pocholita 28.12.07, 11:51 Tak pytam z ciekawości, bo mam wrażenie, że większośc z Was strasznie szybko zaczęła dokarmiac maluchy. Rozumiem, jak ktoś wraca do pracy, ale jeśli zostajecie w domu to czemu nie poczekacie do końca 6 miesiąca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 12:35 ja karmie, ale nie bede czekac do konca 6 mies, tylko konca 5 . od poczatku 6 bede wprowadzac, zreszrta taki przeciez jest schemat prawda? czy sie myle? Odpowiedz Link
yoopi1 Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 16:25 Ja też tylko pierś. Decyzję o rozszerzeniu diety uzależniam od tego co powie pediatra na kolejnej wizycie, ale do tej pory miałam zalecenie karmienia wyłącznie piersią. Podejrzewam, że pozwoli już coś podawać innego, wizytę mamy 2-go stycznia. Odpowiedz Link
pocholita Jaki schemat? 30.12.07, 19:42 WHO zaleca karmienie wyłącznie piersią do końca 6 miesiąca życia. Nie wiem o jakim schemacie mówisz ale jeśli jego autor nie podaje tej informacji to publikację tę można zaskarżyc, gdyż autorzy schematów żywieniowych mają obowiązek wymienic zalecenia światowej organizacji zdrowia. Odpowiedz Link
lilianak1 Re: Jaki schemat? 30.12.07, 20:29 Wiesz, jeśli chodzi o teorię to chyba już nie ma opcji wprowadzania pokarmu po 6 miesiącu, bo przecież teraz zaleca się podawanie glutenu w piątym miesiącu (przy karmieniu piersią). Wiem, że jest to tylko odrobinka kaszy mannej (manny) ale zawsze coś. Ja przy pierwszym dziecku trzymałam się ściśle schematu (wprowadzanie pokarmu od 7 m-ca życia) i faktycznie nie narzekam, mały nie ma alergii, zawsze dobrze się rozwijał, przybierał na wadze itd. Z córeczką nie miałam tak łatwo. Po 2 tygodniach zaczęła tracić na wadze, więc koniecznością było wprowadzenie mleka modyfikowanego obok piersi. Jak wyrównała wagę mleko modyfikowane odstawiłam. Po 1,5 miesiąca dziecko przestało mi się wypróżniać, więc koniecznością było wcześniejsze wprowadzanie pokarmów, bo lepsze to niż leki. Powiem szczerze, że od miesiąca znowu podaję samą pierś. Na pewno nie jest to rozsądne, bo jednak wcześniej mała dostała zupkę i jabuszko, ale patrząc na dziecko widzę, że samo moje mleko lepiej jej służy. Za trzy dni Oliwia kończy pół roku, najchętniej nie dałabym jej innego pokarmu niż pierś, ale obawiam się, że odwlekanie może znowu spowodować jakieś problemy. Bo przecież potrzeby malucha ciągle się zmieniają i samo mleko nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania rosnącego malucha na składniki odżywcze. Odpowiedz Link
burda3 Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 14:15 Ja karmię - póki co nie wprowadzam nic więcej. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 14:19 Ja. Jeszcze z miesiąc pewnie, może dłużej. Potem też nie będę szaleć, zawsze pomału wprowadzałam stałe żarełko. Nie ma się co spieszyć. :-) Odpowiedz Link
uczula i ja :) 28.12.07, 15:07 a jak skonczy 6 miesiecy to zaczniemy po malutku :) od marchewki. izobaczymy co bedzie - jak bedzie zle, to poczekamy 2 tygodnie i znowu cos :) taka mam mysl. Odpowiedz Link
chmurcia4 Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 17:08 u nas też tylko mleczko, choć z czystej ciekawości wczoraj podałam marchewkę i "mniam mniam" ;) zobaczymy... może co drugi dzień marcheweczkę:) Odpowiedz Link
joasia83m Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 17:36 i ja:) do ok konca stycznia. choc po kazdej nie przespanej nocy obiecuje sobie ze wprowadzam kaszke na kolacje.. Odpowiedz Link
zorkaa Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 17:40 my też na cycu. chociaż już były pojedyncze próby z marchewką i jabłkiem. smakowało:) Odpowiedz Link
izamig Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 18:51 Klaudiusz ur.02.07.07r. 55 cm 3500 g. -teraz między 74-80 cm i 7,5 kg Ja tak samo tylko cycuś. Też jestem już na wychowawczym i mam nadzieję że pozostaniemy na piersi jak najdłużej. Możemy się pochwalić, że mamy już dwa ząbki i zaczynamy raczkować. Więc chyba nieźle nam idzie. A co do nocnych karmień to je o 22, i czasami domaga się cyca w nocy dwa razy a czasami dopiero o 5 rano. Ale i z tym nie ma problemu, biorę go do łóżka do cycusia i śpimy dalej. Jeszcze nie wiem co to jest nie przespana noc. Byle tak dalej. A poztym co to jest za oszczędność pieniędzy i czasu. Mój synuś pięknie ssie pierś i życzę wszystkim mamom takiego karmienia. Odpowiedz Link
agathea Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 28.12.07, 21:13 my też tylko cycuś - i chociaż pediatra pozwoliła już na nowości to jednak poczekam do końca 6 miesiąca. glutenu też nie podaję. Odpowiedz Link
kamamama2 Re: Kto jeszcze karmi wyłącznie piersią? 30.12.07, 20:32 ja tez tylko pierś, chociaz dzisiaj dałam odrobine pieczonego jabłuszka na czubku łyżeczki. Ale pluła :) Odpowiedz Link