08.06.07, 18:42
Dziewczyny, co jest wskazaniem do zrobienia KTG?

Ja nigdy jeszcze nie miałam tego badania, lekarz zawsze bada mi tętno Małej,
ale to nie jest KTG. Za miesiąc mam termin i zastanawiam się czy nie zrobić
KTG na własną rękę?

Dziś mi się włączyła schiza w tym zakresie :(
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: KTG 08.06.07, 18:47
      Ja będe miała pierwsze ktg w 36 tyg, moja ginka wszystkie ciezarne wysyła,
      bezpłatnie, to po prostu sprawdzenie czy są skurcze i jak bije serduszko, tyle
      wiem, może zapytaj swojego lekarza
    • ingapol Re: KTG 08.06.07, 19:03
      ja miałam KTG jak trafiłam z bólami brzucha do szpitala mimo że był to chyba 31
      tc. Sprawdzali właśnie chyba czy to skurcze przypadkiem nie sa tak bolesne.
    • agasar79 Re: KTG 08.06.07, 19:11
      Mi mój lekarz powiedział, że po następnej wizycie w 35/36 tc, umówię się z nim
      w szpitalu na izbie przyjęć, gdzie wykonuje się to badanie i wtedy dopiero będę
      miała wykonane KTG. Jak do tej pory nic się takiego nie działo, żebym musiała
      mieć wykonane KTG a w razie jakiegoś niepokoju z mojej strony w każdej chwili
      mogę pojechać na Izbę przyjęć i zawsze zrobią mi to badanie (np gdybym miała
      jakieś niepokojące skurcze...)
      Mój lekarz wszystkie pacjetki wysyła na KTG chyba około 37-38 tc, tak
      standartowo, chyba że coś się dzieje to częściej.
      • mynia0 Re: KTG 08.06.07, 23:14
        mój gin robi podobnie - jak coś się dzieje to ktg nawet od 20 tygodnia. a jak
        nic złego się nie dzieje - to ktg robi po 36 tygodniu, im bliżej finiszu, tym
        częściej, w ostatnim tygodniu nawet co 2 dni.
    • monikaj21 Re: KTG 08.06.07, 23:25
      W moim szpitalu KTG standardowo robi się dopiero po terminie. Wcześniej tylko
      jeśli 'coś' się dzieje.
      Ja maiłam tyle razy robione w pierwszej ciąży (urodziłąm 2 tygodnie po terimnie
      i później to już musiałam jeździć codziennie), że bardzo dziękuję za kolejne.
      Zresztą wdaje mi się, że ja wszystko tak dokładnie odczuwam jeśli chodzi o
      dziecko, że skurczów nie przegapię ;)
    • lilianak1 Re: KTG 08.06.07, 23:58
      Mój lekarz twierdzi, że KTG jest sens wykonywać od 36 tc, bo wcześniej i tak
      nie wiele da się z niego odczytać. Badanie to służy głównie sprawdzeniu ilości
      skórczów macicy. Z tego co pamiętam badanie trwa 20-30 minut. Ja na KTG
      umówiona jestem w 38tc. Przy pierwszej ciąży załapałam się na to badanie 2
      razy, a podczas porodu byłam na stałe podłączona do KTG, ale na szczęście
      takiego z którym mogłam chodzić.
      • malenkie7 Re: KTG 09.06.07, 07:14
        Ja mialam robione ktg jak trafilam drugi raz do szpitala - czyli to byl jakis
        24-25 tydzien... Sprawdzali czy sa skurcze macicy. Podczas kolejnego pobytu w
        szpitalu (33 tc) mialam juz robione ktg 2 razy dziennie, a podczas pierwszej
        nocy to robili mi ktg jeszcze czesciej, bo zwijalam sie z bolu.
        • edzia.79 Re: KTG 09.06.07, 10:15
          Moj lekarz w pierwszej ciazy kazal mi robic co 2 dni chyba od 37-38tc.
          Ciekawe jak bedzie teraz
          • a.zaborowska1 Re: KTG 09.06.07, 19:46
            Ja robię co 2-3 dni ze względu na obciażony wywiad połozniczy tak dla
            bezpieczeństwa. W poprzednich ciązach jeździłam dopiero po terminie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka