Dodaj do ulubionych

L17 jak ekspres?

21.02.12, 08:30
Czy naprawdę tak ogromne pieniądze kosztowałoby Marki zapłacenie za to, żeby L17 miało więcej przystanków na terenie Marek?
Obserwuj wątek
    • sportif Re: L17 jak ekspres? 21.02.12, 11:42
      z tego co wiem, Marki do niego w ogóle nie dopłacają
    • nomad997 Re: L17 jak ekspres? 21.02.12, 18:10
      Ta linia nie jest grosza warta. Jest to przykład tego, jak wypaczona została idea linii dowozowych. W założeniach miała powstawać w okolicach Warszawy sieć lokalnych, często kursujących linii dowozowych do kolei i dużych węzłów przesiadkowych. A powstają kolejne klony pokroju L17, gdzie kurs raz na godzinę to często sukces, a tabor najmniejszy (bo najtańszy) jaki się tylko da.
      Kiedyś szedłem od stacji PKP w Zielonce do Marek - wyszło 40 minut spacerem. W Zielonce odległości od stacji PKP do większości części tego miasta to góra 20-25 minut spacerem. A autobus kursuje w porywach raz na godzinę. Czy trzeba coś jeszcze dodawać?
      • sportif Re: L17 jak ekspres? 21.02.12, 19:23
        "Kiedyś szedłem od stacji PKP w Zielonce do Marek - wyszło 40 minut spacerem."
        to do tablicy "Marki" na wysokości cegielni a stąd do Piłsudskiego jeszcze spory kawałek drogi.
        Część mieszkańców Zielonki Bankowej dojeżdża nim do Ośrodka Zdrowia, stacji PKP, UM czy nawet w okolice cmentarza. Niektórzy dojeżdżają nim do Marek do pracy (Chibo, Piekarnia). Taki busik na miarę naszych (Zielonki) możliwości.

"W Zielonce odległości od stacji PKP do większości części tego miasta to góra 20-25 minut spacerem. A autobus kursuje w porywach raz na godzinę. Czy trzeba coś jeszcze dodawać?"
        ja bym dodał, że wystarczy znać rozkład i zamiast w godzinę z buta do Marek można się dostać za małe pieniądze w ciągu 10min.
        • nomad997 Re: L17 jak ekspres? 21.02.12, 19:42
          sportif napisał:

> "Kiedyś szedłem od stacji PKP w Zielonce do Marek - wyszło 40 minut spacerem."
          > to do tablicy "Marki" na wysokości cegielni a stąd do Piłsudskiego jeszcze spor
          > y kawałek drogi.

Tyle czasu szedłem z PKP Zielonka do swojego domu - a mieszkam w rejonie Marek po drugiej stronie al. Piłsudskiego (patrząc od strony Zielonki).
          Gdyby wtedy śnieg nie padał byłbym pewnie szybciej.

> Część mieszkańców Zielonki Bankowej dojeżdża nim do Ośrodka Zdrowia, stacji PKP
          > , UM czy nawet w okolice cmentarza. Niektórzy dojeżdżają nim do Marek do pracy
          > (Chibo, Piekarnia). Taki busik na miarę naszych (Zielonki) możliwości.

Nigdzie nie kwestionuje potrzeby istnienia takiej linii. Wytykam jedynie jej oczywiste wady.
          Polskie realia: pomysł dobry, wykonanie tandetne.

> ja bym dodał, że wystarczy znać rozkład i zamiast w godzinę z buta do Marek moż
          > na się dostać za małe pieniądze w ciągu 10min.

Jak ktoś mieszka w Zielonce, i ma do wyboru: iść 20 minut pieszo do stacji, lub planować podróż tak, aby dojechać ten sam odcinek autobusem który ma kurs raz na godzinę (i często nie pasuje godzinowo) to wybór dla każdego kto jest zdrowy fizycznie jest oczywisty. Chyba że ktoś jest leniem, i wszędzie by tylko jeździł.
          • sportif Re: L17 jak ekspres? 21.02.12, 22:45
            w grudniu były obliczenia ile osób korzysta z tego busa - ok 200 dziennie.

"Tyle czasu szedłem z PKP Zielonka do swojego domu - a mieszkam w rejonie Marek po drugiej stronie al. Piłsudskiego (patrząc od strony Zielonki)."
            to musiałeś nieźle zasuwać, bo ja z Kolonii Nowa Zielonka (stacja BP) do przystanku w Markach (koło tej budy, co była kiedyś księgarnia) pół godziny w lato.

Najwięcej ludzi jeździ rano z Bankówki do stacji, busik jest tak nabity, że nie wszyscy chętni mogą się zmieścić. Rano do Wileńskiej są pociągi co 10 min, czyli nie ma opcji, że coś komuś czasowo nie pasuje - wystarczy, że wsiądzie do busika.

O ile pamiętam L17 w tym roku Zielonkę kosztuje 400tys zł. Jakby go wydłużyć do M1, to tak na chłopski rozum, cena byłaby 2x wyższa.
          • sibeliuss Re: L17 jak ekspres? 24.02.12, 08:20
            Ja nie będę spacerował, dla mnie jest chore, że idę ulicą i mija mnie autobus. Mi nie przeszkadza, że kursuje co godzinę - jakby Marki się dołożyły, kursowałby częściej i może do M1.
            • misiek_19836 Re: L17 jak ekspres? 24.02.12, 19:00
              Po co w Markach kolejny autobus do M1?
              • nomad997 Re: L17 jak ekspres? 24.02.12, 20:11
                Zgadzam się. Busik mogący pomieścić do 20 osób jako dubel linii 718/738/805 to jakiś ponury żart.
            • nomad997 Re: L17 jak ekspres? 24.02.12, 20:09
              Widzę ze mój spacer z Zielonki do Marek jest mocno nad-interpretowany, dlatego pozwolę sobie na drobne doprecyzowanie.
              Otóż było to w czasach, gdy jeździła jeszcze linia Z. Była późna jesień, sobota wieczór, było lekko na minusie i puszył śnieg. Znalazłem się w rejonie stacji PKP Zielonka. Musiałem się jakoś dostać do domu. Miałem do wyboru cofnąć się do Warszawy pociągiem (jak sprawdziłem miał być za 30 minut), pojechać autobusem Z lub J, albo spacer tą wieczorową porą. Linię Z sobie odpuściłem bo wiedziałem że i tak jeździła nędznie rzadko w weekendy, kierowałem się w rejon Zielonki gdzie kursuje J-tka. Ale okazało się na przystanku że rozkładu jazdy brak. Miałem wiedzę że ta linia kursowała przeciętnie raz na godzinę, więc zamiast tkwić jak kołek nie wiadomo ile na przystanku postanowiłem iść dalej pieszo. I wiele się nie pomyliłem, bo J-tka minęła mnie jak już byłem blisko skrzyżowania Lisa Kuli i Sportowej w Markach. Ile szedłem, tyle musiałbym tkwić na przystanku gdybym zdecydował się na autobus.
              Swojego spaceru nie żałuje, trochę ruchu nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
              • sportif Re: L17 jak ekspres? 24.02.12, 21:00
                S już nie jeździ od ponad pół roku, a J jak najbardziej co godzinę
              • sibeliuss Re: L17 jak ekspres? 06.03.12, 16:15
                Ja mam na myśli codzienną podróż :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka