Dodaj do ulubionych

Witamina K

23.07.07, 17:15
Czy ktoś podaje dziecku? W szpitalu mi powiedzieli (wpisane jest w
książeczce), że w pierwszych dobach podano małemu dożylnie witaminę K i w
zaleceniach mam wpisane, że po 2 tygodniu podawac doustnie. jak powiedziałam
to lekarzowi to powiedział mi, że pierwszy raz to słyszy i, że się pomyliłam,
przepisał mi Cebion, vit. D3 i vit. A. Jak u was, bo w szpitalu mówili, że to
nowośc jakas ta witamina ale żeby lekarze nie wiedzieli.
Obserwuj wątek
    • apolka73 Re: Witamina K 23.07.07, 17:17
      Tez mam zapisana, ale jutro spytam jeszcze lekarza, tym bardziej ze Vit K
      kosztuje prawie 40 zl. Na razie mamy przepisana tylko Vit D. A na co jest K?
    • uuuaa Re: Witamina K 23.07.07, 17:19
      Wiesz co?? ja mam podobną sytuacje .Wyszłam ze szpitala ze swoją córką wczoraj
      i kiedy położna przyniosła recepte na wigantol, to odrazu nadmieniła że jest tu
      też wpisana witamina k i żeby ją podawać właśnie podobnie jak wigantol,sama nie
      wiedziała dlaczego ale skoro doktor tak napisał to należy podawać powiedziała,
      no więc chyba nic innego mi nie pozostaje jak właśnie podawać. ps. ja też
      pierwszy raz o tym słysze
    • ingapol Re: Witamina K 23.07.07, 17:35
      moja mała tez miała w szpitalu podawaną wit K ale myslałam, że dlatego że ja
      zażywałam antybiotyki
      a mi doktor powiedziała że od 15 doby mam dawać kroplę wit D3 i dała mi receptę
      na taką: Vigontol
    • wilusiowa Re: Witamina K 24.07.07, 14:46
      To są najnowsze zalecenia lekarzy dla dzieci karmionych piersią, badania
      wykazały, że dzieciom karmionym mlekiem matki może brakować witaminy K, stąd
      ogólne zalecenie dla lekarzy, żeby w szpitalach o tym informować, (widocznie
      jeszcze nie do wszystkich to dotarło),ja również dostałam od lekarza receptę,
      jak mnie wypisywali ze szptala z synkiem, z tymże Pani doktor mi dała ulotkę,
      stąd wiem o co chodzi, pozdrowionka
    • bubunia1 Re: Witamina K 24.07.07, 14:54
      Nam w szkole rodzenia mówił pediatra że witaminę K podaje się maluchowi do 3-go
      miesiąca jeżeli jest karmiony tylko piersią.
    • annullka Re: Witamina K 24.07.07, 15:05
      miałam wczoraj wizyte u pediatry i ona powiedziała, że to najnowsze zalecenia,
      witamina K podawana ma byc do 3 miesiąca, zalecenia te obowiązują chyba od 1,5
      miesiąc, więc nic dziwnego, że mamy które mają już starsze dzieci nic o tym nie
      słyszały
    • atenette Re: Witamina K 24.07.07, 15:55
      W UK standardowo wit K podawana jest dziecku zaraz po porodzie, w szpitalu, tak
      wiec moja mala miala podana.
    • dmgr Re: Witamina K 25.07.07, 12:15
      To już nie wiem, mały ma już prawie 3 tygodnie i nie podawałam mu tej witaminy
      (tylko w szpitalu dostał) chyba zadzwonię do innego lekarza.
    • azbestowestringi Re: Witamina K 25.07.07, 13:26
      w anglii daja witamine K doustnie.
      dalam mlodemu w sumie dwa razy i juz mu wiecej nie dam (a ma niby dostawac do 8
      tyg zycia) bo mu sie pepek juz ladnie zagoil wiec krzepliwosc ma w porzadku. a
      reszte witamin dostaje razem z moim mlekiem wiec nie ma co dawac sztucznych
      • dmgr Re: Witamina K 25.07.07, 14:37
        No u nas kazali po 2 tygodniu dawac więc pepek tez mamy juz dawno z głowy.
        Jeszcze raz dzwoniłam do przychodni i rozmawiałam z jakąś pielęgniarką
        środowiskową czy coś i powiedziałam jej, że mają się ze szpitalem skontaktowac
        (w Gdyni tylko w jednym szpitalu jest porodówka) i ustalic cos w koncu i
        powiedziałam, że jutro zadzwonię. W końcu córce nie dawałam i wszystko ok. Już
        sama nie wiem.
        • modeko Re: Witamina K 26.07.07, 16:39
          Mi też w szpitalu dali ulotkę o wit.K i kazali podawac.
          Jak pokazałam to położnej, to ona rozmawiała sie z lekarzami w przychodni i
          okazało się że oni pierwszy raz o tym słyszą.
          Nie widzą żadnych wskazań do podawania witm.K i mi nie wypisali.

Tak sprawa została załatwiona.
    • mirinda80 Re: Witamina K 28.07.07, 21:47
      Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłową krzepilowść krwi, jej obecność
      jest wymagana przy tworzeniu białęk kości i prawidłowym metabolizmie wapnia, ma
      właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Niedobór prowadzi do choroby
      krwotocznej noworodków: między 2-5 dniem życia postać klasyczna, między 2-8
      tygodniem życia postać opóźniona, która ma bardzo ciężki przebieg i w 50-80%
      przypadków przejawia się rozległymi krwawieniami do mózgu. Na niedobór narażone
      są noworodki karmione piersią-> z ulotki.
      W szpitalu poinformowali mnie, że jeżeli będę karmić tylko piersią mam poprosić
      o receptę pediatrę. Mój pediatra znał już te zalecenia i bez pytania przepisał.
      Preparat Vitak (taki mi przepisano) kosztuje ok. 32 PLN i jest też do kupienia
      bez recepty.
      • kamamama2 Re: Witamina K 28.07.07, 21:52
        mnie pediatra też zapisała wczoraj i daję. Powiedziała, że nie chodzi tylko o
        zagojony pępek, ale właśnie o metabolizm wapnia i ewentualne krwawienia
        wewnętrzne układu pokarmowego. mam podawać do 3 miesiąca zycia po 1ml dziennie
    • dmgr Re: Witamina K 28.07.07, 22:08
      Dzisiaj jeszcze poprosiłam moją mamę żeby zadzwoniła do swojej koleżanki
      pediatry i ona powiedziała, że wiedzą o tym ale ona nie widzi wskazań do tego
      aby wszystkim dzieciom podawac tą witaminę (ewentualnie ze szczególnymi
      wskazaniami braku krzepliwości krwi) ale po telefonie mamy obiecała, że się
      jeszcze dokładnie dowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka