Gość: obserwator IP: *.111.240.230.static.crowley.pl 27.10.08, 10:48 Czyli po prostu zapłacą inni użytkownicy, płacąc za korzystanie z innych usług. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pawel Startuje projekt darmowego internetu IP: *.t-mobile.co.uk 27.10.08, 10:50 "Nie ma darmowych obiadów". Ktoś za to będzie musiał i tak zapłacić. Już są chętni do tych częstotliwości, czy to znaczy, że będą charytatywnie udostępniać internet? Nie. Tylko kto za to zapłaci i dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Startuje projekt darmowego internetu 27.10.08, 13:21 Na szczęście ten socjalizm będzie w miarę efektywny, bo łącze dzielone jest dużo tańsze. I można na duże (przepustowość) łącze wsadzić mnóstwo ludzi. Prosto: normalny człowiek z neostradą 1024 korzysta z niej 2h/dobę przeglądając www itp. w efekcie przez 22h łącze się obija, a nawet i w te 2h też śr. idzie na 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Startuje projekt darmowego internetu 27.10.08, 13:35 A ja kupię sobie kilka radiowych kart sieciowych, podepnę do jednego kompa i zamiast darmowego 256 kbps będę miał darmowy 1 Mb. A jak ustawią hasła dostępu to poproszę mamę, tatę i brata, aby wystąpili o swoje i mi je przekazali. Rozwalę ten waszą ideę dzielonego Internetu i co mi zrobią ? W życiu trzeba być zaradnym a nie frajerem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 I wiesz jak to jeszcze zrobię ? 27.10.08, 13:41 Ustawię oprogramowanie tak, że jak po tych sławetnych 30 minutach zresetuje mi jedno połączenie to 3 pozostałe będą działać. Nawet nie zauważę różnicy. A wy frajerzy będziecie płacić kilka dyszek miesięcznie. Jak pomysł wypali to postawię drugiego takiego kompa i sprzedam pasmo sąsiadowi za 20 zeta - powiem mu, że mam szybkie przez satelitę. Ale sąsiad to rolnik, więc się nie połapie a 20 zeta piechotą nie chodzi. Gwiżdżę na to całe buractwo co płaci za neta a nie potrafi sobie w życiu poradzić. Ja nigdy nie zapłaciłem ani grosza podatku i nawet alimentów nie płacę - jak była taka głupia, że zaszła w ciążę to niech teraz chowa bahora. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 UKE rozdaje cudze pieniądze ? 27.10.08, 11:00 UKE wraz ze Streżyńską na czele to ostoja socjalizmu. Ich kolejny "prospołeczny" pomysł jest interesujący tylko w tym sensie, że jest to bardzo zgrabnie zamaskowany podatek - podatek od dostępu szerokopasmowego. Państwo w przypływie swej opiekuńczości postanowiło podarować Internet ludziom, których na to nie stać. Państwa naturalnie również nie stać, więc postanowiło zarobić na licencji za częstotliwość, a koszt dostarczenia "bezpłatnego" dostępu przenieść na tych, którzy zdecydują się na dostęp szerokopasmowy. Dzięki takim "genialnym" posunięciom w Polsce zapanuje powszechny dostęp do bezpłatnego, ale wolnego Internetu i nieproporcjonalnie drogi (w relacji do cen w innych krajach) dostęp szerokopasmowy. Dzięki temu wszelkie usługi oparte o szybki dostęp, jak np. telewizja internetowa czy radio internetowe będą rozwijały się odpowiednio gorzej niż w innych krajach. No ale może i o to chodzi UKE - przecież rozwój internetowych stacji TV/radiowych to dla nich osobista porażka, bo tego w odróżnieniu od klasycznych nadawców nie da się kontrolować, więc i pozycja UKE osłabnie. Odpowiedz Link Zgłoś
phemieh_tusk #### A jak skomentowac darmowe laptopy? #### 27.10.08, 11:43 A jak skomentowac zatem darmowe laptopy, kupione nie wiadomo po co, skoro wiekszosc nauczycieli nie korzysta w szkole z zadnych pomocy multimedialnych i boi sie komputera jak ognia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Bardzo dobry pomysł. IP: *.chello.pl 27.10.08, 11:05 Nie jest ważne, że ludzie płacący za inne usługi zrzucą się na te 20%. Dzięki darmowemu dostępowi zostanie poszerzony dostęp do wiedzy, do rozwijania biznesu. Dzięki temu w perspektywie kilkunastu / dwudziestu paru lat wzrośnie ilość osób, które lepiej zarabiają, tworzą bardziej konkurencyjne produkty i co najważniejsze rozwijają rynek usług swoimi potrzebami i płacą wyższe podatki. Dzięki temu wszyscy zyskają. Gdyby zrobiono to kilkanaście lat temu, to już teraz byłoby widać zwrot z tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bardzo dobry pomysł. 27.10.08, 11:08 A ja mieszkam 30 km od dużego miasta i przez to nie stać mnie na dojazdy na wyższą uczelnię. Dlatego proponuję, aby wprowadzić zasadę, że tacy jak ja będą mieli "darmową benzynę", to znaczy ci, którzy mieszkają w mieście będą za nią płacić. Dzięki temu w perspektywie kilkunastu/dwudziestu lat będę tak wyedukowany, że zacznę tworzyć konkurencyjne produkty i wszyscy na tym zyskają. No, może z wyjątkiem Ciebie (zakładając, że mieszkasz w mieście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: Bardzo dobry pomysł. IP: *.chello.pl 27.10.08, 11:28 Jeśli studiujesz, możesz mieć stypendium naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bardzo dobry pomysł. 27.10.08, 11:36 Jeśli wprowadzą zasadę "bezpłatnej" benzyny dla takich jak ja, to po co miałbym się starać o jakieś stypendium ? Po roku uznam, że bezpłatne paliwo "należy mi się" i będę żerował na tych co się na nie zrzucają. A moje dzieci tak się oswoją z tą ideą, że przy próbie zaprania im tych przywilejów pójdą pod Sejm. Jeśli wprowadzimy zasadę, że "bezpłatny" Internet należy się tym, których nie stać, aby za niego normalnie płacić, to raczej nie nabiorą motywacji do starania się o środki finansowe aby go kupić. No ale tak to jest, gdy zaradnych się podatkuje, a leniwych nagradza , nazywając to pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiowy provider Re: Bardzo dobry pomysł. IP: 82.160.76.* 27.10.08, 11:56 dodatkowo, najpierw padnie tysiąc małych firm oferujacych internet w miejscach gdzie psy d...mi szczekają a parenaście tysiecy pracowników pójdzie na bruk by zasilic te czerede zlaknionych neta za darmo. jednoczesnie pula osob których nie stac na neta zwiekszy sie o liczbe tych co nie wytrzymaja podwyzek na zaspokojenie "darmowych" kiełbas wyborczych, pijarowych czy innych wynalazków komuchów. I mamy kolejne perpetum mobile... ...na koncu jest zawsze bankructwo. wydawalo mi sie że gdzie jak gdzie ale w polsce z naszym doświadczeniem historia juz nie zatoczy takiego obłąkanego koła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_googleticus Skąd wziąłeś te liczby, demagogu? IP: 89.108.248.* 27.10.08, 13:10 Jakie paręnaście tysięcy pracowników? Nie rozśmieszaj mnie. Poczytaj nieco o perpetuum mobile, zanim zaczniesz szermować pojęciami, co do znaczenia których nie masz bladego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Skąd wziąłeś te liczby, demagogu? 27.10.08, 13:23 Skoro masz większe pojęcie w tym temacie to chętnie poznam link do jakiegoś dokumentu z analizą liczy osób zatrudnionych u dostawców Internetu w małych miejscowościach. Więc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: Skąd wziąłeś te liczby, demagogu? IP: *.chello.pl 27.10.08, 13:40 Tego typu inwestycje prowadzi się z perspektywą kilkunastu albo więcej lat. Gdyby uwzględniać twój punkt widzenia, nie można by niczego robić, bo zawsze ktoś traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_googleticus Nie znam żadnych oficjalnych informacji IP: 89.108.248.* 27.10.08, 13:56 nt. liczby zatrudnionych u dostawców Internetu w małych miejscowościach. Gdybyś w poprzednim swoim wpisie wyjaśnił, skąd wziąłeś `tysiące' i `kilkanaście tysięcy', nie byłoby mojego wpisu. Wnioskuję na podstawie pobieżnych zasad funkcjonowania sieci osiedlowych w większych miastach. Jestem przekonany, że na podobnych zasadach funkcjonuje większość tzw. `dostawców' w małych miejscowościach. Uzupełnij zatem swój poprzedni wpis, abym miał się do czego odnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Nie znam żadnych oficjalnych informacji 27.10.08, 14:04 Te dane o tysiącach podał użytkownik o nicku "wsiowy provider" a nie ja. Zakwestionowałem Twoją odpowiedź gdyż użyłeś (zapewne nieświadomie) specyficznej dla polskiej sceny politycznje argumentacji, która sprowadza się mniej więcej do następującego mechanizmu: 1) znaleźć w wypowiedzi przedmówcy jakiś budzący wątpliwości szczegół, 2) Podważyć ten szczegół 3) Jeśli udało się go podważyć, z reguły oznacza to obalenie całej opinii przedmówcy, mimo iż w ogólnym zarysie mógł on mieć rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiowy provider Re: Nie znam żadnych oficjalnych informacji IP: 82.160.76.* 27.10.08, 14:30 sieć osiedlowa gdzie " kolego Franio ma NEO i z kilkoma fąflami dzieli net routerem po kablu" to nie firma internetowa (my płacimy podatki) tylko mały pirat czy inny odważny liczący na nieudolność Tepsy. jestem z małej miejscowości a takich jest więcej niż dużych miast. Widzę ile mam konkurencji i mniej wiecej jak działa (ogólnopolskich providerów netu z własną infrastrukturą (znaczy szkieletem) jest raptem trzech TPSA, "Kolej" i "Elektryki" plus pare firm powoli wchodzących na rynek ogólnopolski). jak każdy kto czytał artykuł zauważył projekt dotyczy miejsc gdzie wrony zawracają. tam dużym sie nie chce działać (nieopłacalne, brak infrastruktury, ludzi, słaba siła nabywcza, plany nie przewidują do 20.. sam zaznacz co ci w call center powiedzieli) W takich miejscach działamy my bo nam się chce, bo potrafimy zadowolić się niższym zyskiem, bo sami posiadamy wiedzę więc nie musimy zatrudniać tylu inż i mgr po 5 patoli na miesiąc i dla nas każdy klient się liczy. Nie boli mnie konkurencja, jak ktoś potrafi taniej to wolna droga. Ale nie cieszy mnie świadomość że sam dopłacam do konkurencji. a z tym nie mam szans. owszem nie jesteśmy w stanie dodać telewizji i telefonu w pakiecie (nie dlatego że nie potrafimy) ale większość ma satelitę (prawie wszyscy), komórka to standart (rzekłbym trzy gsm na jedną drewnianą;) więc to nie jest priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiowy provider Re: Skąd wziąłeś te liczby, demagogu? IP: 82.160.76.* 27.10.08, 14:06 nie ma analiz ( i mam nadzieje że głąby z GUS długo jeszcze nie beda potrafili pożenić danych które wymuszają na firmach) prowadzę firmę, znam inne firmy, firmy powiązane (sprzęt nie rośnie w kapuście a serwery same się nie zarządzają) więc liczę to co wiem o moim regionie razy ilość regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_googleticus Przepraszam, poniosło mnie IP: 89.108.248.* 27.10.08, 14:10 Cofam demagoga. Ponieważ podałeś liczby, których nie można w żaden sposób zweryfikować, trudno mi się do nich odnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiowy provider z autopsji, IP: 82.160.76.* 27.10.08, 13:41 oraz własnej być może błędnej oceny. małych sieci jest naprawdę multum, znam miejscowości gdzie było trzech małych providerów na wieś z 50 domami. wystarczy pojechac w teren i popatrzec na dachy domów w poszukiwaniu charakterystycznych anten. postaram się wytłumaczyć ci przystepniej bo zakładam że zależy ci na argumentach a nie widzisz związku (oczywiście "wiecznie działająca" to przenośnia , zakładam że wiesz co to i używasz czasem): jezeli czesc dostanie jakas usługe za "darmo" (provider jest zmuszany do tego), to automatycznie koszt platnego bedzie wzrastac (dziwne ale, provider nie dostaje tego neta za darmo), co spowoduje ze faktycznie coraz wiecej ludzi nie bedzie stac na to platne i coraz wiecej ludzi bedzie przestawiac sie na "darmowe".... i tak do szczęśliwego końca. czy jeśli teraz napisze że dalej jest "i tak w koło macieju" to bede miał pojęcie według ciebie? jeżeli jeszcze zbyt skomplikowane to tłumaczenie to prosze daj znac . postaram sie napisac coś co zrozumie nawet przedszkolak, tak byś nie wyciągał fałszywych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: z autopsji, IP: *.chello.pl 27.10.08, 13:43 Ceny spadną i co w tym złego? Poza tym na dostawcach zostanie wymuszona lepsza jakość usług i co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: z autopsji, 27.10.08, 13:50 Wyobraź sobie operatora, który ma do Internetu łącze 10 Mb, czyli może je podzielić na 10 łączy 512 kbps oraz 20 łączy 256 kbps (jeden Mb = 1024 kbps). Dotychczas za każde 256 dostawał od każdego z klientów 10 złotych, a za te 512 dostawał 20 złotych. Razem dostawał: za 10 łączy 512 kbps: 10 x 20 zł = 200 zł. za 20 łączy 256 kbps: 20 x 10 zł = 200 zł. Razem 400 złotych za wszystkie łącza. Teraz te 256 będzie musiał oddać za darmo. Pytanie: Co musi zrobić dostawca, aby dalej zarabiać 400 złotych, skoro te łącza 256 nie przyniosą mu już ani złotówki ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: z autopsji, 27.10.08, 13:44 A skoro mniej osób zapłaci za szybki Internet (bo większa cena to mniejszy popyt) to spadną szansę na sukces telewizji internetowej. A urzędasy w UKE zarabiają na auta łapówkami za wałki podczas przetargów o częstotliwość. Jak nie będzie stacji TV i radiowych w Internecie to będą musiały walczyć o częstotliwość i biznes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_googleticus Nie stać Cię na studia? IP: 89.108.248.* 27.10.08, 13:02 Łopata czeka! Nie wymagam od Ciebie aż tak wielkich poświęceń, jak 30km dojazdy do uczelni i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiowy provider Startuje projekt darmowego internetu IP: 82.160.76.* 27.10.08, 12:04 pytanie: czy chcesz płacić dwa razy wiecej za internet, by zapewnic dostep do internetu takze tym ktorzy nie chca (lub ich nie stać) placic 30 zł miesiecznie? pytanie2: czy chcesz placic dwa razy wiecej za zakup sprzetu komputerowego , by umozliwic darmowe przekazanie zestawow innym ludziom? (bo telewizor do neta nie wystarczy) pytanie3: czy chcesz sie skladac w pozostalych podatkach na dodatkowe etaty urzedasow (bo to przecierz musi byc przez urzedy jakoś nadzorowane)? jezeli na wszystkie pytania odpowiadasz tak, to gratuluje wysokiej pensji lub bogatych rodziców (bo mózgu nie zazdroszczę) Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Jest jeszcze jedna przemilczana sprawa 27.10.08, 12:51 Jak rozumiem "bezpłatny" dostęp będzie dostarczany w oparciu o radio, zapewne Wi-Fi. W takim razie kto zabroni "zaradnym życiowo" kupić kilka kart sieciowych, postawić ruter na Linuksie i zagregować sobie kilka kanałów 256 kbps w jeden kilku-megabitowy ??? Zapewne w miesiąc po "spektakularnym sukcesie UKE" na Allegro pojawi się odpowiednie oprogramowanie i połowa obecnych klientów zrezygnuje z płatnych usług, bo się wycwanią. Wtedy UKE powoła Centralny Urząd Nadzoru Internetu Bezpłatnego, którego zadaniem będzie wyłapywanie cwaniactwa, a który po roku uzna, że skoro tak i tak płacą, to najlepiej nie robić sobie wrogów i udawać, że problem nie istnieje. Znajdą się cwaniacy, którzy zaoferują dostęp do neta firmom, przy czym tylko część pasma będą pokrywali zagregowanymi łączami "bezpłatnymi", aby w razie kontroli nie było się do czego przyczepić. Za Centralny Urząd Nadzoru płacić będą oczywiście podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Re: Jest jeszcze jedna przemilczana sprawa 27.10.08, 14:59 > Jak rozumiem "bezpłatny" dostęp będzie dostarczany w oparciu o > radio, zapewne Wi-Fi. W takim razie kto zabroni "zaradnym życiowo" > kupić kilka kart sieciowych, postawić ruter na Linuksie i zagregować > sobie kilka kanałów 256 kbps w jeden kilku-megabitowy ??? Zdajesz sobie sprawę z tego jaką bzdurę napisałeś? Krótko mówiąc - to nie działa w ten sposób. Nie da się "zagregować" (?) "kanałów". Mówiąc o kanałach w przypadku wifi to chyba nie do końca to miałeś na myśli. Aczkolwiek da się zrobić prosty podział, po prostu jeden interfejs sieciowy dedykujesz np. dla przeglądania stron, drugi dla ściągania plików, trzeci... Itd. Ale połączyć tego transferu się nie da w ten sposób. Dałoby się jakby urządzenia po obu stronach to wspierały. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Jest jeszcze jedna przemilczana sprawa 27.10.08, 15:11 Zależy do czego chce się tego używać. Trudno rozdzielić np. odbierany stream RTP na kilka interfejsów sieciowych, ale już np. kilka sesji FTP albo ściąganie plików z eMule spokojnie może iść przez kilka połączeń jednocześnie. Z punktu widzenia sieci byłoby to ileś tam klientów o różnych IP. A gdyby postawić w necie jakieś Proxy, które wysyła zapytania a następnie rozdziela odpowiedź na kilka streamów o różnych (ale przecież znanych) dest IP i przesyła je do faktycznego odbiorcy po kilku połączeniach 256 kbps ? Odbiorca już tylko agreguje ruch ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Jest jeszcze jedna przemilczana sprawa 27.10.08, 15:29 Taaak, proxy załatwia wszystko. Stawiam w necie proxy i sprzedaję kolegom dostęp 1 Mb. Pewnie dałoby się coś zmastrować w karcie sieciowej, aby wysyłała różne MACi i aby nie trzeba było kupować kilku kart. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrytyk55 Re: Startuje projekt darmowego internetu 27.10.08, 13:28 Państwo do wsi stale dotuje,sprzęt Ci ma kupić a może jeszcze wesele i chrzciny i komunię opłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_googleticus Re: Startuje projekt darmowego internetu IP: 89.108.248.* 27.10.08, 13:34 pytanie: Czy chcesz płacić `providerowi', który kupił neostradę, dzieli ją wbrew regulaminowi łamiąc prawo i narażając cię w każdej chwili na utratę dostępu? pytanie: Czy wiesz, że w polskich domach (i po lasach) walają się setki bezużytecznych komputerów, a Ty, kupując nowy sprzęt, płacisz podatki od opodatkowanych wcześniej pieniędzy? pytanie: Czy uniknięcie stworzenia jednego urzędu spowoduje zmniejszenie biurokracji bądź nepotyzmu i lepsze rozdysponowanie publicznych pieniędzy? (pomijam fakt, że pieniądze płyną do polskich urzędasów, które wydają je w Polsce) Jeżeli na wszystkie pytania odpowiadasz tak, to gratuluję Himalajów naiwności lub bogatych rodziców (bo mózgu nie zazdroszczę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiowy provider Re: Startuje projekt darmowego internetu IP: 82.160.76.* 27.10.08, 14:01 znam ten rynek a ty najwyraźniej nie, era dzielenia niestrady mineła jakieś 4 lata temu (niestrada jest wybitnie nie handlowa, technicznie do d..y, nie mówiąc o aspektach prawnych, krótko nie znam sieci na niestradzie). w podobnej cenie jest DSL który się dzieli zgodnie z prawem (jeżeli znasz sieci działające jedynie na dslu to gratulacje, masz skansen w okolicy) to jest argument przeciw bezplatnemu internetowi, niech ci co ich nie stac pozbieraja sprzet i sprzedadzą na złom, lub zostaną przy starszym (internet chodzi nawet na prawdziwych "złomach") zamiast kupowac najnowszy " bo nie bedzie nasze dziecko gorsze od sasiada" uff unikniecie oczywiście nie spowoduje zmniejszenia ale też nie zwiększy ( ciekawy ten twój wywód logiczny aż żenuje się tłumaczyć) pomijasz fakt że pieniądze płyną od podatników (w tym także polskich). Jesteś kolejny który widzi że na polu rośnie ale zapomina że najpierw ktoś posiał. generalnie słaby "argument", znaczy jak kali kraść to dobrze .... a jak jeszcze kali kraść i to kradzione w błoto wywala to już prawie nie kradzież... a chwała w niebiesiech. Odpowiedz Link Zgłoś
abby098 Bedzie darmowo.... w centrum. 27.10.08, 13:16 Bo najlatwiej i najtaniej. Dalej bedzie jak zwykle czyli bryndza. Np. 10km od centrum Warszawy nie ma praktycznie zadnej mozliwosci skorzystania z prawdziwego Internetu [pseudo dostem w postaci GSM ktory dziala najlepiej w reklamach lub lokalni operatorzy-amatorzy z siacia trzepak]. Tak wyglada Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makix Re: Bedzie darmowo.... w centrum. IP: *.acn.waw.pl 15.11.08, 22:12 Dziwne. Mój kolega mieszka na wsi, ok. 20 km za Sochaczewem, a w domu ma 2 Mbit. Może to na dzisiejsze czasy nie jest szczyt marzeń, ale oferowane są lepsze prędkości. Provider lokalny, a do wyboru ma jeszcze Neostradę. Jeśli chodzi np. o Piaseczno to też nie ma problemu, a leży znacznie dalej niż 10 km od Centrum. W wielu nawet małych miastach są już BTS-y sieci 3G, nie jest to może rewelacja z powodu złodziejskiej polityki sieci komórkowych (idiotycznie drogi transfer), ale może po wejściu Play na rynek coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrytyk55 Darmowy dla wszystkich albo dla nikogo!!!!!!!!!!!! 27.10.08, 13:23 Jak można obywateli dzielić na lepszych i gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
bagienne_dno Kolejna dotacja dla wioch 27.10.08, 13:46 a my płacimy ceny komercyjne za ich dotowane produkty Odpowiedz Link Zgłoś