a.l.a.s.k.a77 16.04.08, 20:47 Potrzebuję Waszej pomocy bo nie mam bladego pojęcia jakie kupić buciki do nauki chodzenia. Najlepiej wklejacie linki jak możecie. Z góry dzięki!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzia.79 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 09:03 alaska buciki kup dopiero jak maluch nauczy sie bardzo dobrze chodzic,jesli juz probuje to niech biega po domu najlepiej na bosaka albo w skarpetkach z absem. my do wozka mamy niby-butki adidaski,cale mieciutkie wiec nie krepuja nozki podobne do tych www.allegro.pl/item344721821_adidas_dla_modnisi_r_19.html Odpowiedz Link
babajagaa Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 09:09 najlepiej bez bucikow co zapobiega plaskostopiu,tez do wozka mamy buciki ale one nie sluza malemu do chodzenia,w domu chodzi w mieciutkich paputkach pod spodem maja tylko material i sa razem ze skarpetkami Odpowiedz Link
a.tygrysica Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 09:23 Moja mama od lat prowadzi sklep z obuwiem dla maluchów i podpowiada, że można zakładać buciki w domu, kiedy maluszek już raczkuje i wstaje, takie mięciutkie, z giętkimi podeszwami, nieusztywniane w kostce, np. niechody firmy Primigi (skórzane. Kiedy maluszek już powoli chodzi sam, wtedy można kupić buty za kostkę, które usztywniają, mogą to być sandałki, wtedy stopa oddycha. Ważne, żeby przynajmniej w środku były ze skórki, nie mogą być zbyt za duże (maks o 1 numer), wtedy są niestabilne.Podeszwa powinna być giętka i gumowa, żeby nie ślizgały się. Osobiście mogę polecić firmy Primigi i Bartek. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 09:38 ortopeda u ktorego bylam jak starsza byl maly powiedzial zeby buty zakladac dopiero jak maluch BARDZO dobrze chodzi,nie czlapie i sie przewraca :) tak wiec Kubus prawdziwe buty mial po wakacjach a zaczal chodzic na koniec czerwca,cale lato siedzial w wozku z golymi stopkami a po domu biegal na bosaka Odpowiedz Link
a.l.a.s.k.a77 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 09:52 Widzisz Edziu ja też chciałam mu zakładać buciki do chodzenia dopiero jak bedzie chodził na zewnątrz ale nasza pani rehabilitantka doradziła, że w przypadku Mateuszka można wcześniej zakładać. Teraz też zakładam mu skarpetki z absem lub czasami butki-paputki na wyjścia (zazwyczaj jednak grubszą skarpetkę). Sama już nie wiem co robić bo wiem że dziecku dobrze jest bez bucika. Dzięki. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 09:54 jesli ma cos z nozkami i lekarz tak ci radzi to kup jakies np.Bartki lub Gucie albo zapytaj sie jej co moze ci polecic Odpowiedz Link
a.l.a.s.k.a77 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 10:05 On ma obniżone napięcie. Takie dzieci zaciskają palce u stóp i rzadko staje na całej stopie....zazwyczaj na palcach albo jakoś dziwnie wykrzywia stópkę... może buciki pomogą mu poczuć całą stópkę. A jak Twoja mała staje? Na całych stopach? Mati wstaje już od miesiąca ale poprawa mała. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 10:18 wiesz czesto staje na paluszkach ale to chyba normalne na poczatku Odpowiedz Link
lee_a Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 11:34 ja chcę kupic Sonnenkind - www.ekobaby.pl Trzymam sie szkoly, ze nózki nie mozna krępowac. A u nas w mieszkaniu panele i plytki i nie chce zeby latała na bosaka. Odpowiedz Link
lilka.k lee 17.04.08, 11:51 super te buciki..bez przymierzania kupowac bedziesz? bardzo mi sie podobają. Odpowiedz Link
lee_a Re: lilka 17.04.08, 12:26 lilka, bez przymierzania, mierzę długosc stopy i juz. Kupione. Wybralam gałązkę ;) dam znac jak przyjdą. Odpowiedz Link
margaritka27 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 17:14 A ja jeszcze znalazlam z tej serii inne buty, jak dla mojego chlopaka to fajniejsze wzory.Co o nich myslicie,ktos mial moze? www.gugu-gaga.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=51&option=com_virtuemart&Itemid=3 Odpowiedz Link
lilka.k Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 17:20 No mnie baaardzo podobaja, ale czy one mogą w nich sobie chodzic przy meblach? Sama nie wiem juz, bo sie znowu naczytalam, ze sztywne buty trzeba..ech..jakbym miala kupic jedne, to pewnie juz bym kupila, ale podwójnie...moze na poczatek kupie jedne i zobacze. A bierzecie wieksze czy jaki rozmiar? Moje maja stope dugosci 12 cm, ze skarpeta grubsza pewnie ok.12,5...i rozmiar 12,5 wydaje mi sie, ze bedzie za chwile za maly. Odpowiedz Link
lee_a Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 18:43 ja wzielam 12,5 - u nas stopa ma 11 cm. Odpowiedz Link
monikaj21 Re: Jakie pierwsze buciki??? 17.04.08, 22:35 Mój ma takie buciki jak pokazujecie (skórzane) - dostał od chrzestnej z Niemiec podobno tam właśnie takie są zalecane dla dziecka uczącego się chodzić, przy czym te buciki nie nadają się moim zdaniem na zewnątrz - nie chronią przed wilgocią, zimnem, twardymi/ostrymi przedmiotami. Na podwórko mamy takie buciki (tzn trochę inny model) www.startriteshoes.com/footwear/boys/pre_walkers/tickle_tot.php są rewelacyjne - mają gumową podeszwę, ale tak miękką że można je praktycznie ścisnąć i zamknąć w dłoni - całe są mięciutkie, no rewelacja. Odpowiedz Link
lee_a Re: monika 17.04.08, 22:54 faajne, oczywiscie ze te miękkie skórzane nie na dwór, mi zależy na bucikach do domu, bo mam panele i kafelki. A na dwór chcę kupic takie: www.jackandlily.com/c377998726.2.html niedlugo będą na www.gugu-gaga.pl Ciekawe czy te ktore ty pokazujesz mozna kupic gdzies w Polsce... Odpowiedz Link
joasia83m Re: monika 17.04.08, 22:58 boooziu, jakie cudne te wszystkie buciki, ktore pokazujecie!!!! moglyby byc troszke tansze.. Odpowiedz Link
mynia0 Re: Vi-gga-mi 18.04.08, 06:28 z butami jest problem - jedni doradzaja chodzenie bez butów, inni z butami. moja starsza nauczyła się chodzić dopiero wtedy, jak ubraliśy jej buty. to usztywniło kostkę i problemy sie skończyły. but musi mieć elastyczna podeszwę, nie za twardą, dobry zapiętek i najlepiej, jeśli jest pełny na przodzie / nawet sandałki/ - wtedy stopna dziecku nie ucieka do przodu. jak chodzi o wielkość - musi być centymentr luzu, ale nie więcej. ja zwykle kupuję antylopy, kupuje też sandałki w deichmannie. zdarzyło mi się też kupić buty kompletnie nie firmowe, ale były naprawde dobre, z wszystkim tym, co polecaja ortopedzi. także - nie wariujcie z firmą , ale poszukajcie dobrego buta. miałam kiedyś w ręce firmowe buty, sztwne, twarde i generalnie do niczego. firma o niczym nie świadczy. Odpowiedz Link
lee_a Re: monika 18.04.08, 08:31 w porownaniu z cenami Bartkow czy innych firmowek (od 130 do 200 zł!!!!) to 63-70 zł to naprawdę niewiele... Odpowiedz Link
monikaj21 Re: Jakie pierwsze buciki??? 18.04.08, 13:51 Jeszcze jedno mi się nasunęło co do tych skórzanych bucików - moje mają skórzaną podeszwę (z takiej skóry jak but tylko takiej jakby bardziej 'włochatej' :) i one się ślizgają na parkiecie. Teraz zamówiłam małemu takie skarpetki - myślę że będą dobre bo co prawda położyliśmy dywan ze względu na niego w pokoju ale reszta mieszkania w gołym parkiecie albo kafelkach aukcja.onet.pl/show_item.php?item=345193179 Odpowiedz Link