08.09.23, 17:00
Nastolatek jakieś 3 tyg temu trochę się przeziębił. Jakiś katar, lekki kaszel, bez gorączki. Kaszel ciągle był, a od jakiegoś tygodnia nasilił się. Są to napady kaszlu suchego. Dziś osłuchany. Z zaleceniem syropu przeciwkaszlowego (swoją drogą co kupić?), inhalacje z nebbudu dwa razy dziennie , no i co mnie zdziwiło przepisany antybiotyk. Młody normalnie funkcjonuje, ale zaczęły mnie niepokoić te napady kaszlu. Aa, skierowanie do alergologa ma. Rok temu, dokładniej w połowie października byliśmy u lekarza z tym samym problemem, antybiotyku nie miał, ale kaszel i inhalacje bardzo długo.
Czy to już pora na infekcje?
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: Kaszel 08.09.23, 17:33
      Może jednak coś go uczula. Ja na suchy, nieprzechodzący kaszel łykam thiocodin i mam z głowy, zazwyczaj jedna tabletka pomaga.
      • bombelek1 Re: Kaszel 08.09.23, 23:40
        Jeśli w tym samym czasie, to trzeba zrobić testy i to teraz. Może to rozwiąże zagadkę.
        Jeśli tylko nebbud do inhalacji , to nie jest źle. (bez skurczu oskrzeli, charakterystecznego dla alergiiyi astmy) Może ma uczulenie na pleśnie? Noi roztocza już zaczynają mocniej działać. Ale skoro nie ma skurczu oskrzeli to trudno przewidzieć czy to alergia czy infekcja.
        Rob testy.
        • alfa36 Re: Kaszel 09.09.23, 10:51
          Też podejrzewam pleśnie. Zawsze jesienią miał różne akcje. Jak miał kilka lat testy były zrobione i nic nie wyszło. Tyle, że też nigdy później lekarz alergii nie zasugerował a że to też zawsze sezon infekcyjny, więc też stwierdziłam, że to nie alergia (tym bard, iej mając na uwadze wcześniejsze testy) Ale nawet, jeśli one, to czy taka clatra nie powinna pomoc?
    • agjot Re: Kaszel 08.09.23, 17:47
      Moja córka pierwszoklasistka była w szkole całe dwa dni bo od środy gorączkuje bez innych objawow. A kolega z klasy ma zapalenie płuc wiec tak, sezon infekcyjny już otwarty.
    • princesswhitewolf Re: Kaszel 08.09.23, 17:50
      a to kaszel z dolu, z krtani czy raczej kaszel bo ma w nosie "fąfla"? z zatok mu pewno leci i to alergicznie. Idz do apteki kup mu Loratydyne najzwyklejsza ( albo Certizine ale na noc ale po tym sie spi) i jak przejdzie po 3 dniach to masz odpowiedz- alergiczne. I bez obaw, to dostepne dla kazdego, i nic mu nie bedzie jak wezmie 1 tabletke dziennie przez 3 dni a odpowiedz moze byc tuz tuz
      • alfa36 Re: Kaszel 08.09.23, 21:19
        Nie napisałam, ze właśnie od jakiś 4 dni brał clatrę. Ale zmienię na loratydynę. Z krtani to nie jest. Może rzeczywiście coś mu z zatok leci.
        • asfiksja Re: Kaszel 09.09.23, 09:31
          >Ale zmienię na loratydynę
          To jak już zmieniasz to zmień od razu na desloratadynę albo lewocetyryzynę.
      • bombelek1 Re: Kaszel 08.09.23, 23:45
        Najpierw niech zrobi testy, bo jak go uraczy loratadyną czy zyxem to potem dwa tygodnie trzeba odczekać do testów.
        Skoro ma antybiotyk i nebbud przepisany przez lekarza to już wystarczy.. Suchy kaszel nie przechodzi po trzech dniach brania leków antyhistaminowych 😂
        • zerlinda Re: Kaszel 09.09.23, 08:05
          bombelek1 napisała:

> Najpierw niech zrobi testy, bo jak go uraczy loratadyną czy zyxem to potem dwa
          > tygodnie trzeba odczekać do testów.

To mówisz że tak się poprawiła dostępność wizyt u alergologa? Wchodzę natychmiast I robią testy? Podaj adres, plizzz.
    • gaskama Re: Kaszel 08.09.23, 23:20
      A na co ten antybiotyk? Robił wymaz? Crp? Angina? Zaoakenie oskrzeli? Czy zwykły felczer?
    • bombelek1 Re: Kaszel 09.09.23, 00:16
      A i dopiszę jeszcze, że warto zrobić testy,..
      U mojego młodego przed diagnozą lekarze rozpoznawali infekcje, i oczywiście antybiotyki.ciągle zapalenia oskrzeli, zatok, itp podejrzenie astmy. .
      Gdy już wiadomo było, że jest mega alergikiem leczenie się zmieniło i okazało się, że na przewlekły kaszel wystarczały leki wziewne na początku i potem w czasie infekcji plus antyhistamina, plus krople sterydowe plus odczulanie.Dziś bierze tylko antyhistaminę plus krople sterydowe.
      Więc w sumie wyszło, że zapalenia oskrzeli i, zatok to wynik alergii. I po opanowaniu alergii poprawa zdecydowana.
      Więc nie czekaj zbyt długo z testami. Mogą ułatwić leczenie.
    • asfiksja Re: Kaszel 09.09.23, 09:28
      No dziś osłuchany i co z tego osłuchania wynikło? Jest tylko obturacja oskrzeli? Czy zajęte płuca? Jaka saturacja?
      Z twojego opisu wynika, że to może być poinfekcyjna nadreaktywność oskrzeli, jeśli tylko to to beta-mimetyk wziewny i steryd w nebulizacji powinny wystarczyć (bez syropu i antybiotyku). Jeśli jednak są jakieś podejrzane odgłosy w płucach/lekarka nie ma pewności to antybiotyk. Może ktoś drugi by te płuca osłuchał?
      • alfa36 Re: Kaszel 09.09.23, 11:05
        Powiedziała, że nic nie słyszy, ale skoro kaszle już długo (fakt, powiedziałam, że od miesiąca, ale potem z młodym doszliśmy do wniosku, że to 3 tygodnie), to antybiotyk potrzebny. Nie podałam mu jeszcze, wszystkie infekcję młodego leczyliśmy dotąd bez antybiotyku. Chciałam spróbować z nebbudem. Na noc mu podałam dexa tabs.
        • asfiksja Re: Kaszel 09.09.23, 14:08
          Dexacaps działa hamująco na ośrodek kaszlu w układzie nerwowym. Masz świadomość, że astma jest przeciwwskazaniem do stosowania takich leków? Skoro wysłali go do alergologa to pewnie podejrzenie astmy jest, więc ja bym nie ryzykowała.
          Jeśli w czasie kaszlu występuje obturacja oskrzeli to lepiej rozszerzyć je doraźnym lub długo działającym beta-mimetykiem, wtedy zarówno będzie się lepiej oddychać, jak i zapisany steryd lepiej do nich dotrze. Nie polecam syropów rozszerzających oskrzela (ze względu na trachykardię), lepsze są wziewy. Plus oklepywanie pleców.
          Poinfekcyjna obturacja może trwać nawet 6 tygodni, antybiotyk może nie być konieczny, a na pewno osłabi dziecko. Ja bym jeszcze skonsultowała z kimś innym.
          • alfa36 Re: Kaszel 10.09.23, 14:04
            Nie dałam antybiotyku. Z ewentualną astmą to do pulmonologa? Mamy skierowanie na badania krwi. Podstawowe, ale może coś powinnam dorobić prywatnie ?
            • asfiksja Re: Kaszel 10.09.23, 14:52
              Dorobiłabym IgE całkowite i ewentualnie kilka najbardziej podejrzanych specyficznych (typu kurz, pleśnie, trawy - przy kaszlu raczej bym się koncentrowała na pyłkach, nie pokarmowych). Jeśli jest skierowanie do alergologa to ten specjalista sobie poradzi z astmą, jeśli byłaby na tle alergicznym to nawet lepiej, nie trzeba osobno do pulmunologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka