Dodaj do ulubionych

Gdzie Facebook mówi dobranoc

26.04.10, 16:10
Ludzie sie pluja, ze Google narusza ich prywatnosc, a potem ida na Facebooka podaje swoje dane na tacy.

Facebook to najwieksze zagrozenie prywatnosci w historii ludzkosci. Facebook to prawdziwy wielki brat. Najgorsze, ze ludzie nie zdaja sobie z tego sprawy, bo Facebook ma twarz, a raczej twarze ich znajomych. Google to maly pikus przy Facebooku.

Suma sumarum, Chinczcycy w sumie moga dobrze wyjsc na blokowaniu Facebooka. Z reszta widocznie, rzad chinski jest albo zbyt glupi albo niedostatecznie podly zeby wykorzystac Facebooka do szpiegowania swoich obywateli. Chociaz, swoja drogi, oni moga miec swojego chinskiego nardowoego facebooka i robic wszystko to samo, tyle ze policja moze miec bezposredni dostep do danych uzytkownikow.
Obserwuj wątek
    • yulek_cezar Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 16:12
      Można nie lubić? Jeśli nie, to o dupę rozbić takie rozwiązanie. Równie dobrze można napisać rand() zamiast liczby osób które lubią.
    • przekolo Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 16:33
      Ignoruje te portale. Wolę pobiegać, pojeździć na rowerze, czy pójśc do znajmoych na imieniny, a nie opalać się przy świetle monitora godzinami, ze szkodą dla mojego zdrowia i sylwetki. To samo z telewizją. Oglądam tylko wyrywkowo, raz na jakiś czas. Niech się podtruwają syfem ci co chcą. Ja wysiadam.
    • von.g Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 16:54
      @kosmiczny

Pomyslalem dokladnie to samo. Ludzie psiocza na googla a sami umieszczaja swoje nr telefonow , gg , zdjecia partnera na naszych-zenadach czy facebookach.

Swoja droga to nie daje facebookowi duzysz szans w przyszlosci. Robi sie zaduzy i juz nie wiadomo do czego sluzy.
    • dobredowcipy Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 17:21
      "zdecydowaliśmy, że takie będą teraz normy społeczne i po prostu to
      zrobiliśmy"
      a ja myślałem że to społeczeństwo wyznacza normy
    • von.g Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 18:10
      @dobredowcipy

>a ja myślałem że to społeczeństwo wyznacza normy

To akurat w tym miejscu sie pomyliles. Normy , wzorce i gusta sa w duzej mierze narzucone.
    • roar Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 18:15
      Po pierwsze, co w tym jest nowego? Śmieci typu "Digg it" pokazują się w co bardziej kiepskich miejscach w sieci od lat. Po drugie, co to obchodzi ludzi normalnych (czytaj: takich, co z Facebooka i innych tego typu nie korzystają)? Nie nasz problem przecież.
      • kell99 Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 18:31
        Wystarczy, ze znasz osoby ktore z facebooka korzystaja. Uwazaj wiec by nie robic
        sobie z nimi wspolnych zdjec. Takie zdjecie moze trafic na facebook, ktos moze
        na nim Ciebie rozpoznac i zaznaczyc. Zdjecie moze zawierac jeszcze inne ciekawe
        opisy (np miejsce).
        To juz wystarczy dla wyszukiwarki. Jezeli nie nazywasz sie Kowalski, to juz
        zostawiasz kawalki informacji. A google i inne wyszukiwarki zaczynaja przykladac
        coraz wieksza wage do takich informacji i czesto wpisujac swoje imie i nazwisko
        mozesz dowiedziec sie ciekawych informacji (albo pracodawca ktory po rozmowie
        kwalifikacyjnej chce dowiedziec sie czegos wiecej o potencjalnym pracowniku - w
        wielu miejscach to juz standard).
    • perfee Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 19:16
      facebook sucks!
    • anduil Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 26.04.10, 19:31
      Sprawa "zwycięstwa" Facebooka wcale nie jest jeszcze przesądzona. FB wkurzył sporo "wielkich internetu" (poza Microsoftem, który wszedł z FB w sojusz), więc może powstać spora koalicja, która może ograniczyć rozwój tego projektu, lub go zatopić, jak to było z rozwiązaniem Beacon.

Poza tym zawsze korzystając z tego rodzaju portali (jak i w ogóle sieci) trzeba zachować zdrowy rozsądek. Poza tym my też możemy świadomie kreować za ich pomocą swój wizerunek. Choć oczywiście ilość zbieranych informacji przez różnego rodzaju "Wielkich Obserwatorów" może przerazić.

Przypomina mi się w tym kontekście zwykle słynny cytat z Nietzschego: "Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie."

--
      www.portale-spolecznosciowe.pl
    • rumburak07 Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 27.04.10, 00:15
      Bardzo przydatny artykuł!
      Rozesłałem go paru znajomym którzy mają konta
      na Facebooku i ostrzegłem ich aby zmienili ustawienia
      o ile nie zrobili tego wcześniej.
      :-)
    • drugimarian Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 27.04.10, 05:26
      powstają już też pierwsze agregatory lajków jak choćby polskie www.lubie.to, albo zachodnie likebutton.me. to jest przyszłość Internetu moim skromnym zdaniem
    • micia-kicia Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 04.05.10, 23:37
      Wielu znajomych zapraszało mnie do "włączenie się do serwisu Facebook. Dziś postanowiłam się zapisać i cóż wyszło przy tym na jaw? Otóż okazało się, że ten portal chce zawładnąć naszymi osobistymi danymi po to, aby operować nimi bez naszej wiedzy. Gdy podałam imię, nazwisko i hasło, jakiego chcę używać, portal poprosił mnie o podanie mojego adresu e-mail oraz hasła. Gdy podałam wybrane przeze mnie przed chwią hasło, otrzymałam następującą wskazówkę:

"Nieprawidłowa nazwa użytkownika i/lub hasło.

Upewnij się, że wpisujesz hasło do swojej poczty elektronicznej, a nie do konta na Facebooku."

Jak wiadomo, kto zna nasz adres e-mail i hasło do niego, może beu naszej wiedzy ściągać naszą pocztę elektroniczną, a także wysyłać w naszym imieniu imejle. Wprawdzie portal zapewnia: "Facebook nie będzie przechowywał Twojego hasła", ale ja wiem jedno:

Pewność, że Facebook nie będzie przechowywał mojego hasła będę miała tylko wtedy, gdy mu go nie udostępnię.

Więc hasła nie udostępniłam i postanowiłam nie kończyć procesu rejestrowania się, czyli po prostu zrezygnować z udziału w tym podejrzanym procederze. I tu okazało się, że ja, mimo niedokończenia procesu rejestrowania, zostałam członkinią Facebooka, i że nie ma żadnej drogi odwrotu. Nigdzie nie ma linku do wypowiedzenia członkostwa. Na szczęście nie podałam jeszcze żadnych danych poza datą datą urodzenia, więc Facebook nie będzie miał ze mnie wiele pożytku. Dziwię się, że taka masa ludzi, w tym sporo - wydawałoby się inteligentnych - dało się nabrać na ten bezczelny numer i ujawniło, jak na spowiedzi, wszystkie swoje dane z życiorysem, ukończonymi szkołami włącznie i dostępem do konta internetowego włącznie. Tym, którzy jeszcze nie wpadli w tę pułapkę, radzę: Omijać wielkim łukiem, bo Facebook to jeden z największych oszustów wszech czasów. Nie zapisywać się!
    • grzesiek12340 Re: Gdzie Facebook mówi dobranoc 13.05.10, 06:55
      @micia-kicia
      Dostęp do poczty nie był po to by przeglądać twoje maile. Portal sprawdza listę adresów by wyszukać czy są już w portalu twoi znajomi. To funkcjonalność identyczna z importowaniem listy Gadu-Gadu i Skype na portalu Nasza-Klasa.

Jest to operacja jednorazowa i hasło nie jest pamiętane. Jeżeli później będziesz chciała ponownie zaimportować listę znajomych to będziesz musiała ponownie podać hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka