ingapol 18.05.07, 11:04 od kilku dni bardzo trudno mi znależć wygodną pozycje do spania. Czytałam gdzies że warto podkładac sobie poduszkę pod brzuch i między kolana. Czy któraś z Was tak śpi ??? Mi to nie wyglada na "wygodne", ale może .... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azbestowestringi Re: spanie z poduszkami 18.05.07, 11:12 ja tak spie juz pare miesiecy. poduszka pod glowe, poduszka pod plecy, miedzy nogami koldra albo poduszka w ksztalcie litery L. tylko tak jestem w stanie chociaz na chwile przyjac jakas wygodna pozycje. inaczej wogole zasnac nie moge ;( Odpowiedz Link
aurinko Re: spanie z poduszkami 18.05.07, 11:14 Przy pierwszej ciąży spałam obłożona małymi poduszkami i było super :-) Teraz nie mam tak dobrze, ostatnio strasznie się wiercę w nocy, nie mogę znaleźć wygodnej pozycji, żadne poduszki nie pomagają. Czasem jest mi trochę lżej jak upchnę brzeg kołdry między nogami. Może to kwestia wielkości/grubości poduszek, nie wiem, ale mi ani mała ani duża nie pomaga :-/ Odpowiedz Link
edzia.79 Re: spanie z poduszkami 18.05.07, 11:22 Ja tak spalam w pierwszej ciazy;podkladalam poduszke pod kolana bo strasznie bolaly mnie biodra a tak poziom miednicy byl wyrownany. Teraz juz nie musze ale poduszke jako "ogranicznik" podkladam sobie pod brzuch zeby nie przekrecic sie na niego podzas spania. Bardzo wygodnie sie spi,mozna te wyprobowac wersje z kladzeniem nogi na meza-moj to znosil w pierwszej ciazy. Odpowiedz Link
aurinko Re: spanie z poduszkami 18.05.07, 11:25 edzia.79 napisała: > mozna te wyprobowac wersje z kladzeniem nogi na meza-mo > j to znosil w pierwszej ciazy. Ja tak dobrze mam tylko w weekendy, ale wtedy to bez porównania lepiej mi się śpi ;-) Odpowiedz Link
lizie81 Re: spanie z poduszkami 18.05.07, 13:29 Mam ogromne lozko ale oboje z malzem do malych sie nie zaliczamy wiec wysypiam sie tylko jak jego nie w domu na noc bo zabieram jego koldre i poduszke i podkladam pod co tylko sie da. On jeczy ze ciezko sie ze mna wyspac no ale to wkoncu ja jestem w ciazy:))) nie moge sie doczekac porodu i spania z powrotem na brzuchu... tylko tak odpoczywa mi kregoslup i sie wysypiam:)) Odpowiedz Link
bozena.br.0307 Re: spanie z poduszkami 18.05.07, 16:46 Hej!To naprawdę pomaga takie spanie z poduszką między nogami i pod brzuchem. Ja mśpię tak już od dłuższego czasu. Problemy ze spaniem i tak są bo naprawdę trudno znależć wygodną pozycję, ale poduszki polecam. pozdrawiam Odpowiedz Link
mynia0 Re: spanie z poduszkami 19.05.07, 10:43 małą poduszkę pod brzuch podładam już od 4 miesiaca, a duża poducha między nogami ratuje mój kręgosłup - polecam poduchy, to bardzo odciaza kręgosłup i biodra. dziei temu nic mnie w nocy nie boli. Odpowiedz Link
onka7 Re: spanie z poduszkami 19.05.07, 12:19 Dobrze Cię rozumiem:)Byłam tak zdexperowanaciąglym brakiem snu, że zamówiłam sbie przez net poduszkę dla kobiet w ciąży w motherhood. Nazywa sę to kojec i przypomina kszałtem literę c. Jest naprawdę doskonała!!!Przesypiam całe noce i nic mnie nie boli. Trzeba tylko umiejętnie się na niej ułożyć:) Odpowiedz Link
ridibunda Re: spanie z poduszkami 19.05.07, 13:40 Naprawdę warto i pomaga. Ja nie wierzyłam ale spróbowałam i teraz do spanie potrzebne mi są już 4 poduszki ułożona w odpowiedniej konfiguracji. Bez tego bardzo boli mnie krzyż i kości miednicy, tak dziwnie, po bokach. Odpowiedz Link
silvii Re: spanie z poduszkami 20.05.07, 13:52 śpie na poduszkach od 2 miesiąca... :) z czasem zwiększa się ich ilość (zaczynałam od jednej), w tej chwili leżę na trzech, pod głową mam jeszcze dwie i jedną małą pod udami - jeśli śpię na wznak, lub między nogami - jeśli śpię na boku. Ciekawe czy ta ilość wystarczy mi już do kończa ciąży... ;P. Jedno jest pewne - bez poduszek nie ma życia! Przekonałam się o tym bardzo dobitnie po zmianie wersalki jakiś miesiąc temu... kupiliśmy nową, twardą, mój mąż nareszcie zaczał się wysypiać i przestał mieć probemy z bólami kręgosupa... za to ja... nie byłam w stanie przespać spokojnie nawet jednej godziny, a ból pleców a przede wszystkim spojenia łonowego był tak duży, że przy próbie wstawania z łóżka słyszeli mnie wszyscy sąsiedzi w bloku... :) Odpowiedz Link
gioja Re: spanie z poduszkami 23.05.07, 00:13 Ja też w nocy jestem obłożona taką ilością poduszek, że mąż w końcu uciekł spać do innego pokoju, bo się biedny nie mieścił, a dodatkowo jeszcze te moje nocne wędrówki do toalety... Podobno najzdrowiej jest spać na lewym boku (taką pozycję zaleca się m.in. kobietom, które muszą w ciąży leżeć) - dziecko nie uciska na naczynia krwionośne i dzięki temu jest lepiej dotlenione. Ja najbardziej lubię spać na wznak, ale nie służy to teraz mojemu kręgosłupowi. Dzięki poduszkom udało mi się osiągnąć optymalną pozycję - na lewym boku, ale podparta z tyłu poduszkami, więc coś między leżeniem na wznak, a leżeniem na boku, dodatkowo mała poduszka pod brzuch, kolejna między kolanami, czasem jeszcze coś żeby unieść stopy. Bez poduszek chyba spałabym na stojąco. Odpowiedz Link
ingapol Re: spanie z poduszkami 23.05.07, 09:16 od kilku dni śpię tak jak radziłyście i to naprawdę pomaga... dzięki za rady Odpowiedz Link