Dodaj do ulubionych

TC - Zuppa Romana

27.11.12, 22:12
Ależ mnie rozbawił tekścik redaktora Romana na temat działań promocyjnych ZWiK. Ciekawe czy facecik też by tak kipiał jadem gdyby TC uszczknął coś z tych 364 tysi? Może zamiast wylewać pomyje na Bogu ducha winnych ludzi na łamach powinno się usiąść (na zuppie)znaleść partnerów i przygotować solidną ofertę? Samo nic nie przyjdzie. Komuś widać się chciało a redaktorowi z TC żal zuppę ściska.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: TC - Zuppa Romana IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.12, 22:50
      Zawalisty wiracho, tylko na taki wysiłek intelektualny cię stać? Tak trudno ci pojąć, że kasa na ten cel jest tak duża duża, że aż nieprzyzwoita. ZWiK chce wydać ponad 360 tys. zł na ten cel, a jednocześnie o około 9 procent podnieść nam wszystkim opłatę za odbiór ścieków. Czy twoim zdaniem, to w porządku? Takiego przetargu w ogóle nie powinno być! Poza tym, jaka gazeta staje do przetargu na kubki, gadżety, korki do wina, tablice informacyjne, pendravy, notatniki, konkursy dla dzieci, długopisy i ołówki?
      • zawalisty_wiracha Re: TC - Zuppa Romana 28.11.12, 07:15
        Szanowny mieszkańcu. Skup się na wyciskaniu własnych mocy intelektualnych. Wtedy zrozumiesz, że jednak jakaś gazeta widocznie stanęła. Pewnie razem z innymi podmiotam bo gdzieś te artykuły muszą być zamieszczane. TC też mógł znaleźć odpowiednich "podwykonawców" lub sam być "podwykonawcą". I pewien jestem, że wtedy kwota by nie wydawała się mu "tak duża, że aż nieprzyzwoita". Tak to już jest, że projekty zakładają odpowiednie kwoty na promocje i niemożliwe jest, że ZWiK ją przekroczył. Tyle, że większość firm rozbija te koszty na wiele oddzielnych zakupów a ZWiK zrobił to tak, by nie dzielić sztucznie zamówienia. I ambitni wykonawcy na tym zyskują, a ci co siedzą na zuppie i uważają że wszystko im się należy przez zasiedzenie i pozycję - tracą. Nie jest to obiektywny artykuł tylko taka typowa zuppa romana. Obiektywizm na poziomie Elżbiety Jaworowicz - jak wszystkie inne zuppy romana.
        • Gość: a_samo_a Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 10:35
          Och! Odpowiedź porażająca swoją głębią i intelektem jego autora. Czyżbyś był pracownikiem tej firmy?
          Mniasteczko Ciechanów liczy sobie skromne 45 tysięcy mieszkańców. ZWiK funduje sobie reklamę za 364 tys., co daje jakieś 8zł na przeciętnego obywatela grodu nad Łydynią. Moim zdaniem skandal i rozrzutność. Czy tak szeroka akcja reklamowa przyciągnie klientów? Nie. Czy oprócz podłechtania ego kilku bonzów tej spółki przyniesie jakieś wymierne efekty? Nie. Zmarnowane pieniądze. Jednocześnie planuje się podnieść opłaty za ścieki i wodę, bo firma inwestuje i każdy mieszkaniec miasta solidarnie musi się dołożyć do rozbudowy sieci.
          Co można by wybudować za te pieniądze?
        • Gość: Roman Nadaj Re: TC - Zuppa Romana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.12, 10:39
