie chce nowego i nie przeszkadzają mu carsy na klapie. Ja go kupiłam, bo uległam manii forumowo - zakupowej - ma być tornister, porządny, usztywniany, itp, itd. Mój młody, szczupły, niski, grudniowy, jak go założył pierwszy raz , to się ugiął pod jego ciężarem. Nosił go potem i radził sobie, ale nawet koleżanki mi mówiły, że go przytłacza wizualnie:). A co do bałaganu, to ma w środku wręcz koncertowy, żeby coś znaleźć trzeba wszystko wywalić.
          Moda dostała używany tornister od znajomej (obu firm nie pamiętam, a teraz nie mam jak sprawdzić, na pewno żaden herlitz ani topgal). Pochodziła z nim tydzień, po tygodniu nie mogłam patrzeć jak się z nim siłuje i dałam jej kupiony na wyprzedaży w biedronce za 17 zł plecak z podróba helloł kitty (kupiony tylko dlatego, że przypadkiem była ze mną i zachwyciła się obrazkiem, no i za taką cenę to jej kupiłam do zabawy). Z tym plecakiem przechodziła cały rok. Jakość taka sobie, plecy lekko usztywniane, szelki fajne - szerokie, dół miękki ,ale książki w lepszym stanie niż ze sztywnego tornistra starszaka:) Teraz się już pruje i rozpada, nie polecam bynajmniej, ale różnica w wygodzie dla dziecka - kolosalna, tym bardziej że młoda teraz jest na 25 centylu, mała i chuda, a do szkoły szła rok temu, pod tornistrem (fajny, mały, mniejszy niż starszaka gabarytowo) ginęła!
          No i młoda z tym plecakiem jeździła na wycieczki ,starszak musiał mieć na wycieczki coś innego.

• ridibunda Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 13:14
            A, i zapomniałam dodać - tornister na pewno lepiej rozkłada wagę noszonych przedmiotów. ale tak naprawdę - jak długo Wasze dzieci będą go mieć na plecach? Jeśli ktoś podwozi dziecko pod szkołę i dziecko z samochodu wchodzi do szatni, to zaraz musi ten tornister zdjąć, potem założyć, potem zdjąć pod klasą, potem założyć przy wchodzeniu, potem zdjąć, potem po lekcjach założyć i zejść do szatni/ świetlicy itp. Tak naprawdę, to tego noszenia jest niewiele - główny problem to podnoszenie i zakładanie - a uwierzcie, nawet 300 gramów robi różnicę kurczakowi o wadze 20 kg.
            • e-gosiak Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 13:22
              No moja to akurat do szkoły będzie chodziła, z 15 minut, trochę ruchu jej się przyda ;-)
              Dlatego wybieram tornister, podobnie jak dla starszej córki kiedy była w klasach 1-3.
              Też uważam, że w tornistrze ciężar "lepiej się rozkłada" i kiedy założymy na plecy plecak albo sztywny tornister z zawartością tej samej wagi to ma się wrażenie że tornister jest lżejszy.
              • uczula Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 20:50
                ten czarny st majewski super
                Ale nie wiem czy michal by sie go nie wystraszyl
                Ale marce sue przyjrze bo sama jestem w kropce.
    • solaris31 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 01.07.14, 21:41
      ja kupiłam herlitza smarta. Elka miała midi, ale na Milkę jest za duzy trochę, no i cena jest sporo niższa - zapłaciłam 140 zł ;)

plecaka sobie nie wyobrażam, nie przeszkadza mi ta komora bez dna, Eli to zupełnie nie przeszkadzało.

tornistry Majewskiego widziałam, fajne, ale większe. wzięlam więc mniejszy ;) herlitz Eli wytrzymał 2, 5 roku ;)
    • anulka-m5 I na mnie przyszedł czas wyboru 02.07.14, 08:16
      Żadko zaglądam na forum lipcóweczek, ale jak sie ciesze ze ono jest dalej niezmiennie od czasu kiedy pamiętam jak w ciazy zaczęłam je czytać wiem że jak coś potrzebuję to zagladne i mam!
      Własnie zaczęły sie wakacje po nich starszak idzie do szkoły no i czas kupić plecak/tornister , mój synek też waży 20 kilo, jest szczupły i mam wątpliwosci co to kupić, do szkoły będzie raczej jeździł autem. Chyba wybierzemy się do sklepu na przymiarki bagażowe.
      Dziękuję Wam dziewczyny, poczytałam wszystkie komentarze i opinie.
      Pozdrawiam Was wszystkie.
      Ania
      • blanka0 hama 02.07.14, 10:03
        czy ktoś ma tornister z seri Hama?
        nie zebym chciala , tylko zapytam co w nim takiego extra ze kosztuje prawie 600 zł !!!!!!!!!!
        www.tornistry-szkolne.pl/produkty-6_10_lat-58-2.html
        • uczula Re: hama 02.07.14, 11:11
          widzialam go kiedys na plecak dziecka - ale tornister nie ten podluzny tylko ten bardziej szeroki.
          I mi sie nie spodobal bo taki beczulkowaty wygladal.
          No maja cene - 600 zl to cena za zestaw.
          sam tornister jest tanszy a ceny wahają sie w zaleznosci od modelu.
          tzn wzorku.
          Ja nie kupie tak drogiego tornistra.
          chociaz moze jest on bardziej trwaly?
          ale nie kupie glownie ze wzgledu na wage.
          bo one waza ponad 1 kg.
          jednak
          mi sie wogole plecaki podobaja...ech.
        • uczula Re: hama 02.07.14, 11:17
          czaszabawy.pl/hama-step-by-step-touch-tornister-fire-engine-103001.html
          no ten np kosztuje tyle co topgal czy herlitz. prawie :D
          ladne sa trzeba przyznac, szkoda ze ciezkie...
        • lipiec_2007 Re: hama 02.07.14, 13:10
          Blanka, wydaje mi sie, ze cenowo hamy wcale nie roznia sie od topgali czy herlitzow
          • maadga Re: hama 02.07.14, 14:09
            Lipiec nie zgodzę się z tobą topgal to tornister/plecak max 300zł hama się dopiero od tej ceny zaczyna. Choć nie wypowiem się co do jakości tych drugich bo nie znam i nie widziałam na żywo. Topgala maja moje dzieci jestem bardzo zadowolona, młodej plecak po roku jak nowy, Kuby ma 4 miesiące i też super. Jedyne na co wcześniej nie zwracałam uwagi a teraz bym na to patrzyła by dno plecaka było sztywne. to naprawdę dużo daje.
            A w plecakach to co najczęściej się psuje to suwaki i to musi być przy plecaku (nie przy tornistrze najlepiej wykonane).
            • uczula Re: hama 02.07.14, 14:42
              w topgalu zniechecaja mnie3 rzeczy
              Waga( okolo 1 kg) slabe wzornictwo( jednak chlopiece) no i cena.
              No ifakt, zenie mam gdzie tego plecaka na zywo poogladac.
              Tak bym Sie moze przekonala Pomimo ceny.
              Moro ani z pilka nie kupimy plecaka.
              Jak chce max z waga 1 kg to ciezko wybrac z topgali,
              Herlitze widzialam w sklepie i mnie nie przekonaly.
              • blanka0 Re: hama 02.07.14, 15:10
                we wrocku te Herlitze mozna podotykac w sklepie papierniczym na ruskiej ( cena ponad 200)
      • joasia83m Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 02.07.14, 15:39
        anulka- hej hej!!! co słychać???
        pati, to już z piąty Twój wątek plecakowy :P za bardzo się stresujesz ;) Kup na początek w Biedronce, a potem zobaczysz.
        My mamy Herlitz mini- jest za mały i zamek się psuje. W ogóle nie podobają mi się te wszystkie plecaki, tornistry, a jak coś już z gustem to cena z kosmosu :(
        • olga727 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 02.07.14, 16:17
          A TEN,jak wam się podoba ? www.mmkrakow.pl/photo/1141648/tornister ;)
        • ridibunda Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 02.07.14, 20:10
          No cześć Anulka, kopę lat!
          He he Joasia dokładnie, mamy przy pierwszym się stresują, oglądają, porównują, kupują wypasione wszystkomające tornistry w oszałamiających cenach - a potem dziecko chodzi z plecakiem z biedronki, bo lekki i z heloł kiti (jak u mnie), albo po pierwszym dniu w te pędy trzeba jechać do reala albo innego tesco i kupować plecak za 15 zł z różowy z księżniczką, bo dziecko wraca rozhisteryzowane ze szkoły i odmawia pójścia tam następnego dnia, bo wszystkie koleżanki mają różowe plecaki z księżniczkami a ona ma niebieski z Kubusiem Puchatkiem! (u koleżanki:).
          • ankas4 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 02.07.14, 21:10
            Też uważam ,ze na początek można kupić dziecku zwykły plecak za 60 zł w Tesco , naprawdę w 1 klasie ten tornister profilowany itp bajery nie mają znaczenia, to my rodzice napędzamy ten biznes, Pati wyluzowac musisz , bo jeszcze czeka Cię masa innych wyborów;) to dopiero początek:)
            • e-gosiak widziałam dziś Majewskiego w sklepie 02.07.14, 21:21
              I uważam, że jego rozmiar jest w sam raz (tornister) nie jest jakiś przytłaczający i zaliczyłabym go do mniejszych tornistrów. Widziałam tez ten plecak, który linkowałaś Alcea i moim zdaniem będzie raczej za mały, a otwieranie może być niewygodne - ten zamek jest jakoś dziwnie wszyty - gdy dziecko będzie chciało szeroko otworzyć komorę to obawiałabym się o ten zamek. W zasadzie coś większego można włożyć jedynie w tą największą komorę, a te pozostałe są dosyć "płaskie".
              • alcea3 Re: widziałam dziś Majewskiego w sklepie 02.07.14, 21:35
                e-gosiak napisała:

Widziałam tez ten plecak, który
                > linkowałaś Alcea i moim zdaniem będzie raczej za mały, a otwieranie może być n
                > iewygodne

Te plecaki mają dwa rozmiary, moze widziałąś ten mniejszy?
            • olga727 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 08:37
              ankas4 napisała:

> Też uważam ,ze na początek można kupić dziecku zwykły plecak za 60 zł w Tes
              Spora część rodziców to TYLKO te TESCO-we plecaki kupuje,bo na inne kasy nie starcza(albo zwyczajnie celowo kupują na 1 rok,aby za rok kupić kolejny plecak).Moja starsza córka do I-szej. klasy dostała Topgala( w ciemno,bez przymiarki),a po feriach kupowaliśmy jej znacznie tańszy.Dochodziła z tym tańszym do końca roku.We wrześniu,w II kl. poszła z tym tańszym(był w dobrym stanie) dzieci tych kupujących co rok,wyśmiewały się z niej,że NIE stać rodziców na nowy plecak. Córka ze szkoły wróciła zapłakana. :/
              • zurawina100 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 12:47
                Szokuje mnie, że dzieci zwracają na takie coś uwagę. Syn chodził przez 3 lata z 1 tornistrem i nikt się z niego nie śmiał.
                • ankas4 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 12:53
                  U nas też nie znam takiego przypadku, a dzieci mają plecaki/tornistry zwykłe z targu lub tesco jaki takie wypasione z czego większość dzieci z wypasionymi tornistrami wracała do swoich starych plecaków , bo zwyczajnie było im wygodniej.
        • alcea3 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 02.07.14, 21:34
          joasia83m napisała:

> pati, to już z piąty Twój wątek plecakowy :P za bardzo się stresujesz ;) Kup na
          > początek w Biedronce, a potem zobaczysz.

A tam piąty, drugi dopiero:)
          I tak myślę o tym intensywnie, bo młoda patyczak, a na pewno nie kupię w Biodronce i potem zobacz ę, bo nie lubię wywalania kasy w błoto. Lubię przeanalizować, podpytać i kupić w miarę to co wydaje mi się najnbardziej sensowne.

Widziałam dziś tego Majewskiego. Tornister mniejszy od Herlitza, ale i tak Malwę ciągnie w tył (pusty!) plecak, na nią za szeroki(mam zdjęcia moge Wam na ukrytym pokazać), no i nie mam przekonania, czy będzie dobrze trzymał i czy jak się nie nawsadza tych książek czy nie będzie również ciągnął ją w tył.
          Samo wykonanie bardzo porządne.
          • uczula Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 06:20
            alcea pokaz na ukrytym zdjecia z tornistrem
            Ile Twoja Malwa ma wzrostu?
            • olga727 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 08:00
              uczula napisała:

> alcea pokaz na ukrytym zdjecia z tornistrem

A dlaczego tylko na ukrytym ?
              • alcea3 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 08:33

olga727 napisała:
                > A dlaczego tylko na ukrytym?

Dziwne pytanie.
                • olga727 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 08:39
                  alcea3 napisała:

>
                  > olga727 napisała:
                  > > A dlaczego tylko na ukrytym?
                  >
                  > Dziwne pytanie.
                  >
                  Nie dziwne,normalne:przecież nie każdy ma dostęp do Ukrytego.;)
                  • aurinko Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 13:15
                    olga727 napisała:

> Nie dziwne,normalne:przecież nie każdy ma dostęp do Ukrytego.;)

O to chodzi w ukrytym forum.
                    • olga727 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 15:32
                      aurinko napisała:

> olga727 napisała:
                      >
                      > > Nie dziwne,normalne:przecież nie każdy ma dostęp do Ukrytego.;)
                      >
                      > O to chodzi w ukrytym forum.
                      :D
                      • aurinko Olga 03.07.14, 15:37
                        Ostatnio byłaś proszona o nie cytowanie całości wypowiedzi, a i tak to robisz prawie za każdym razem. Po co tak postępujesz?
                        • olga727 Re: Olga 03.07.14, 15:42
                          aurinko napisała:

i tak to robisz prawie za każdym razem. Po co tak postępujesz?

Po to,aby oddać sens odpowiedzi. Na ogół,gdy cytuję to się odnoszę,do poszczególnych części. ;)
                          "Prawie" robi ogromną różnicę. ;) Miłego dnia.
                          • aurinko Re: Olga 03.07.14, 15:47
                            No cóż, Twój wybór.
                            • olga727 Re: Olga 03.07.14, 15:52
                              aurinko napisała:

> No cóż, Twój wybór.

Do czego zmierzasz,bo chyba jasno wyraziłam swoją odpowiedź ?!
            • alcea3 Re: I na mnie przyszedł czas wyboru 03.07.14, 08:33

uczula napisała:
              > Ile Twoja Malwa ma wzrostu?

Jak znajdę chwilkę rzucę, doradzicie:)

Malwa ma ok 120 cm, musze ją z ciekawości zmierzyć dokładnie :)
      • alcea3 anulka 02.07.14, 21:36
        Dawno Cię nie było! :)
        Napisz co u Ciebie:)
        • aga_junior Re: anulka 03.07.14, 07:03
          Hej anulka ;)

Na Maciusia ten Majewski jest ok. Cena u mnie w sklepie nawet o 10 zł niższa (dziwne co?) Zamówię chyba jednak z netu cały zestaw (tornister, worek, piórnik bez wyposażenia, zestaw śniadaniowy) wszystko będzie miał z jednym rysunkiem.
          • andzia84 plecak/tornister 03.07.14, 10:23
            no i zła jestem na swoją głupotę :( kupiłam Rochowi topgala ale to jest plecak, nie ma sztywnego dna i jak nic nie ma w środku to jest taki płaski, a wczoraj oglądałam tornistry i lepszy byłby taki usztwyniany :( oddać jż nie mogę bo mi 10 dni minęło :(
            • solaris31 Re: plecak/tornister 03.07.14, 10:36
              a jaki to model?

ja się wahałam z topgalem dla starszaczki, ale jednak mnie odstraszyła waga, chociaz wzornictwo jest ok i jakość też.

możesz go sprzedac, albo jeśli ma wzór w miarę uniwersalny, zostawić i dać Rochowi za 2 lata ;) a teraz kupić coś innego.

ja ze swojego helitza jestem bardzo zadolowona. jak pisałam - Ela nosiła go prawie 3 lata, Mila ma inny model, ale fajny, sztywny, co dla jej pleców nie jest bez znaczenia.
            • maadga Re: plecak/tornister 03.07.14, 11:04
              Andzia zadzwoń i zapytaj czy nie wymieniliby na inny. Ja mam dobre doświadczenia z dogadywaniem się z nimi. Spróbuj.
              • andzia84 Re: plecak/tornister 03.07.14, 12:47
                Magda ale oni tornistrów za bardzo nie mają, ale przejrzę i spróbuję..,
                • andzia84 Re: plecak/tornister 03.07.14, 12:50
                  nie podobają mi się ich tornistry... ech no trudno, dużo za niego nie zapłaciłam, bo w poromocji byl akurat ten co rochowi siępodobał. W razie co mam taki, jakby ktoś był zainteresowany (sam plecak bez tych dodatków 117 złoty kosztował)

www.topgal-plecaki.pl/komplety-szkolne/set-059/a---black/
                  • ankas4 Re: plecak/tornister 03.07.14, 12:55
                    Dziewczyny, zrobicie jak uważacie ale naprawdę nie szalejcie, wystarczy zwykły plecak dla dziecka w 1 klasie bez tych wszystkich usztywnianych bajerów itd...
                    • solaris31 Re: plecak/tornister 03.07.14, 14:06
                      usztywniane plecy to nie bajer, tylko lepszy kształt dla kregosłupa.

mam porównanie, bo Elka do muzycznej chodziła ze zwykłym plecakiem, który nie mial sztywnych pleców, i widziałam, jak cudnie jej wisiał z pleców., tornister tego nie miał, leżal na plecach idealnie. ten akurat element uważam za ważny.
                    • olga727 Re: plecak/tornister 03.07.14, 15:50
                      ankas4 napisała:

wystarczy zwykły
                      > plecak dla dziecka w 1 klasie bez tych wszystkich usztywnianych bajerów itd...
                      "Co za dużo,to niezdrowo": Za Dużo usztywnień = ciężki plecak/tornister.Brak usztywnień w ogóle=bolące plecy dziecka (odgniatają się wszystkie nierówności wnętrza na plecach dziecka). Wg mnie fundamentalnym warunkiem/argumentem doboru plecaka powinno być:JAK DZIECKO DOCIERA I WRACA ze szkoły. Jeśli będzie podwożone pod "same drzwi" to może mieć cięższy plecak,ale jeśli ma go nosić na jakimś dłuższym odcinku to plecak powinien być lekki i mieć dobrze wyprofilowane plecy.
                  • porzeczka_mocna Re: plecak/tornister 03.07.14, 12:59
                    Andzia, na zwrot jest nie 10 dni, tylko 14 - może się jeszcze łapiesz?
                    • andzia84 Re: plecak/tornister 03.07.14, 13:14
                      też minęło...wolałabym sztywny bo roch bałaganiarz jest i w takim z miękkim dnem nic nie znajdzie.
                      • uczula Re: plecak/tornister 05.07.14, 22:00
                        nie wiedzialam, ze topgale maja miekkie dno...
                        wszystkie modele tak maja?
    • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 06.07.14, 11:00
      Na razie jestem bardziej na tak za plecakiem.
      Jednak lekkość wygrywa.
      • uczula Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 06.07.14, 16:08
        widzialam dzisiaj i patio i st majewski.
        Oba plecaki dobrze wykonane i lekkie,tfu,tornistry.
        Ale w srodku faktycznie maja tylko jedna komore z przegrodka bez dna. Wg mnie jest ciut maly w srodku.
        Nie wiem czy to sie sprawdzi.
        Michal codziennie ma angielski a dodatkowo 3 x w tygodniu niemiecki.
        Do tego wf. A gdzie miejsce na reszte?
        • alcea3 Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 03.08.14, 21:51
          Kupiłam i czekam na przesyłkę:)
          Wybrałam jednak plecak,nie tornister.
          Do kompletu wzięłąm jeszcze worek i saszetkę na kredki.

Malwa jeszcze chciała kredki, zeszyty itd, ale juz powiedziałąm kategoryczne nie :)

kubitus.pl/artykuly_szkolne/plecaki_i_tornistry/my_little_friend_plecak_szkolny_kotek.html
          • uczula Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 03.08.14, 22:08
            a ja kupilam uzywanego herlitza midi.
            Smarta ogladalam w sklepiei zniechecily mnie te plastikowe nozki.
            Prawde mowiac gdybym miala kase kupilabym hame.
            Zdecydowanie najlepszy tornister jakosciowo i lekki! Mialam w reku.
            Rossmann ma teraz akcje szkolna i tam tez mozna kupic tornister st majewski z wyprawka za 159 zl.
            Szkoda tylko ze dali ten typu a1, bo on ma zdecydowanie najnizsza jakosc.
            Wypakowany wyprawka po brzegi, i z wyprawka ciezki.
            :(
            I ta szmaciana raczka....szkoda.

Jutro beda tornistry w lidlu.
            Ale nie wiem jaka jakosc.
            Niestety licencyjne, wiec carsy kroluja.
    • blogbydozza Re: Plecak czy tornister?Pomożcie 08.08.14, 23:20
      Ja też jestem za tornistrem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka