Dodaj do ulubionych

black and white

06.08.08, 09:31
Zauważyłam, ze w swoich interpretacjach używam tylko pozytywnej strony kart,
widzę tylko same dobre energie przez nie reprezentowane. Czy to moja naiwność,
czy coś jeszcze innego?
Nie chodzi mi tu o karty typu 10 czy 2 mieczy ( tu nie mam wątpliwości) ale o
np. 9 monet, czyli takie na pierwszy rzut oka przyjemne, niegroźne. Może na
razie tarot nie chce mnie straszyć?
Jak sobie z tym radzicie, bo przecież życie nie składa się z samych dobrych
energii, a ja nie mogę na wszystko patrzeć przez różowe okulary…
M
Obserwuj wątek
    • semiraltd Re: black and white 06.08.08, 11:09
      jak ja zaczynałam swoją przygodę z Tarotem, to na początku nie
      wiedziałam, która karta jest pozytywna, a która nie. Często sięgałam
      po książke i interpretowałam według niej. Czasami zdarzało mi sie,
      że nijak karta, która miała być negatywna nie pasowała mi do reszty
      rozkładu. dlatego postanowiłam zrobić sobie takie treningi
      studiowania kart. Wybierałam sobie kolejno karty z talii i myślałam
      o niej. Wyszczególniałam sobie, co mi się podoba, a co nie.
      Najbardziej pamiętam zdziwiłam sie, przy interpretacji księżyca.
      początkowo wydawało mi sie, ze to taka niewinna karta. kiedy jednak
      przyjrzałam sie jej, to odkryłam, że pod płaszczykiem marzeń sennych
      kryje sie podstęp, zły wybór i nie dokońca przemyślane decyzje.
      zawsze odbierałam tę karte pozytywnie, jednak za każdym razem, kiedy
      pojawia sie w moich rozkładach oznacza nadejście kłopotów.
      Dowiedziałam się o tym nie z książki, a z własnego doświadczenia, bo
      dużo ćwicze z kartami. wiem,że jeszcze długa droga przede mną, ale
      sądzę, że małymi kroczkami posuwam sie na przód. Praktyka czyni
      mistrza, dlatego ćwicz jak najwięcej i zapisuj sobie w specjalnie
      założonym zeszycie rozkłady i interpretacje. po jakimś czasie wróć
      do nich i wtedy okaże sie czy miałaś rację i w ilu procentach
      sprawdziła sie twoja wrózba. wtedy będziesz mialaszansę sprawdzenia
      swojego błedu i porawienia interpretacji. Z czasem sama zobaczysz,
      które karty mówią o złych, a które o dobrych rzeczach. a tak na
      dobrą sprawę X mieczy zwiastuje u mnie wyjście z kłopotów (czyli
      jest kartą pozytywną smile
    • okwilk Re: black and white 06.08.08, 17:00
      ma_ewa01 napisała:

> Zauważyłam, ze w swoich interpretacjach używam tylko pozytywnej strony kart,
      > widzę tylko same dobre energie przez nie reprezentowane. Czy to moja naiwność,
      > czy coś jeszcze innego?

Wydaje mi się że jest to normalne u osób które zaczynają swoją przygodę z kartami. Aby móc zobaczyć to co przykre, trzeba być gotowym na to. Nie znaczy to że powinniśmy być nastawieni pesymistycznie - bo wręcz przeciwnie... w trakcie wróżenia powinniśmy zachować w nas całkowitą ciszę.

Taki błąd bardzo często pojawia się kiedy nie stosujemy kart odwróconych. Karty proste wymagają lepszego odczuwania energii jaką emanuje karta oraz zrozumienia co dana karta oznacza w tym właśnie miejscu.

Przez długi czas stosowałem karty proste i wiem że można odczuć czy karta jest pozytywna, czy negatywna. Stosowanie kart odwróconych jest jednak bardzo pomocne.

Dlaczego wielu ludzi ma problemy z kartami odwróconymi? Problem ten pojawia się właśnie u ludzi którzy przez cały czas widzieli w swoich kartach tylko dobre cechy. Kiedy więc mają odczytać coś złego z kart, które zawsze były "tymi najlepszymi" to zaczynają się problemy wink.

> Nie chodzi mi tu o karty typu 10 czy 2 mieczy ( tu nie mam wątpliwości) ale o
      > np. 9 monet, czyli takie na pierwszy rzut oka przyjemne, niegroźne.
      10 i 2 mieczy też może mieć swoje pozytywne strony... trzeba tylko umieć i chcieć je dostrzegać.

> Może na razie tarot nie chce mnie straszyć?
      Jeśli już myślisz w taki sposób... to warto powiedzieć że Tarot nie straszy, on pokazuje prawdę - to my się boimy prawdy, więc nie chcemy jej zobaczyć...

> Jak sobie z tym radzicie, bo przecież życie nie składa się z samych dobrych
      > energii, a ja nie mogę na wszystko patrzeć przez różowe okulary…
      Staramy się nie wróżyć sobie i innym jeżeli nie potrafimy się odciąć od "problemu" wróżby. Stosujemy karty odwrócone by pozwolić tarotowi na dokładniejsze i mniej subiektywne obrazowanie nam sytuacji.
      Zachowując zupełną ciszę emocjonalną sprawdzamy energię karty, której nie jesteśmy pewni.
      Zwracamy uwagę na powiązania między kartami oraz na miejsce w rozkładzie, które zajmuje dana karta.

Mam nadzieję że pomogłem smile
      Oktawiusz.
      • ma_ewa01 Re: black and white 06.08.08, 17:45
        Dziękuję Semiraltd i Tobie Okwilku za wyjaśnienia i podzielenie się swoimi
        doświadczeniami. W swoim pytaniu stosowałam pewne skróty myślowe, co mogło być
        przyczyną nieporozumień, jak np. tarot straszy albo podanie przykładu 10 mieczy,
        przy której czuję negatywną energię ( nie napisałam, że wyłącznie).
        Mam jednak opory przed kartami odwróconymi, bo to kolejne kilkadziesiąt znaczeń.
        Dla takiego leszcza, jak ja, to nie lada problem Ale kto wie, może kiedyś sobie
        i z tym poradzę. Na razie „umówiłam” się z moimi kartami, że będą do mnie
        mówić tak, żebym mogła je zrozumieć. I wyobraźcie sobie, że to działa. Mam talię
        RW. Najczęściej kontaktujemy się za pomocą obrazków. Czasami oczywiście mam
        większy problem z interpretacją niż kiedy indziej, ale pomalutku posuwam się do
        przodu. Przecież nie można zgłębić wszystkich tajemnic tarota w ciągu kilku
        miesięcy. Więc specjalnie się nie spieszę. Czytam wypowiedzi na forum, trochę
        sama próbuję swoich sił. Po przeczytaniu kilkunastu książek i zapoznaniu się ze
        znaczeniem kart wg różnych autorów miałam w głowie jeden wielki mętlik. Tego nie
        da się spamiętać. Zaczęłam więc porozumiewać się z kartami po swojemu.
        Fajnie, że znalazłam to forum, to ogromna pomoc na początku tarotowej drogi.
        Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
        M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka