enya81 18.12.07, 21:39 Dziewczyny podpowiedzcie jakies fajne przepisy na sałatki świąteczne. Może macie jakies sprawdzone i jakies fajne sledziki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia27 Re: Jakie sałatki na święta? 18.12.07, 23:00 podbijam.. bo to super temat:)) tez chetnie dowiem sie jakis nowy przepis na salatke:)) bo moj m. nielubi zwyklych salatek, a i "gyros" tez juz sie nam przejadl.. a niemam pomyslu na inna.. Odpowiedz Link
anulka-m6 Re: Może z tuńczykiem? 18.12.07, 23:09 Ja ostatnio mam smaki na tuńczyka! sałatka jest układana warstwowo w naczyniu i jak sie troche "przeżre" to jest pyszna i nie trzeba do niej zadnej wędlinki ani nic wystarczy kromeczka chlebka. trzeba nam puszke tuńczyka w oleju, 2-3 marchewki ugotowane i staret na grubym tarku, 1 duza cebulka sparzona wrzątkiem 3 jajka na trawdo starte na tarku, mały majonez A układa sie po kolei zacyznając od dna: -pół puszki groszku zielonego -starte jajko -majonez -tuńczyk -marchew -majonez -cebulka -tuńczyk -jajko -marchew -majonez - i na końcu groszek Kolejnośc możecie sobie same ustalić jak Wam wygodnie. Życzę smacznego. Karolek,21 Lipiec 2007 Odpowiedz Link
ingapol pierś z kurczaka z ananesem 18.12.07, 23:12 kopiuję z innego mojego wątku uwielbiam ją :DDD 2 piersi z kurczaka, puszka kukurydzy, puszka ananasa, 5 jajek, cebula, majonez, śmietana, musztarda, sól, pieprz piersi gotujemy, ugotowane mięsko kroimy w drobne kawałki, dodajemy pokrojonego ananasa, kukurydzę oraz pokrojoną drobno cebulę, którą sparzamy oraz pokrojone jajka (wcześnie ugotowane na twardo- oczywiście). Wszystko przyprawiamy. Sos: 2 łyżki soku z ananasa, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany i 2 łyżeczki musztardy. Mieszamy to wszystko w kubku- próbujemy i ew dodajemy tego czego wg nas jest za mało. Sałatka jest pyszna. Odpowiedz Link
beetaa Re: Jakie sałatki na święta? 18.12.07, 23:28 SALATKA Z KURCZAKA piersi z kurczaka winogrona bezpestkowe cebulka (najlepiej czerwona) cebulke pokroic w paseczki, sparzyc woda (zagotowac jakies 3minuty) piersi pokroic w kostke podsmarzyc na oleju, dolac troche wody, dusic w rosole winogrona przepolowic wszystko wymieszac (razem z rosolem) SALTKA CHINSKA makaron ryzowy lub sojowy grzybki mun marchewka wolowina sos sojowy, imbir, makaron przygotowac jak w przepisie grzybki namoczyc, posiekac marchewke pokroic w slupki, wolowine w paski wolowine poddusic z imbirem, dodac marchewke, sos sojowy, jak zmieknie dodac makaron i grzybki w przepisie byly jeszcze zblanszowane liscie szpinaku, ale ja jakos nigdy go nie dodawalam i na koniec moja ukochana SALATKA Z KABANOSEM kabanos rodzynki ryz majonez (ja robie 1/3 majonezu, 2/3 jogutru) duuuzo curry kabanos pokroic rodzynki umyc, ew. sparzyc ryz ugotowac majonez wymieszac z curry wszystko wymieszac ... SMACZNEGO Odpowiedz Link
lajla84 Re: Jakie sałatki na święta? 19.12.07, 10:28 Rzućcie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę z serem feta. My robimy jedną zwykłą śledziową, druga miała być z tortellini, ale zjedliśmy w ten weekend i szukam jakiejś innej właśnie. Sałatka z tortellini: 1op tortellini lub ravioli - ugotować 0,5 kg pieczarek - pokroić w paseczki i udusię 1 puszka kukurydzy 1 podwójny filet - w kostkę, przyprawić i usmażyć majonez, przyprawy. Bardzo ją lubię, polecam. Odpowiedz Link
effka_81 ser feta 19.12.07, 17:22 Ja robie z feta taka zwykla salatke ale wszystkim smakuje. ser feta puszka kukurydzy 3pomidory 2ogorki zielone oliwki salata lodowa kilka listkow wszystko pokroic przyprawic do smaku i gotowe naprawde pyszna i szybko sie ja robi. Oliwcia 07.07.07r Odpowiedz Link
sylpal13 Re: Jakie sałatki na święta? 19.12.07, 10:32 seler konserwowy jajka szynka w kostkę fasola biała fasola czerwona majonez wymieszac doprawić, bardzo smaczna Odpowiedz Link
dmgr Re: Jakie sałatki na święta? 19.12.07, 10:45 Na wigilię koniecznie pierzynka śledziowa czyli: śledzie matjasy pokrojeone na spód naczynia, warstwa cebulki drobno pokrojonej (dosyc dużo) pieprz, starta ugotowana marchewka, potem starte ugotowane ziemniaki i majonez (1/2 ze śmietaną lub jogurtem) sól i pieprz i znowu sledzie, cebula, marchew i ziemniaki i na to majonez, sól, pieprz, na koniec starte na drobniejszych oczkach dwa jajka na twardo - Pycha. Ja też robię z Tortelinie ale z szynka i ogórkiem A z feta robię grecką czyli: sałata lodowa pomidory ogórki papryka cebulka czerwona oliwki feta w kostkę do tego dwa sosy vinegre albo greckie Knorr do rozrobienia z woda i olejem. Pychotka I tak bym mogła pisac i pisac, szkoda, że w tym roku jestem ograniczona przez karmienie. Odpowiedz Link
mama.daniela78 Re: Jakie sałatki na święta? 19.12.07, 13:26 Sałatki raczej wiosenne,ale o tej porze też można kupić wszystkie składniki. Sałatka z makaronem ryżowym(nitki): 1 opakowanie makaronu(ugotować w osolonej wodzie i posiekać na około 1cm paski) 1 duży pęczek rzodkiewek(pokroić w kostkę) 1 pęczek szczypiorku duży zielony ogórek(pokroić w kostkę) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka (można dodać również szynkę konserwową lub wędzoną pierś z kurczaka) majonez Sałatka z makaronem w kształcie ryżu: 1 paczka makaronu duży zielony ogórek 1 pęczek koperku majonez Sałatka z makaronem w kształcie ryżu II: 1 paczka makaronu szynka konserwowa ogórki konserwowe papryka konserwowa pół papryki czerwonej surowej rzodkiewki (jeśli ktoś lubi zielone oliwki) majonez Naprawdę pycha!Smacznego! Odpowiedz Link
mama.daniela78 Re: Jakie sałatki na święta? 19.12.07, 13:56 Również pyszna sałatka,ale niestety raczej nie dla karmiących: 1 paczka fety ser żółty pół puszki ananasa 2 ząbki czosnku mały jogurt naturalny majonez Fetę pokroić w kostkę,ser żółty również,ale w dużo mniejszą(można go zetrzeć na grubych oczkach),ananasa pokroić w kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem.Zalać tym ser i ananasa,w miarę możliwości najlepiej przed samym podaniem. Odpowiedz Link
boazeria Re: Jakie sałatki na święta? 19.12.07, 16:24 warstwowa- ukladac w przezroczystej miseczce 1. kukurydza 2. szynka konserwowa w kosteczke 3. por posiekany 4. jajka gotowane posiekane 5. ananas w kostke z puszki kazda warstwe przekladac majonezem- dla mnie pyszne z tunczyka 1. tunczyk w kawalakach 2. puszka fasoli czerwonej 3. 2 jajka na twardo 4. 2 ogorki kiszone 5. 1 mala papryka czerwona 6. 2 pomidory wymieszac wszystko z sosem vinegret knorra- ta salatke podaje czesto na kolacje jako "glowne danie" bo jest syta Odpowiedz Link