Dodaj do ulubionych

W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!!

27.04.08, 22:52
Kurcze byłam ostatnio u pediatry no i zważyła Młodego a że nie miałam
książeczki ze sobą tej od szczepień i nie pamiętałam ile ważył ostatnio a w
dzisiaj sprawdziłam no i ważył 9,200 a teraz 9,300. Czy nie za mało? ostatnio
duzo się rusza jak raczkuje, dużo się turlał itp. a wcześniej w końcu tylko
leżał i machał kończynami no i wisiał na mamie. Ile wasze dzieci przytyły w
ostatnich miesiącach?
Obserwuj wątek
    • dziunia27 Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 00:28
      hmm.. to ciekawe.. ale myśle ze tak mało przybrał własnie za wzgledu
      że teraz jest bardzo ruchliwy i spala bardzo duzo kalorii(dlatego
      nietyje) dużo dzieci słyszałam, że własnie w momencie rozpoczecia
      chodzenia tudzież raczkowania nieprzybiera już tyle na wadze:) dla
      mnie to by bylo super, bo Julka to taki klopsik:/ a ile przybrała
      ostatnio to niemam pojecia, bo ostatnio błysmy na szczepieniu w
      styczniu i wówczas wazyła 9,35 kg a teraz ma coś okolo 1O,5-11 kg
      (tj.3 miesiace 1,5 kg)... juz dluzszy czas tyle ma, ale waze ja na
      domowej wadze a to moze byc róznie:/ do lekarza wybieram sie dopiero
      na kolejne szczepienie czyli we wrzesniu i dopiero wtedy beda ja
      wazyc:)
      ale mam nadzieje ze dzieki temu ze zaczela raczkowac, wiecej sie
      ruszac, to zgubi troche tluszczyku:/
      • m0nalisa Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 00:38
        moj tyje ok kilograma na 2 miesiace, bo tak chodze go wazyc.
        a i tak rosnie teraz i wydaje mi sie ze szczupleje bo sie jakis taki szczypior
        zrobil :P
        • enya81 Re: U nas w ciągu miesiąca przybyło 150 g, więc... 28.04.08, 08:30
          ...myslę, że nie ma się czym przejmować. Mój teraz szaleje, on nie raczkuje tylko zasuwa jak zły. Ciagle w ruchu, więc mimo duzych ilości jedzenia jakie pochłania wszystko się spala.
          Ja sie nie przejmuje.
          • joasia83m Re: U nas w ciągu miesiąca przybyło 150 g, więc.. 28.04.08, 09:01
            moj w ciagu ost. 1,5 mies. zatrzymal sie na wadze 9,5 i ani grama (chyba)
            wiecej, ale patrzac na niego jak on szaleje, to sie nie dziwie, mial niezle
            zapasy, wiec teraz spala;) zreszta jak porownuje zdjecia, to naprawde
            wyszczyplal i wydluzyl sie, taki chlopczykowaty sie robi, juz nie niemowlak....
            cieszyc sie i plakac, nie?
            • babajagaa Re: U nas w ciągu miesiąca przybyło 150 g, więc.. 28.04.08, 09:16
              To moj w ciagu 3 miesiecy prztyl 1 kg,wazyl wczesniej 8,500 a teraz
              9,500,ale Olaf raczkuje dopiero od jakiegos miesiaca moze nawet
              nie.Zwaze go za jakis czas.
    • a090707 Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 09:18
      Moj w ciagu 2 miesiecy przytyl 400g, waga od 6 do 8 miesiaca- nie raczkowal
      jeszcze, ale sporo sie turlal.
    • atenette Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 09:32
      Moja w ciagu ostatnich 2 miesiecy (tzn. od kiedy raczkuje) przytyla
      ok. 800g. Utrzymuje sie caly czas na jednym centylu. Nie chce Cie
      martwic, ale mysle, ze to troszke malo. Siatki centylowe
      uwzgledniaja to, ze dziecko zaczyna raczkowac, chodzic itd. Moze
      powinnas dawac mu troszke wiecej jedzenia zwlaszcza jezeli mowisz,
      ze on tak strasznie szaleje i traci przez to sporo energii.
      Pozdrawiam
      • babajagaa Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 09:41
        To zalezy od wagi dziecka tez,bo on raczej wazyl sporo co innego
        jakby wazyl malo i przybral tylko 0,1kg
    • aurinko Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 09:58
      U mojej Małej średnio wypada 800g na miesiąc, ale ona w ogóle jakaś taka duża i
      ciężka jest...
      • dmgr Centyle 28.04.08, 10:38
        Wiecie co w centylach to też tak troche głupio wygląda bo zawsze był na 75
        centylu od urodzenia i szedł dosłownie po linii a teraz raptem między 25 a 50
        centylem, kurcze no zaczęłam się martwic. Od jakiś 3 tygodni jest na
        modyfikowanym ale wypija go strasznie dużo (o wiele więcej niż z piersi chyba)
        bo np. na noc wczoraj wypił 250 ml mleka z kaszką i jeszcze 100 ml samego mleka
        bo jak wypił chciał jeszcze. Wypija tak około 180-250 ml mleka 4-6 razy dziennie
        do tego rano kaszka na gęsto raczej teraz pszenna lub ryzowa taka dosyc
        miseczka, potem je jakiegoś owoca, obiadek (z tym to tak różnie mały lub średni
        słoiczek bo duży zje tylko jarzynowej z cielęciną ze słoika a samorobnych to
        mniej zjada), potem jakiś deserek lub nie (zależy czy i o której mleko pije) no
        i przed spaniem albo tak 1,5 godz przed kaszka na gęsto i potem mleko przed snem
        albo mleko z kaszką już na noc w nocy mleko 1 lub 2 razy (to już ujęłam w ilości
        mleka).
        Wydaje mi się, że to bardzo dużo. Może mleko powinnam częściej zagęszczac? Jutro
        idę ze starszą do lekarza zapytam się.
        • aurinko Re: Centyle 28.04.08, 10:48
          Ja zagęszczam każde mleko, samego Bebika nie podaję już od kilku tygodni. Maja
          je 3 x 240-270ml mleka na dobę, do mleka dodaję kaszkę ryżową, a na noc
          zamieniłam mleko z kaszką na mleczną kaszkę manną Bobovity. Do tego je obiadek
          200-220g, owoce ze słoiczka 190g (owoce z twarożkiem lub kleik ze zbożem i
          owocami) a w międzyczasie różnie podjada - banan, jajko, wafle ryżowe, no i sok
          oraz herbatka - sok ograniczam do 150ml dziennie, bo mogłaby wydoić i 5
          bobofrutów, a herbatki 3 smaki na zmianę - w dowolnej ilości.
          Mam wrażenie, że Twój Mały trochę za dużo mleka pije, ale jeśli je mniej zupki
          to musi czymś nadgonić. Swoją drogą, mój Starszak potrafił duży obiad popić
          butlą mleka...
          Nie znam się na centylach, bo nigdy wymiarów Małej nie sprawdzałam na siatce
          centylowej; zawsze wystarczało mi jak lekarka zważyła, zmierzyła, sprawdziła
          obwód głowy i klatki, więc nie wiem jak to wygląda.
          • dmgr Re: Centyle 28.04.08, 10:53
            A właśnie co do picia to mój prawie wcale nie pije herbatek, soków to już w
            ogóle nie chce, napije się pare łyków herbatki po obiedzie i to tyle. Starsza w
            jego wieku to by litrami piła (i tak do dzisiaj jest) a jemy starczy mleko. Jak
            gdzieś idziemy to wypije może te 100 ml Bobfruta ale to rzadko. Wczesniej jak
            miał problemy z wypróżnianiem (kupa co pare dni) to co chwila mu podawałam
            chociażby te pare łyków ale teraz robi kupki 1-3 razy dziennie i konsystenja ok
            więc nie zmuszam jak nie chce.
            • a_beatle Re: Centyle 28.04.08, 15:41
              I u nas podobnie, Majka od miesiąca stoi na 8 kg. Jutro idziemy do lekarza,
              ostatnio przybrała ok. 200 g, pediatra powiedziała, żeby się nie martwic, bo
              Maja jest drobna i może taki jej urok. A poza tym fakt, zaczęła się więcej
              ruszać. No i na wszelki wypadek skontrolowaliśmy mocz- ale posiew wyszedł jałowy
              (w styczniu mała miała infekcję dróg moczowych - waga zawsze przy infekcjach
              wolniej rośnie, stoi lub nawet spada). No ale jak patrze na jadłospisy Waszych
              dzieci, to mi się włos na głowie jeży!!! Czy ja jej przypadkiem nie głodzę????
              Karmię piersią (3,4 razy na dobę, czasem 5), innego mleka nie dostaje, poza tym
              150 ml sinlacu, 100 g kaszki kukurydziano-ryżowej na wodzie z dodatkiem owoców
              (słoiczek 125 ml, lub pól jabłka lub pół banana), no i obiadek (jednodaniowy!!!)
              - z mięsem lub żółtkiem i kaszą (jęczmienna, jaglana, ryż brązowy, dodaję teraz
              manny)- ok.200 ml, czasem więcej. Przegryzie chrupkiem, pije wodę i soki. I
              tyle! Co myślicie?
              • bobimax Re: Centyle 29.04.08, 14:27
                Nie głodzisz jej. Każde dziecko je tyle ile może. Patrząc na Aurinko
                to faktycznie można pomysleć że się głodzi dziecko. Moja rano wypija
                100 ml mleka z butli potem okoł 130 ml kaszki mleczno-ryżowej,potem
                100 mleka, następnie obiadek 190 ml, na podwieczorek jabłko lub
                gruszkę, wieczorem około 120 kaszki i za godzinę pije mleko około
                140 ml i w nocy z piersi coś tam pije.
    • a.tygrysica Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 28.04.08, 19:21
      A ja się martwiłam, że nasz mało przytył - od stycznia 1,650...
      Ważył 7350, teraz waży 9kg. Możej Twój synek przytył, ale schudł w
      międzyczasie? Może waż go częściej, co np. 3 tyg., żeby zobaczyć czy
      przybiera. Napewno nic mu nie jest i zacznie przybierać. Pozdrawiam

Mam w domu dwa tygrysy
    • yvonne79 Re: W 2,5 miesiąca przytył tylko 0,1 kg!!! 29.04.08, 09:32
      Moja córeczka przybrała 110g przez 3 tygodnie. To też niewiele. Poza tym jest
      drobna i strasznie ruchliwa. Jeszcze nie dobiła do 7kg! - chyba żadne inne
      lipcowe dziecko tak mało nie waży... Martwimy się z mężem, bo ona je tyle, żeby
      przeżyć. Nawet cycusia sobie dawkuje. Zupek, ani obiadków jeść nie chce (zaciska
      buzię i koniec, a jak jestem uparta to rzuca jedzeniem). Jedyne co lubi, to
      deserki owocowe, ale od tego nie będzie miała potrzebnych składników odżywczych.
      Powinna jeść mięso, ale nie mam jak jej go podać :( Lekarka mówi, że taka jej
      uroda i nic nie zrobimy, a wciskać jedzenia na siłę nie ma co. Dlatego powtarzam
      sobie, że podała się na rodziców - też byliśmy niejadkami. Mam nadzieję, że
      wkrótce wzrośnie jej apetyt.
      A i jeszcze jedno. Mała miała anemię i jeszcze podajemy żelazo i inne witaminy.
      Dopiero w maju się dowiem jaką ma morfologię.
      A Twoje dziecię ma niezłą wagę, więc może przybrał więcej tylko spalił energię
      podczas ruchu. Waż go częściej, wtedy będziesz wiedziała dokładnie jak to wygląda.
      Pozdrawiam :)
      • ciakaciak yvonne79 może Cię to pocieszy 29.04.08, 13:36
        moja Tonia waży aż 7100, czyli poniżej normy, więc dostała
        skierowanie na badania. Pani pediatra powiedzała, że jak patrzy na
        mnie, to podejrzewa, że Tosi raczej nie da się utuczyć (też mam
        niedowagę). Pisałaś, że Twoja córeczka lubi deserki. A próbowałaś
        przemycić do nich inne rzeczy, np marchewkę, kaszkę... Ja w ten
        sposób poradziłam sobie z moim niejadkiem.
        • kamila_m_g Re: yvonne79 może Cię to pocieszy 29.04.08, 14:14
          Mojego małego niejadka skłoniłam do obiadków takimi słoiczkami gdzie
          jest obiadek np. ze śliwkowym, jabłkowym pure lub np. dają też do
          środka sok winogronowy lub owoce. A potem zauważyłam że smakują jej
          dania z przecierem pomidorowym i tak jakoś po mału szło. Teraz je
          już moje obiadki, ale też miewa różne dni. Tak powiedzmy co drugi
          dzień je chętniej, a w co drugi tylko troszkę. Cóż może taka jej
          natura.
          A co do picia, to jak dziecko jest na mleku modyfikowanym to musi
          dużo pić wody itp, bo może się odwodnić. Ja o tym nie wiedziałam i
          jak po 2 tyg od brania mieszanki miała mieć pobieraną krew to
          pielęgniarki się wkuwały i nie dały rad, mówiły że to dlatego że za
          mało płynów.
          No i jeszcze coś, jestem w szoku, że wasze dzieci tyle jedzą,
          normalnie moja mała je tego 1/4 lub 1/3 i zaciska buzię.
          • yvonne79 Re: yvonne79 może Cię to pocieszy 29.04.08, 15:26
            Owoce podaję Młodej razem z kleikiem kukurydzianym lub ryżowym (chociaż tym się
            zapycha). Niestety, ze względu na alergię na krowie mleko musimy unikać wielu
            składników. Soku z winogron nam też nie wolno :( Mam nadzieję, że już wkrótce
            dostaniemy zielone światło na więcej produktów :) Mleka modyfikowanego nie
            podaję, bo od tego się zaczęła nasza przygoda z uczuleniem. Na razie jest
            karmiona piersią, więc nie jest źle. Tyle, że ze względu na dietę eliminacyjną
            mój pokarm jest słabszy, a ona czasami tylko cycusia by chciała. Nawet
            przegładzanie nie powoduje większego apetytu na zupki i obiadki, więc chyba
            musimy to po prostu przeczekać...
            Dzięki za miłe słowa :)
    • dmgr Jednak waży 10,650 !!! 07.05.08, 14:13
      Byłam dzisiaj w Ośrodku zdrowia na zważeniu Młodego no i waży 10,650 a nie 9,300
      po prostu lekarka źle zważyła albo waga coś nawaliła a ja się stresowałam tyle
      czasu. Czyli wracamy troszkę poza 75 centyl. Ulżyło mi.
      • zumali Re: Jednak waży 10,650 !!! 07.05.08, 16:46
        ladna rozbieznosc he he. Dobrze, ze jednak waga ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka