anias06 08.09.08, 16:37 Czy istnieją jakieś materiały które szczegółowo określają zasady wpisywania tematów do dzienników pracy przedszkola. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przedszkolaczkowy_swiat Re: wisy do dziennikow 08.09.08, 17:10 anias06 napisała: > Czy istnieją jakieś materiały które szczegółowo określają zasady > wpisywania tematów do dzienników pracy przedszkola. Tak,zajęcia teoretyczne i praktyczne z metodyki wychowania przedszkolnego oraz wskazowki metodyczek (dyskusje) na zajeciach zespołów samokształceniowych bowiem od jakiegos czasu są rozne dzienniki,w jednych wojewodztwach wpisuje sie blokowo ,w inych "normalnie",jeszcze w innych tylko cele operacyjne itd. Odpowiedz Link
kalanitka Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 08:23 > Tak,zajęcia teoretyczne i praktyczne z metodyki wychowania > przedszkolnego oraz wskazowki metodyczek (dyskusje) na zajeciach > zespołów samokształceniowych bowiem od jakiegos czasu są rozne > dzienniki,w jednych wojewodztwach wpisuje sie blokowo ,w > inych "normalnie",jeszcze w innych tylko cele operacyjne itd. Masz chyba na myśli studia i przedszkola do których studenci chodzą pa praktyki??? U nas nie ma kogoś takiego jak metodyczka. Każda nauczycielka wpisuje do dziennika jak jej pasuje: starsze często zajęcie z celami ogólnymi, te młodsze zajęcie z celami operacyjnymi. A tak przebieg całego dnia I,II i III część zajęcia, zabawy indywidualne i z całą grupą, pracę indywidualną itp. Jeśli przychodzi pani wizytator ona najczęściej stwierdza czy jest to dobry zapis czy nie.Raczej nie było z tym problemu. Nie pamiętam musiałabym to sprawdzić czy w dzienniku z tego roku jest "instrukcja" jak należy go wypełniać. W starym była chyba taka krótka informacja na temat wpisów. U nas dziewczyny zwłaszcza ze starszych grup miały zamiar korzystać z wpisów przygotowanych przez wydawnictwo książek. Lecz nie bardzo im się to podobało. Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 09:04 kalanitka napisała: > U nas nie ma kogoś takiego jak metodyczka. Metodyczki sa w każdym miescie i na "każde zawolanie.Mozna podejsc i poradzic sie,po to one mają dyżuryi tą funkcję,organizują warsztaty i kursy,udzielają rady jesli chcesz poprowadzic jakies zajecie otwarte dla nauczycielek z calego miasta np.w ramach stażu i podwyższania stopnia awansu zawodowego..Jesli nie wiecie gdzie urzeduja wystarczy zapytac kolezanki,dyrektorki lub zajrzec na strone netową chociazy Regionalnego Ośrodka Doskonalenia Metodycznego. Wpis do dziennika jest o tyle wazby,ze jesli bedzie kontrola komleksowa placowki to sprawdza sie całą naszą dokumentację.Dziwi mnie niejednokrotnie,ze jakas osoba idzie pracowac do przedszkola czy szkoły i nie udaje sie po rade do opiekuna stażu lub kolezanek z ktorymi bedzie miala do czynienia.Jeszcze kilkanascie lat temu byly dosyc schematyczne reguły na wszystko.Teraz jest wieksza dowolnosc i swoboda w dzialaniu i najpierw nalezaloby sie zorientowac jakim utartym torem idzie placowka w ktorej zaczynacie prace,w tym wypadku wpisy do dziennika.W sumie nie dizwie sie tez ,ze dyrektor szkoły (jak zrozumialam) udzielil skrotowej instrukcji,taką wiedzę w zasadzie powinno sie wyneisc z praktyk studenckich lub praktyk ogolnie (jest taki punkt w ogolnym regulaminie praktyk:zapoznanie sie z praktyczną dokumentacją nauczyciela). Niemniej postaram sie wieczorem (po pracy) cos skrobnąc konkretnego co do moich "naszych" wpisow. Odpowiedz Link
mariwu Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 21:29 >Wpis do dziennika jest o tyle wazby,ze jesli bedzie kontrola >komleksowa placowki to sprawdza sie całą naszą dokumentację. Podobno najbardziej dramatyczny wpis jaki widziała kilka lat temu pani wizytator nadzorująca warszawskie przedszkola niepubliczne wyglądał tak: "- zajęcie z całą grupą. - zabawa z całą grupą. - praca z Anią. - zabawa z całą grupą. - zabawa z Maćkiem". I tak przez cały rok Odpowiedz Link
