asuzi 19.07.09, 11:12 Byłam na grilu u koleżanki i podała bób, pierwszy raz w życiu jadła, super. Możecie napisać jak przygotowujecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beetaa Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 11:26 My tylko gotujemy w lekko osolonej wodzie i jemy az brzuchy pekaja ;) Odpowiedz Link
madziszka Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 11:38 gotujemy z duża ilością Vegety (nawet 3 łyżki), do tego czosnek w proszku, może być kostka rosołowa mniam! potem trzeba okna otworzyć :) Odpowiedz Link
latortura Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 11:42 my tez tylko w osolonej wodzie to prawda, bob nalezy do wydymajacych potraw ;))) Odpowiedz Link
dmgr Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 11:42 No ja nie używam Vegety i kostek rosołowych ale gotuję w osolonej wodzie i jemy zazwyczaj obieramy ze skórek ale czasem jak mi się nie chce to jem ze skórką. Robię tez czasem sałatkę z bobem. My wszyscy uwielbiamy i ja kupuje teraz prawie codziennie pół kilo albo kilo jak jest m i jemy. Bobu nie można długo przechowywać, ugotować tego samego dnia trzeba ale ugotowany może poleżeć do dnia następnego. Na prawdę nigdy wcześniej nie jadłaś? To jeden z moich smaków późnego dzieciństwa. Odpowiedz Link
zabka11 Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 12:30 Gotuję w osolonej i osłodzonej (łyżeczka cukru) wodzie...i wcinamy, ja i m, ze skórką, Gosia bez, a Janek nie lubi. Ale kiedyś jadłam z podsmażonym boczkiem i cebulką..., takie okraszone....mniam:) Aż dziw że nie jadłaś? gdzieś Ty sie chowała??;)...hihihi ja też codziennie po pół kilo wcinam,a jak rodzinka zjedzie to i półtora kilo kupuję;) Bób można mrozić, tak w woreczkach, potem wrzucasz na wodę i gotowe, nawet w zimie, jak tęsknimy za smakami lata. Pozdrawiam PS: jak się czujesz asuzi? jakieś skurcze cię ruszają już?;) Odpowiedz Link
patrice7 Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 15:29 Gotuje w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaje lyzkę masła(na bób) mniam! Odpowiedz Link
asuzi Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 19:45 a ile minut? aż będzie miękki? jak zsprwdzić czy jest ok? Odpowiedz Link
madziszka Re: bób jak przygotować? 19.07.09, 19:54 spróbować :)ma być miękki ale tak jak ziemniaki się gotuje, z 20 - 30 minut Odpowiedz Link