          Zawalisty wiracho, nie pozwolę na to, żeby ktoś bezpodstawnie zarzucał mi to, że napisałem ten tekst z niskich pobudek, rzekomo zawiści dotyczącej tego, że to moja firma nie wygrała tego przetargu. Albo zostanę przeproszony za ten wpis, jak i za następny, dotyczący braku obiektywizmu w moich wszystkich artykułach, albo spotkamy się w sądzie. Dowód w tej sprawie, w postaci wpisów na tym forum, już zabezpieczyłem. Jako absolwent wydziału prawa i administracji Uniwersytetu Warszawskiego nie będę miał problemu z przygotowaniem pozwu przeciwko tobie jako autorowi tych nieprawdziwych i szkalujących mnie wypowiedzi. Na przeprosiny czekam dziś do godziny 24.00. Jeśli ich nie będzie, pozew złożę w ciągu kilku najbliższych dni.
          • Gość: kontekst ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 10:46
            Brawo Panie Romanie.
            • Gość: Roman Nadaj Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.12, 11:25
              Dodam, zawalisty wiracho, że kilka minut temu skontaktowałem się z osobą, która bez trudu ustali dla mnie kto kryje się za tym wpisem. Zatem - decyzja należy do ciebie.
              • Gość: .... Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 11:51
                A tu akurat Pan Panie Romanie strzelił sobie w kolano. Szczególnie jako absolwent wydziału prawa:)
                Ale nie zmienia to faktu że popieram Pana stanowisko.
              • Gość: a_samo_a Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 14:08
                Czyżbyś stawał po ciemnej stronie mocy? Podaj jeszcze kto świadczy takie "usługi", a osobiście złożę zawiadomienie w prokuraturze.
                Nie lepiej uzyskać takie dane zgodnie z obowiązującym prawem?
          • Gość: a_samo_a Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 14:02
            No to się uśmiałem. Rozumiem, że post był chamski i mógł doprowadzić do wściekłości, ale proponowałbym go przeczytać jeszcze raz, na spokojnie. Nie chciałbym być adwokatem diabła, ale twoje wnioski sięgają trochę dalej niż wskazuje to logiczna analiza wypowiedzi "zawalistego". Co prawda nie jestem "absolwentem wydziału prawa i administracji Uniwersytetu Warszawskiego", ale moja wiedza i doświadczenie wskazuje, że miałbyś niewielkie, a właściwie żadne szanse na doprowadzenie do ukarania. Napracujesz się , namęczysz, a efekt będzie żaden.
            Zarzut braku obiektywizmu można postawić każdemu, kto w tekście daje coś od siebie, a w tym artykule było tego naprawdę dużo. Szczerze, to mi się bardzo podobał. Wreszcie jakaś osobista opinia, a nie bezpłciowe (obiektywne) reportaże jakich pełno w TC.
            Na twoim miejscu opinia taka jaką napisał "zawalisty" ucieszyłaby mnie. Świadczy bowiem, że ze swoją krytyką trafiłeś w dziesiątkę. Ktoś się zagotował, ktoś dostał "wyrazy uznania" i odreagowując stres wypowiedział się na forum. Prawdopodobnie jest to jeden z pracowników ZWiK. W każdym razie teraz aż się prosi, by temat pociągnąć dalej. Może wywiad z panem prezydentem, dyrektorem ZWiK, radnymi? Może sonda uliczna wśród mieszkańców?

• zawalisty_wiracha Re: TC - Zuppa Romana 28.11.12, 15:30
            Przepraszam za oba wpisy jeśli tak pana uraziły bo nie taki był ich cel. To tylko moje zdanie a nie próba szkalowania kogokolwiek. Nie mam czasu ani chęci na sądy i udowadnianie sobie winy. Nie taki był cel moich wpisów, żeby coś sobie udowadniać przed sądem. Jeśli twierdzi pan że nie napisał swojego artykułu z pobudek o jakich ja pomyślałem to moje wątpliwości się wyjaśniły i nie zamierzam więcej powracać do tego tematu. Z poważaniem.
            • Gość: .. Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 16:10
              Ja na miejscu R. Nadaja to bym jeszcze poprosił żeby pod tym z poważaniem padło nazwisko:)
              • Gość: .. Re: TC - Zuppa Romana IP: *.free.aero2.net.pl 28.11.12, 17:08
                tak tak, a w ramach zadośćuczynienia płatną reklamę w jakimś tytule prasowym :P
          • Gość: a_samo_a Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 08:51
            Jakieś przeprosiny się ukazały, ale czy zostały przyjęte?
            • antygona3 Re: TC - Zuppa Romana 29.11.12, 09:21
              Nareszcie jakiś artykuł w TC poruszający sprawy ważne dla mieszkańców. Poza tym sama sprawa podwyżek jest bulwersująca. ZWiK jest spółką prawa handlowego i inwestycje powinien finansować ze środków własnych i ewentualnie zewnętrznych, gdyż owe inwestycje w przyszłości będą przynosić zyski. Chce je natomiast sfinansować z kieszeni klientów. Mam tylko pytanie - czy jeżeli inwestycje zostaną zakończone, zobowiązania spłacone - to klienci otrzymają udział w zyskach stosowny do wkładu w te inwestycje albo czy cena wody i ścieków powróci do tej sprzed podwyżki? Czy może tylko ZWiK będzie ciągnął większe zyski, aby z czego było zafundować podwyżki i premie dla członków zarządu?
              • Gość: mieszkaniec Re: TC - Zuppa Romana IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 09:51
                Trwa sesja. Radni powinni zapytać, czy w ubiegłym roku były w ZWiK wypłacane nagrody z zysku i czy są planowane w bieżącym roku. Ale czy zapytają?
            • Gość: . Re: TC - Zuppa Romana IP: *.free.aero2.net.pl 29.11.12, 10:19
              Gość portalu: a_samo_a napisał(a):

> Jakieś przeprosiny się ukazały, ale czy zostały przyjęte?

a kogo to obchodzi?
              urażony dziennikarz po nazwaniu artykułu stronniczym?
              nie pierwszyzna przecież

Artykuł stronniczy, dobrze że nazwany komentarzem

Liczyłem na głębsze rozwinięcie tego tematu
              Proponuję przyjrzeć się innym inwestycjom ZWiK w ostatnim roku
              To samo dotyczy PUK i ZKM

Panie Prezydencie, albo Pan ich rozliczy i skończy te szopkę albo my rozliczymy ... Pana
              • Gość: a_samo_a Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:54
                Na przykład mnie obchodzi i to bardzo.
                Masz konkretne informacje o nieprawidłowościach, to je dawaj.
    • Gość: gość Re: TC - Zuppa Romana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:15
      A dlaczego to Romek nie napisał o piknym płocie za ??? no właśnie za ile prezesie za ile Romanie ?
      Wątek o piknym płocie tyż poruszył opinię publiczną na Gostkowskiej ale temat nie istnieje dopóki jakiś cymbalista z TC czegoś nie opisze a potem straszy strasznymi powiatowymi sondami wkurzonych.
      • Gość: mieszkaniec Re: TC - Zuppa Romana IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 10:30
        O jakim płocie mowa?
        Skoro o podwyżkach mowa, warto też zapytać, jakie ZWiK planuje zyski na wodzie i ściekach. Wróble ćwierkają, że po kilkaset tysięcy na jednym i drugim...
        • Gość: a.kraszewski Re: TC - Zuppa Romana IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 10:55
          Artykuł był potrzebny, choć jest zbyt płytki. Porusza tylko jedno zagadnienie, a jest ich w tej sprawie wiele. Sposoby finansowania inwestycji przez ZWiK wołają o pomstę go nieba. Poważnie się zastanawiam, czy nie wystąpić do UOKiK o zbadanie, czy nie zostały naruszone zbiorowe prawa konsumentów i czy ZWiK nie stosuje (z błogosławieństwem Jaśnie Pana Prezydenta) praktyk monopolistycznych.
          Panie Romanie. Jako dziennikarz zawsze będzie Pan posądzany o stronniczość i musi się Pan z tym pogodzić. W tym przypadku zresztą jest Pan stronniczy, gdyż występuje Pan jako strona (konsument) i wkurzyło Pana (jak i większość mieszkańców miasta), że trzeba będzie więcej płacić za ścieki, że podwyżka spowodowana jest nieudolnym zarządzaniem, a pieniądze marnotrawione na całkowicie zbędne kampanie promocyjne. Ja też jestem stronniczy i uważam, że najwyższy czas, aby Prezes Bola wylądował na zielonej trawce. Wolno mi tak uważać? Wolno.
      • Gość: a_samo_a Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:56
        Temat zbulwersował? No to dawaj dlaczego.
        • Gość: Roman Nadaj Re: TC - Zuppa Romana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 12:34
          Przeprosiny przyjęte. Nie należę do pieniaczy, którzy lubią włóczyć się po sądach, ale z drugiej strony nie pozwolę, żeby zarzucano mi niesłusznie pewne rzeczy. To był felieton, a to specyficzny gatunek dziennikarski, polegający głównie na komentowaniu zdarzeń. Dlatego w pewnym sensie jest to stronnicza forma wypowiedzi, nie w tym rzecz. Chodzi o to, że problemem jest to nie jak tekst został napisany, tylko że ZWiK z jednej strony zapowiada nam ciechanowianom dużą podwyżkę, a z drugiej strony lekką ręką gotów jest wydać ponad 360 tys. zł na promocję unijnej inwestycji, etap pierwszy. Pytanie, czy na drugi też będzie taki przetarg? Obowiązki promocyjne ZWiK w tym zakresie, to jedynie tablice informacyjne i pamiątkowe oraz informacja na stronie internetowej firmy. Nawet nie ma obowiązku odpłatnej publikacji w lokalnej gazecie, o czym nie omieszkam napisać. Wiele spółek promuje siebie i swoje inwestycje, ale nie wydają na to nawet jedną dziesiątą tego, co zaplanował ZWiK, stąd taki wydatek to gruba przesada. Aż dziwnego, że organy nadzorujące spółkę (Rada Nadzorcza, Zgromadzenie Wspólników reprezentowane przez prezydenta) taką propozycję zaakceptowały. I na tym, moim skromnym zdaniem, powinna skupić się ta mało dyskusja... Oczywiście dziękuję pracownikom tej firmy za obecne lub ewentualne anonimowe wpisy, ale wolałbym usłyszeć, co na to sami zainteresowani, czyli mieszkańcy. Ktoś chce się podzielić ze mną uwagami lub ma dla mnie inne trudne tematy, proszę pisać: romannadaj@poczta.onet.pl i koniecznie podać do siebie telefon komórkowy. Pozdrawiam forumowiczów.
          • Gość: a_samo_a Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 16:51
            No i dobrze, że widmo sądów rozwiało się. Tym bardziej, że art. 212 kk jest ździebko kontrowersyjny, a sięgnięcie po niego przez dziennikarza mogłoby okazać się strzałem w kolano.
            Wracając do meritum. Temat ciekawy i bulwersujący. Moim zdaniem jest to świadectwo tego, że arogancja władzy sięgnęła zenitu. Ciekawy byłbym opinii jakie wygłoszą na ten temat panowie i panie z ratusza. Potężna kwota została przeznaczona na zmarnowanie, a w mieście brakuje pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb.

Nie rozumiem apelu o trudne tematy. Materiału jest tyle, że nie sposób przerobić. Nawet na tym forum w ciągu ostatnich kilku tygodni były poruszane naprawdę istotne sprawy, których TC nie chce i boi się dotknąć.
            Korzystając z okazji, że pojawiłeś się na forum jako trzeci już dziennikarz z TC może odniósłbyś się do faktu, że jeden z twoich kolegów z redakcji podjął trud deprecjonowania inicjatywy społecznej jaką był marsz milczenia, a drugi bronił pijanego kierowcę.
            Odpowiesz nam tutaj, czy pójdziesz w ich ślady?
            • Gość: gość Re: TC - Zuppa Romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 19:51
              Tytuł wątku bardzo trafny ale w całkiem innym kontekście.
              Dla mnie TC czasami coś musi napisać krytycznego wobec władzy to czapił się pobocznego wątku.Zamiast tego mogliby rozdawać żółte wiaderka za te 400tyś i co wtedy Romku byś napisał?
              Poziom wazeliniarstwa wobec władzy waszej gazety jest porażający.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka