Dodaj do ulubionych

bakterie w moczu

09.05.07, 12:02
wyszły mi w poprzednim tyg, brałam urosept i furagin, z przepisu lekarza
oczywiscie, i dzisiaj odebrałam wyniki, nadal są.
Ginka pobrała mi posiew z pochwy i dała skierowanie na posiew moczu. Bardzo
sie martwię. Miała może któraś z was coś podobnego? Czy to bardzo groźne?
Obserwuj wątek
    • a.zaborowska1 Re: bakterie w moczu 09.05.07, 12:15
      Ja w pierwszej ciąży miałam praktycznie cały czas bakterie w moczu i za hiny
      nie moglam się ich pozbyć. Furagin brałam od 10tc. non stop. Dziecku to nie
      zaszkodziło przed porodem trochę sytułacja się unormowała.
    • agatka_1979 Re: bakterie w moczu 09.05.07, 15:26
      witam...ja miałam liczne bakterie w moczu jakoś na początku ciąży...brałam
      urosept - nie pomogło, potem jakoś samo przeszło...miesiąc temu w badaniu moczu
      znowu wyszly "liczne bakterie"... znowu urosept i nic...powtórzone badanie i
      znowu liczne bakterie.. lekarz przepisał furagin...brałam choć niechętnie...
      pisało że w 3 trymestrze trzeba uważać..gdzieś na forum ciąża i poród ktoś
      polecił link to postu dziewczyny, która tylko naturalnymi sposobami zwalczyła
      baktere..a polega to na unikaniu słodyczy i zakwaszaniu moczu.. bo bakterie
      kwasnego środowiska nie lubią.. polecała żurawinę w każdej postaci, soki z
      cytrusów, jogurty naturalne nawet 2 dziennie...takie bez cukru... i żeby sie
      podmywać kwasem mlekowym czy jakoś tak (w aptece)... A ja zrobiłam
      tak...furaginum brałąm prze 8 dni 3 razy 2 tabletki, skończyłam jakieś 2 tyg
      temu brać...równocześnie z tabletkami, i to ciągne dalej, jadłam suszoną
      żurawine i piłam raz dziennie herbatkę z żurawin i maliny Vitax'u... w czasie
      gdy nie miałam problemów z bakteriami byłam m.in przeziębiona..była
      zima...piłam wtedy sok z cytryny, duzo herbaty z cytryną, jadłm grapefruity i
      pomarańcze...bałam się że przez przeziębienie bakterie powrócą a tu nic...no i
      tak sobie pomyślałam teraz że dużo kwaśnego miałąm wtedy w diecie... no i teraz
      codziennie rano dalej ta herbatka żurawinowa z cytryną, do obadu surówka z
      kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych, jogurt naturalny 1 szt lub pół
      kubeczka, wieczorem przed samym spaniem sok z połówki cytryny...i wiesz co?
      dziś robiłam badanie moczu - bakterie pojedycze! czyli się zmniejszyła ich
      ilość! mam nadzieję że następne badanie wskaże ich brak w ogóle! No a od
      lekarza wiem, że istotne jest, czy przy okazji bakterii ma się powiększoną
      ilość leukocytów w moczu i białko bo to wtedy świadczy o infekcji...pozdrawiam!
      • aurinko Re: bakterie w moczu 09.05.07, 17:37
        Jakiś czas temu opisywałam na forum swoje problemy z bakteriami w moczu, więc
        teraz w skrócie. Przez wiele tygodni ciągnęły się za mną bakterie i białko w
        moczu, kilka razy brałam antybiotyki (dopiero za trzecim razem Monural pomógł
        jak już lekarka byla gotowa wysłać mnie do szpitala), do końca ciąży muszę brać
        Urosept i wit. C profilaktycznie, do tego piję żurawinę. Powinnaś mieć zrobiony
        powsiew z antybiogramem aby można było dostosować konkretny lek do bakterii.
        Pilnuj leczenia, bo zakażenia dróg moczowych są jedną z najczestszych przyczyn
        przedwczesnego porodu.
        • pipi_bipika Re: bakterie w moczu 09.05.07, 23:17
          Oj ja też mam problemy z bakteriami w moczu. Najpierw będąc w szpitalu zrobili
          mi posiew i wyszła baktera. Dostałam antybiotyki. Miesiąc później znów
          wylądowałąm w szpitalu i znów w posiewie wyszły bakterie tym razem już dwie. I
          dostałam inny antybiotyk. W tym tygodniu mam znów badać ten mocz i aż się boję,
          że znów wyjdą te cholerne bakterie :-( A do tego białko w moczu... Dobrze, że
          choć krew wychodzi ok. Pozdrawiam
          • sylpal13 Re: bakterie w moczu 10.05.07, 09:39
            ja dzisiaj byłam oddać mocz na posiew, ale się załamałam bo na wynik trzeba
            czekać od 7 do 10 dni! a co w tym czasie? szok że tak długo, ponoć 72 godz trwa
            hodowanie, no cóż wyjścia nie ma. Piję herbatkę z żurawiny, biorę wit C, ogórki
            kw i kapusta, ponoć trzeba zakwasić organizm, zobaczymy
    • ridibunda Re: bakterie w moczu 10.05.07, 12:53
      Mi na początku wyszły bakterie, jadłam kwaśne, dużo napojów i piłam żurawinę i
      chyba pomogło, bo na następnych wynikach badań nic o nich nie pisali, a teraz
      znowu mam i w dodatku ślady białka, zobaczę co mi lekarz powie. W dodatku mam
      zasadowy odczyn moczu i mimo zakwaszenia diety nic się z tym nie daje na razie
      zrobić. Niedługo idę do lekarza, zobaczymy co mi powie.
    • ja-goda1 Re: bakterie w moczu 10.05.07, 14:23
      Ja miałam bakterie w moczu, ale wspólnie z lekarzem doszlismy do wniosku że to
      błąd w pobieraniu moczu. Miałam pecha, bo laborantki raz zgubiły moje wyniki i
      musiałam nasiusiać na miejscu do pojemniczka, a wiadomo, ze w takiej sytuacji
      trudno o sterylność. Drugi raz Panie zapomniały wyslać mojej próbki do
      laboratorium głównego i znów musiałam nasikać do dziwnie cienkiej probówki, w
      dodatku wcale mi się sikać nie chciało:D Prawie urodziłam dwie krople moczu a
      przy okazji zabrałam z okolic cewki bakterie.
      Pierwsze co zrobiłam to zmieniłam laboratorium, a mocz pobieram w domu po
      wczesniejszym podmyciu i zbieraniu moczu ze środkowego strumienia. Efekt -
      wyniki idealne, moze tylko pH mogłobybyć troszkę niższe, ale to juz sobie sok z
      żurawiny poradzi.

Jesli chodzi o to czy to jest groźne to wiadomo - każde zakażenie bakteryjne w
      ciaży musi być doleczone, bo zawsze jest ryzyko, ze bakterie dostaną się do
      krwioobiegu i zaszkodzą maleństwu. Jeśli lekarz zlecił posiew to dobrze o nim
      świadczy - znaczy nie zamierza leczyć w ciemno, tylko chce najpierw poznać
      wroga. Nie martw się, na pewno zdążysz doleczyć przed lipcem i wszystko bedzie
      dobrze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka