uczula 24.06.08, 19:24 u nas nic. NIC nic wiecej. wszystko inne jest eeeeeeeeeeeee albo aaaaaaaaaa :( tylko ze sie do chodzenia bierze bo sie puszcza...no ja bym wolala zeby byl bardziej komunikatywny niz mobilny...ech...niestety, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: mama, tata ..i co jeszcze? 24.06.08, 19:27 U nas tylko mama, baba, am am i EEEE (EEE woła na brata), reszta to niezrozumiały zlepek sylab. Najbardziej oczekiwane słowo tata jeszcze przed nami. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: mama, tata ..i co jeszcze? 24.06.08, 19:28 Ola wola tylko baba i Ba na starszaka (Kuba). a do chodzenia sie nie kwapi :( Odpowiedz Link
beetaa Re: mama, tata ..i co jeszcze? 24.06.08, 20:12 u nas bylo babbba, pappa i mamma, a teraz mama i tata sa e (krotko, jakby chcial powiedziec, e ty tam ;) i ostatnio geh (idz), jak ma nas dosc, a ja tak sie staram, zeby mowil i rozumial po polsku, a ostatnio odnosze wrazenie, ze wiecej rozumie po niemiecku i niestety polecenia wykonuje najchetniej po niemiecku, hmm, jak slyszy po polsku to zaczyna dyskutowac Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: mama, tata ..i co jeszcze? 24.06.08, 21:36 mammma, dada, baba, na na, i coś w stylu yyyhy jak woła Starszych Odpowiedz Link
ridibunda Re: mama, tata ..i co jeszcze? 24.06.08, 21:44 Słowo flagowe: kici:) I jeszcze tata bardzo często. Poza tym rzadziej i nie do końca wiem czy naprawdę świadomie: mama, nie ma, bum, am. I jak mówi o lampie, to dmucha:) Dmuchanie oznacza właśnie lampę:) Odpowiedz Link
klarysa007 Re: mama, tata ..i co jeszcze? 24.06.08, 22:08 Tata = tata ata = woła na brata mama pa pa -"oddzielne" przy machaniu rączką papa - piłka i czapka baba oś = chodź sić = cyc niu = jak kiwa palcem, że nie wolno :) Odpowiedz Link
kamsi Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 00:12 mam, mem = mama tata = tata baba = niesowicie wiele różnych znaczeń, wiele zależy od kontekstu i intonacji:) kombinacje sylab ba i pa też na różne rzeczy, np. gołębie:) pupa = kupa, ale nie tylko:) ba = pojedyncze ba oznacza bach, h (ch:)) na razie jest nieme:))) idzi, izi = Kostek idzie tek, tita = kotek (nasz własny żywy, ale też na rysunkach) pa pa = pa pa i towarzyszy machaniu rączką ne = nie ta = tak cioto, toto = co to i jeszcze wiele innych kombinacji, n arazie nieregularnych, coraz więcej w sumie można z nim pogadać:) Odpowiedz Link
aurinko zapomniałam 25.06.08, 00:37 Całkiem zapomniałam o "nie nie" i tutaj mogę być w zasadzie pewna, że wie co to znaczy, bo nieraz jak wołamy "Maja chodź do nas" to odpowiada "nie nie" i to za każdym razem jak rusza coś czego nie powinna. Odpowiedz Link
borowka78 Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 07:31 mama tata baba dziaa-dzaaa(tak jakos to wychodzi)czyli dziadzia am am bam neee (nie) czasem wiecej czasem mniej komunikatywny ten moj Szymek jest;P Odpowiedz Link
latortura Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 09:51 tata, mama, baba, dada, papa, nie i wyspiewuje a-a-a z kołysanki aaa, kotki dwa dosłownie tak jak leci melodia ;) acha, czesto tez Mu wyjdzie cos w rodzaju: nie ide ;) Odpowiedz Link
a090707 Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 10:29 U nas jest : nie, tak tata (od stycznia) mama (od dnia dziecka :) Ania (moje imie) baba dziadzia ciocia ide, tam, puk puk, ba, brum, da da, dam, a ciu (na kichanie ) co to, pewnie cos tam jeszcze mowi, ale juz nie pamietam... Odpowiedz Link
qwoka Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 10:46 ostatnio jedyne słowo które powtarza w kółko to NIE Maja chodz do mamy - nie jestes głodna? - nie zostaw to - nie idziemy na spacer? - nie itp. :) i tak jakby zawsze mówiła to ze zrozumieniem bo jest na etapie robienia wszytskiego na przekór :] Odpowiedz Link
maadga Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 11:27 mamma-mama dada-tata mmmba-Kuba baba daj ici-kot bach-piłka Oraz TYSKIE (hehehe wyraźnie i z akcentem na literkę s). Odpowiedz Link
m0nalisa Re: mama, tata ..i co jeszcze? 27.06.08, 16:15 moj to w zasadzie nie mowi jeszcze mowi tata, mama ale to jeszcze nie swiadome chyba dada ostatnio do kota wola ciiiii (kicia) i NIE ale mam wrazenie ze to jeszcze dzieciecy belkocik bo generalnie baaardzo jest rozgadany ale po swojemu :) Odpowiedz Link
wiolek26 Re: mama, tata ..i co jeszcze? 25.06.08, 13:45 tata - od 7 m-ca mama - jak trzeba wziąść kupę albo jak mama je coś dobrego ama - przy jedzeniu tu - jak coś pokazuje to - jak cos pokazuje titi- tyty kiwając paluszkiem papa - machając rączką Ada - na siostrę Paulinkę nie alo - przykładając pociesznie komórkę do ucha lala - niby śpiewając zabawnie mieląc ozorkiem przy tym muuuuu - naśladując krówkę haaaa z jakimś takim sapaniem widząc pieska mniau - dokładnie z tą literką n widząc kotka da - rzadko, ale jak coś chce to woła baba Odpowiedz Link
uczula przypomnialo mi sie 26.06.08, 18:44 ze jeszcze kiwa glowa na nie :) i to wyraznie w jedna strone. ja sie pytam : zje misiu kaszke? a mis kiwa glowa nie nie nie :) ale tak to potrafi pokiwac glowa :)tez. i...zadziwiajaco ale rozumie wiekszosc polecen. Jak wskaze cos lezacego na podlodze i powiem daj to poda. Dzisiaj poszedl pokazac gdzie ma zabawki. a slowa zabawki nie uzywalismy jeszcze. no ...czasem mnie dzidziol zaskakuje...:D Odpowiedz Link
lopez32 Re: a u nas 27.06.08, 08:42 baba, tata, mama, dada- jak chce isć na spacerek, chau chacu jak szczeka pies, mi na kotka, kaka na kaczuszkę, dziadzia, jaja na jagode- siostre, pika- na piłkę, ba- jak cos jej spadnie, daj, niee, taak, dzidzia na dzieci ogólnie bee -jak cos jej nie pasuje albo wie ze nie wolno Odpowiedz Link
boazeria Re: mama, tata ..i co jeszcze? 27.06.08, 15:18 no to ja was zaskocze moj mlody pieknie mowi: tygrys, pralka, spadło, czapka, kochu kochu, piciu, daj, papa, tata, baba, dziadzia, ciocia, moje, kąpu kąpu wlasciwie nie ma co wymieniac bo papuguje kazdy wyraz ale tygrys i pralka to ulubione wyrazy i opanowal do perfekcji literke "r" a najlepszy numer ze jeszcze MAMA nie powiedzial ani razu! Odpowiedz Link
boazeria Re: mama, tata ..i co jeszcze? 27.06.08, 15:22 zapomnialam jeszcze na pytanie jak robi wrona wyraznie mowi "kra kra" pekamy ze smiechu Odpowiedz Link
lilka.k boazeria 27.06.08, 15:31 Az mnie zatkalo, to mozliwe? Nagraj,musze to zobaczyc :) Odpowiedz Link
boazeria Re: boazeria 27.06.08, 18:52 jak nagram na komorke to oge jakos to przerzucic? jak? gdzie? chyba na email da rade? ale jak pozniej umiescic na forum? ja tez jestem w szoku- mojego meza chrzesniaczkamiala 2 latka i tylko "yyy yyy" mowila a u nas jak zapytasz jak robi piesek, jak robi wrona itd to normalnie odpowiada, oczywiscie lekko sepleni ale wszystkie wyrazy sa zrozumiale wyraznie a zwl literka "r" :-)) za to "m" ni cholery! jak zapytasz jak robi kotek to zamiast "miau" mowi "hau" lub "bau" ostatnio w kuchni maz siedzi z malym i cos malemu spadlo na ziemie a maly "ooooooooooooooooo spatło, spatło!" normalnie u nas my i cala nasza rodzina lacznie ze znajomymi w szoku faktycznie ja uparta i wygadana i mlody we mnie chyba, duzo z nim gadam, opowiadam mu o wszystkim, pytam go cos i duzo czytamy ostatnio dziadek jaks pioseneczke mu spiewal "da du di da du di" a kika godzin pozniej pyta "no jak eryczku jak ta piosenka leciala?" a mlody "da du di da du di" i "tany tany" i juz kreci tylkiem :-) Odpowiedz Link
lilka.k Re: boazeria 27.06.08, 19:21 na youtuba mozna wrzucic :) Gratuluje, nadal szczeke zbieram z podlogi! :) Odpowiedz Link