rasatabula 23.09.08, 00:17 Nie wiem czy nie powielam wątku, ale tak mi dziś przyszło do głowy, że może macie jakieś skojarzenia odnośnie filmów czy ich tytułów, bo mnie dziś przyszedł do głowy: diabeł - "Nagi instynkt" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hullaballoo Re: lubicie filmy? 23.09.08, 20:29 Diabel to jeszcze American Psycho bedzie - tam mamy kilka rodzajow uzaleznien Odpowiedz Link
ines113 Re: między piekłem a niebem 23.09.08, 21:59 rasatabula napisała: > tak jakoś wyszedł mi księżyc/sąd W tym filmie jest duzo wiecej kart... Smierc doslownie i jako transformacja ciala i ducha, umiarkowanie jako motyw Aniolow przeprowadzajacych na druga strone,pustelnik jako poszukiwanie bliskich po tamtej stronie z przejsciem w mroczne obszary, wisielec + diabel jako obraz psychiki zony glownego bohatera po smierci, wieza jako zalamanie psychiczne po smierci bliskiej osoby, a jakby go obejrzec "pod lupa" to kto wie... moze calego Tarota w nim znajdziemy Swietny film... Dawno go nie ogladalam, ale chyba odswieze sobie pamiec w najblizszym czasie i obejrze go jeszcze raz Odpowiedz Link
rasatabula Re: między piekłem a niebem 23.09.08, 23:44 skupiłam się na tytule i tak cały czas zastanawiam się, jaka karta mogłaby być tytułowym niebem - takim przejściowym, nie "ostatecznym", bo przecież wrócili i wcale nie jestem pewna czy to sąd; ostatnim razem, kiedy go oglądałam zwróciłam uwagę szczególnie na dzieci, które wcieliły się w inne postaci witając ojca; a tę dziewczynkę pamiętasz? taka księżycowa chyba była? Odpowiedz Link
rasatabula Re: między piekłem a niebem 23.09.08, 23:56 a może kółko, bo to przeznaczenie ale to nie niebo Odpowiedz Link
ines113 Re: między piekłem a niebem 24.09.08, 23:35 Nie za bardzo rozumiem Twoja mysl. Dla mnie tytul bierze sie z sytuacji , jaka spotkala po smierci glownych bohaterow- mam na mysli malzenstwo. On trafil do nieba, ona w jakims stanie zawieszenia miedzy pieklem i niebem, ale on z milosci poszedl za nia, zeby ja stamtad wyciagnac. Czyli walka sil dobra i zla. Poza tym wazne jest, ze jej "pieklo" jest tu jedynie stanem psychicznym. To kojarzy mi sie z karta wisielca w polaczeniu z diablem. Odpowiedz Link
ines113 Re: między piekłem a niebem 24.09.08, 23:38 A co do dzieci wcielajacych sie w inne postacie to piekny motyw. Jakby przypomnienie, ze nasza cielesna powloka jest jedynie przebraniem i tak naprawde prawdziwie rozpoznajemy tylko sercem. Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: lubicie filmy? 24.09.08, 07:58 Ja cie kocham a ty śpisz - kochankowie Odpowiedz Link