buziolinka 12.03.08, 17:29 moja ma 7,5 miesiaca i dalej nic/? czy to noramlne?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia_4 Moja też nie :-( 12.03.08, 17:56 Ma też praktycznie 7 i pół i w domu tylko ja gaworzę i sylabizuję i tylko ciągle, powiedz dadadada a ona nic. Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Moja też nie :-( 12.03.08, 18:38 Sylabizowanie - czyli co? Ma mowic mama, tata? swiadomie? czy bababa, brabra, abr, abr...- to sylabizowanie? A dzwieki typu eeee, aaaaa, oooo - to sylabizowanie? akurat w tej kwestii pojecia nie mam, co jest normą, prawidlowoscia, a co jest raxczej niepożądane... Odpowiedz Link
bobimax Re: Moja też nie :-( 12.03.08, 19:27 Moja zaczeła jak miała 7,5 mc i to tak z dnia na dzień. A sylabizowanie nie musi dokładnie być mama, tata baba. Moja mówiła ata,ati, abu itp Odpowiedz Link
dziunia27 Re: czyje dzieci jeszcze nie sylabizują? 12.03.08, 19:53 ja pierwsze "tatatatatata" usłyszałam pod koniec lutego, więc stosunkowo niedawno:)teraz doszło "dadadadadada" itp. wcześniej było tylko "oooooo" i "uuuuuuu":) a od wczoraj doszła dziwna umiejetnosc wsysanie powietrza i wydawanie przy tym dzwieku "yyyyyhhhh" jakby sie wszystkim zachwycała:) hehehee... Odpowiedz Link
beata9660 Re: czyje dzieci jeszcze nie sylabizują? 13.03.08, 09:15 wiktor ma 8 miesięcy i tylko piszczy i coś tam sobie gada po swojemu,ale to raczej nie jest sylab.,dostaliśmy skierowanie do logopedy i dzisiaj się do niego wybieramy Odpowiedz Link
gismol77 Re: czyje dzieci jeszcze nie sylabizują? 13.03.08, 09:34 naprawdę z 8 miesiecznym dzieckiem do logopedy? jestem w szoku. Odpowiedz Link
dziunia27 Re: czyje dzieci jeszcze nie sylabizują? 13.03.08, 10:43 NO własnie.. po co z takim maluszkiem do logopedy??????? Odpowiedz Link
bubunia1 Re: dziunia27 13.03.08, 12:26 Moja Jula też tak robi ;)) tzn. wciąga powietrze ;) Do tego podpatrzyła jak dmucham na ciepłą zupkę i jak przykładam łyżeczkę do jej buzi to mi w nią dmucha ;) Odpowiedz Link
kaga6 Re: czyje dzieci jeszcze nie sylabizują? 13.03.08, 11:42 Ola (7,3) ma dni sylabowe :mamama, bababab, amam itp. i dni głoskowe aaaaa, eeeee itp., nie wiem od czego to zależy? Teraz nic nie mówi tylko wkółko miele języczkiem jak jaszczurka, albo wąż - pewnie na ząbki :> Odpowiedz Link
agasar79 Re: czyje dzieci jeszcze nie sylabizują? 13.03.08, 12:58 moja to już niemal wszystkie etapy przeszła :) tak z 2-3 miesiące temu "gadała" jak najęta (oczywiście po swojemu, smialiśmy się że brzmi jak japoński wojownik z filmów :) Do niedawna mówiła mama i sylabizowała. A od kilku dni zaczęła mówić znowu agu, ale tak śmiesznie z zamkniętymi ustani mruczy sobie i ciągle tylko agu :) Normalnie budzi się i od 3-4 dni agu :)ostatnio cały czas usilnie stara się przyjmować postawę na czterech i iść do przodu, choć nie wychodzi jej to za bardzo i jak ćwiczy coś fizycznie to bywa że na kilka dni zapomina o gadaniu :) Odpowiedz Link