zumali 08.12.08, 14:23 Jeszcze nigdy nie robilam. Moze poratujecie prostym, sprawdzonym przepisem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziszka Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 14:26 właśnie się miałam pytać :) też czekam na przepis. a i napiszcie kochane przy okazji jak robicie buraczkową.. Bo widze że to dwa hiciory zupowe, to może mój niejadek sie skusi na niewielką degustację :) Odpowiedz Link
michalina_79 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 14:32 wstawiam mięso do gotowania, potem jak się zagotuje, wylewam na nowo zalewam wodą, wrzucam ziele angielskie, listek laurowy i trochę soli (przestałam sypać vegetę:)), marchewkę, seler trę na tarce , ziemniaki w kostkę, wrzucam do gotowania, jak już ziemniaki są prawie dobre wsypuje kaszę jęczmienną, mieszam co jakis czas. Na końcu doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem:: Buraczkową robię podobnie, buraczki trę na tarce (grube oczka), ziemniaki w kostkę, marchewkę i seler też na tarce, ale nie zawsze daję seler:) wrzucam i doprawiam solą i pieprzem. Nie dodaję żadnego kwasku, octu czy innych tego typu. Staram się aby były w smaku łagodne. Dzieciaki mi się zajadają krupnikiem:) Odpowiedz Link
zumali Madziszka 08.12.08, 16:07 Ja zamrozilam sobie buraczki (polowki) i robie tak: wrzucam do wody buraczki, marchew, pietruszke, seler, lisc laurowy, troche soli, miekkie warzywa wyjmuje i scieram na grubej tarce, potem do tego albo ziemniaczki (gotuje oddzielnie), albo ryz. Miesko tez gotuje oddzielnie, bo jednego dnia zjada z miesem, a drugiego z zoltkiem na twardo. Odpowiedz Link
madziszka Re: Zumali 08.12.08, 19:53 dzięki za przepis :) zjemy dzisiejszą zupe i gotuje buraczkową :) Odpowiedz Link
dorka3078 Re: Zumali 08.12.08, 20:31 a ja kaszę dodaję od razu razem z warzywami bo tylko wtedy tak ładnie się rozgotuje no i absolutny mus to dla aromatu suszony grzybek i dla koloru Odpowiedz Link
anula_82 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 14:27 hmm proste to...ja robie tak ze razem gotuje miesko i warzywka, czyli mam wywarek, do tego ziemniaczki, osobno gotuję kaszę jęczmienną, niektórzy dają grubą inni nawet pęczak...doprawiam majerankiem i innymi przyprawkami. Odpowiedz Link
kurdkowa Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 14:30 Moj jest wręcz prymitywny,a nie prosty bo ja na bakier z gotowaniem: gotuję wywar na kurzych cycach, ewentualnie udku, następnie przyprawiam tak delikatnie: sól i pieprz. czasami kostkę rosołowa dodam. jak się ten wywar gotuje to obieram marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziemnaiki. Ziemniaki kroję na małe kawałki, por w talarki, a reszta na grubej tarce. Następnie do wywaru wsypuje kasze- duzo- co by zupa gęsta była, po 15 minutach owe warzywa i tak się gotuję, gotują i ZUPA ready;) Ja nie jem bo nie cierpię krupniku;) Odpowiedz Link
maryjka60 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 14:47 ja robię wywar dokładnie tak jak na rosół, tyle, że z warzywami rosołowymi gotuję też ziemniaki, pod koniec zasypuję kaszą jeczmienną i jak jest już miękka to obowiązkowo dodaję dużo świeżego koperku, i gotowe. Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 18:58 A ja robię krupnik na chrząstkach indyczych , tylko wtedy jest taki wyjatkowo pyszny , jak nie mam tego mięsa to nie robie. Odpowiedz Link
bubunia1 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 19:06 a ja robie tak: do gara: startą marchew (3sztuki), pietruszka (1sztuka), ziemniaki w kostkę (4-5 sztuk), 2 skrzydła, sól. wszystko gotuje aż ziemniaki będą prawie miekkie. Dodaje wypłukaną na sitku kasze (4 łyżki). Gotuję az kasza miękka, na koniec dodaje majeranek. To jedna z nielicznych zup, które robie bez kostki ;) Mała ją uwielbia, praktyczne jemy co weekend. Odpowiedz Link
dziunia27 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 23:11 robie podobnie ja Wy wywar z mieska, warzywka, kasza plus ziemniaczki doprawiam majerankiem ale ja jeszcze na koniec smaze na patelni cebulke <talarki na pół> i kiełbaske w kostke <lekko podsmazam> i wrzucam to do gara:) mniami:) Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: A jak zrobic krupnik? 08.12.08, 23:40 Jeśli Wasze dzieci lubia krupnik to pewnie zasmakuje im też zupa zasypywana ryżem. Na wywar z rosołu wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę, jak są prawie miękkie dorzucam ryż i scieram ugotowaną marchew na tarce. Do gotowej zupki dodaje świeżą natkę pietruszki. Klaudia i M uwielbiają. Odpowiedz Link