blanka0 03.05.08, 08:39 czy mozna maluchom dawac? u mnie w domu pije sie litrami i wolalabym lenie dawac taka zielona niz te slodzone hippa a moze te zwykle liptona? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula_82 blanka 03.05.08, 10:50 to moze zamiast zielonej to dawaj wode do picia, skoro nie chcesz herbatek...wydaje mi sie ze za wczesnie na zieloną ....zresztą to tylko moje domysły. Odpowiedz Link
atenette Re: zielona herbata 03.05.08, 10:58 Mi sie wydaje, ze raczej nie i ja bym nie dawala, bo zawiera kofeine. No ale wiesz jak to jest - jak my bylysmy male to bylysmy zazwyczaj pojone zwykla herbata i nic sie dzialo ;) Odpowiedz Link
m0nalisa Re: zielona herbata 03.05.08, 12:25 byłam w zeszym tygoniu u helth visitor i pytała co daje dziecku pic, powiedzialam ze wode, soczki i herbatki. zapytala czy zwykla herbate :) mowie ze nie- dla dzieci. powiedziala ze herbata zwykla i zielona (glownie zawarta w nich teina) wyplukuje z organizmu jakies zwiazki i jest jeszcze za wczesnie. Znalazlam taki artyluł: "Herbata zielona parzona krótko ma działanie pobudzające, ze względu na obecną w naparze teinę; parząc herbatę dłużej (powyżej 3 minut) otrzymujemy napar o działaniu kojącym, relaksującym, gdyż podczas dłuższego zaparzania przedostające się garbniki z herbaty zielonej neutralizują działanie teiny. Dlatego też zaleca się, szczególnie dla dzieci, długie parzenie herbaty zielonej i podawanie rozcięczonego naparu z wodą. Można również podawać dzieciom herbatę zieloną, która jest parzona po raz drugi, trzeci. Wówczas taki napar będzie miał działanie relaksujące. Oczywiście jak we wszystkim trzeba znajdować umiar. Oprócz naparu zielonej herbaty zalecam podawanie dziecku innych napojów, takich jak woda mineralna, herbatki owocowe, przecierowe soki owocowe." Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: zielona herbata 03.05.08, 11:50 zadaj pytanie na forum "jedzenie" tam jest wiele osób, które będą potrafiły odpowiedzieć i fachowo zargumentować. Odpowiedz Link