zainteresowany1977 04.08.10, 16:17 Czy tej samej którą posiadła Kapłanka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpilki-only Re: Jakiej prawdy Waszym zdaniem poszukuje Eremit 04.08.10, 17:15 Ja traktuję tarota bardziej przyziemnie, Eremita to dla mnie ktoś kto zamknął się w swoim świecie, pewnie ma swoje racje, ale nikt nie zrozumie takiego człowieka, natomiast Kapłanka zawsze pokazuje coś skrywanego, dla mnie te 2 karty nie mają ze sobą wiele wspólnego. Natomiast jeżeli chodzi o porównanie Kapłanki i Papieża, to Papież oznacza prawdę ujawnioną, coś o czym wszyscy wiedzą (albo co się ujawni), jest przeciwieństwem Kapłanki. Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: Jakiej prawdy Waszym zdaniem poszukuje Eremit 04.08.10, 18:11 Byłam dziś tutaj: www.pttk.strzelin.pl/galeria/wlodzickie/wszystkich_swietych/ pl.wikipedia.org/wiki/Sanktuarium_na_Ko%C5%9Bcielcu droga krzyżowa, sanktuarium maryjne, pustelnia benedyktyńska od pocz. XIXw. Jest tam tablica upamiętaniająca eremitę brata Felixa... Myślę, ze pustelnicy dostąpili najwyższego wtajemniczenia religijnego jak i uzyskali odpowiedź na odwieczne pytanie: dokąd zmierzamy jaki jest sens naszego życia. Dobrowolne pustelnictwo ale z potrzeby ducha i serca przestaje być ofiarą a staje się nagrodą. Na zdjęciach brat Felix był uśmiechniety. Szczęśliwy. Odpowiedz Link
mrgodot Re: Jakiej prawdy Waszym zdaniem poszukuje Eremit 04.08.10, 19:10 Pewnie tej, która jest mu właśnie niezbędna żeby w tym momencie ruszyć dalej. U mnie bardzo często w rozkładach wskazuje na dosłowne szukanie czegoś/kogoś. Ostatnio koleżanka pytała mnie jaki film oglądała wczoraj i wyciągnęłam na to pytanie Eremitę. Powiedziałam co widzę. Pasował jak ulał chociaz ja filmu nie znałam. Krótko - nieogolony i byle jak ubrany facet wędruje po jakiś ciemnych ścieżkach górskich, w dłoni ma coś co błyska, jest jak samotny wilk na polowaniu i czegoś szuka. Pejzaż to góry, mroczno jest, chłodno, pejzaż taki saturniczny i film mroczny, itd. Dalej nie chce mi się pisać. Już z jednej karty można było wyczytać całą masę szczegółów. Tytuł właściwie też. Jakby ktoś chciałby zgadnąć, rozwiązanie jest tu. rozwiązanie Czego szukał? Miał misję. Eremita ma misję i zawsze szuka, wędruje, docieka. Takie życie w drodze. Herbertowskie "Bądź wierny, idź" Odpowiedz Link
zainteresowany1977 Re: 04.08.10, 19:13 W sumie każdy wie, że żyjemy, żeby zachować ciągłość gatunku, dostaliśmy rozum i wolną wolę i robimy wielkie halo nawet o nieistotne drobiazgi Odpowiedz Link
mrgodot Re: zaraz, zaraz 04.08.10, 19:26 Ja nie żyję po to żeby zachować ciągłość gatunku. Generalizujesz. Są różne misje i różnie je realizujemy. Niektóre są z góry skazane na porażkę. Sądzę, że Eremicie nie w głowie zachowywanie tej ciągłości. On jest sam i sam do czegoś zmierza. Jak to znajdzie, to może na chwilę się gdzieś zakotwiczy. Odpowiedz Link
zainteresowany1977 Re: zaraz, zaraz 04.08.10, 19:50 Każdy ma swoje cele ale potrzeba zachowania gatunku to główny cel, jak by nie patrzeć , jeśli trzeba by wyodrębnić jeden. Odpowiedz Link
mrgodot Re: zaraz, zaraz 04.08.10, 19:59 ale zachowanie gatunku masz w Cesarzowej, Cesarzu, Kochankach, trochę w Kapłance, Umiarkowaniu i Księżycu, Sądzie, Świecie, Głupcu. Ale nie w Eremicie. On jest poza tym. Odpowiedz Link
zainteresowany1977 Re: zaraz, zaraz 04.08.10, 22:32 Masz rację, starzeję się i głupoty wypisuję Odpowiedz Link
coco_angel Re: Jakiej prawdy Waszym zdaniem poszukuje Eremit 04.08.10, 19:55 eremita szuka siebie, ma swoje wlasne dylematy natury egzystencjalnej jaki filozoficznej.. szuka tego co mu akurat w duszy gra, cos badz kogos co mu jets istotne do prawdy o sobie zyciu swiecie.. Mysle ze chce sie odnalezc...nie sadze ze z gory zna odpowiedz jak np kaplanka... ktora dla mnie jets wiedza intuicyjna i takim archetypem... Odpowiedz Link
seweryna7 Re: Jakiej prawdy Waszym zdaniem poszukuje Eremit 04.08.10, 21:02 Eremita to ta ważna część nas samych, kiedy zatrzymujemy się i zaglądamy tak głęboko ...jak się da i ujawniamy wewnętrzną prawdę(jakże sprzeczną z postawą zewn)...często prawda ta (wiedza) jest też dla nas ciężarem? Odpowiedz Link
algaria Re: Jakiej prawdy Waszym zdaniem poszukuje Eremit 04.08.10, 22:46 Ja myślę że eremita chce być sam Ucieka od innych by na chwilę odpocząć od zgiełku dnia codziennego wycisza się zbiera myśli jest jak medytujący jogin który na chwilę wyłącza się od otaczającego świata. Zbacza z drogi by nabrać sił na dalszą podróż i zastanowić się czy chce dalej iść czy zostać tu gdzie jest a może zawrócić. A może eremita coś ważnego zgubił jest noc i przyświeca sobie latarnią by to znaleźć: myśli , słowa, czyny? Odpowiedz Link