Dodaj do ulubionych

Odradzam Słoneczną Krainę

27.08.09, 11:45
Wszystkim rodzicom poszukującym przedszkola dla swoich pociech odradzam
przedszkole Słoneczna Kraina mieszczące się w Markach na ul. Dmowskiego.
Niestety w przedszkolu przez kilka miesięcy nie było kateringu. Szefowa
skrzętnie to ukrywała nie informując rodziców. Afera wybuchła w maju (Szefowa
dziwnie zniknęła z przedszkola i nie potrafiła spojrzeć rodzicom w oczy) i
kilkoro rodziców zabrało swoje dzieci. Myślę, że tej Pani nie można zaufać i
powierzyć swoich pociech. Drodzy rodzice mocno się zastanówcie zanim
zostawicie tam swoje dzieci. Stanowczo odradzam.
Obserwuj wątek
    • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 27.08.09, 11:46
      tak z ciekawości - to co dzieci jadły w tym czasie?
      • lehaim Re: Odradzam Słoneczną Krainę 27.08.09, 11:48
        właśnie miałem oto zapytać.
        • luka-123 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 27.08.09, 13:49
          My też zostaliśmy oszukani, szkoda tylko, że ucierpiały na tym
          dzieci. Opiekunki myliły się w faktach,każda mówiła co innego a sama
          właścicielka tego przeklętego interesu zamiast bronić swojego
          stanowiska- wyjechała niewiadomo dokąd. opiekunki zaczęły w
          końcu "zdradzać " sekrety właścicielki, że katering był tylko przez
          dwa pierwsze misiące,że często ona sama gotowała w domu obiad i
          przywoziła, często była sama zupa bez drugiego dania (w końcu
          zrozumiałem czemu moje dziecko jest często po wyjściu stamtąd
          wygłodniałe jak wilk), żurek z torebki-rozbełtany z wodą, bez
          jakiegokolwiek warzywa czy mięsa był na poczatku dziennym,jakieś
          pulpety i gołabki ze słoika (dla rocznych, półtorarocznych
          dzieci!!!)- całą litanię można by było na temat zachowania tej
          kobiety napisać. Oszustka i kretaczka- ja również radzę uważać i
          przestrzegam przed tą pseudoplacówką!
          • luka-123 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 27.08.09, 13:56
            Oczywiście jak afera wyszła na jaw, to katering z dnia na dzień
            się "zjawił", opiekunkom spadł kamień z serca,że to wszystko się
            wydało, bo też ciężko im było patrzeć na to wszystko. Czuję i mam
            nadzieję, że to tak spokojnie się nie skończy!
            • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 27.08.09, 15:25
              dla pełnego obrazu mogliby się wypowiedzieć rodzice zachwalający to
              przedszkole w wątku ze stycznia:

forum.gazeta.pl/forum/w,450,90514029,90920582,Re_Sloneczna_kraina_przedszkole.html

chyba że to była właścicielka w kilku wcieleniach
              • luka-123 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 27.08.09, 15:46
                No właśnie, bo do wiosny wszystko było wszystki jak dla nas pięknie
                i ładnie i może za ładnie i w końcu wszystko się, że tak
                powiem "wysypało". Nie ukrywam, że z opieki byliśmy zadowoleni a
                dyrektorka tak potrafiła człowieka zakręcić, że wiele osób jej
                zufało, za bardzo zaufało...
                Też jestem ciekawy czy znajdą się osoby, które jeszcze będą
                zachwalać tę placówkę, bo wieele osób zmieniło już zdanie.
                • kasia12327 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 09:54
                  My również dowiedzieliśmy się o całym zamieszaniu i byliśmy w szoku,
                  bo też do tej pory nie mieliśmy zastrzeżeń co do tego klubu. Jak
                  zapytałam wprost właścicielkę jak to jest z tym kateringiem, to
                  powiedziała, że owszem od TYGODNIA nie ma, ale od poniedziałku już
                  będzie...jedna opiekunka wygadała się, że od KILKU TYGODNI a jeszcze
                  inna, że od KILKU MIESIĘCY ...ogólnie opiekunki raczej migały się od
                  dyskusji na ten temat-każda mówiła co innego. Dopiero wtedy
                  zaczęliśmy kojarzyć fakty-dlaczego nasze dziecko często skarżyło
                  się, że go boli brzuszek...dlaczego ma dziwne biegunki...A
                  jak "wrócił" katering to te problemy się skończyły.Dziecko
                  oczywiście zabraliśmy stamtąd. A właścicielka zniknęła na dobre
                  kilka tygodni mając w d...pie to, co dzieję się w jej "firmie". Tak
                  więc czar prysł...Każda firma pracuje na swoją opinię, ta pani też
                  zapracowała...Ostrzegamy przed tą oszustką!
                  • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 10:31
                    macie jakieś umowy z nią? katering był w umowie? to zbierzcei się
                    wszyscy i złóżcie pozew, najlepiej wspólnie, przeciwko babsku. Może
                    i wiele nie zyskacie ale to ją może oduczy żerować na cudzych
                    dzieciach.

A z drugiej strony wydaje mi się bezensownym pomysł z kateringiem w
                    przedszkolu... kuchnia na miejscu to podstawa... co to za problem
                    gar zupy ugotować? ale tu sporo przepisów trzeba spełnić, kucharce
                    dać pensję... moim zdaniem, wola i możliwość spełnienia tych
                    warunków powinna być wskazówką przy wyborze przedszkola. Dla mnie
                    ktoś, kto oferuje katering przedszkolakom jest trochę podejrzany...

A co z przechowywaniem próbek posiłków? wymaga tego sanepid przy
                    zbiorowym wyżywieniu, żeby w razie tfu!tfu! zatrucia można było
                    ustalić jego źródło... wątpie czy w wypadku kateringu ktoś sobie tym
                    głowę zawraca
                    • kasia12327 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 11:00
                      Oczywiście, że katering był w umowie, po tym jak wszystko wyszło na
                      jaw,z dnia na dzień katering się pojawił.Gdyby nie przypadek to
                      pewnie do dzisiaj by tak wszystkich oszukiwała.
                      Zastanawiające jest też to, że niewiele osób wiedziało, jak ona w
                      ogóle ma na nazwisko, na umowie jest tylko pieczątka firmy i
                      parafka. I to wszystko. A ten klubik mimo, że funkcjonuje od prawie
                      roku nawet szyldu żadnego się nie dorobił, ciężko tam trafić idąc
                      pierwszy raz. Jakiś lewy interes, czy co? Po tej kobiecie to już
                      wszystkiego można się spodziewać.
                      • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 12:48
                        to do sądu albo chociaz programu "Uwaga" :-) znowu, jako Marki
                        zasłyniemy w całym kraju :-)
                        a tak na serio, to koszmar po prostu. Współczuję. Powinniście coś w
                        tej sprawie zrobić, klubik czy nie klubik, chyba sanepidowi jakoś
                        podlega?
                        • marek30022 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 14:16
                          Problemem prywatnych przedszkoli przede wszystkim jest to, że często
                          otwierane są w obiektach do tego nie wybudowanych. Bardzo często są
                          to domy mieszkalne adaptowane do roli przedszkola. W tedy niestety
                          może nie być możliwości na urządzenie kuchni z prawdziwegi
                          zdarzenia, stołówki., itp. Moje dziecko chodzi do przedszkola, które
                          spełnia wszystkie europejskie wymogi. Posiada oczywiście wyposażoną
                          dobrze kuchnię, stołówkę, salę gimnastyczną nie wspomnę o dużym
                          placu zabaw. Celowo nie piszę jakie to przedszkole, żeby nie być
                          posądzonym o kryptoreklamę.
                          • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 14:53
                            tu nie chodzi po prostu o "przedszkola prywatne" - bo jesli
                            przedszkole jest pod nadzorem kuratorium (wpis do rejestru) i ma
                            status "przedszkola niepublicznego" to musi spełniać wymogi takie
                            same jak przedszkola państwowe - co do wymogów p.poz., przepisów
                            budowlanych, sanitarnych itp.
                            Dostosowanie obiektu do tych wymagań nie jest ani łatwe ani tanie,
                            dlatego przedsiębiorcy wolą otwierać różne "kluby malucha", które
                            nie podlegają nikomu ...
                            Nie twierdzę, że wszystkie te "kluby" są złe, bez przesady, tu
                            wszystko zależy od właściciela i jego etyki.
                            Ale korzystając z takich placówek rodzice powinni mieć oczy szeroko
                            otwarte na to, co się tam dzieje, bo jeśli w
                            przedszkolach "nadzorowanych" nie zawsze jest tak idealnie, jak
                            byśmy chcieli, to tym bardziej w "klubikach" nie jest.
                            • mamusiatomusia Re: Odradzam Słoneczną Krainę 28.08.09, 15:16
                              Ja bym babę rozszarpała za karmienie maluchów żurkiem z torebki i
                              pulpetami ze słoika.
                              Dziwię się że wychowawczynie nic nie mówiły rodzicom. Domyślam się,
                              że chciały mieć pracę. Nie trzeba być geniuszem żeby wpaśc na to, że
                              kiedyś wszystko się wyda, a jak się wyda to panie pracy mieć i tak
                              nie będą, bo nikt nie przyprowadzi tam dziecka. Głupota ludzka nie
                              zna granic.
                              Zabić to mało.
                              • luka-123 Re: Odradzam Słoneczną Krainę 02.09.09, 12:58
                                dwie opiekunki napewno odeszły same, bo im sumienie nie pozwalało
                                pracować w taki sposób jak nakazywała właścicielka. A reszta pań no
                                cóż- ciężko teraz z pracą...
                                • denkmal Re: Odradzam Słoneczną Krainę 01.10.09, 09:27
                                  Hej,

A ma ktoś z Was kontakt do tych dziewczyn które odeszły ? Albo
                                  gdzie/dokąd odeszły ? Fajnie byłoby zweryfikować / potwierdzić te
                                  informacje. Moje dziecko jeszcze wciąż chodzi do tego "przedszkola"
                                  o ile w ogole można to tak jeszcze nazywać, po tych rewelacjach
                                  jakie tu przeczytałem. Co prawda właścicielka zamyka interes, bo
                                  prawie wszystkie dzieci zostały już przez rodziców zabrane (wiec
                                  szukamy nowego przedszkola). Z ciekawości - zabierając dziecko
                                  przestrzegali Państwo miesięcznego terminu wypowiedzenia ? - I
                                  dodatkowe pytanie - gdzie, dokąd przenieśli Państwo dzieci?
                                  Dzieciaki przyzwyczaiły się do siebie - i chciałbym aby stres z
                                  przeniesieniem do nowego przedszkola był złagodzony tym, że dziecko
                                  pozna któreś z dzieci, które znało z ul.Dmowskiego. Bardzo proszę o
                                  pomoc i kontakt.
                                  • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 01.10.09, 19:25
                                    mój syn chodzi do Jutrzenki i wiem że we wrześniu pojawiło się tam
                                    sporo dzieci ze Słonecznej Krainy
                                    • denkmal Re: Odradzam Słoneczną Krainę 01.10.09, 21:17
                                      Dzięki za odzew :)

Powiedz prosze czy zadowolona jesteś z Jutrzenki ? To chyba bardzo
                                      duże przedszkole ? Jak z organizacją ? Jakie plusy, jakie minusy
                                      przedszkola ? ...

Pozdrawiam,
                                      A
                                      • kasia_de Re: Odradzam Słoneczną Krainę 01.10.09, 22:03
                                        rozrosło się w tym roku, wolałam jak było bardziej kameralnie, ale
                                        trudno się dziwić właścicielkom, że chcą na tym zarabiać. A budynek
                                        jest duży, więc miejsce jest.
                                        Za to jak się więcej dzieci pojawiło to organizacja musiała również
                                        się poprawić, bo nie ogarnęliby tego.
                                        U mojego dziecka w grupie jest 17 osób, są 2 panie. Jest sporo zajęć
                                        dodatkowych, częściowo płatnych, są wycieczki i imprezy.
                                        Kuchnia na miejscu, dobrze karmią, moje dziecko przeszło do historii
                                        przedszkola jako ten_który_zjadł_3_kotlety_na_obiad :-)
                                        Ja od przedszkola cudów nie wymagam, mają wpis do rejestru, nadzór
                                        kuratorium, realizują normalny program przedszkolny, dbają o
                                        bezpieczeństwo, zabawek więcej porządnych edukacyjnych niż taniego
                                        chłamu plastikowego...nauczycielki kompetentne, nasza wychowawczyni
                                        jest oligofrenopedagogiem.
                                        Generalnie polecam
    • olekrozmus Re: Odradzam Słoneczną Krainę 03.09.09, 19:35
      ciekawe , co Pan ma na sumieniu, że tak Pań wszem i wobec szkaluje
      ludzi, a pomówienia swoją drogą są karalne, no tak jak u mojej córki
      w przedszkolu w ząbkach dzieciaki chore chodziły, pupy im wycierali,
      karmili , a na koniec do tańszego i bliżej domu przeniesli, a przez
      1,5 roku cicho siedzieli , że Pani jedna była na 14dzieci to nikomu
      nie przeszkadzało, oj żal mi , że na forum wypisuje sie takie
      głupoty,a samemu z dzieciakiem nie chce się siedzieć w domu, to do
      Państwowego lepiej się przenieś tam na 30 dwie Panie i tanio
      bardzo...
      • edu-arda Re: Odradzam Słoneczną Krainę 01.10.09, 22:12
        Nie rozumiem Twojej wypowiedzi "olekrozmus"...
        Masz pretensje, że rodzice są zbulwersowani karmieniem dzieci z
        torebek??? Szkoda mi to komentować...
        To wszystko co tu przeczytałam nasuwa mi myśl, na ile możemy ufać
        przedszkolom prywatnym, powstają jak grzyby po deszczu, jedno po
        drugim, widocznie jest to dochodowy interes...
        Obawiam się, że w niedługim czasie zaczniemy słyszeć coraz
        częściej o różnych aferach w takich przedszkolach czy klubikach, czy
        jak tam je jeszcze zwą.
        Moje dziecko nie dostało sie do przedszkola państwowego ,narazie
        jest opiekunka, zastanawiałam sie nad wyborem przedszkola
        prywatnego, bo tylko takie jest wyjście, natomiast po przeczytaniu
        tych postów obawiam się jaki rzeczywiscie jest nadzór ze strony
        sanepidu i innych urzędów nad tymi przedszkolami?
        Wiadomo jak u nas jest z tym co na papierku być powinno ,a jak bywa
        w rzeczywistości w różnych dziedzinach życia...
        • dangojek Re: Odradzam Słoneczną Krainę 04.10.09, 22:52
          Do olekrozmus.
          "co Pan ma na sumieniu, że tak Pań wszem i wobec szkaluje
          ludzi, a pomówienia swoją drogą są karalne".
          Żadne szkalowanie tylko ostrzeżenie innych rodziców przed oszustką.
          A na sumieniu mam to, że nic w tej sprawie nie zrobiłem (sąd, sanepid).
          Nie chciałem się po sądach ciągać ze względu na brak czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka