Dodaj do ulubionych

Runy kontra (???) Tarot

16.05.07, 15:54
Na razie uczę się Tarota, jednak Runy ciągną mnie bardzo, choć jeszcze nie
przyszedł na nie czas.
Mam takie pytanie: jak łączycie (i czy w ogóle) Runy z Tarotem? Czy Runy to
uzupełnienie wypowiedzi kart czy odwrotnie? Czy może to zupełnie inne bajki i
stosujecie je do zupełnie innych „zadań”?
A może jest to sprawa indywidualna?
Obserwuj wątek
    • pani.jazz Re: Runy kontra (???) Tarot 16.05.07, 17:42
      Z tego, co zauwazylam, jest to rzeczywiscie sprawa indywidualnego podejscia.

Dla mnie Runy i Tarot to dwie zupelnie rozne energie i nie lacze ich, a nawet nie zadaje im tych samych pytan. Mam wrazenie, ze Tarot Tarotem, ale Runy moglyby sie obrazic, gdybym po ich odpowiedzi szukala wyjasnien jeszcze gdzies indziej - albo, co gorsza, gdybym zapytala je o zdanie jako drugie. Po prostu: Runy dzialaja na jednym "poziomie energetycznym", maja zupelnie inna wymowe i rozmawia sie z nimi w sposob absolutnie odmienny od Tarota. A ze nie lubie zmieniac nastrojow w trakcie wrozenia, zdaje sie na rade tylko jednego z tych mediow.

Z drugiej strony slyszalam o wrozkach, ktore na karty Tarota dokladaja Runy i najwyrazniej dobrze im ta praktyka skutkuje.

Sadze wiec, ze to doprawdy rzecz gustu i umowi ze swoimi kartami i runami.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • mariena1 Re: Runy kontra (???) Tarot 16.05.07, 20:44
        Ja od niedawna ucze się tarota,ale runami zainteresowałam sie już
        wczesniej.Jednak nie uzywam ich do wróżenia,ale jako znaki mocno energetyczne.
        Do wróżenia mam tarota.
      • ifyso Re: Runy kontra (???) Tarot 16.05.07, 20:50
        Zgadzam się z Tobą. Jest to sprawa bardzo indywidualnego podejścia.
        Runy mają swoją moc magiczną i tym między innymi energetycznie bardzo różnią
        się o Tarota.

Odważyłam się w swoje urodziny na zrobienie sobie rozkładu 12 domów. Na każdy
        dom rozłożyłam: kartę tarota z arkanów wielkich, kartę tarota z arkanów małych
        i runę. Czas pokazał, że runy i Tarot się uzupełniają. Niesamowite! Na przykłąd
        na Dom 6, dotyczący między innymi pracy wyciągnęłam: NAUDIZ oraz kartę
        Kochankowie + 3 Kielichów. I co? Szok! Atmosferę w pracy mam wspaniałą,
        wspaniaych kolegów i koleżanki, wesoło jest i owszem, nowa szefowa okazała się
        super kobitką, ale...nie dostałam awansu, blokada, nie mam w tej firmie szans
        na pójście wyżej, przynajmniej w tym roku.
        Rozczarowanie - pewnie, że tak. Myśłałam o szukaniu nowej pracy.
        • ifyso Re: Runy kontra (???) Tarot 16.05.07, 21:14
          Przypomniało mi się jeszcze, że niektórzy autorzy, np. Pani Alicja Chrzanowska
          podała w książce "Misterum Run" karty Tarota odpowiadające każdej z run.
          Gebo - Kochankowie
          Raido - Rydwan
          Ansuz - Mag
          Te przykłady są powiedzmy: oczywiste. Są też z tego co pamiętam mniej jasne
          (przynajmniej dla mnie) porównania. Laukaz - Eremita na przykład.
          Nie wiem tylko czemu mają te porównanie służyć w praktyce. Odbieram je jako
          ciekawą tablekę, zestawienie podobieństw energii...Hmm...
          • pani.jazz Re: Runy kontra (???) Tarot 16.05.07, 21:42
            Pani Leila Vey stworzyla autorska talie Tarota, w ktora wlacza rowniez symbole runiczne. Trudno mi powiedziec, czy aby na pewno pasuja idealnie, ale ciekawych zapraszam na jej strone. Daje linka bezposrednio do wyjasnienia symbolicznych korespondencji kart z jej Tarota i Run, ktore im przyporzadkowala.
            tarot.leila.ca/correspondences.html#00
            Na tej stronie: www.runemaker.com/futhark/reading.shtml sa bardzo ladnie opisane Runy, a do tego przypisano im karty Tarota, planety, kolory itp. Wybor kazdej karty uzasadniony jest krociutka notatka wlasnie od pani Vey, tworczyni ww. Tarota.
            Podalam linka do Fehu, o kolejnych Runach mozna poczytac klikajac w linki ponizej opisu.

Pozdrawiam,
            pani.jazz
    • nauthiz7 Re: Runy kontra (???) Tarot 17.05.07, 22:20
      Kiedy zainteresowałam się runami, przez pewien czas zastanawiałam się nad ich powiązaniem z Tarotem. Przestudiowałam trzy różne przyporządkowania run do Wielkich Arkanów i sama ułożyłam własne, dzięki czemu ostatecznie przekonałam się, że są to kompletnie różne systemy.

Fakt, że niekiedy cięzko się oprzeć podobieństwom. Mnie na przykład Rydwan nieodparcie kojarzy się z runą Raido, Hagal przypomina nieco Wieżę, a Gebo jest nieco podobne do Umiarkowania. Trzeba jednak pamiętać, że są to podobieństwa częściowe i nie należy ich ze sobą ściśle utożsamiać.
    • mysza012 Re: Runy kontra (???) Tarot 18.05.07, 15:41
      Korzystalam kiedys z Tarota medytacyjnego Cecudy i tam Wielkie Arkana
      przyporzadkowane sa runom. Na runach sie co prawda zupelnie nie znam, ale
      probowalam kiedys z ksiazka w reku to przyporzadkowanie rozszyfrowac. Mialam
      nadzieje, ze moze dzieki temu poznam te karty lepiej i... nic z tego. Nijak sie
      ma jedno do drugiego. Jak dla mnie to sa zupelnie inne energie.

Dla zainteresowanych podaje to przyporzadkowanie:
      Wedrowiec - Jera
      Mag - Mannaz
      Cesarzowa - Berkano
      Cesarz - Thurisaz
      Papiezyca - Uruz
      Papiez - Raidho
      Kochankowie - Gebo
      Rydwan - Kenaz
      Sprawiedliwosc - Tiwaz
      Eremita - Isaz
      Kolo Fortuny - Perthro
      Moc - Wunjo
      Wisielec - Eihwaz
      Smierc - Ansuz
      Umiarkowanie - Dagaz
      Diabel - Nauthiz
      Wieza - Fehu
      Gwiazda - Laguz
      Ksiezyc - Algiz
      Slonce - Sowilo
      Sad - Ingwaz
      Swiat - Hagalaz

Nazwy run wzielam z ksiazki Kolesowa. Nazwy kart Tarota oraz ich kolejnosc jest
      wlasnie taka a nie inna u Cecudy.
      • asmena37 Re: Runy kontra (???) Tarot 12.07.07, 10:10
        Dopiero od niedawna pracuję z Tarotem.
        Oto moje refleksje:

Może powtórzę wypowiedzi innych, ale to rzeczywiście inna energia...
        Zdecydowanie bardziej ufam runom. Może to przez to, że mają taki związek z
        naturą? Runy można zauważyć wszędzie, na każdym kroku.
        A Tarot jest całkowicie stworzony przez ludzi... Tyle talii...
        Runy zawsze pozostaną takie same- obojętnie, przez kogo przedstawione, jakie
        karty ktoś wymyśli- runy pozostaną runami, symbole- symbolami...

Poza tym- runy przecież nie tylko mają zastosowanie we wróżbiarstwie...
        Praktycznie w każdej dziedzinie życia! Czy to nauka, rodzina, związki, czy
        nawet- zdrowie!

To tyle, co chciałam Wam napisać =)
        Byłam bardzo zdziwiona tym, co zauważyłam, nie rozumiałam tego, dlaczego
        piszecie o innych energiach.
        Teraz rozumiem =)
        • frygg Re: Runy kontra (???) Tarot 12.07.07, 20:11
          Też posiadam Tarot Medytacyjyny D. Cecudy(choć jakoś nie przypadł mi do gustu uncertain
          Na Tarocie Haindla i pewnie jeszcze wielu innych taliach są znaki runiczne. Gdy
          się gubię w Tarocie, te znaki mnie często naprowadzają. O dziwo w Runach jakoś
          to "gubienie się" przychodzi rzadziej.
          Nigdy nie mieszam podczas wróżenia Run z Tarotem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka