Dodaj do ulubionych

Problem ze znalezieniem pracy

25.05.17, 22:27
Dziewczyny, mam duży problem ze znalezieniem pracy. Posada, którą kolega mi "załatwiał"-nie wypaliła. W międzyczasie, kiedy oczekiwałam na podpowiedź od kolegi i tak wysyłałam CV i chodziłam na rozmowy kwalifikacyjne, ale bez rezultatu.
Dużym moim minusem, który powiela się w trakcie rozmów kwalifikacyjnych, jest fakt, że w ciągu ostatnich 2 lat ( kiedy odeszłam z firmy po 7 latach pracy), zmieniałam pracę już 4 razy. Drugim problemem, jest to, że w dwóch ostatnich firmach rozwiązano ze mną umowę. Jest to źle postrzegane przez rekruterów, a ja nie kłamię na rozmowach, bo przecież takie rzeczy rekruter może sobie sprawdzić. Nie wiem co mam zrobić, czy przekłamać pewne rzeczy w CV czy co..
Zaczęłam wysyłać CV na ogłoszenia spoza swojego zawodu, jestem gotowa aby przebranżowić się, ale wiadomo, bez doświadczenia mam słabe szanse.
W związku z faktem, że sama spłacam kredy mieszkaniowy, czuję pętlę na szyji a nastroje są mega depresyjne. Nie chcę się jednak użalać nad sobą, trzeba znaleźć rozwiązanie.
Myślę o tym nawet aby zahaczyć się do pracy fizycznej w jednej z hurtowni, która jest obok mojego domu, bo szukają na magazyniera. Kasa mała, ale zawsze to coś, a bym w międzyczasie szukała dalej roboty.
Mogła by jakaś dobra dusza zerknąć w karty. Bo ja oczywiście przegięłam z rozkładaniem swoich i karty mi grają na nosie, nic się nie sprawdza jak sobie kładę.
Oczywiście w zamian również postawię karty.
Obserwuj wątek
    • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 25.05.17, 22:43
      Carola rozklad kiedy NajdIesZ, dlacEgo masz problem czy gdzie szukac? Zrobie K7. Daj cynk ktory chcesz a raczej jakie pytanie
      • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 25.05.17, 23:17
        Z tym stawianiem na czas to można się przejechać, kwestię problemu wydaje mi się, że rozumiem-tak jak wyżej wskazałam.
        Byłoby mi łatwiej, gdybym wiedziała, czy nadal szukać w swojej branży (związanej z prawem), czy dać już temu spokój i otworzyć się na coś nowego, bo pomyślałam o HR. Więc, pytanie gdzie szukać.
        Dzięki Babette smile
        • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 25.05.17, 23:21
          Rano bedziesz miec zanim wyjde do roboty. Teraz Juz zasypiam! Zrobie. No worries.
          • beata25_84 Re: Problem ze znalezieniem pracy 25.05.17, 23:29
            OK, a ja jutro zerknę i postaram się coś dopisać do interpretacji.
            Polecam też książkę - Angeliki Śniegockiej "Rozmowa kwalifikacyjna. O czym nie wiedzą kandydaci do pracy, czyli sekrety rekrutujących".
            • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 25.05.17, 23:42
              Jesteście obie KOCHANEsmile
              Ściągnęłam już sobie w PDF tą książkę i jutro zaczynam czytać smile
              • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 26.05.17, 07:55
                Carola zrobie jak wroce z roboty. Braklo mi czasu na rozgrywke z kartami. PocEkaj do 18. I nie lam sie prosZe ja jak roboty nie utrzymam albo nie znajde to znowu chodnik.
                • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 26.05.17, 17:11
                  Babette, czy mogłabyś jednak po zrobieniu K7, postawić po jednej karcie na znalezienie pracy do końca maja i na czerwiec? Będę przynajmniej miała punkt odniesienia czasowego, czy mam brać cokolwiek teraz, np. praca w pobliskim sklepie itp.
                  Beatko, przeczytałam już książkę smile naprawdę, wiele cennych rad wskazuje, będę ją polecać każdemu szukającemu pracy!
                  • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 26.05.17, 17:51
                    Wracam Juz do domu.
                    Zrobie K7. Rozloze Ci po Katie na miesiac.
                    I sama jeszcze cos postawie. Czekam cierpliwie. Pozniej z ekipa bedziemy rozkminiac.
                    • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 26.05.17, 23:25
                      Carols wybacz opoznienie.
                      No I sie dzialo miedzy kartami.
                      k7- w jakiej branzy masz sZukaac prace?

Przeklad:8 mieczy, krolowa Bulaw

1. Wejscie:5 mieczy
                      2,6 Neg: 2bulawy, as Kiel
                      3,5 poz: 3miecze, 6den
                      4.dominanta: 7mieczy
                      7.wyjscie: 5 denarow

Powiem tak-dawno nie wyciagnelam tak trudnych kart ale I tak dosadnych. Uznaje ze powinnas zostac przy prawie.
                      Carols czy Ty zajmujea sie rozwodami? Jaka jestvTwoja dzialka w prawie?
                      • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 27.05.17, 00:01
                        Przede wszystkim dzięki ogromne..!!
                        No karty wyszły trudne, ale w sumie dla mnie klarowne: zajmuję się..ciężką branżą, bo odzyskiwaniem długów na etapie egzekucji komorniczej, czyli współpraca z komornikami, też sądówka i kontakt z syndykami (upadłości). Stąd doskonale znam skutki nie spłacania swoich zobowiązań..
                        5 mieczy- porażka ostatnich rozmów kwalifikacyjnych, niedostanie pracy u kolegi.
                        Negatywy: w Asie kielichów widzę swoje emocje- 2 buławy bierność świata zewnętrznego
                        Pozytywy: 3 miecze to nie tylko negatywy, też informacje - kiedyś mi pokazały zdany egzamin. 6 denarów- propozycja pracy, pomocy.
                        Wyjście : 5 denarów - co tu dużo mówić - w kontekście tego, czym się zajmuję od kilkunastu lat - dalej powinnam trzymać się branży windykacyjnej.

• ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 27.05.17, 08:34
                          Carola brawo ladnie to dopisalas do rozkladu.
                          Zapytalam o rozwody bo mi sie rzucalo wlasnie dochodzenie w sprawach gdzie jest kombibatorstwo, nieuczciwosc. A tu mamy upadloscismile o czym chyba pieknie mowi ostatnia karta. Tak carola nie odchodZ od tej branzy bo mieczowo Ci wskazuja charakter pracy a 5den to wlasnie obrobka kogos lub czegos co Juz ledwo dycha lub padlo!
                          Poza tym wlazinska odpisuje dokladnie przez podzial kart wg numeru, a zobacz ze wejscie I wyjscie masz w piatkach.
                          I Pamietaj zawsze Dominanta a tu 7mieczy wyznacza Ci kurs! Ona nadaje tempa! I tu bedzie najwazniejsza a ona wlasnie wybitnie mowi o tym czym sie masz zajmowac! Dalej tym co Robisz tym bardziej z tak dlugim doswiadczeniem.
                          Poza tym jak wroce rozloze na najblizsE miesiace Karty kiedy wrocisz na tor, wczoraj zasnelam zanim zabralam sie za Nowy rozklad 4u.
                          Dzis Juz mam wolne ale jestem Poza kartami Wiec zrobie I to.
                          Moge wyciagnac Karty na to co masz ju robic zeby Twoja praca byla Juz bardziej stabilna I zebys Juz tak nie ppniewierala sie po tylu katach. Tu townies poczekaj do popoludnia.
                          • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 27.05.17, 15:23
                            Tak jak napisałam wyżej, wszystkie karty wyszły bardzo analogicznie do wykonywanego przeze mnie zawodu smile jeśli 7 jest dominantą, to widzę tutaj również wskazówkę w szukaniu pracy: podstęp, zatajanie pewnych faktów.
                            Jeszcze raz ogromne dzięki Babette ! Teraz wiem,że powinnam się skupić na swojej branży. Czekam w takim razie cierpliwie na rozkład na czas smile
                            • misboaa Re: Problem ze znalezieniem pracy 30.05.17, 20:54
                              Tak, masz pozostac przy pracy tego typu. Znasz dobrze zasady i przepisy. Jesli zdarzy sie okaza pracy za mniejsza stawke, ale w tej branzy to sie zatrudniaj. To jest droga dla ciebie. Pytaj znajomych, albo prawnikow ktorych poznalas. Moze ktos do kancelarii bedzie potrzebowal bo to niemusi byc praca jota w jote taka sam jaka wykonywalas (choc niewykluczone), ale w tym srodowisku.
                              • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 30.05.17, 21:05
                                Krótko i zwięźle smile
                                Zobaczymy, co mi los przyniesie. Na razie jak składam Cv na stanowiska nawet niższe w mojej branży to cisza. Jak złożyłam na tego Magazyniera to też cisza.
                                • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 30.05.17, 22:06
                                  bo nie magazynier ma byc! Oj bo tupne! smile
                                  Czekaj, bedzie Twoja dzialka zawodowa
                                  • misboaa Re: Problem ze znalezieniem pracy 30.05.17, 22:43
                                    Przeciez nie stanie sie tragednasi z powodu zlozenia cv do magazynu. Teoretycznie mogla bys tam popra owac przezm moment gdybu cie chcieli. Do elowo jednak masz bycw strej branzy. Widzilalam twoje karty na miesiac? Gdyby zechcielicie na miasiac do magazynu na zastepstow to przeciez mogla bys pojsc a w dalszym ciagu szukac dalej tego co ciebie interesuje. Jak jest okazja popracowac nawet kilka dni to zawsze lepiej jest zarobic kilka groszy niz nic. - to takie moje uwagi na marginesie smile
                                    • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 30.05.17, 22:57
                                      Źle mnie zrozumiałaś Misboasmile nie mialabym nic przeciwko temu, żeby dorobić w tym magazynie. Sęk w tym, że mogą mnie nie chcieć przyjąc zważywszy na moje doświadczenie. Jesli miałabym przyjąć w tej chwili byle jaką prace w kancelarii, to wolę iść na ten magazyn. To znana firma odzieżowa, praca dwuzmianowa 6-14, 14-22 od pn do pt, więc i przed pracą albo po pracy moģlabym iść na basen albo rozmowę o pracę smile. Rowerem 1.5 min, pieszo 5 min. Więc bez dramatu, a pracy fizycznej się nie boję
                                      Wolałabym się zmęczyć fizycznie niż wybrać pracę windykatora telefonicznego ( takich ofert jest mnóstwo ), bo to mega wykańczająca psychicznie robota
                                      • carolina-8 Re: Problem ze znalezieniem pracy 30.05.17, 23:00
                                        Babette nie oburzaj się, magazynier to mój plan awaryjny, ktory i tak nie wiadomo czy by wypalił
                                        • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 31.05.17, 00:53
                                          Bo ma nie Wyplacicsmile o tym gadam caly czassmile)
                            • beata25_84 Re: Problem ze znalezieniem pracy 02.06.17, 01:22
                              Tak w tych 7 mieczach też właśnie widzę,że musisz pewne rzeczy zataić na etapie rekrutacji, bo przesadna uczciwość nie służy Ci teraz.
                              Też uważam,że powinnaś zostać przy tej branży, bo na niej się znasz. Nie wiem tylko na ile jesteś w niej szczęśliwa, widać,że robota mocno Cię przeciąża.
                              Negatywy to karty partnerstwa, uczuć - emocje, może pewna uczuciowość przeszkadzają Ci w tej trudnej robocie.
                              • ucztababette Re: Problem ze znalezieniem pracy 02.06.17, 09:33
                                Beatko Dominanta wyraźnie pokazała kierunek:7mieczy! To one rozkładają skrzydła na cały rozkład! Zadane pytanie było nt problemu w znalezieniu pracy bodajże-oby nie było tak ze przez zatajanie czegoś właśnie nie dostaje Karola pracy! Ja wiem po pracy z B...uczciwość 1st Class! To wzbudza szacunek i chęć współpracysmile
                  • beata25_84 Re: Problem ze znalezieniem pracy 02.06.17, 01:12
                    Doczytałam, że książka się przydała. Bardzo się cieszę smile
              • beata25_84 Re: Problem ze znalezieniem pracy 02.06.17, 01:10
                Mam nadzieję,że książka pomocna smile
                Mimo obietnic niestety nie zdążyłam wcześniej do rozkładu zerknąć - przepraszam. Staram się w miarę możliwości nadrabiać zaległości.
    • beata25_84 Re: Problem ze znalezieniem pracy 02.06.17, 01:25
      Windykacja telefoniczna - aż odczułam Twoje zmęczenie, wypalenie. To jest właśnie kwestia tego,że Ty byś chciała robić swoją robotę, w swojej branży, ale po ludzku z zachowaniem etyki dla siebie i dla dłużników.

Myślę,że chwilowa praca zastępca to dobry pomysł - kasa, to zawsze kasa, mniejsze ciśnienie na rozmowach, niż w chwili gdy kasa na koncie topnieje, a rachunki się piętrzą i w dodatku Ty psychicznie byś tam odpoczęła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka