Dodaj do ulubionych

mieszkanie

31.07.09, 15:32
Dziewczynki! Czy ktoraś postawiłaby mi karty? Mam dylemat dotyczący
mieszkania.Nie wiem co robić. Mieszkam od 6 lat w stolicy, ale w wynajętym
mieszkaniu. Chcemy wziąć z mężem kredyt na mieszkanie, ąle przerażają nas
kwoty. Tymczasem w moich okolicach(z których pochodzę )sa mieszkania 3 razy
tańsze. W związku z tym nie wiem co robić. Przyzwyczaiłam się już do życia tu,
w Warszawie, mam pracę, znajomych tam znowu będę bliżej rodziny.Co będzie dla
nas bardziej korzystne?
To jak, mogę liczyć na pomoc? Sama boję się stawiać karty ze względu na
emocjonalne podejście do sprawy.smile
Obserwuj wątek
    • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 15:40
      Witaj!
      Ja kupiłam wzięłam kredyt który mnie dociska , ale zawsze to moje. W
      razie czego sprzedam.wink)
      Pozdrawiam wink)
      • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 15:42
        smile Dzięki.
        • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 15:50
          Jak się nikt do wieczorka nie zdeklaruje to postawię Ci karty . Ale
          musisz być cierpliwa , bo zanim dojadę do domciu z pracy to trwa -
          korki i te sprawy a nie zawsze tez mam dostęp do kompa bo mamy
          wspólny z meżem wink)
          • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 15:54
            Ok.smileBędę cierpliwa
            a co do kompa wspólnego z mężem to znam ten ból. Często nie mam jak z niego
            skorzystać. (mąż uwielbia grać w jakąś dziwaczną grę i nie ma szans by mnie
            dopuścił choć na chwilę)sad
            • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 15:57
              U mnie jest problem natury - zawodowej wink)
              Pracuje w domu wieczorkami
              A chciałabyś jakiś konkretny rozkład czy zadecydować ?
              • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 16:00
                Zadecyduj. Jak Ci będzie wygodnie, mi wszystko jednowink
                • asia.33 Re: mieszkanie 31.07.09, 16:29
                  efiku moje zdanie na temat wynajmowania ...tyle ile pacisz za
                  wynajecie mieszkania do moze byc nawet rata dla banku ale juz za cos
                  co jest Twoje ....a tak dajesz komus tylko za mozliwosc bycia tu i
                  nie wiadomo jak długo...wynajmowanie jest dobre ale na krótko too
                  takie wyjscie ewakuacyne wg mnie ...indi ma racje .. wrazie
                  jakbyscie nie dali rady mozecie sprzedac ...a z kolei pewnie w
                  tweojej miejscowowsci rodzinnej nie ma takich mozliwosci i xzarobki
                  mniejsze ...moja sistra miesza w Wawie i tez wzieli kredyt ....bali
                  sie ale daja rade...zycie - ceny w sklepach sa takie same tylko
                  opłaty typu czynsz drozsze ...wiec cos kosztem czegos ... jesli
                  lubisz Wawke i macie dobra prace nie ma co rezygnnowac smile
                  • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 16:34
                    Dziękuję Asiu za radę. smileJeśli chodzi o zarobki to właśnie jeśli o mnie chodzi
                    to są takie same(pracuję jako nauczyciel). Tak więc poczekam co karty na to. Nie
                    ukrywam, że żal by mi było się wyprowadzać, ale z drugiej strony ciągnie mnie do
                    moich stron.
                    No zobaczymysmile
                    • krolowa.mieczy Re: mieszkanie 31.07.09, 17:48
                      Elfiku, ja tez jestem zdania ze lepiej na swoim smile
                      • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 18:01
                        Zgadzam się z Wami, ale czy tu czy tam to będę na swoim. kwestia jest tylko co
                        wybrać. Mieszkanie za 300 tys czy za 100tys. Czy zostać tu czy zostawić wszystko
                        i zaczynać wszystko od początku.(nowa praca, środowisko itp.)
                        • asia.33 Re: mieszkanie 31.07.09, 18:07
                          a mąż co na ewentualną zmiane miejsca ?
                          • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 18:14
                            Tak samo jak ja. Waha się. U niego na niekorzyść wpływa rozłąka z
                            rodziną(kwestia prawie 300 km) i pewnie gorsze zarobki,ale finansowo i tak
                            bardziej opłaca się życie poza Warszawą. Tylko trochę strach wszystko porzucać i
                            szukać pracy od nowa. To chyba mnie przeraża najbardziej bo z powodu pracy się
                            stamtąd wyniosłam.
                            • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 18:28
                              Już jestem w domciu ale muszę jeszcze wyskoczyć na rynek Bądź
                              cierpliwa - chyba że dziwczyny dadze Ci postawić ja będę gdzieś
                              dopiero za 3 h a na szybciutko co do mieszkania. Czy macie dzieci?
                              Bo ja ma synka , mieszkaliśmy 3 lata w małej miejscowości i
                              wyprowadzka do Wrocka . I nie załuję jak patrze na jego kuzynostwo -
                              to nie umniejszajac nikomu i niczemu - przeszkoczył ich
                              intelektualnie 2 razy. Teraz pojechał na wakacje do babci i już mu
                              sie tęski bo nie ma tam co robic a tu jeden MDK drugi wszendzie
                              tylko zachęcają i to za darmo albo za nieiwlką opłatę . A tam biedne
                              dzieci tylko trzepak przed blokiem im zostaje.crying(
                              to na razie Pawink)
                              • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 19:01
                                No tak masz rację. My mamy córeczkę(2 lata) i jest jeszcze aspekt przedszkola. W
                                Warszawie marne szanse, że gdzieś będzie miejsce, a w moich okolicach bez
                                problemu. No i druga strona medalu, ta o której piszesz. W Warszawie ma później
                                większe szanse na rozwój. Kurcze, naprawdę nie wiem co lepsze.
                                • krolowa.mieczy Re: mieszkanie 31.07.09, 19:23
                                  Elfiku, ja bym nie przeceniała Wwy jeśli chodzi o rozwój (przyszłego)
                                  nastolatka. Ważne jest jak się wychowuje dziecko, rozbudzenie
                                  ciekawości. Miejsce jest w tym aspekcie mniej znaczące.
                                  Po studiach i 5 latach pracy we Wrocku wróciłam na zapadłą dziurę
                                  (byłe miasto wojewódzkie) z bezrobociem 20%. Nie narzekam - mniejsze
                                  tempo choc i tak spore; dopiero tu poczułam że to moje miejsce na
                                  ziemi.
                                  Każdy robi jak czuje, jak mu lepiej. Mnie jest dobrze tak, co nie
                                  znaczy że tobie byłoby również i do niczego nie namawiam smile
                                  • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 19:36
                                    To prawda. Najważniejsze to znaleźć swoje miejsce na ziemi.
                                    Dlatego się boję podjąć decyzję. Bo co jeśli to nie będzie moje miejsce?
                                    Przecież nie mogę ciągle zmieniać adresu. Tym bardziej że muszę też myśleć o
                                    dziecku.
                                    czemu to wszystko musi być takie trudne????
                              • krolowa.mieczy Re: mieszkanie 31.07.09, 19:16
                                O! Indi, moje strony to w takim razie też twoje strony? smile
                                • ma_ewa01 Re: mieszkanie 31.07.09, 20:42
                                  Elfku, wywiedz sie dokładnie, czy w rodzinnych stronach dostaniesz pracę.
                                  Pisałaś, ze jesteś nauczycielką, a w szkołach własnie jest niż demograficzny,
                                  klas jest mniej i nauczycieli tez mniej potrzeba. Sprawdź to koniecznie, jak tam
                                  jest z pracą, bo może sie okazać, ze własnie zwalniaja nauczycieli...
                                  Msmile
                                • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 21:16
                                  Witaj!
                                  Kochanie postwiłam Ci rozkład Decyzja który stosuję

5
                                  1
                                  3
                                  7
                                  4
                                  2
                                  6
                                  7 – Ogólny obaraz problemu
                                  3,1,5 – w W-wie
                                  4,2,6 – poza W-wą
                                  Interpretuje się chronologicznie czyli decyzja A - (3,1,5)
                                  B-4,2,6
                                  7 - zarys problemu 6 mieczy
                                  Decyja A Dokładnie zadałam pytanie jak potoczą się Twoje losy jesli
                                  kupisz mieszkanie W-wie
                                  9 mieczy,Królowa pucharów, (- )Kochankowie
                                  Decyzja B
                                  jak potoczą się Twoje losy jesli kuisz mieszkanie poza W-wą
                                  (-)Mag, Giermek buław, (- ) 8 denarów
                                  Muszę oddać kompa jak sie do niego dostanę to zaraz wkleję
                                  interpretację - będę mieć więczej czasu na spokojne przyjżenie się
                                  rozkładowi. Stosuję odwrócone.
                                  Pozdrawiam Cieplutko mam nadziję że szybko do Was wrócę wink)
                                  • maly-elf Re: mieszkanie 31.07.09, 21:20
                                    Bardzo Ci dziękuję.smileCzekam na Twoją interpretację. Mi nie wygląda to za
                                    ciekawie,ale ja nie stosuję odwróconych więc czekam cierpliwie.
                                    Przesyłam zapłatę na privasmile
                                  • krolowa.mieczy Re: mieszkanie 01.08.09, 13:12
                                    indi12 napisała:

> 7 - zarys problemu 6 mieczy
                                    > Decyja A Dokładnie zadałam pytanie jak potoczą się Twoje losy jesli
                                    > kupisz mieszkanie W-wie
                                    > 9 mieczy,Królowa pucharów, (- )Kochankowie
                                    > Decyzja B
                                    > jak potoczą się Twoje losy jesli kuisz mieszkanie poza W-wą
                                    > (-)Mag, Giermek buław, (- ) 8 denarów
                                    > Muszę oddać kompa jak sie do niego dostanę to zaraz wkleję
                                    > interpretację - będę mieć więczej czasu na spokojne przyjżenie się
                                    > rozkładowi. Stosuję odwrócone.

Przyłączę się również smile
                                    Wwa:
                                    Tą opcję rozważcie na zimno, drobiazgowo, rozsądnie itp. Weżcie pod
                                    uwagę wszystkie za i przeciw, dowiedzcie sie o zdolnośc kredytowa,
                                    mieszkania (zwłaszcza takie, które ktoś chce sprzedac bo wyjeżdża na
                                    stałe za granicę). Myślę, że traficie na ofertę. A ty, Elfiku, chyba
                                    bardziej jesteś za Wwą... Odwróceni Kochankowie wg mnie to na obecny
                                    moment bardzo zły moment na kupno mieszknia.
                                    Namieszałam trochę, uporządkuję tok myślenia: jeśli podejmiesz
                                    decyzję pochopnie, bez pomyślunku o jakim pisałam, stracicie. Może
                                    kredyt będzie niekorzystny, może mieszkanie nie takie albo okolica
                                    nie bardzo. Sugeruję najpierw rozważyc wszytstko i na chybcika nic
                                    nie robic.

Poza Wwą:
                                    Hmmm... tu chyba jakbyście zabrnęli w ślepą uliczkę. Dziecko będzie
                                    szczęsliwe, ale wy (albo ty) nie będziecie mieli możliwości rozwoju.
                                    To byłoby zbyt ryzykowne.No i odwrócona 8 monet - bezrobocie?

Elfiku, tak sobie myślę, że może odłóżcie na jakiś czas pomysł? Może
                                    to jeszcze ne ten czas, rozumiesz co chcę powiedziec? Nie, że nigdy.
                                    Ale może wstrzymac się np do przyszłego roku?
                                    • maly-elf Re: mieszkanie 01.08.09, 13:21
                                      Chyba masz rację , Królowo.
                                      Trzeba jeszcze poczekać, tylko, że się trochę boję bo latka lecą i w końcu
                                      kredytu na 30 lat nikt nam nie dacrying
                                      No, ale posłucham się kart i wszystko razem z mężem przeanalizujemy i poczekamy.
                                      Ta 6 mieczy też zdaje się mówić o odwlekaniu.
                                      • krolowa.mieczy Re: mieszkanie 01.08.09, 13:25
                                        Albo o strachu przed decyzją - 6 mieczy.
                                        • maly-elf Re: mieszkanie 01.08.09, 13:26
                                          To pewnie też.
                                • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 21:18
                                  No proszę! Bratnia duszyczka w poblizu wink) Bardzo się cieszę może
                                  kiedyś wyjdzie spotkanko przy kawce - stawiam wink)
                                  • indi12 Re: mieszkanie 31.07.09, 22:30
                                    Witaj!
                                    Oj dziś nie mogę długo mieć dostępu do kompa mój mąz się denerwuje
                                    więc króciutko oto moje odczucia co do tego rozkładu
                                    Wszystko polega na dokłdnym przaealizowniu problemu musisz
                                    spokojnie pozbierać mysli i bardzo ważne jest co myślą ( twój
                                    partner ) tą decyzję musicie podjąc wspólnie - po prostu przegadać
                                    problem
                                    A - W-wa
                                    Utracisz poczucie wolności w zamian za poczucie bezpieczeństwa
                                    zawodowego , jednak wychodzi na to że nie będzie to twoje miejsce na
                                    ziemi i będziesz tęsknic z spokojem .
                                    B - No z tą pracą w mniejszym miescie może być różnie możesz nawet
                                    utracić pewnośc siebie będzie mało rozwojowa może będziesz musiła
                                    więcej pracować no i raczej bez szans na samorealizację.
                                    Ale będziesz miała kontakt z bliskimi ci osobami , jednak ten wybór
                                    nie zapewni Ci dostatniej starści
                                    Może dziewczyny coś dopiszą jakoś mi się dziś cięzko interpretuje
                                    podejdę jeszcze raz do tematu jak się troszkę wyciszę bo nie lubię
                                    na chybcika a chciałam jeszcze dziś napisać moje odczucia.

Co do przedszkola fakt w dużym mieście ciężko ale potem dla dziecka
                                    perspektywy większe - ja nie żałuję patrzac na synka jak się rozwija
                                    że ma mozliwość wypróbowania wszystkich póki co słomianych
                                    zainteresowań .To tez nie jest moje miejsce na ziemi nie lubię tego
                                    pędu a W-Wka jeszcze gorsza niz Wrocek. Robię to dla syna. Na stare
                                    lata zwieję na wieśwink)
                                    Z kredytami tez nie jest żle - ja dostałam co prawda zrobiłam bład
                                    bo nie wedziałam o rodzinie na swoim w PKO a tam przez 8 lat połowe
                                    państwo dopłaca. Moze watro to taki okres że na spokojnie mozna
                                    podjąć potem decyzjęco dalej jak rata urośnie ( hi hi )Ja w tym
                                    miesiący płacę Icrying(
                                    Pozdrawiam Cieplutko wink)
                                    • maly-elf Re: mieszkanie 01.08.09, 11:30
                                      Dziękuję Indi.smile
                                      Mam nadzieję, że dostałaś podziękowania na pocztę?
                                      PS. Bierzemy właśnie pod uwagę kredyt z dopłatamismile
                                      Pozdrawiamsmile
                                      • indi12 Re: mieszkanie 01.08.09, 18:22
                                        Witaj!
                                        A jakie masz odczucia co tego rozkladziku?
                                        Bo próbowałam sobie jeszcze raz to pukładać i tak sobie myslę że
                                        jednak warto szukac i być szczęśliwym nawet koztem stabiliazacji
                                        finasowej rodzina miłośc i spokój ducha to njwaźniejsze w życiu
                                        Pozdrowionka
                                        • maly-elf Re: mieszkanie 01.08.09, 18:51
                                          No odczucia mam mieszane. Dość nieciekawe te karty się pokazały.Chyba jeszcze
                                          muszę się wstrzymać z decyzją. Chyba teraz nie jest dobry moment na zmiany
                                          życiowe.Może za jakiś czas sytuacja się jakoś wyklaruje.
                                          Ale oczywiście masz rację co do tego, że rodzina i miłość są w życiu
                                          najważniejsze.smile
                                          Buźkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka