Dodaj do ulubionych

Babcia - nagroda czy kara

IP: 195.94.206.* 14.05.01, 18:31

Babci nagroda czy kara.

Mamy 2 letniego synka, który wspaniale się rozwija. Chcemy mu zapewnić wszystko
co najlepsze. Ponieważ mieliśmy sami doskonale doświadczenia z wlasnymi
babciami życzyliśmy takiego samego kontaktu swojemu synkowi. Niestety okazało
się , iż jedna babcia stwierdziła, że swoje dzici wychowała i z naszym nie chce
mieć nic wspólnego a druga próbuje nam za wszelką cenę narzucić swój styl
wychowania typu "dyscyplina przede wszystkim" a na dodatek stawia dziecku
wygórowane wymagania.

Chcielibyśmy porozmawiać z innymi rodzicami mającymi też trudne doświadczenia z
Babciami.

Czekam
Obserwuj wątek
    • Gość: mordka Re: Babcia - nagroda czy kara IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 20:32
      My stosujemy metode "dystans". Od czasu do czasu (coby sie babcia zdazyla
      stesknic) ale nei za czesto (coby nie wpadla na pomysly z cyklu "musisz
      koniecznie odstawic dziecko od pieluch bo bedzie mialo krzywe nogi")
      Uwazam, ze dawanie "dobrych" rad mamom (czyli np narzucanie swojego zdania, i
      pomyslow typu wojskowa dyscyplina) powinno byc zakazane smile)))
      Glowa do gory - takich jak Wy sa tysiace smile
      • Gość: Ada Re: Babcia - nagroda czy kara IP: 195.94.206.* 15.05.01, 10:19
        Dzięki Mordka za słowa otuchy. Musisz przyznać , że trudno sobie poradzić z
        sytuacją kiedy nie tylko nie masz wsparcia ze strony rodziców ale jeszcze
        rzucają Ci kłody pod nogi. Czy czasem jedyną metodą jest zminimalizowanie
        kontaktów?
        • Gość: Kaśka Re: Babcia - nagroda czy kara IP: *.anwa.com.pl 15.05.01, 10:39
          Ja myślę, że wasz synek już jest taki duży, że doskonale radzicie sobie z jego
          wychowaniem sami. My z babciami mamy mały kontakt (jedna za daleko, druga
          bliżej ale nie odwiedza nas wogóle a nam bez samochodu ciężko się wybrać -oboje
          pracujemy). Czasem nam przykro bo chcielibyśmy gdzieś wyskoczyć a za bardzo się
          nie da, ale...chyba wole z dystansu. A rada? Absolutnie się nie dac. Wysłuchać
          i robic swoje (chyba że rada rozsądna). A jeśli nie podobają Ci się wymagania
          apodyktycznej Babci (moja Mama też jest taka- rozumiem)...cóż,
          najprawdobodobniej dziecko nie będzie za nią przepadać. Życzę cierpliowści i
          stanowczości.
          • Gość: iga Re: Babcia - nagroda czy kara IP: *.lubaczow.sdi.tpnet.pl 19.05.01, 18:03
          • Gość: iga Re: Babcia - nagroda czy kara IP: *.lubaczow.sdi.tpnet.pl 19.05.01, 18:08
            jestem babcią a mojąwnuczkę uwielbiam i myślę,że z wzajemnością. nie wtrącam
            się w sposoby jej wychowania.nawet jeżeli mi nie podoba się-akceptuję
            • Gość: Ada Re: Babcia - nagroda czy kara IP: 195.94.206.* 21.05.01, 10:29
              Gość portalu: iga napisał(a):

> jestem babcią a mojąwnuczkę uwielbiam i myślę,że z wzajemnością. nie wtrącam
              > się w sposoby jej wychowania.nawet jeżeli mi nie podoba się-akceptuję

Zazdroszczę Twoim dzieciom Igo. Może z perspektywy Twojego doświadczenia masz
              jakiś sposób na "wszystkowiedzące" babcie. Nasza babcia z jednej strony przez
              prawie całą moją ciążę demonstrowała niechęć do nienarodzonego dziecka w
              rodzaju "Nie mam potrzeby być babcią i nic mnie to nie obchodzi" a z drugiej
              strony teraz wypowiada się autorytatynie na temat wychowania naszego synka
              udzielająć rad, że dziecka nie powinno się karmić piersią, następnie matka nie
              powinna przebywać z dzieckiem w domu ( jak mały miał roczek już wróciłam do pracy
              ale było to i tak zbyt późno) a teraz z kolei nasz mały powinien być wychowywany
              w dyscyplinie i oczywiście wszystko robi za późno. Muszę dodać , że nasz synek
              naprawdę wspaniale się rozwija.
              Może Ty masz na takie problemy spojrzenie z innej strony. Będę wdzięczna za
              opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka