uzdrowiony1974 20.06.10, 10:44 Interesujące dodatki: porty ,czytniki optyczne, zasilacz, a nawet dysk. Zaiste... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kretynofil Re: Podkręcane monstra dla graczy 20.06.10, 13:38 A zestaw sluchawek lotniczych i abonament medyczny w celu monitorowania utraty sluchu wywolanej NAPIE*DALAJACYMI JAK STARTUJACY JUMBOJET WIATRAKAMI sa w zestawie? Bo jak nie to ja dziekuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Podkręcane monstra dla graczy 20.06.10, 23:07 kretynofil napisał: > A zestaw sluchawek lotniczych i abonament medyczny w celu monitorowania utraty > sluchu wywolanej NAPIE*DALAJACYMI JAK STARTUJACY JUMBOJET WIATRAKAMI sa w zesta > wie? > > Bo jak nie to ja dziekuje ;) ********************************** Słusznie, że dziękujesz, ale da się je też zrobić w wersji bardzo cichej. Faktem jednak jest, że producenci nie przykładają się do tego zbytnio. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 01:38 Wiesz kretynofil, jak się chce to można zrobić potężny i cichy komputer. Są dwa wyjścia - duże radiatory z heat-pipeami albo chłodzenie cieczą. Oczywiście, komputery od dostawców OEM takich jak Dell, HP, czy nawet Apple albo wyją jak odrzutowce albo są gorące jak kuchenka elektryczna. Radiatory kosztują a w sklepie ich nie widać i nie słychać bo gra muzyka, więc po co zawyżać cenę sprzętu i ułatwiać życie konkurencji? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 07:24 @maruda.r: Ale wlasnie o to mi chodzi - bo ze da sie to wyciszyc to ja wiem, bo sam sobie tak pecety skladam zeby ich slychac nie bylo. Natomiast nie potrafie zrozumiec tego ze pcha sie do piecow te ogromne super-wszystko-majace karty graficzne z wiatraczkami 60mm wyjacymi jak pogrzebowe placzki ;) Dla mnie to jest po prostu chore - zwlaszcza ze jak widac, kazda karte graficzna daje sie chlodzic pasywnie, to samo dotyczy kazdego procesora... @kosmiczny_swir: Ja doskonale o tym wiem. I nie zgadzam sie z tym ze chlodzenie ciecza jest ciche. Nie jest. Pompa halasuje dosc glosno... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 10:44 kretynofil napisał: > Natomiast nie potrafie zrozumiec tego ze pcha sie do piecow te ogromne super-ws > zystko-majace karty graficzne z wiatraczkami 60mm wyjacymi jak pogrzebowe placz > ki ;) *********************************** Polityka producentów karta graficznych jest dziwna, bo potrafią na tych samych komponentach przygotować karty z chłodzeniem pasywnym. Zdarza się też, że po awarii wiatraka karta działa bez problemów przez następne lata. Zupełnie niezrozumiały jest tez upór w forsowaniu własnych standardów - znalezienie zastępczego wiatraka jest co najmniej kłopotliwe. Osobiście wybieram karty z chłodzeniem pasywnym, które dodatkowo chłodzę odpowiednio dużym i wolnoobrotowym wiatrakiem. Inną sprawą jest idiotyczne projektowanie chłodzenia w tzw. wypasionych komputerach. Do źle dobranej obudowy wrzuca się wiatraki bez składu i ładu, tak że najczęściej bezproduktywnie młócą powietrze albo chłodzą nieistotny kawałek obudowy hałasując przy tym niemiłosiernie. Większość producentów obudów też tworzy dziwne konstrukcje - np. przygotowując sześć zatok 3,5', ale bez miejsca na wentylator do chłodzenia dysków. A jeżeli już wiatraki są na odpowiednich miejscach, to najczęściej o zbyt dużej prędkości obrotowej i bez kontroli prędkości. A przecież oferta naprawdę wydajnych i cichych wiatraków wolnoobrotowych jest spora. Fakt, nie są tanie, ale też sprawa dotyczy drogich komputerów. Przy okazji - kilka miesięcy temu zainstalowałem zasilacz bezwiatrakowy 600W. Komputera praktycznie nie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 09:23 no to trzeba miec kompa z wpustem do kostek suchego lodu. moze to nie ekologiczne, ale mrozi. Nawet wodeczke da sie zamrozic. swoja droga, komu potrzebny wiatrak do grania w solitera? Odpowiedz Link Zgłoś
satjez Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 10:32 tylko o o z tego jesli i tak się u nas tego nie kupi... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 11:17 @koham(...): "swoja droga, komu potrzebny wiatrak do grania w solitera?" Intelowi? Teraz to i tak lepiej, ale kiedys (czasy P4) to boxowe chlodzenie bylo slychac w calym bloku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 11:26 @maruda.r: "Polityka producentów karta graficznych jest dziwna, bo potrafią na tych samych komponentach przygotować karty z chłodzeniem pasywnym." Wlasnie tego nie rozumiem - kiedy dany uklad jest nowy to nie sposob dostac wersji chlodzonej pasywnie. Po jakims czasie - zaden problem. Ostatnio kupilem sobie GF9800GT Gigabyte Silent Cell i chodzi jak zloto, nic sie nie przegrzewa, mocowanie do ewentualnego wiatraka jest jak najbardziej standardowe. Poezja po prostu. Natomiast wiekszosc tych nowych kart to nie dosc ze wiatraki ma malutkie (wiec glosniejsze), to jeszcze te wiatraki sa wcisniete do wielkiej obudowy karty - i ni cholery nie da sie z tym nic zrobic. Kolejna sprawa to radiatory na chipsetach - czesto zbyt male, prawie zawsze zamontowany na nich jest wiatraczek 40x40 ktory wyje jak szalony - i to czasami jedyna halasliwa rzecz w komputerze, ktora przeciez mozna wyciszyc za grosze, bo radiatory zalmana na chipset kosztuja naprawde niewiele. Przy okazji - moj producent plyty (ASUS) poszedl jeszcze dalej - zalozyl przesliczny(?) radiator na chipset i przykleil do niego folie ochronna zeby sie nie porysowal(!). Oczywiscie podczas montazu jej nie zauwazylem i dopiero jakis czas potem znalazlem kawalek pomarszczonego plastiku przyklejonego do chipsetu :) Odpowiedz Link Zgłoś
uii Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 12:25 Jaki jest sens podkrecania procesorow, kiedy firma za to podkrecanie liczy sobie tyle, ze mozna by kupic po prostu mocniejsze uklady i uruchomic je normalnie? Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
ash-prawdziwy Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 12:26 się nie znacie, buczenie wiatraczka jest wprost proporcjonalne do potęgi podzespołu, na którym jest osadzony. czy jakakolwiek potężna karta sprzedawałaby się tak dobrze, gdyby nie buczała/świeciła i robiła pierdzilion niepotrzebnych rzeczy? kolorowe laminaty, świecące wiatraczki, wyświetlacze i inne pierdoły działają na klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 12:45 @ash-prawdziwy: "kolorowe laminaty, świecące wiatraczki, wyświetlacze i inne pierdoły działają na klienta." Otoz to. Ja naprawde chcialbym wierzyc ze tak nie jest... A tak znowu sie ze mnie Najlepsza smieje jak przynosze do domu nowe czesci bo tam jakies renderowane mangowate polnagie dziewoje uzbrojone po zeby szczerza sie z pudelka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Podkręcane monstra dla graczy 21.06.10, 12:51 @uii: Tez mnie zawsze smieszy to podkrecanie - bo wzrost wydajnosci ktory mozna bezpiecznie osiagnac to 10-20%. I teraz: - jesli gra chodzi 10-15fps to po podkreceniu bedzie chodzic 11-18fps, czyli jak skakala tak skacze dalej, - jesli gra chodzi 30-60fps to po podkreceniu bedzie chodzic 33-72fps, czyli jak chodzila plynnie tak dalej bedzie plynnie chodzila. Czyli: w wiekszosci wypadkow - nic sie nie zmienia. W pozostalych wystarczy troche detali zdjac i efekt bedzie i tak lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś