romy_sznajder 15.09.06, 08:58 Znana włoska dziennikarka i pisarka Oriana Fallaci zmarła w nocy z czwartku na piątek we Florencji - podały agencje. Miała 76 lat. Chorowała na raka. W ostatnich latach zasłynęła jako ostry krytyk islamu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aasiek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:28 Oooo, to jednak zmarła. Słyszałam dziś jakąś o niej rozmowę, ale myślałam, ze tylko wycofała się z pisania czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:31 cholera, wlasnie sie dowiedzialam wielka szkoda to byla niesamowita kobieta bardzo, bardzo madra a do tego bezkompromisowa, waleczna i szczera Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:48 od dawna ciezko chorowala do konca sktywna inetlektulanie Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 11:56 ja jej nie lubiłam, tzn nie uważam że nie miała racji ale zachowywała sie czasem jak nawiedzona chisteryczka. próbowałam czytac jej siłe rozumu i mi sie nie udało, argumentacja emocjonalna do mnie nie przemówiła. Nie wiem dlaczego ale mnie drazniła. Niezaprzeczalnym jest jednak fakt,że zwróciła nam uwage na wiele rzeczy, które świat ignorował lub przyjmował jako aksjomaty i za to jej chwała Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:05 przed laty byla znakomita dziennikarka do historii przeszedl jej wywiad z Arafatem czy ajatollahem Chomeinim... byla korespondentka wojenna w Wietnamie... ta "histeria" o jakiej piszesz, to forma w jakiej ostatnio pisala o islamie po 11.09.2001... ale byla bardzo odwazna, mowila "nie boje sie ich [islamistow], mam raka"... Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:22 nie kwestionuję jej odwagi racji itd, nie podobał mi sie sposób w jaki mówiła o swoich racjach podpierając sie emocjami nie argumentami. Po prostu mnie drazniła nic na to nie poradzę, a poza tym ktoś kto wie że niedługo umrze, jak to sie mówi nie ma juz nic do stracenia. takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:28 rozumiem uczucia, choc ich nie podzielam :) a z ta odwaga jak sie jest smiertelnie chorym to prawda, wtedy tak ale dla mnie wczesniej wykazala sie odwaga wielka - vide korespondentka wojenna... to cos, co wymaga niespotykanej odwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:48 zgadzam sie oczywiście, po prostu jakos jej nie darzyłam sympatia to tyle, a jak mówię chwała jej za to ze wielu ludziom otworzyła oczy Odpowiedz Link Zgłoś
romy_sznajder Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 14:06 Kiedy zdalam na studia obilo mi sie o uszy, ze to wielka postac i legenda. Akurat wyszlo wznowienie "Listu do nienarodzonego dziecka", pierwsze moje zetkniecie z O.F. Kupilam bez wahania, przeczytalam i... nic. Zadnego zachwytu, zastanawialam sie 'wlasciwie po co ona to napisala'? Tak jakby do siebie, jakby sie musiala publicznie rozprwic sama ze soba. Poszukalam o niej informacji i w zasadzie cieszylam sie, ze mam za soba jakas jej ksiazke, ale do innych mnie nie ciagnelo. Dla mnie Fallaci ma trzy warstwy: dziennikarz polityczny, pisarka i Fallaci po 11 wrzesnia. Jako dzienikarz polityczny, genialna! Z pazurem, odwaga, determinacja, wola walki. A przy tyym wielkiej urody i rasowa bardzo. Jako pisarka mi nie podchodzi, to nie jest literatura jakiej szukalam kiedykolwiek. Po 11 wrzesnia... Fragmenty 'Wscieklosci i dumy' ukazaly sie w GW. Powalajace, robily wrazenie. To byl GLOS. Niestety: tylko we fragmencie w Gazecie, z ksiazka juz mialam, to, co Pomme. Za duzo histerii, za duzo nienawisci, za duzo uproszczen, za duzo jakiegos jadu. Czytanie tej ksiazki zle mi robilo na psychike, na myslenie, nie chcialam sie zarazac takim cholernie czarnio-bialym widzeniem swiata. Widzialam jej zdjecia z roznych czasow, jeszcze dziesiec lat temu wygladala swietnie. Kiedys H.Smoktunowicz powiedziala w wywiadzie, ze jak byla dzieckiem, ktores z jej rodzicow bylo korespondentem we Wloszech i mieszkajac tam zatrzymali sie na dluzej u Oriany Fallaci. No tak, pozazdroscic. A ostatnio... swiat sie zmienil, ona zachorowala. Za mlodzi jestesmy, zeby miec w pamieci jej najlepsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 14:11 zgadzam sie w całości Gerard 08.10.2005 Forum Grodzisk Mazowiecki i okolice Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:52 dopiero teraz sie zoreintowałam histeryczka a nie chisteryczka, przepraszam za braki w edukacji:-) Odpowiedz Link Zgłoś