5korka Re: wisy do dziennikow 22.08.10, 19:08 Niestety, nie każde miasto to powiat z ośrodkiem metodycznym. Tysiąc gmin i miasteczek nie opłaca metodyków, n-le nie maja żadnej opieki od przejęcia dzieci przedszkolnych przez samorządu-czyli od 1994 roku !!!! Jedynym kontaktem z metodykiem jest opłacanie z własnej kieszeni kursów metodycznych prowadzonych przez Osrodki DN ............ przedszkolanka_anka napisała: > kalanitka napisała: > > > U nas nie ma kogoś takiego jak metodyczka. > > Metodyczki sa w każdym miescie i na "każde zawolanie.Mozna podejsc i > poradzic sie,po to one mają dyżuryi tą funkcję,organizują warsztaty > i kursy,udzielają rady jesli chcesz poprowadzic jakies zajecie > otwarte dla nauczycielek z calego miasta np.w ramach stażu i > podwyższania stopnia awansu zawodowego..Jesli nie wiecie gdzie > u > > > > > > > Odpowiedz Link
adalya Re: wisy do dziennikow 10.09.08, 23:44 mam ten sam problem. pierwszy raz uczę w zerówce, dostałam dziennik starego typu a w nim miejsca na każdy dzień jak pół strony zeszytu. jedyna uwaga dyrektora była, że wpisuje się tam zajęcia z całego dnia od schodzenia się dzieci do zakończenia dnia pracy. czyli co, cały konspekt? może gdzieś są dostępne jakieś wzory jak to powinno wygłądać? pomóżcie Odpowiedz Link
ewusia13 Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 21:20 U mnie pisze się przebieg całego dnia. Zapis z mojego dziennika w dniu dzisiejszym (dla 5-latków - 2 zajęcia) Zabawa rozwijająca percepcję wzrokową "Co było na obrazku?", zabawa "Jestem zabawką" naśladowanie ruchów zabawek i dźwięków jakie wydają Ćwiczenia poranne Integracja w czasie zabaw muzycznych, nauka piosenki "Wesołe przedszkole" metodą ze słuchu. Zabawa muzyczna "Droga do przedszkola", rozróżnianie dźwięków niskich i wysokich Ćwiczenia gimnastyczne na drabinkach na placu zabaw, ćwiczenia usprawniające i kondycyjne. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa na placu zabaw Zabawa z wyliczanką, wymawianie tekstu w różnych pozycjach, zabawa ruchowa twórcza "Dotknij". Wpis z zeszłego tygodnia Rytmiczny podział imion dzieci na sylaby, wyklaskiwanie imion, szukanie rymów do imion swoich nowych kolegów Ćwiczenia poranne Zabawy przy piosence "Ojciec Wirgiliusz", interpretowanie tekstu gestem i odpowiednią intonacją głosu, ćwiczenia graficzne przy piosence (MDS) Kolorowanie kredkami sylwety motyla, symbolu naszej grupy. Omówienie wyglądu i cech charakterystycznych dla motyli Zabawa w przypomnienie i utrwalenie imion "Jak mam na imię?" Ćwiczenia ruchowo-graficzne: kreślenie w powietrzu obiema rękami określonych kształtów Odpowiedz Link
przedszkolaczkowy_swiat Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 21:43 ewusia13 napisała: > Hmmmm,piszecie metodą sprzed kilku lat,u nas by to nie przeszlo ) U mnie musialo by to brzmiec tak : >>>>>Zabawa rozwijająca percepcję wzrokową "Co było na obrazku?", Zabawa dydaktyczna "Co było na obrazku"-dziecko kształci spostrzegawczość,umie dostrzec i wymienić elementy >>>>>zabawa "Jestem zabawką" naśladowanie ruchów zabawek i dźwięków jakie wydają Zabawa ruchowa "Jestem zabawką"-dziecko umie nasladować sposób poruszania się wybranych zabawek >>>>>>Zabawa muzyczna "Droga do przedszkola", rozróżnianie dźwięków niskich i wysokich ....dziecko umie rozróżnic dźwięki niskie i wysokie I tak dalej czyli konkretnie rzec ujmując od kilku lat pisze sie konkretne cele operacyjne i bylam pewna,ze tak jest w calej Polsce hmmm... Odpowiedz Link
mariwu Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 22:04 > U mnie musialo by to brzmiec tak : > Zabawa dydaktyczna "Co było na obrazku"-dziecko kształci > spostrzegawczość,umie dostrzec i wymienić elementy A u mnie jeszcze inaczej: "Zabawa dydaktyczna "Co było na obrazku?" - doskonalenie percepcji wzrokowej" "zabawa ruchowa "Jestem zabawką" naśladowanie ruchów zabawek i dźwięków jakie wydają. Doskonalenie kordynacji ruchowej, wzbogacanie ekspresji" "Zabawa muzyczna "Droga do przedszkola", doskonalenie percepcji słuchowej, nabywanie (lub doskonalenie) umiejetności rozróżniania dźwieków wysokich i niskich". I takie zapisy tez są w porządku. > > Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: wisy do dziennikow 11.09.08, 22:23 Moj zapis z zeszlego wtorku,grupa 6 -latki: "Bystry przedszkolak"-zabawy i gry stolikowe,puzzle,układanki, dobieranki o tematyce letnio-wakacyjnej;dziecko kształci umiejętność skupiania uwagi przez dłuższy czas oraz ćwiczy spostrzegawczość. "Fale morza"-ćwiczenia graficzne,praca indywidualna,dziecko potrafi połączyć kropki w cały wzór,wyrabia odpowiedni nacisk mięśniowy na ołowek (dziecko nowoprzybyłe Basia K.) Ćwiczeniam poranne K.Wlaźnik,zestaw nr ....,dziecko podnosi ogólną sprawność organizmu "Moje wakacyjne przygody"-wypowiedzi swobodne dzieci połączone z ćwiczeniami słownikowymi;dziecko rozumie i zna pojęcie lato,wakacje,lipiec,morze,góry,jeziora,zagranica,zna sposoby podróżowania i umie wymienić środki lokomocji oraz wakacyjne zagrożenia jakich było świadkiem,stosuje duże ilości przymiotników,tworzy dłuższe zdania złożone współrzędnie.Rozpoznaje wyrazy "lato","wakacje","morze","góry" wsrod innych czytając globalnie.Dzieli się wrażeniami i okazuje emocje związane z wakacyjnymi wspomnieniami. "Wakacyjne piosenki,zabawy i dźwięki" - zabawy muzyczno- rytmiczne ;dziecko rozpoznaje i określa zjawiska akustyczne typowe dla spotykanych w czasie wakacyjnych wojaży (szum morza,spiew mew,odgłosy środków lokomocji itp itd),rozwija umiejętność przedstawiania rytmu znanej piosenki prostymi elementami ruchowymi (podkakiwanie,klaskanie,haczyk itd),potrafi posługiwac sie kastanietami i marakasami. "Berek","Zawody przedszkolaków"- zabawy bieżne i inne dowolne na podwórku;dziecko reaguje na polecenia nauczycielki,przestrzega wcześniej ustalonych zasad zabawy. U mnie tez jest nacisk na cele operacyjne i tez juz od kilku lat nie pisze sie :naśladowanie,rozwijanie,doskonalenie ...itp Mozna uzywac tego wylącznie w planie na dany miesiąc w celach ogolnych ale z duzym naciskiem na cele operaacyjne ale w sumie tez juz tego nie robimy bo nie piszemy planow od kiedy wprowadzono nowe dziennniki tylko i wylaczie z celami operacyjnymi. Odpowiedz Link
adalya Re: wisy do dziennikow 12.09.08, 20:30 wielkie dzięki. ja pisałam w zeszłym tyg. właśnie doskonalenie, kształcenie zamiast dziecko doskonali itp. rzeczywiście to już zamierzchłe , ale ja wróciłam do zawodu po latach, uczę się dosłownie od nowa Odpowiedz Link
essencee Re: wisy do dziennikow 12.09.08, 21:36 na stronie MACa mozna pobrac przykladowe wpisy do dzienników. www.mac.pl/swiat_naucz_przed.php?id=1&ip=143-060 tu sa dla 4-latkow , ale dla pozostalych tez znajdziesz. Wiem bo sama szukalam Odpowiedz Link
ewusia13 Re: wisy do dziennikow 12.09.08, 22:02 na stronie MACa są podobne wpisy do moich... czyli chyba nie najlepsze ja pracuję 3 lata w przedszkolu, tak mnie nauczyły doświadczone nauczycielki z mojego przedszkola i tak piszę, ostatnia wizytacja z kuratorium była przed moim przyjściem do pracy ale wiem, że wpisy wyglądały wtedy tak samo. mam nadzieję, że przy najbliższej wizytacji nie oberwę za to Odpowiedz Link
graz.ka Re: wisy do dziennikow 13.09.08, 08:08 Nie wpisuję celów - są w planie miesięcznym. Po co dublować z założenia kompatybilne dokumenty? Piszę temat, rodzaj, formę zabaw lub zajęć, tytuł wiersza lub piosenki - tego zdarza mi się w planie nie mieć, bo przecież mogę tuż przed zajęciami znaleźć coś innego. Pracę indywidulaną - nie mamy na to osobnych dzienników. Odpowiedz Link
mariwu Re: wisy do dziennikow 13.09.08, 10:13 > Po co dublować z > założenia kompatybilne dokumenty? Masz rację Dlatego właśnie przedszkolanka_anka napisała: >Teraz jest wieksza >dowolnosc i swoboda w dzialaniu i najpierw nalezaloby sie >zorientowac jakim utartym torem idzie placowka w ktorej zaczynacie >prace,w tym wypadku wpisy do dziennika. Nie ma teraz zamierzchłe-nowoczesne Może być różnie, byle CAŁOŚĆ dokumentacji pracy z dziećmi była prawidłowa. Warto jedynie ustalić jednolitość dokumentacji prowadzonej przez nauczycielki pracujące w konkretnym przedszkolu. Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: wisy do dziennikow 22.08.10, 09:39 www.dyrektorprzedszkola.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58:rozklad-dnia-dzienniku-nowa-podstawa-programowa&catid=31:dyrektor-wobec-reformy&Itemid=82 Odpowiedz Link