Dodaj do ulubionych

Podatek spadkowy

IP: 213.195.132.* 08.10.02, 00:59
Biorę udział w wyborach, jako kandydat na radnego w komitecie p. Jerzego Krajewskiego. Kilka lat
temu byłem red. nacz. "Gazety Mareckiej". Napisałem wtedy o możliwości niepobierania przez gminę
podatku spadkowego. Jest to zabieranie pieniędzy opodatkowanych już dwa razy (od pracy i przy
kupnie spadkowych rzeczy), od dzieci człowieka, który nigdy już im nic nie da, bo umarł.
Podatek ten może być nie pobierany przez Urząd Skarbowy, jeżeli gmina sobie tego nie życzy ( w
każdym konkretnym przypadku - nigdy ogólnie, dla wszystkich).
Ponieważ precedensy były, w gminach rządzonych przez UPR, i wiedziałem, że burmistrz, p.
Werczyński, był kiedyś w UPR, poprosiłem go o przejawienie inicjatywy w tym względzie.
Odmówił, i to zdecydowanie.
P.Krajewski nie jest przeciwny takiemu rozwiązaniu sprawy, o czym dowiedziałem się w rozmowie z
nim.
Ma więc mój głos.
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffix Re: Podatek spadkowy IP: *.braun.de 08.10.02, 10:13
      Gość portalu: Paweł Tyliński napisał(a):
      > Biorę udział w wyborach, jako kandydat na radnego w komitecie p. Jerzego
      > Krajewskiego. Kilka lat temu byłem red. nacz. "Gazety Mareckiej". Napisałem
      > wtedy o możliwości niepobierania przez gminę podatku spadkowego. Jest to
      > zabieranie pieniędzy opodatkowanych już dwa razy (od pracy i przy
      > kupnie spadkowych rzeczy), od dzieci człowieka, który nigdy już im nic nie
      > da, bo umarł.
      > Podatek ten może być nie pobierany przez Urząd Skarbowy, jeżeli gmina sobie
      > tego nie życzy (w każdym konkretnym przypadku - nigdy ogólnie, dla
      > wszystkich). Ponieważ precedensy były, w gminach rządzonych przez UPR, i
      > wiedziałem, że burmistrz, p. Werczyński, był kiedyś w UPR, poprosiłem go o
      > przejawienie inicjatywy w tym względzie.
      > Odmówił, i to zdecydowanie.
      > P.Krajewski nie jest przeciwny takiemu rozwiązaniu sprawy, o czym
      > dowiedziałem się w rozmowie z nim.
      > Ma więc mój głos.
      Mam pytanie:
      O ile mniej wiecej - przy zaniechaniu poboru podatku spadkowego - spadlyby
      dochody gminy? Czy jest to kwota istotna w budzecie Marek?
      • Gość: Rafał R.(d.Raffix) Re: Podatek spadkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 22:42
        Gość portalu Raffix napisał
        > Mam pytanie:
        > O ile mniej wiecej - przy zaniechaniu poboru podatku spadkowego - spadlyby
        > dochody gminy? Czy jest to kwota istotna w budzecie Marek?

Minął rok, a ja niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Czy to dlatego, że pan
        Tyliński nie został radnym? No nic, na pewno za trzy lata (w czasie kampanii
        wyborczej) mi odpowie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka