blanka0 21.11.08, 12:04 kupilam inhalator, no i nie wiem czy moge do tego nebulizatora wkropic np oil oilbas? na katar dla malej co sie wlewa oprocz lekarstw zapisanych przez lekarzy do takich inhalatorow ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamsi Re: inhalacje 21.11.08, 12:49 Nie do końca pomogę, ale może chociaż trochę: nie mamy inhalatora, ale jak Kostek był chory, to gdy spał, to wszędzie wokół łóżeczka ustawiałam miseczki z parującą gorącą wodą i nad łóżeczkiem wieszałam parujące pieluchy tetrowe - i obficie wszystko to zaprawiałam oilbasem właśnie, tzn. wkrapiałam do miseczek i skrapiałam te pieluchy:) Nie zaszkodziło mu w żaden sposób (mimo że oilbas to od któregoś tam roku życia wg ulotki), za to od razu zaczynał łatwiej oddychać. I jeszcze próbowałam się z nim inhalować wodą z solą (taki sposób babciny bardziej), aczkolwiek nie chciał wdychać nad miseczką:) Odpowiedz Link
curly2 Re: inhalacje 21.11.08, 13:07 Na każdym leku do inhalatora jest wyraźnie napisane, że używa się go do inhalacji z nebulizatora. Oilbas się do takich inhalacji nie nadaje! Poza lekami na receptę (pulmicort, atrovent, mucosolva, berodual itp.) stosuje się sól fizjologiczną. I właśnie sól możesz stosować spokojnie w razie katarku, idealnie rozrzedza wydzielinę i udrażnia nosek. Odpowiedz Link
margaritka27 Re: inhalacje 21.11.08, 13:09 Na wlasna reke stosuje tylko sol fizjologiczna- w szpitalu tez zreszta mial z soli inhalacje. Odpowiedz Link
blanka0 Re: inhalacje 21.11.08, 13:18 oo dzieki chodzi o te sól która oczka sie noworodkom przemywalo, w tych malenkich opakowaniach? Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: inhalacje 21.11.08, 14:00 tak, to jest sól fizjologiczna. kupisz bez problemu w każdej aptece Odpowiedz Link
lilka.k blanka-tylko sol fizjologiczna 21.11.08, 15:05 zadnych kropli, tylko sol..do kupienia za grosze w aptece..pakowane po 5 ml mozna robic do 3 razy dziennie inhalacje z np 4 ml..w przychodni tak moim roili zanim kupilam swoj... Odpowiedz Link
blanka0 Re: blanka-tylko sol fizjologiczna 21.11.08, 15:20 dzieki co ja ym bez Was zrobila Odpowiedz Link