Dodaj do ulubionych

Karty cygańskie

15.08.10, 13:36
Szukając sobie w necie nowych kart tarota natrafiłam na coś takiego jak karty cygańskie. Czym się różnią od tarota czy ktoś z Was może ich używa i może podać link do swoich kart? Czy również są podzielone na Arkana Małe i Duże i mają taką samą liczbę i nazewnictwo kart co w tarocie?
Obserwuj wątek
    • liri-th Re: Karty cygańskie 15.08.10, 14:06
      Karty cygańskie to całkiem co innego niż tarot;mają inne nazwy
      np.choroba,wdowiec,ksiądz,tęsknota,nie ma podziału na AM i AW.Niemniej są bardzo
      ciekawe,świetnie nadają się do wróżb miłosnych,ale ja np.szybko się nimi
      znudzilam,żadne karty nie przemawiaja do mnie jak tarot.
      • serenaada Re: Karty cygańskie 15.08.10, 14:13
        Zapoznałam się z ich opisem w necie i wydają się znacznie prostsze od tarota
        aczkolwiek tak jak piszesz to nie to co tarot. Tarot jest o wiele bardziej
        tajemniczy i symboliczny i ma więcej kart. Ale z ciekawości chyba też sobie je kupię
        • liri-th Re: Karty cygańskie 15.08.10, 14:19
          Warto je mieć; może Tobie uda się bardziej z nimi zaprzyjaźnić.Ja nie mówię
          ostatniego słowa,może z czasem przypadniemy sobie bardziej do gustu.
          • serenaada Re: Karty cygańskie 15.08.10, 14:23
            Karty te mają przypisane konkretne znaczenia i przez to są bardzo czytelne (w tarocie jedna karta może mieć wiele znaczeń) ale jak dla mnie za mało jest tych kart (chyba coś ok. 40 sztuk w talii?). Poza tym w internecie jest bardzo mały wybór karty cygańskich udało mi się znaleźć zaledwie dwie talie:
            1. sklep.tarotnet.pl/product_info.php?products_id=2649&cmp=cat_top
            2. sklep.tarotnet.pl/product_info.php?products_id=3243&cmp=cat_top
            • liri-th Re: Karty cygańskie 15.08.10, 14:30
              To prawda,wybór jest maly,ja mam karty Piatnika,jak dla mnie są w porządku.
              • zainteresowany1977 Re: Karty cygańskie 15.08.10, 15:01
                Mam talię tych kart firmy Piatnik oraz książkę ,,Karty cygańskie" Heleny Żuk.
                Talia liczy 36 kart, są przepięknie zaprojektowane. W związku z tym że kart jest
                mniej niż w tarocie na każdą przypada więcej skojarzeń, moim zdaniem są
                trudniejsze niż tarot. Najlepiej byłoby pogadać z kimś kto umie się nimi
                posługiwać, są specyficzne i w necie bardzo mało na ich temat informacji po
                polsku. Mają własną symbolikę, inną niż ta tarotowa. W necie natknąłem się na
                człowieka, który robi z nich szkolenia.
                Myślę, że jeszcze kiedyś do nich wrócę, nie jestem cyganem ale one mają taką
                magię taboru, własny klimat smile Niemcy mają sporo stron na ich temat, w tamtych
                rejonach są popularne, jest nawet jakaś pokrewna odmiana kipper czy coś.
                • serenaada Re: Karty cygańskie 15.08.10, 15:09
                  > Myślę, że jeszcze kiedyś do nich wrócę, nie jestem cyganem ale one mają taką
                  > magię taboru, własny klimat smile
                  A ja mam korzenie cygańskie (12 woda po kisielu) więc może dlatego mnie do nich ciągnie jak tylko je zobaczyłam smile Chciałabym je poznać, szkoda tylko, że tak mało tych talii, kart w talii i informacji o nich uncertain
                  • zainteresowany1977 Re: 15.08.10, 15:20
                    Do talii Piatnik są dodane dwie małe książeczki, są w nich zaprezentowane jakieś
                    rozkłady, po niemiecku, po angielsku, po francusku, mało po polsku. Opisy na
                    kartach w 6-ciu językach, z pominięciem polskiego. Książka H. Żuk wyjaśnia w
                    detalach znaczenie tego co na kartach i zawierają masę informacji. No ale to
                    forum tarotowe a tarot jest znacznie powszechniejszy smile
                    • serenaada Re: 15.08.10, 15:34
                      Dzięki Zainteresowany za wyczerpujące informacje teraz wiem, że do kart trzeba dokupić książeczkę. A zapytałam o karty cygańskie na tym forum bo najpierw myślałam, że to taka cygańska odmiana tarota ale potem poczytałam o tym w necie i okazało się, że niewiele się ma do tarota smile
                      • zainteresowany1977 Re: 15.08.10, 15:54
                        Tu je pokazali lenormand.webpark.pl/karty_cyganskie.htm
                        • serenaada Re: 15.08.10, 15:58
                          zainteresowany1977 napisał:

> Tu je pokazali
                          rel="nofollow">lenormand.webpark.pl/karty_cyganskie.htm
                          Czytelne wydają się te karty i czuję, że byśmy się "dogadali" smile Całkiem nieźle
                          zilustrowane. Zastanawia mnie jednak ta "biała karta" w talii ...
                          • zainteresowany1977 Re: 15.08.10, 16:16
                            W mojej talii nie ma tej białej. One są przystępne z pozoru smile
                            • serenaada Re: 15.08.10, 16:18

> One są przystępne z pozoru smile
                              Właśnie tego się obawiam, że nie będę czuła kart, które widziałam tylko w internecie a nie na żywo uncertain Czasami też może się nam wydawać, że karty będą ładnie współpracować a tu klops. Ale ciekawość mnie zżera więc się w nie i tak zaopatrzę tongue_out
                            • tarot.marsylski Re: 30.12.10, 19:43

> W mojej talii nie ma tej białej. One są przystępne z pozoru smile
                              >
                              to nie wiem jakie ty w rękach karty trzymałeś,może Sibilla della Zingara/52 karty/?

cygański piatnik to najbardziej łopatologiczna talia świata chyba,nie trzeba się nawet znaczeń "uczyć" bo są tak intuicyjne
                              a jak się rozłoży wszystkie karty czyli 9 kartx4 rzędy to w ogóle...
                              • zainteresowany1977 Re: 30.12.10, 22:32
                                Nie dla każdego jest taka łopatologiczna, od dawna je kładziesz?
    • coill Re: Karty cygańskie 30.12.10, 22:54
      roznia sie zasadniczo tym, ze to nie Tarotsmile tyle ze równiez system karciany, bardziej chyba podobny do klasycznych niz do Tarota.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka