Dodaj do ulubionych

Dziedzictwo Tronu

30.12.10, 13:37
Reżyser oryginału z 1982 nazywał się Lisberger, nie Liesberg.
Obserwuj wątek
    • marudna.menda Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 13:46
      Nuuuda! Dobre dla młodzieży z laptopami.
    • norbertrabarbar Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 13:55
      "TRON" nigdy mi się nie podobał. Pisałem o nim trochę w pracy dyplomowej w rozdziale na temat historii grafiki komputerowej. Powinienem być jego wielkim fanem bo to i dobra grafika (jak na 1982 rok) i SF, ale jakoś mi to nie weszło (oglądałem go pierwszy raz w połowie lat 80-tych gdy miałem lat kilka).

Obawiam się, że sequel będzie o wiele, wiele gorszy od poprzednika... i jak to zazwyczaj ze spóźnionymi sequelami bywa młodzież zleje go ciepłym strumieniem, a starym nie będzie się chciało ruszyć do kina D*

Krótko mówiąc KLAPA MUROWANA.
    • pesti Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 13:56
      Fajnie sie oglada w 3D ale oryginal jakby lepszy
    • wybitniemadry Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 13:56
      to co dobre 30 lat temu nawet w odswiezonej formie dzisiaj jest malozajmujacym gownem, przykra kontynuacja, dziekuje, mam to w dupie
    • info0 Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 13:58
      ^ do w/w marudna.menda twój nick odzwierciedla twoje podejście do świata :).

Tron: Evolution został okrzyknięty najlepszym filmem tego roku, efekty specjalne zwalają z nóg. Polecam zobaczyć ten film w Imaxie by mieć pojęcie jak obłędnie ten film wygląda. No i niewątpliwie jest to film przy którym znajomość pierwszego Trona jest wskazana. Inaczej można tego filmu nie zrozumieć, a uwierzcie fabuła idzie tu wraz z epicką formą ;).
    • szymon1740s Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:00
      To czekamy jeszcze tylko na Titanic 3D...
      __
      www.english-by-phone.com/ - say it in english!
    • violazzz Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:01
      Ja też dziękuję za takie kino, jakby ktoś chciał niezłe kino obejrzeć daję linka tnij.org/jjfc
    • juna5 Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:02
      Film nie jest efekciarski a efektowny. Polecam wszystkim, a nie zainteresowanym jako ciekawostkę-coś innego. Świetna rozrywka.
    • tunio83 Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:13
      WIELKIE ROZCZAROWANIE
      Tron z 1982 byl moja inspiracja do interesowania sie komputerami. Kiedy mialem 6-8 lat obejrzalem go po raz pierwszy w telewzji. Po tym naklonilem rodzicow zeby mi kupili Atari itd..
      Plakat z filmu sciagalem z L.A. zeby wisial na honorowym miejscu. Film otworzyl mi oczy na to co sie dzieje po za uzytkownikiem.
      Czekalem caly dlugi rok na druga czesc i wiedzialem, ze nie moge spodziewac sie czegos wielkiego, wrecz bylem przygotowany na marna komerche ale jednak mialem nadzieje ze bedzie cos co jednak minimalnie mnie przekona..
      Gorzej byc nie moglo! Nie wiem czemu ten film nazywa sie TRON? Absolutnie nie zasluguje. Ten swiat nie jest wirtualny, to jakis obraz Alicji w krainie IT.
      Kto widzial zeby przemawiac do programow? Przeciez one sa napisane i robia to jak je zaprogramowano. Kto widzial zeby byla grawitacja w swiecie wirtualnym? Po co silniki straznikom, przeciez sa to programy, ktora maja pozwolenie na poruszanie sie w dalsze i glebsze czesci systemu. By zrozumiec Trona 1982 trzeba bylo miec minimalna wiedze o komputerach i otwarty umysl a tearz to jakis dziwny twor i tak na prawdwe nie dla kogo zostal stworzony?
      Ogolnie szkoda gadac, ciekaw jestem czy komukolwiek ten film sie podobal?
    • odchudzacz Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:15
      Ciężko na to góvno patrzyć...
    • czescjacek Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:20
      Jezu no, niech komentatorzy powstrzymają się od negatywnego recenzowania nowego Tronu, bo pod tym (arcyciekawym zresztą) felietonem to trochę nie na temat.
    • kufel78 Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:27
      a ja się pytam gdzie / skąd mogę wziąć legalna kopię Tron'u z 1982 roku, żeby sobie przypomnieć genezę Dziedzictwa??? Czyżby dystrybutor/telewizje aż tak przespały okazje żeby zarobić na jedynce? Czy może tylko ja chciałbym sobie przypomnieć jak to wszystko się zaczęło?

blog.ku-fel.com
    • fackir Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 14:57
      efektowny gniot
    • iliontichy Re: Dziedzictwo Tronu 30.12.10, 15:35
      Muzyka genialna - polecam! - polubiłem Daft Punk a tyle razy próbowałem wcześniej ...
    • dx7 Re: Dziedzictwo Tronu 31.12.10, 11:12
      "Ciężko na to góvno patrzyć..."

To popatrz na słownik.
    • kamworks Re: Dziedzictwo Tronu 31.12.10, 11:53
      muzyka jest spoko, filmu jeszcze nie widziałem, ale wiem że się rozczaruję... kiedyś robiło się filmy którym przyświecała jakaś idea, pomysł. a ja teraz spodziewam się jedynie że sequel kierował się ideą zysku
    • candlekeep Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 10:09
      dx7 - brawo za komentarz. :-)
      Marudzić też "trzeba umić" ;-)
    • mironiusz Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 11:32
      film ten straszną kupą jest. Żal na to kase wydawać. Efekty 3D tylko w kilku scenach, i to bardzo marne. Fabuła i gra aktorów- żenada. Amerykańska tandeta w szczytowym wydaniu...
    • rahi_hexe Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 11:47
      Moim zdaniem bardzo, bardzo, dobry film i pomijam nawet efekty specjalne. Może i fabuła ma niedociągnięcia ale kreacja świata przedstawionego to prawdziwy majstersztyk. Futuryzm otoczony gnozą, to coś magicznego. Historia nowego nieznanego świata, chwilami, aż nawet za bardzo przypominała Quenta Silmarillion i pierworodnych przeniesionych w świat cybernetyki i komputerów. Pewnie rozwiązanie przypadkowe na zasadzie intertekstualności ale absolutnie genialne. W filmie najlepsze jest to, co on ma pod "skorupką", jak się styka z kulturą i co robi z tekstami, wtedy fabuła nabiera zupełnie nowych znaczeń. Żałuję, że nie pamiętam pierwszego Trona, być może tam, też już takie "zabawki" były obecne... W każdym razie, polecam wszystkim tym, którzy oprócz dialogów i efektów specjalnych dostrzegają w filmie również kreacje, różnorodne formy i symbole. Nie zawiedziecie się.
    • xerathus Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 13:41
      Wypalić Chrom - Gibsona, to jedna z najlepszych rzeczy jakie w życiu czytałem. Niesamowita ekspresja i styl!
    • nygga Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 13:58
      byłem na tym w kinie 3d
      takie flaki z olejem, że hej
      ostatnie pół godziny filmu to pomysł zerżnięty z jedynki
      mało akcji - dużo brazylijskich dialogów.
      równie dobrze w 'M jak miłość' mogliby zgasić światło i ubrać cichopek, braci mrok i reszte w lampki choinkowe i ... było by podobnie
    • irmil Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 15:58
      Witam. jestem przerażony poziomem treści tego produktu. Jeśli cześć z nas ma takie parcie na efekty a fabułę traktuje "pretekstowo"
      to chyba czas na rewolucje. Przestańmy nazywać podobne wytwory "filmami", a repertuar kin podzielmy na : "filmy" i "sekwencje efektów specjalnych". Pozwoli to grupą odbiorców obu tych gatunków zaoszczędzić kilka złotych rocznie na biletch. W gwoli ścisłości efekty obrazu uważam za fajne, muzyka super! Ale do kina poszedłem na film ...
      bles
    • kretu23 Re: Dziedzictwo Tronu 05.01.11, 16:19
      pierwszy był naiwny. trudno z g....a bicz ukręcic.
    • michalcyprian Re: Dziedzictwo Tronu 06.01.11, 14:57
      Byłem wczoraj w kinie, oglądałem w 3D (ale nie IMAX). Kilka wniosków:
      - mało 3D w 3D,
      - infantylna fabuła, szczególnie w początkowej fazie filmu - przed "zeskanowaniem",
      - naiwne nawiązania do Boga i Syna Zbawiciela, zen, buddyzmu, Gwiezdnych Wojen itd. chociaż
      + fajnie odnajdywało się cytaty filmowe: GW, Big Lebowski...
      + gra aktorów była ok, szczególnie Olivia Wilde fajnie momentami zagrała taką naiwność, świeżość swojej postaci,
      + dobra muzyka, duet Daft Punk popisał się,
      +++ zdecydowanie najlepszym elementem filmu jest przeniesienie z pierwowzoru pojazdów, strojów, gier, tyle że w sposób uwspółcześniony - bardzo ładnie to wyglądało.
      W sumie ode mnie ocena 6/10, mnie się film podobał, ale głównie dlatego, że to mój pierwszy raz w 3D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka