Dodaj do ulubionych

zerówka - co robią wasze dzieci?

20.10.14, 21:00
moje dziecko chodzi do prywatnej placówki przedszkolnej do zerówki.Zostawiłam ją z myślą o bezpiecznym i przyjaznym miejscu dla 5 latka, ale mam wątpliwości czy oni tam wystarczająco pracują. we wrześniu nie robli nic, czas głównie na dworze...
Zerówka ma śniadanie o 8.30 z 2 i 3 latkami razem i t rwa to ok 30 min, następnie z informacji od dziecka po śniadaniu zostają się tam bawić, raczej przecież nie na 5 minut tylko dłużej, więc pewnie przed 10 idą do sali na "zajęcia stoliczkowe". Czasami robią zadania w podręcznikach, ale zadania są raczej na zasadzie "zrób 3 kreski" tudziesz naklej naklejkę w odpowiednim miejscu... Mieli jedną pracę na zasadzie wykleić coś papierem kolorowym i chyba tyle. Przez podnad tydzień przygotowywali się do przedstawienia, przedstawienie się już odbyło, część dzieci miała dość długie wierszyki część nic nie mówiła, moja córka akurat nic nie mówiła więc stała na środku i się nudziła. Obawiam się że tak wyglądały ostatnie zajęcia w przedszkolu. Zajęcia kończą się przed ok 10.45 i dzieci idą na 2 śniadanie. Nic nie wycinali, rysowali, nic nie robili z plasteliny nic nie malowali. Potem mają zajęcia dodatkowe typu taniec, gimnastyka, rytmika angielski ale głównie ruchowe.
Córka nie potrafi trzymać poprawnie ołówka w ręce, zaczęłam ją trenować w domu i po krótkim czasie widzę postępy, no ale to przecież nie moja rola żeby po całym dniu w przedszkolu jeszcze katować dziecko zadaniami, a może to właśnie dzisiejsza zerówka ma mieć właśnie taką głównie zabawę? I ja się czepiam? Co robią zerówkowicze, jak spędzają czas w placówce i napiszcie czy to zerówka szkolna czy przedszkolna.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 20.10.14, 21:40
      Cytatmam wątpliwości c
      > zy oni tam wystarczająco pracują. we wrześniu nie robli nic, czas głównie na dw
      > orze...

I bardzo dobrze - przyjdą listopadowe szarugi i słoty, to będą realizować "zajęcia stoliczkowe" zapewne, a na razie niech korzystają z pogody.
    • klubgogo Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 20.10.14, 22:03
      Czepiasz się. Zerówka to zabawa, uspołecznianie dziecka, dojrzewani eemocjonalne, ale nie nauka.

no ale to przecież nie moja rola żeby po cał
      > ym dniu w przedszkolu

To Twoja rola.
      • elpescadores74 Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 22.10.14, 12:22
        No do końca sie nie zgodzę . Też tak myślałam , ale moja 6 letnia córka poszła od września do szkoły i okazało się ,że szkoła to nie bajka . Niestety moje dziecko ma stres, ponieważ inne dzieci z innych zerówek są dużo do przodu. Próbowalm sobie tłumaczyć ,że zerówka to zabawa i to byl błąd
        • maesstra Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 22.10.14, 12:34
          możesz napisać coś więcej bo właśnie nie chciałabym się obudzić z ręką w nocniku... i nie chciałabym przesadzić w drugą stronę...
    • mw144 Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 08:15
      Zerówka szkolna - codziennie przynosi jakieś wycinanki/naklejanki z kart pracy + kartkę A4 ze szlaczkami, czasem jakieś stwory z plasteliny i innych materiałów. W zeszytach w 3 linie będą pracować w przyszłym semestrze. Angielski - podobno fajny, ale prowadzony od zera i jak w przedszkolu, czyli piosenki, wierszyki itp pierdółki, nie ma podziału na grupę początkującą i zaawansowaną. Rytmika, WF - OK. Religia - głównie malują obrazki. Godzinę dziennie z podstawy programowej spędzają na szkolnym placu zabaw lub idą na wycieczkę do parku. Godzinę w tygodniu w czytelni. Czytające mogą korzystać z biblioteki.
      Dla porównania (chodziła w zeszłym roku w przedszkolu) w zerówce przedszkolnej było dużo więcej zabawy i mniej wyjść na zewnątrz. Szlaczków ani pisania nie było wcale.
      • maesstra Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 09:51
        Dziękuje za odpowiedź, a ile godzin to jest podstawa programowa czyli praca z nauczycielem? Nie chciałbym przesadzić w żadną stronę ale odnoszę wrażenie że ta zerówka to trochę takie dzidziusiowo, np córka która potrafi bardzo ładnie mówić zaczęła specjalnie spelenić i "zmiękczac". Czy te szlaczki robią w zerówce czy jest to praca domowa?
        • iwoniaw Podstawa programowa w zerówce 21.10.14, 10:15
          czyli 5 h przez 5 dni w tygodniu to nie jest tylko "praca z nauczycielem" w sensie siedzenia w ławce i czytania/rysowania/pisania. W tym czasie muszą się zmieścić także obowiązkowe wyjścia (na spacer, plac zabaw) i zabawa na powietrzu oraz wszelkie zabawy ruchowe w sali, a także takie elementy jak wspólne jedzenie śniadania (zasady higieny, zachowania przy stole - to wszystko wpisane jest w podstawę!), słuchanie książek czytanych przez dorosłego, zabawy muzyczne/śpiew. Oczywiście prace plastyczne, ćwiczenie motoryki małej, szlaczki - też, ale ważniejsze na tym etapie jest np. ćwiczenie słuchu fonematycznego, głoskowania, wyklaskiwania sylab - czyli rzeczy, których nie zobaczysz na kartce, ale które umożliwiają potem bezproblemowe ogarnięcie czytania i ortograficznego pisania.
        • mw144 Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 10:16
          Prac domowych w zerówce nie ma, szlaczki robią na zajęciach. Praca z nauczycielem 4 h + 1 h plac zabaw. W ramach tych 4 h nie ma sytuacji, że dzieciaki się bawią albo robią co chcą, a pani pije kawę. Zresztą nawet nie ma kiedy się bawić, bo np. dziś moja ma WF 1 h, angielski 1 h, pozostają 3, z tego 1 h plac zabaw, 2 w sali z książkami/kartami pracy.
    • bbkk Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 14:14
      Przeklajam

Czas przeznaczony na realizację podstawy programowej wychowania przedszkolnego, jest nie krótszy niż 5 godzin dziennie - zgodnie z § 10 ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz. U. Nr 61, poz. 624 z późn. zm.) - dalej r.r.s.p.p. W załączniku nr 1 do r.p.p. w części poświęconej zalecanym warunkom i sposobu realizacji podstawy programowej wychowania przedszkolnego zaleca się następujące proporcje zagospodarowania czasu przebywania w przedszkolu w rozliczeniu tygodniowym:
      1) co najmniej jedną piątą czasu należy przeznaczyć na zabawę (w tym czasie dzieci bawią się swobodnie, przy niewielkim udziale nauczyciela);
      2) co najmniej jedną piątą czasu dzieci spędzają w ogrodzie przedszkolnym, na boisku, w parku itp. (organizowane są tam gry i zabawy ruchowe, zajęcia sportowe, obserwacje przyrodnicze, prace gospodarcze, porządkowe i ogrodnicze itd.);
      3) najwyżej jedną piątą czasu zajmują różnego typu zajęcia dydaktyczne, realizowane według wybranego programu wychowania przedszkolnego;
      4) pozostały czas - dwie piąte czasu nauczyciel może dowolnie zagospodarować (w tej puli czasu mieszczą się jednak czynności opiekuńcze, samoobsługowe, organizacyjne i inne).
      • maesstra Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 22:07
        czy zerówka podlega pod plan pracy jak dla grupy przedszkolnej?
        • bbkk Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 22.10.14, 08:43
          Oczywiście! To co Ci wkleiłam dotyczy obowiązkowego przygotowania przedszkolnego.
    • doti_2 Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 20:20
      zerówka szkolna (ale w przedszkolnej było tak samo). W ramach podstawy programowej dzieci mają prac stoliczkowych może pół godziny. Dodatkowo często przed 16.00 widzę jak odbieram, że rysują w tym też ćwiczą rękę. Że siedzą na dywanie nie znaczy, że nie pracują - u nas rano ćwiczą dni tygodnia, liczenie, pory roku itd. często też powtarzają rano wierszyki, piosenki. Efekty ich pracy dostaję co pół roku, wypełnione książeczki i pękate teczki prac. Tak więc mimo że mało prac przy stolikach to jednak systematyka robi swoje. Choć czasem wolałabym aby dostosowywali się do pogody i więcej wychodzili niż szli z programem.
      Twoje panie maja jeszcze czas, jeśli planują podgonić w słotne dni.
      Ale może też być tak że nie radzą sobie z dziećmi i dlatego pozwalają na zabawy samopas, u nas niestety jedna Pani w ubiegłym roku nie ogarniała nauczania przedszkolaków i była totalna olewka u niej harmider, krzyki na dzieci, niezrealizowana podstawa programowa ... doprowadziła niestety do kompletnej poraszki tej grupy, a te dzieci musiały iść już do szkoły, szkoda ich.

Jeśli chodzi o seplenienie to u nas dzieci też się cofały, na skutek upodabniania się do kolegów z wadami, ale może porozmawiaj z córką że sobie tego nie życzysz, to już rozumne dziecko. Moja córa też się cofnęła, ale naprawdę potrafi różnicować i w domu mówić poprawnie - nie oczekuj że Pani ci to poprawi.

• maesstra Re: zerówka - co robią wasze dzieci? 21.10.14, 22:30
        Jeśli chodzi o zapewnienie dzieciom ruchu i wychodzenia na dwór nie mogę przedszkolu i pani mieć nic do zarzucenia, niemal nie ma takiej opcji żeby dzieci nie wyszły pobawić się na plac zabaw a w deszczowe dni poszły pod parasolami na spacer. Przedszkole parasole zakupiło dla całej grupy zerówki. Dzieci w zerówce córki jest tylko 10 i odnoszę wrażanie że łączone są z młodszą grupą w sali w której są zabawki, ale nie wiem z czego to wynika. jestem umówiona z panią na spotkanie i mam nadzieję że przedstawi mi wizję pracy w zerówce. Córka dość szczegółowo opisuje jak wyglądają zajęcia i co się na nich dzieje, ale zawsze może też być tak że jednak jakieś prace robią a o nich nie mówi i jeśli będą to pani chyba powinna mi je pokazać? Ja oczywiście też zakładam że zajęcia z panią to nie tylko te "manualne" i namacalne ale też te na dywanie. Oprócz mnie jeszcze 2 rodziców z którymi rozmawiałam mają podobne odczucia do moich, czyli że dzieci powinny ciut więcej pracować na zajęciach rano jak są wypoczęte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka