Dodaj do ulubionych

84. rocznica (sonda historyczna)

03.05.05, 17:22
No własnie, czego, wiecie?
Obserwuj wątek
    • stephen_s Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 03.05.05, 17:51
      Wybuchu III powstania śląskiego? Choć to chyba 2 maj...
      • grzespelc Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 03.05.05, 18:13
        Brawo. Dokładnie noc z 2 na 3. Masz plusa.
        • stephen_s Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 03.05.05, 18:21
          Żeby nie było, że jestem taki obkuty z historii - po prostu sprawdziłem w
          Wikipedii wykaz ważnych wydarzeń z 1921 roku :)

Inna sprawa, że akurat ten okres jest tak usiany ważnymi zdarzeniami, że bez
          ściągi trudno chyba byłoby zgadnąć :)
          • grzespelc Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 03.05.05, 18:34
            A to mnie kurna ucieszyłeś....
            • stephen_s Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 03.05.05, 18:42
              Przepraszam, ale maturę z historii robiłem 6 lat temu i naprawdę daty mi
              powylatywały z głowy. :) Ale oczywiście pamiętam o powstaniach śląskich - po
              prostu nie pamiętałem, kiedy które się dokładnie zaczęło.

I to nie jest żaden "warszawocentryzm", bo dokładnej daty "cudu nad Wisłą" też
              już nie pamiętam :)
              • a000000 Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 03.05.05, 21:06
                > I to nie jest żaden "warszawocentryzm", bo dokładnej daty "cudu nad Wisłą"
                też
                > już nie pamiętam :)
                >

15 sierpień 1920 rok. Pamiętam, nie ściągałam. Jedna z najważniejszych bitew
                świata. Gdyby nie odpór dany bolszewii, Sojuz zatrzymałby się na plażach
                Atlantyku.
                • pereop Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 08:48
                  Gdyby nie odpór dany bolszewii, Sojuz zatrzymałby się na plażach
                  > Atlantyku.

to tylko spekulacja a historia nie znosi gdybania
                  • a000000 Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 12:37
                    Masz rację, powinnam napisać: prawdopodobnie. Bo wszystko na to wskazywało -
                    słaba i rozbita Europa rany leczyła, a Rosja kipiała energią "nowej religii" -
                    komunizmu - systemu powszechnej szczęśliwości, którą to miała obowiązek
                    podarować całemu ludowi pracującemu. Wówczas jeszcze ludzie nie wiedzieli, co
                    to takiego jest na prawdę. Myślę, że i samego Lenina rzeczywistość przerosła .
                    • pereop Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 19:39
                      Europa leczyła rany ale nie wiadomo jakby się zachowała i jakby sobie poradziła
                      w obliczu nowej wojny (szczególnie że posiadała jeszcze jednego, a właściwe
                      dwa, asy w rękawie w postaci dwóch sojuszników którzy mogliby wspomóc w
                      znaczący sposób walczący zachód - ale to też tylko gdybanie).

Lenina fakt - rzeczywistość przerosła - choć chyba jeszcze bardziej jego
                      następców.

Uszanowanie:
                      Pereop
              • grzespelc Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 07:08
                Spokojnie, nie miałem zamiaru o nic Cię oskarżać.
      • grzespelc Jeszcze jedno 03.05.05, 18:18
        Czy możesz mi wyjasnić, dlaczego tą rocznicę warszawskie media kompletnie
        olewają?
        • stephen_s Re: Jeszcze jedno 03.05.05, 18:22
          Cyniczna odpowiedź:

1. Bo to zbyt stare zdarzenie.
          2. Bo to się działo na Śląsku.

Oczywiście, nie oznacza to, że tak powinno być...

Choć z drugiej strony - rocznic powstania listopadowego się też już nie
          obchodzi...
          • grzespelc Re: Jeszcze jedno 03.05.05, 18:33
            Ale warszawskiego się obchodzi, chociaż jego znaczenie byo znacznie mniejsze...
            • stephen_s Re: Jeszcze jedno 03.05.05, 18:40
              > Ale warszawskiego się obchodzi, chociaż jego znaczenie byo znacznie
              > mniejsze...

No fakt...
              • pereop Re: Jeszcze jedno 04.05.05, 08:52
                media nie wspomniały również o rocznicy przełamania wału pomorskiego (zginęło
                więcej polskich żołnierzy niż pod Monte Casinno a o której to rocznicy zawsze
                się mówi) - nie mówi się o wielu rzeczach bo poprawność polityczna nakazaje
                mówić i przedstawiać tylko pewne wydarzenia jako te bardziej słuszne i potrzebne
                - stąd też mówi się o powstaniu warszawskim a powstania śląskie poszły w
                zapomnienie - jak i dziesiątki innych wydarzeń
        • monikaannaj A co było w "nie warszawskich" mediach? nt 04.05.05, 09:02
          • grzespelc Re: A co było w "nie warszawskich" mediach? nt 04.05.05, 09:40
            To i owo...
            np.:
            www.dz.com.pl/index.php?tab=dz10120050502&Data=&grzbiet=DZ&Nr_strony=01&addinfo=1&szukaj=1&page=1&grz=LK
            AT&mies=5&Year=2005#top
        • mamalgosia jako Ślązaczka... 04.05.05, 11:05
          grzespelc napisał:

> Czy możesz mi wyjasnić, dlaczego tą rocznicę warszawskie media kompletnie
          > olewają?
          Mam wrażenie, że W-wa w ogóle olewa Śląsk, no chyba, że jakieś zyski może wysępić
          • monikaannaj Jako warszawianka... 04.05.05, 12:43
            Zyski ze Śląska? Ty tak serio?
            W czym niby się objawia to olewanie przez Warszawę? I jak niby mieszkańcy
            naszego miasta mieliby nie olewać? A jak Ślask nie olewa Warszawy? czy Poznania?
            • a000000 Re: Jako warszawianka... 04.05.05, 13:01
              A Trójmiasto? Tu dopiero olewactwo się szerzy. Warszawa i spóła dotąd będą
              gadać o A-1 aż padną porty. Bo porty bez dróg dojazdowych skazane są na
              zagładę. Rząd w traktacie akcesyjnym o wszystkich grupach interesów pomyślał -
              o rybakach też. Zgodził się na zwiększenie czasu zakazu połowów dorsza - bez
              ODSZKODOWANIA. Rybacy cztery miesiące mają siedzieć w domu i powietrzem żyć -
              zaznaczam, że polscy rybacy jako jedyni w Unii mają taki długi i bez
              odszkodowania zakaz.
              Stocznie - sprzedano konkurencji jedyne źródło stali do budowy statków- cena od
              razu powędrowała do góry dwukrotnie - a potem się słyszy, że to stocznie są
              winne.
              Tak by można długo.
              A o masakrze na Wybrzeżu w roku 1970 Śląsk się "dowiedział" dopiero 6 lat
              później, gdy tam śrubkę przykręcono - wcześniej nikogo to nie interesowało.
              • monikaannaj Rany! 04.05.05, 13:07
                Dlaczego to niby Warszawa ma budowac A1? Sami nie możecie zadbac o wasze
                porty?????????????????????????????????????????? warszawa sprzedała
                stocznie????????????????????????????????????????

Czy wy ludzie z Gdańska czy Katowic do władz centralnych nie wybieracie swoich
                ziomków????????????????????????????? Prezol to moze warszawiak jest? Albo
                bywszy prmier M.?
                • a000000 Re: Rany! 04.05.05, 15:13
                  Moniko, droga Moniko. Autostrady są DROGAMI KRAJOWYMI i jako takie leżą w
                  gestii i budowy i dyspozycji władz centralnych. To ministerstwo planuje,
                  ogłasza przetargi, decyduje.

Także i władze centralne sprzedały HUTY (!!!!) które były dostawcą stali z
                  której się statki buduje. Nawiasem mówiąc, stocznie też spieniężone zostały
                  przez władze centralne - nie zapominaj, że cały majątek był własnością PAŃSTWA.

A co masz do powiedzenia w sprawie RYBAKÓW, hę?

Rząd nie jest WYBIERALNY, droga Moniko. Wybieramy do sejmu, rząd tworzą PARTIE,
                  które to jak wiadomo są opanowane przez działaczy raczej nie z prowincji.

• monikaannaj Re: Rany! 04.05.05, 15:39
                    No własnie - władze centralne a nie Warszawa!!!! Sądzisz że w tych władzach nie
                    ma kaszebów?
            • mamalgosia Re: Jako warszawianka... 04.05.05, 13:14
              Jak były jeszcze kopalnie, to Śląsk był dobry, mozna było przyjechać i zarobić.
              teraz juz gorzej
    • nauma Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 14:48
      O wybuchu III Powstania Śląskiego napisał Kalicki w Dużym Formacie...
      • grzespelc Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 16:23
        Chociaż jeden.
        • monikaannaj Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 04.05.05, 16:24
          A DF to medium warszawskie, a nie ogólnopolskie?
          • grzespelc Re: 84. rocznica (sonda historyczna) 05.05.05, 08:06
            W tym wypadku jedno i drugie, co wyjątkowo rzadko się zdarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka