23.03.17, 16:25
Od jakiegoś 22 tc mam skurcze są lekko bolesne i twardnieje brzuch. Na początku był jeden na jakieś 5 dni, teraz są co 2-3 dni. Byłam oczywiście u ginekologa i szynką długa, zamknięta, nie widzi nic niepokojącego. Mam brać magnez, luteine, nospe. No i dużo odpoczywać. Mimo to się stresuje. W pierwszej ciąży pierwsze skurcze jakie poczułam były te przed porodem. Nawet te które były niby spore widoczne na ktg były przeze mnie nieodczuwalne.
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Skurcze 23.03.17, 19:35
      To ja się tutaj podepnę z pytaniem, które zadałam w innym wątku, ale może zaginąć. Praktycznie od początku, od kiedy tylko mam jakąkolwiek wyczuwalną macicę, to ona w ciągu dnia napina się i rozluźnia. Czasami jest twarda jak piłeczka, no teraz większa piłka, a czasami tak mięciutka, że nie jestem jej w stanie praktycznie odróżnić od reszty wnętrzności. Wyczytałam w jakichś mądrych książkach, że to zupełnie normalne i w ogóle się tym nie przejmuję. Po czym poznać, że skurcz powinien mnie zaniepokoić? Czasami jak się napina to mam takie uczucie ciągnięcia, ale ciężko powiedzieć że bólu.
      • e_le_n_a Re: Skurcze 23.03.17, 21:33
        Po 20 tc macica zaczyna ćwiczenia przygotowujące do porodu,i takie skurcze,o ile nie towarzyszy im silny ból,krwawienia,skracanie się szyjki to z reguły uznaje się za normalne. O ile oczywiście też brzuch nie jest twardy przez większość czasu. Mnie jak w zegarku po połowie ciąży też zaczęła się napinać,czasem raz na trzy dni,czasem częściej. Mnie zdecydowanie bardziej stresuje ból w pachwinach i taki miesiączkowy-bo chyba najmniej miło się kojarzy,a czasem tak mam. I standardowo,w dni w które powinnam mieć okres,boli mnie brzuch...
        • martishia7 Re: Skurcze 23.03.17, 22:06
          Moja macica ćwiczyła takie figle wcześniej, nie zwróciłam nawet za bardzo uwagi od kiedy, ale wydaje mi się, że w okolicach USG genetycznego już miałam. To trwa kilka minut i nie boli, więc spoko. W sumie jest cały czas tak samo, tylko macica jest coraz większa, więc i bardziej przykuwa uwagę ;) Dzieki, uspokoiłaś mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka