sylpal13 07.07.08, 18:52 synek ma 11 miesiecy, napletek wcale nie chce się obciągac, dziureczka jest bardzo mała, boję sie ż ebędzie trzeba naciąć, słyszałam że jest jakaś maść, która pomaga w obciąganiu, znacie może jej nazwę? będę wdzieczna! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olus-ia80 Re: maść do s.iusiaka 07.07.08, 19:01 Wlej do kieliszka troche riwanolu i naciagaj jak bedziesz robiła to przy każdej kąpieli i systematycznie to nie będzie trzeba nic robić. o maści nie słyszłam Odpowiedz Link
malenkie7 Re: maść do s.iusiaka 08.07.08, 06:49 jak sie Piotrek urodzil, to pediatrzy (ze trzech chyba) powiedzieli, zeby nie ruszac i koniec. nic nie odciągam, nic sie tam nie dzieje, sika normalnie. w kapieli myjemy na zewnatrz, do wnetrza sie nie dotykam. podczas najblizszego bilansu zapytam, ale cos mi sie kojarzy, ze to odciaganie to jakas starsza szkoła, ze jak sie zacznie, to trzeba to robic systematycznie. no i badz tu mądry... Odpowiedz Link
leluchow1 Re: maść do s.iusiaka 08.07.08, 07:10 Maść nazywa się BETNOVATE. Ale dziewczyny dajcie spokój z tym odciąganiem. Na bilansie dwulatka pediatra dopioero ocenia czy nalezy smarowac czy nie (to jest masc sterydowa). Moj starszy synek tez mial smarowane, Teraz ma 3 lata i odciaga sobie regularnie przy kazdej kąpieli. Takim maluszkom mozna narobic wiecej krzywdy niz pozytku bo jak naderiecie to pozniej beda zrosty i wieksze prawdopodobienstwo zabiegu. Odpowiedz Link
lilianak1 Re: maść do s.iusiaka 08.07.08, 07:09 Mój synek miał robioną stulejkę za pomocą maści, ale to było 5 lat temu i niestety nie pamiętam nazwy. Teraz lekarze już nie każą tego robić, ale jeśli faktycznie zarasta to proponuję udać się do urologa. Nam chirurdzy dziecięcy chcieli robić zabieg pod narkozą, a urolog (dla dorosłych) wykonał zabieg za pomocą maści. Smarowaliśmy siusiaczek w domu po 2 godzinach jeszcze raz u niego i po 30min odkleił skórkę bez cięć i krwi. Potem smarowaliśmy neomycyną, ale tej pierwszej nazwy maści nie pamiętam. Odpowiedz Link
leluchow1 Re: maść do s.iusiaka 08.07.08, 08:47 U takich maluchów "majstrowanie przy siusiaku" moze byc umotywowane tylko czestym zapaleniem drog moczowych i trudnosciami w oddawaniu moczu. W pozostałych przypadkach to jest stan fizjologiczny. Odpowiedz Link
burdziaa Re: maść do s.iusiaka 08.07.08, 09:58 My przemywamy rivanolem i zakraolami czasem tobrex- odciagamy często. Odpowiedz Link
sylpal13 czyli na razie nic nie robić? 08.07.08, 11:01 tak pisze większosć, ok, bedę lekko odciagać tak jak do tej pory Odpowiedz Link