Dodaj do ulubionych

kąpiel malucha

26.06.07, 10:39
moze juz było na ten temat, najwyzej ktos mnie poprawi

dziewczyny od kilku juz osob słyszalam ze takiego noworodka nalezy kąpać w
wodzie przegotowanej, myslalam ze sie przesłyszalam ale nie.
No i tak mysle czy to ma sens , przeciesz te piertwsze kąpiele a raczej mycia
w szpitalu na pewno nie sa w przegotowanej kranówie.

Ja sobie wymyslilam ze kapac bede w normalnej wodzie z kranu a jedynie bede
dodawac nadmanganiam potasu.
co Wy na to? Bo mi sie nie bardzo usmiecha przegotowywac i studzic wode do
kąpieli.
Obserwuj wątek
    • asia19813 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 10:45
      sama się nad tym zastanawaiłam że to chyba przesada,
      • aurinko Re: kąpiel malucha 26.06.07, 10:57
        Ja nie mam zamiaru gotować wody do kąpieli, ani kupować mineralnej (i takie
        poglądy słyszałam), nie będę wyparzać wanienki, tylko ją umyję, a Małą będę
        kąpać co 2 dzień. W dniu bez kąpieli będę obmywać ją myjką, ogólnie wszystko
        to, co przy pierwszym dziecku, któremu krzywda się nie działa od kranówy i
        kąpieli co 2 dzień :-)
        • asia19813 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:00
          ja tak samo, kąpanie co drugi dzięń, a tak obmywanie myjką, woda z kranu.
          • bobimax Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:02
            Ja też najzwyklejsza kranówa. Tylko do przemywania oczek przegotowaną letnią
            wodę.
          • burda3 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:05
            W szkole rodzenia, położne wręcz wyśmiały jak się dziewczyna zapytała czy
            gotowac wodę do kąpieli...az troche mi było szkoda tej co pytała - bo sama
            miałam zamiar o to zagadac.
            Nie gotowac wody - w szpitalu noworodki są obmywane i potem myte pod kranem,
            nikt sie nie pieści .
            Przegotowana woda- to zalecały do mycia buźki, przemywania oczek.
            Więc i ja tak spróbuje robic.
    • mynia0 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:04
      NIKT by mnie nie zmusił do gotowania wody do kąpieli. to przesada.w szpitalu
      kapią kranówą / czesto pod kranem :)/ więc po co w ogóle myślicie o gotowaniu
      wody??? szkoda czasu.

nadmanganian potasu też jest niepotrzebny do każdej kapieli - dodaje się go
      zwykle wtedy, jak dziecko ma potówki - żeby wysuszyć skórę.

będziecie miały z dziećmi mnóstwo roboty, nie dajcie się wmanewrować w jakieś
      idiotyczne pomysły typu gotowanie wody na kąpiel :)))
    • eljena Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:09
      Wlasciwie na kazda sprawe zwiazana z maluchem jest po kilka pogladow, ale
      dziewczyny, nie dajmy sie zwariowac!
      • mynia0 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:11
        oby tylko kilka :))))
    • meniaaa Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:18
      Moj poglad na ta sprawe: temp wody 36/37 st, temp pokoju 24 st, woda w
      wanience -zwykla kranowka, woda do przemywania buzi, oczu, pupy itp -
      PRZEGOTOWANA!

Mam natomiast inny problem, chodzi o oliwienie dziecka. W szkole rodzenia
      odradzano natluszczanie dziecka po kapieli, w zamian za to zachecali do
      uzywania plynu do kapieli OILATUM lub Balneum (jedna nakretka do jednego
      mycia). Slysze jednak rozne opinie na ten temat i sama nie wiem co lepsze.
      Podobno Oilatum stosuje sie w przypadku alergicznej skory dziecka i czasem
      mozna przesadzic uzywajac go na sile od samego poczatku. A wiec co lepsze
      Bambino czy Oilatum???
      • gmonika Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:28
        a u mnie w szkole rodzenia wrecz przeciwnie polozna nie zalecala dolewac
        niczego do kapieli jedynie po, posmarowac oliwka (nie za duzo), pupe
        linomagiem, i tyle...
      • ingapol Re: kąpiel malucha 26.06.07, 14:26
        oj, chyba ta szkoła rodzenia ma sponsora w firmie Oilatum :)
        a tak na serio, dla dzieci podobno jest używanie jak najmniej kosmetyków !!!
        ja oliwkę kupiłam, ale nie zamierzam smarować małej codziennie tylko w razie
        przesuszenia skóry
    • ja-goda1 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:31
      Menia Oliatum to emulsja dla dzieci z alergicznymi objawami skórnymi. Wydaje mi
      się że na początek wystarczy mydełko, woda i oliwka (dopóki skórka się łuszczy),
      a emulsje lecznicze lepiej zostawic na wypadek problemów ze skórą(tfu, tfu oby
      się nie przydały).

Ja planuję kąpac codziennie w kranówie, zwykłym mydełkiem bambino i z użyciem
      tejże oliwki:)
      Pozdrawiam, A.
      • aurinko Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:37
        Moim zdaniem nie powinno się używać preparatów leczniczych (a takimi są np.
        Oilatum czy Balneum) jeśli nie występują problemy skórne. Maluch ma naturalną
        barierę lipidową i nadmiarem preparatów można tę barierę zniszczyć, przez co
        później zaczną się problemy skórne. W szkołach rodzenia polecają różne rzeczy
        bo mają za to płacone! Przedstawiciele różnych firm prześcigają się w
        przekonaniu położnych w szkołach rodzenia aby te polecały konkretne preparaty i
        rzadko zdarza się, aby taka położna rzetelnie powiedziała kilka słow o jakimś
        kosmetyku. Ten polecany zawsze będzie lepszy, nawet jeśli okaże się, że jest
        zbędny.
        • izoola Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:44
          w mojej szkole odradzano oilatum, sudocrem, oliwki, szamponiki, kremiki itp. im
          mniej tym lepiej, wystarczy mydelko do mycia, profilaktycznie linomag lub masc
          alantan plus ( do pupci maluszka i na poranione sutki mamuski) a do oliwienia
          oliwe z oliwek lub najzwyklejsza, najtansza ciekla parafine z apteki. jest
          bezzapachowa i nie uczula jak inne oliwki.
          • izoola Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:45
            a co do wody,najzwyklejsza kranowka, polozne w szpitalu myja czesto pod kranem i
            jakos nic sie nie dzieje z maluszkami, nie schizujmy dziewczyny:)
        • mynia0 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:44
          święta prawda, Aurinko!!!

ja tam nic do wody nie wlewałam, a oliwkowali mi dziecko tylko w szpitalu. w
          domu przestałam się wygłupiać z oliwką, wszystko było tłuste i lepkie. wciaz
          się zastanawiam, jak ma skóra oddychać po takim natłuszczeniu... smarowałam
          dziecko tylko w przypadku jakiś problemów z suchą skórą - maścią
          cholesterolową, zapisaną przez pediatrę albo mleczkiem nawilżającym. i tyle.

a co do marki kosmetyków - to tak jak z mlekiem - każdemu dziecku pasuje co
          innego. trzeba niestety próbować.
        • ridibunda Re: kąpiel malucha 26.06.07, 12:08
          Ja uważam tak samo i tez nie mam zamiaru kąpać dziecka codziennie bo uwazam że
          nie ma takiej potrzeby.
    • meniaaa Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:45
      dziekuje, tez tak uwazam, dlatego tez wstrzymalam sie z kupnem Oilatum mimo ze
      inne dziewczyy juz sie w ten plyn wyposazyly. Kupie natomiast oliwke Bambino i
      po myciu bede stosowac. Mydelko juz mam, bedziecie od poczatku myc bobasa w
      wanience mydelkiem Bambino? Ale chyba co jak co ale mydlo Bambino nie uczuli...
      • aurinko Re: kąpiel malucha 26.06.07, 11:49
        Ja mam mydełko w płynie kupione, polskiej firmy "Skarb Matki", gdybym nie
        dostała polskiego mydełka z dozownikiem to pewnie bym kupila Bambino.
        • leluchow1 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 12:05
          A tak jeszcze w gwoli informacji - moj Mateusz miał azs i był uczulony na
          Oilatum! Wody nie bede gotowac. Tylko do buziulca. A no i dzieki za przypomnieni
          emusze kupić Młodemu jakies mydło!
          • blanka0 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 12:13
            dziewczyny a co myslicie o kosmetykach Musteli?

mam wszytsko oprócz mydła bo bede dolewala płynu do kapieli do wody i juz

no i NIE BEDE PRZEGOTOWYWAC WODY :-)))

o rety za tydzien o tej porze bede juz mama
    • gdynianka_11 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 12:12
      Kąpanie w przegotowanej wodzie to moim zdaniem przesada, więc będę kąpać na
      pewno w kranówce z dodatkiem płynu do kąpieli z oliwką - po kąpieli już bez
      oliwkowania. Na pewno wyparzę przed użyciem wanienkę i będę kąpać małą
      codziennie.
    • bubunia1 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 14:17
      Ja jestem na świeżo z tematem - ostatnio przerabiany w szkole rodzenia ;)
      woda do kąpieli z kranu 36-37'C
      na początku myć tylko mydełkiem dla dzieci bez zapach.
      oczy - gazikami z solą fizjologiczną
      uszy - nie patyczkami a wacikami
      po kąpieli tylko oliwka i krem do pupy i pachwin - jak zobaczymy że skóra nie
      jest już sucha odstawić oliwke by skóra mogła "oddychać".
      I tyle ;)
      A poza tym co mnie akurat zdziwiło to w szpitalu na Karowej w W-wie (tam gdzie
      chce rodzić) nie myje się dzieci po urodzeniu tylko robi się "toaletkę"
      chusteczkami nawilzonymi. Powodów jest kilka: klima w szpitalu, musieli by mieć
      pomieszczenie do kąpania itp.
      • edzia.79 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 14:52
        Bubunia moze cos sie zmienilo od 5 lat bo jak ja rodzilam na Karowej to maluchy kapali kilka godzin po porodzie.Takie duze umywalki byly w salach i polozna kapala malucha pod kranem.
        • bubunia1 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 15:36
          Nie myją na 100%... nawet jak dzidzius urodzi się w swojej kupce ;( Oglądaliśmy
          film z porodu ze szpitala i tamto dziecię bylo całe "umorusane"... a położna
          rach ciach chusteczkami powycierała i dała mamie ;)
    • kamamama2 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 15:32
      Ja synka rodziłam 7 lat temu i w szkole rodzenia kazali gotować, więc jak durna
      gotowałam - co i tak smyka przed atopowym zapaleniem skóry nie uchroniło -
      wszystko prasowałam, a pampersy zakładałam tylko na spacer, bo zdrowsza tetra,
      więc wkółko prałam i prasowałam. Debilizm.
      Teraz zamierzam kranówką myć + Oilatum,pierwszy raz ubranka uprasowałam, potem
      pewnie nie będę miała kiedy, ale za to co się da piorę na 90 stopni.
    • aga_n20 Re: kąpiel malucha 26.06.07, 17:23
      żadnego gotowania i studzenia wody dziewczyny przy małym dziecku jak któras
      będzie sama to nie będzie miała w co rąk włozyć. A co do oilatum to jest to
      teraz bardzo przereklamowane a ktoś na tym trzepie kasiorkę. Dla starszaka
      używałam Nivea oliwki i mydełka i tym razem to samo zakupiłam, starszak ma AZS
      więc mam maść robioną nawilżająca i emulsję Emolium w razie czego to nie będe
      musiała specjalnie kupować tylko bede korzystać z tego co mam a le póki co mam
      zamiar stosowac normalne kosmetyki z nadzieją że drugi syn nie będzie miał
      żadnych zmian skórnych. Kupowanie Oliatum dla skóry alergicznej to tak jak kazdy
      z nas by musiał juz się zapobiegawczo leczyć bo będzie chorować np. na astmę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka