Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pań wróżek

IP: *.satfilm.net.pl 20.03.11, 11:53
Doradźcie panie prowadzące działalność wróżbiarską, jaką wybrać najkorzystniejszą formę opodatkowania dla osoby będącej już na emeryturze, otwierającej tego typu działalność?
Obserwuj wątek
    • tagoria Re: Pytanie do Pań wróżek 20.03.11, 13:09
      Księga przychodów i rozchodów, łatwe zasady prowadzenia, znajdź w google.pl informacji lub zapytaj w US.
      • Gość: liv00 Re: Pytanie do Pań wróżek IP: *.satfilm.net.pl 20.03.11, 13:19
        Dzięki tagoria. Pozdrawiam
        • tagoria Re: Pytanie do Pań wróżek 20.03.11, 22:07
          Ależ nie ma za co. Gdybyś potrzebowała pomocy jak przebrnąć przez biurokrację związaną z prowadzeniem firmy, pisz. Najlepiej na priv: tagoria@gazeta.pl
    • morg.ana Re: Pytanie do Pań wróżek 21.03.11, 01:48
      Gość portalu: liv00 napisał(a):

> Doradźcie panie prowadzące działalność wróżbiarską, jaką wybrać najkorzystniej
      > szą formę opodatkowania dla osoby będącej już na emeryturze, otwierającej teg
      > o typu działalność?
      Pytanie Twoje nie na tym forum, jeśli poważnie podchodzisz do temat, pytaj w US, a nie tu
      • Gość: liv00 Re: Pytanie do Pań wróżek IP: *.satfilm.net.pl 21.03.11, 15:53
        Patrzysz na ludzi morg.ano oczami prawdziwej Morgany. Nie wszyscy są tu dobrzy, ale i nie wszyscy źli. W każdym razie dziękuję raz jeszcze tagorii. Poproszę o wskazówki w razie potrzeby. Pozdrawiam
        • tagoria Re: Pytanie do Pań wróżek 21.03.11, 17:36
          Drobiazg :-) Żyjemy w takich a nie innych czasach gdzie również tego typu usługi podlegają rejestracji.

Zapewne gros wróżek działa nielegalnie bo może nie wiedzą że tak samo podlegają obowiązkowi płacenia podatków i zusu jak każda osoba świadcząca płatne usługi ?
          Może warto o tym mówić, uświadamiać ?
          Ciotka Klotka w którymś z wątków poruszyła ten temat, bardzo słusznie.
          W końcu jaki pan taki kram - osoba uczciwa to osoba działająca jawnie i legalnie. To moje zdanie.
    • prawdziwa.ciotka.klotka Re: Pytanie do Pań wróżek 22.03.11, 00:57
      Gość portalu: liv00 napisał(a):

> Doradźcie panie prowadzące działalność wróżbiarską, jaką wybrać najkorzystniej
      > szą formę opodatkowania dla osoby będącej już na emeryturze, otwierającej teg
      > o typu działalność?

Dokładnie tak: księga przychodów i rozchodów. Łatwo, choć na początku trochę trzeba się nagłowić. Nie mając specjalnej wiedzy matematyczno-ekonomicznej można to opanować i zaoszczędzić na księgowej 700 zł miesięcznie.

Coś mi się o uszy obiło, że jak teraz się zakłada działalność, to zusy zamiast ok. 900 zł miesiącznie, płaci się przez jakiś okres o wiele, wiele mniejsze. To wyjaśnia mnogość usług tego typu i rozbuchanie się młodych wróżbitów z wodą sodową w głowie.

Nie wiem jak chcesz funkcjonować, czy na portalu, czy tylko prywatnie i na imprezach. Na portalach z tego co mi mówiono jak chciano mnie zwerbować, to jest umowa o dzieło. Tam nie trzeba mieć działalności.

Ja przyjmuje osobiście i wróżę na imprezach. Wystawiam faktury. Daje paragony. Warto zainwestować w terminal, niektórzy chcą płacić kartą. Wygodne. Z tym, że terminal to raczej jak masz ruch (najmniej 4 osoby w tygodniu) inaczej się nie opłaci, bo nie zarobisz na abonament.

Ogólnie warto założyć działalność i działć legalnie, ludzie to doceniają. To mi powiedziała klientka niedawno: Ile warta jest wróżka, która deklaruje wyższy poziom duchowości a chowa do kieszeni utarg, czyli kradnie.

Teraz są tak preferencyjne warunki założenia działalności, że nie ma się co szczypać. Jak Ci się nie opłaci, to zamkniesz bez straty.
      Gdybyś otwierała działalność, to musisz iść do US, następnie po REGON, następnie do ZUSu, do urzędu Miasta (może kolejność pomyliłam, w każdym razie do tych miejsc na pewno, a! a na pewno przed US musisz założyć konto firmowe, do konta firmowego musisz mieć zaświadczenie z Urzędu Miasta o prowadzenie działalności, a więc do Urzedu Miasta idziesz w pierwszej kolejności). W Urzędzie Miasta idziesz do referatu działalności i wypełniasz druk, dają Ci książkę w której musisz odszukać kody PKD oznaczające Twoją działalność (możesz ją rozszerzyć, na uslugi wykonywane poza adresem czyli jeśli masz w planie imprezy, warsztaty i tego typu). Wypełniasz druk, wpisujesz kod/kody, wpisujesz nazwe którą sobie wymyśliłaś dla działalności (może to być jakaś nazwa + usługi wróżbiarskie) a może to być sama nazwa nie sugerująca co to jest. wypełaniasz dalej druk, wręczasz kobitce w okienku, i czekasz bodajże dwa, trzy tygodnie na zgodę/podpis, oficjalne oświadczenie, że prowadzisz działalność.
      kiedyś tak było, całe lata temu, a teraz to nie wiem. Ale pewnie teraz jest łatwiej i szybciej.
      • Gość: liv00 Re: Pytanie do Pań wróżek IP: *.satfilm.net.pl 22.03.11, 06:21
        Dziękuję ciotko.klotko. ZUS mnie nie bardzo obchodzi, ponieważ już nie pracuję. Na portalach też nie chcę pracować. Wystarczy mi to co w domu, ale żeby nikt nie mógł się przyczepić, czy podkablować. Dziękuję raz jeszcze.
        • tagoria Re: Pytanie do Pań wróżek 22.03.11, 12:15
          Pozwoliłam sobie uzupełnić wpis Ciotki Klotki poniżej.
          ZUS możesz płacić, nawet będąc na emeryturze odkładasz i możesz sobie potem wyliczyć wyższą emeryturę gdy zakończysz działalność :-) Możesz, nie musisz. Pozdrawiam :-)
          • prawdziwa.ciotka.klotka Re: Pytanie do Pań wróżek 22.03.11, 12:53
            tagoria napisała:

> Pozwoliłam sobie uzupełnić wpis Ciotki Klotki poniżej.
            > ZUS możesz płacić, nawet będąc na emeryturze odkładasz i możesz sobie potem wyl
            > iczyć wyższą emeryturę gdy zakończysz działalność :-) Możesz, nie musisz. Pozdr
            > awiam :-)

Tagoria, dobrze, że dopisałaś co wiesz. Ja napisałam dość chaotycznie i tylko poglądowo, bo te kilkanaście lat temu było jednak zupełnie inaczej. Teraz jest o wiele łatwiej.
            Mimo, że mieszkam w Warszawie, wtedy trzeba było się nabiegać, naczekać. Pamiętam, że od wypełnienia pierwszego druku, do oficjalnego uznania minęło półtora miesiąca. Były nakazy, zakazy np. nazwa: musiała być. I w tym miejscu mała prywata, jako nazwę mam jedno słowo - nic nie kojarzącego się z wróżbiarstwem, mój ulubiony kwiat.

Jeśli chodzi o zus, to potwierdzam. To jest w osobistym interesie, żeby emerytura była wyższa.
            Ktoś wspomniał o księgowej, która bierze ok. 100 iluś złotych, pewnie tak jest. W zależności od miasta, lub księgowej i tego co robi, ile ma takich firm na głowie. Ja miałam księgową, która od początku brała dużo, a od 6 lat 700 zł. Za tą sumę nic mnie nie interesowało, a ona nade mną, jak się to mówi: skakała. Coś na zasadzie: za luksus się płaci :-) prawie jak w powiedzeniu... ja tylko leżałam i pachaniałam, no bez przesady ;-) też wróżyłam. Prowadziła mi księgi, wypisywała druki, zusy, informowała o zmianach w przepisach, tłumaczyła. Solidna babka.
            Cwana jednak byłam, podpatrywałam ją i uczyłam się, bo 6 lat 700 zł co miesiąc, to dla mnie grosz. Od 3 lat sama robię to wszystko. Można to opanować.
            • tagoria Re: Pytanie do Pań wróżek 22.03.11, 13:16
              Od ładnych paru latek jest coraz prościej, bardziej przyjaźnie dla ludzi.

Ja także na początku korzystałam z usług księgowej, ponieważ prowadzę działalność złożoną z kilku elementów branżowych. Teraz jednak opanowałam to tak, że wolę sobie sama w te księgi patrzeć. Na pachnięnie hihihi także czasu starcza, a za gażę dla księgowej można kupić sobie perfum żeby mocniej pachnieć, szczególnie ze wiosna, wiosna, ach to Ty się zaczęła ;-)
              !!!
              Interesować się, czytać ustawy, śledzić zmiany w przepisach, odwiedzać fora, czytać (polecam wyd Infor) itd. i starczy, ksiągowanie może stać się przyjemnością :-D

Pozdrawiam !
    • Gość: bulka Re: Pytanie do Pań wróżek IP: *.206.244.1.jpk.pl 22.03.11, 06:24
      Też jestem na księdze przychodów i rozchodów. Koszt księgowego to jednak nie 700 a 120 parę złotych. I nic mnie nie interesuje poza dostarczeniem raz w miesiącu przychodów i wydatków. Polecam:)
      • Gość: bulka hmm faktury IP: *.206.244.1.jpk.pl 22.03.11, 06:26
        Na księdze nie wystawiam faktur, a rachunki uproszczone..
        • tagoria w skrócie samouczek 22.03.11, 12:06
          *idziemy do urzędu gminy bądź miasta rejestrujemy działaność, rzeczony urząd wysyła dowód Twojej rejestracji do US, ZUS i GUSU. Tak więc do US jeśli działasz na KPiR nie musisz się nawet fatygować. GUS też sam na adres przyśle regon. Fatygować się jedynie nalezy do ZUS wypełnić odpowiednią deklarację.
          * jeśli jesteś na KPiR to wystawiasz rachunki (nie opłaca się wchodzić w VAT jeśli głównie świadczysz usługi osobom prywatnym), musisz mieć też ewidencję sprzedaży bezrachunkowej w której wpisujesz bezrachunkowy utrag z całego dnia (wiadomo, nie każdy klient chce rachunek, za wrózby przeważnie nie chcą). Na koniec miesiąca sumujesz całość, robisz dowód wewnętrzny (tyl np. utarg nieudokumenotowan za mc taki a taki) i to wpisujesz do KPiR
          * musisz mieć ewidencję wyposażenia i ew. środków trwałych czyli tego co używasz do działalności (wyposażenie), wpisujesz sobie i odliczasz amortyzację.
          * jeśli pracujesz w domu musisz wydzielić powierzchnie na działalność i zglosić do UM naliczą inny podatek za tą część.
          * na potrzeby GUS znajdź sobie PKD 2007 i tam odpowiednia dla wrózbiarstwa jest kategoria 96.09.Z
          * możesz otworzyć rachunek bankowy osobny na firmę, możesz używać prywatnego, możesz nie mieć wcale - tutaj panuje dowolność, nie ma żadnych sankcji ;-)
          * podobnie z pieczątką, możesz mieć ale nie musisz...

Żadna to więc filozofia, księgowa nie jest potrzebna, można to spokojnie ogarnąć samemu :-)
          Powiem też że długo można być na książce nawet już gdy się prowadzi sporą działalność i jest to działalność w kilku branżach i zatudnia się ludzi też.
          Trochę wprawy i na pewno wszystko ogarniesz. Jak coś to napisz, podpowiem :-)

• tagoria Re: w skrócie samouczek jeszcze coś 22.03.11, 12:13
            Małe uzupełnienie:
            * jeśli zakładasz działaność typu "osoba fiz prow dzialalność" to nie musisz mieć nawet nazwy, Twoje imię i nazwisko stanowi prawną nazwę firmy (KC). Możesz dodać nazwę ale jest to tylko ozdobnik :-)

Miłej pracki! :-)
    • agrentowy4321 Re: Pytanie do Pań wróżek 04.03.23, 23:54
      Bardzo trudny temat
    • irona.sonata Re: Pytanie do Pań wróżek 25.04.23, 09:12
      Bardzo bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka