metanira 28.11.08, 11:41 Ja uwielbiam, M też, Konrad właśnie zjadł pół bułki z serem pleśniowym z takim apetytem, że nadal jestem w szoku (po tej chorobie jeszcze nie odzyskał apetytu). No i teraz się zastanawiam, czy powinnam była mu go dać... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 11:47 o rety nawet bym o tym nie pomyslala:)) Odpowiedz Link
metanira Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 11:51 Jezu, Patrycja, nie stresuj mnie! Co znaczy, żebyś nie pomyślała? Żeby dać dziecku ser pleśniowy, czy żeby się tym przejmować? Pisz mi tu zaraz! Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 11:54 ej no, nawet mi tu nie piszcie,że nie wolno,bo Młodszy wczoraj też mi pół bułki zwinął. już dawno nie widziałam żeby Mu coś tak smakowało :) Odpowiedz Link
patrice7 metanira 28.11.08, 11:56 Nie ! Nie! Mna sie nie sugeruj:)) Ja jestem lekko "do tyłu" w temacie . Szłam z wprowadzaniem nowosci bardzo szybko do przodu,az doszlam do momentu,ze mialam wrazenie ,ze szkodzi jej wszystko(bardzo brzydkie,czeste kupki) wiec teraz zwlekam z podawaniem roznych rzeczy. Np wiele z was podaje cos juz "normalnie" a ja jeszcze tego nie dalam:) Wiec poczekaj na mądrzejsze odpowiedzi niż moje:D Odpowiedz Link
bobimax Re: 28.11.08, 11:59 No ja jestem z tych co naprawdę wprowadza wszystko, ale jakoś sery pleśniowe do mnie nie przemawiają. Może też dlatego że sama nie lubię. Odpowiedz Link
bobimax Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 11:57 Sery pleśniowe, camembert, możemy podać dziecku po ukończeniu 3 r.ż. Wcześniejsze ich wprowadzanie może spowodować zakażenie bakteryjne, gdyż sery te zawierają bakterie z rodzaju Listeria, na które dzieci do 3 r.ż. są bardziej podatne (mają nie w pełni wykształcony przewód pokarmowy). Ser typu feta wprowadzamy również dopiero po ukończeniu 3 roku życia, gdyż zawiera duże ilości soli, a sól obciąża nieukształtowane jeszcze nerki dziecka. Odpowiedz Link
metanira Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 12:07 Dzwoniłam do naszej lekarki. Nie, nie tylko po to, żeby zapytać o ser pleśniowy, i tak miałam dziś dzwonić, żeby powiedzieć jej, jak z kaszlem Konrada. No więc powiedziała, że można, byle bez przesady. Ja z tych, co późno wprowadzają zmiany w żywieniu, właśnie postanowiłam iść na całość, bo nie dziwię się wcale Konradkowi, że nie chce już jeść tych swoich "dzieciowych" zupek ;) Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 11:58 Też sie kiedyś nad tym zastanawiałam ale nie dawałam jeszcze. W ciąży nie kazano mi jeść takiego sera. Myślę że nic mu nie będzie, co najwyżej kupka będzie mało efektowna. metanira może zadaj to pyt pediatrze i powiesz nam jak to jest z tym serem:) www.dziecko24.pl/index.php Odpowiedz Link
lilka.k Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 12:04 Mój mąż się tymi serami zajada jak szalony, ale dzieciom bym na razie nie dała.. Odpowiedz Link
ab_78 Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 12:05 my oboje lubimy, ale synowi nie dawalismy jak narazie. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 12:18 Daję. Listerioza może się zdarzyć, ale po zjedzeniu sera z niepasteryzowanego mleka, a u nas takich prawie nie ma- Turki, Sekrety mnicha itp są niegroźne. :-) Odpowiedz Link
gosia_4 Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 13:34 Właśnie to chciałam napisać co lucy_cu. Ja niestety nie daję, ale nie tylko sera, praktycznie mała niewiele może jeść ze względu na alergię, nawet marchewki nie może, a co dopiero ser :-(((((. Odpowiedz Link
smolineczka Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 12:28 myślę, że od czasu do czasu mały kawałek nie powinien zaszkodzić moja też uwielbia ser żółty, nie pamiętam czy udało jej się kiedykolwiek "wyżebrać" od nas właśnie pleśniowy, bo my z mężem lubimy i często jemy ale jednak to nie jest jedzonko specjalnie dietytyczne, bo i ciężkostrawne, i słone Odpowiedz Link
blanka0 Re: ser pleśniowy - dajcie dzieciom...? 28.11.08, 13:14 sama uwielbiam, im bardziej smierdzi tym lepiej dziecku bym nie dala ze wzgledu na listerioze, no i kobietom w ciazy tez jesc nie wolno Odpowiedz Link