shardi88 15.07.15, 13:07 Witam. Czy orientuje się ktoś ile kosztuje ślub w Parafii św Izydora? A może ktoś z Was brał tu ślub i napisze ile sam dawał "co łaska"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieciagk Re: ślub Marki 15.07.15, 22:22 Moja znajoma kilka lat temu brała slub i chrzciła na tej samej mszy swoje dziecko, więc powinna zapłacic wiecej .Młodzi zapłacili co łaska 200 zł.. Ksiądz powiedzial zeby dali ile mogą. To jest sakrament, wiec moim zdaniem powinien być bezpłatny, a ludzie powinnj dac tyle ile uważają:) Odpowiedz Link Zgłoś
shardi88 Re: ślub Marki 16.07.15, 06:10 Tak właśnie mysle ze powinno byc co łaska ale obiło mi się o uszy ze ksiądz "zażądał" od młodych 800 zl i byłam zdziwiona stąd moje pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gnomek100 Re: ślub Marki 16.07.15, 09:17 shardi88 napisał(a): > Tak właśnie mysle ze powinno byc co łaska ale obiło mi się o uszy ze ksiądz "za > żądał" od młodych 800 zl i byłam zdziwiona stąd moje pytanie :) To może być prawdziwa informacja. Miałem okazję jakiś czas temu załatwiać w kancelarii tej parafii nieco inną uroczystość, raczej nie wesołą bo pogrzeb. Miejsce na cmentarzu już było, ale minęło 20 czy 25 lat od jego wykupienia (już nie pamiętam), więc ksiądz zainkasował na powitanie 1000zł za to samo miejsce, ponieważ stwierdził że taka jest opłata w całej diecezji. I jeszcze na pocieszenie dodał, że gdyby pomnik zajmował podwójne miejsce, to kosztuje to 2000zł. A za pogrzeb policzył sobie 800zł, z czego 200zł jest dla organisty! I nie były to stawki negocjowalne, lecz narzucone z góry. Dlatego śmiem twierdzić że 800zł za ślub w tej parafii to całkiem prawdopodobna kwota, i to pewnie wzięta prosto z nieoficjalnego cennika jaki tam obowiązuje. Tak samo jak opłata za tzw. wypominki. Niby oficjalnego cennika nie ma, ale jak nie dasz m.in 20zł od intencji (ogólnie za rodzinę lub za pojedynczą osobę wyczytaną z imienia i nazwiska) to nie załatwisz sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
shardi88 Re: ślub Marki 16.07.15, 10:22 No to ładnie... To się ksiądz zdziwi bo aż tyle nie zamierzam mu dać :D ciekawe jak będą wyglądały moje negocjacje z nim :) Odpowiedz Link Zgłoś
gnomek100 Re: ślub Marki 16.07.15, 11:26 Człowiek który załatwia pogrzeb bliskiego inaczej patrzy na pewne sprawy. Ja patrząc na całą sytuację teraz z perspektywy czasu wiem, że bym rozwiązał cała sytuację inaczej. Z pewnością bym już nie nie dał tak ogolić z kasy jak wtedy. A teraz pozostaje mi już tylko przywołać słowa ks. Józefa Tischnera: Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę, czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi. Źródło: Niewierzący też człowiek, „Gazeta Wyborcza”, 3–4 lipca 1999 Odpowiedz Link Zgłoś