Dodaj do ulubionych

Zmarła Oriana Fallaci

15.09.06, 08:58
Znana włoska dziennikarka i pisarka Oriana Fallaci zmarła w nocy z czwartku na
piątek we Florencji - podały agencje.

Miała 76 lat. Chorowała na raka. W ostatnich latach zasłynęła jako ostry
krytyk islamu.
Obserwuj wątek
    • aasiek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:28
      Oooo, to jednak zmarła. Słyszałam dziś jakąś o niej rozmowę, ale myślałam, ze
      tylko wycofała się z pisania czy coś...
      • nioma Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:31
        cholera, wlasnie sie dowiedzialam
        wielka szkoda
        to byla niesamowita kobieta
        bardzo, bardzo madra a do tego bezkompromisowa, waleczna i szczera
        • mozambique Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:48
          od dawna ciezko chorowala

do konca sktywna inetlektulanie
          • scoutek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 09:57
            zal wielki.....
            • pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 11:56
              ja jej nie lubiłam, tzn nie uważam że nie miała racji ale zachowywała sie
              czasem jak nawiedzona chisteryczka. próbowałam czytac jej siłe rozumu i mi sie
              nie udało, argumentacja emocjonalna do mnie nie przemówiła.
              Nie wiem dlaczego ale mnie drazniła. Niezaprzeczalnym jest jednak fakt,że
              zwróciła nam uwage na wiele rzeczy, które świat ignorował lub przyjmował jako
              aksjomaty i za to jej chwała
              • scoutek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:05
                przed laty byla znakomita dziennikarka
                do historii przeszedl jej wywiad z Arafatem czy ajatollahem Chomeinim...
                byla korespondentka wojenna w Wietnamie...
                ta "histeria" o jakiej piszesz, to forma w jakiej ostatnio pisala o islamie po
                11.09.2001... ale byla bardzo odwazna, mowila "nie boje sie ich [islamistow],
                mam raka"...
                • pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:22
                  nie kwestionuję jej odwagi racji itd, nie podobał mi sie sposób w jaki mówiła o
                  swoich racjach podpierając sie emocjami nie argumentami. Po prostu mnie
                  drazniła nic na to nie poradzę, a poza tym ktoś kto wie że niedługo umrze, jak
                  to sie mówi nie ma juz nic do stracenia. takie jest moje zdanie
                  • scoutek Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:28
                    rozumiem uczucia, choc ich nie podzielam
                    :)
                    a z ta odwaga jak sie jest smiertelnie chorym to prawda, wtedy tak
                    ale dla mnie wczesniej wykazala sie odwaga wielka - vide korespondentka
                    wojenna... to cos, co wymaga niespotykanej odwagi...
                    • pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:48
                      zgadzam sie oczywiście, po prostu jakos jej nie darzyłam sympatia to tyle, a
                      jak mówię chwała jej za to ze wielu ludziom otworzyła oczy
                      • romy_sznajder Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 14:06
                        Kiedy zdalam na studia obilo mi sie o uszy, ze to wielka postac i legenda.
                        Akurat wyszlo wznowienie "Listu do nienarodzonego dziecka", pierwsze moje
                        zetkniecie z O.F. Kupilam bez wahania, przeczytalam i... nic. Zadnego zachwytu,
                        zastanawialam sie 'wlasciwie po co ona to napisala'? Tak jakby do siebie, jakby
                        sie musiala publicznie rozprwic sama ze soba. Poszukalam o niej informacji i w
                        zasadzie cieszylam sie, ze mam za soba jakas jej ksiazke, ale do innych mnie nie
                        ciagnelo.

Dla mnie Fallaci ma trzy warstwy: dziennikarz polityczny, pisarka i Fallaci po
                        11 wrzesnia.
                        Jako dzienikarz polityczny, genialna! Z pazurem, odwaga, determinacja, wola
                        walki. A przy tyym wielkiej urody i rasowa bardzo.
                        Jako pisarka mi nie podchodzi, to nie jest literatura jakiej szukalam kiedykolwiek.
                        Po 11 wrzesnia... Fragmenty 'Wscieklosci i dumy' ukazaly sie w GW. Powalajace,
                        robily wrazenie. To byl GLOS. Niestety: tylko we fragmencie w Gazecie, z ksiazka
                        juz mialam, to, co Pomme. Za duzo histerii, za duzo nienawisci, za duzo
                        uproszczen, za duzo jakiegos jadu. Czytanie tej ksiazki zle mi robilo na
                        psychike, na myslenie, nie chcialam sie zarazac takim cholernie czarnio-bialym
                        widzeniem swiata.

Widzialam jej zdjecia z roznych czasow, jeszcze dziesiec lat temu wygladala
                        swietnie. Kiedys H.Smoktunowicz powiedziala w wywiadzie, ze jak byla dzieckiem,
                        ktores z jej rodzicow bylo korespondentem we Wloszech i mieszkajac tam
                        zatrzymali sie na dluzej u Oriany Fallaci. No tak, pozazdroscic.

A ostatnio... swiat sie zmienil, ona zachorowala. Za mlodzi jestesmy, zeby miec
                        w pamieci jej najlepsze czasy.
                        • pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 14:11
                          zgadzam sie w całości

Gerard 08.10.2005
                          Forum Grodzisk Mazowiecki i okolice
                          • romy_sznajder Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 14:14
                            :)
              • pomme Re: Zmarła Oriana Fallaci 15.09.06, 13:52
                dopiero teraz sie zoreintowałam histeryczka a nie chisteryczka, przepraszam za
                braki w edukacji:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka