Dodaj do ulubionych

Notebooki - jakie będą w 2015 roku?

IP: *.hsd1.ca.comcast.net 19.07.09, 10:25
ten caly net bog to bedziesz mial w oczach............
Obserwuj wątek
    • Gość: xxl niezły laptop, 640Gb pamięci fiu fiu IP: *.acn.waw.pl 19.07.09, 10:27
      • Gość: true popłakałem się :) IP: *.tvgawex.pl 19.07.09, 12:26
        • tekameka chyba chodzi o MAGNES 19.07.09, 21:06
          "Specjalna technologia pobudzania magnezu przez ładunki elektryczne ma pozwalać na wielokrotne zmiany form bez szkody dla właściwości."
          Magnes i magnez to różne pojecia.
          Zapraszam dziennikarza na wiki, lub do gimnazjum
          • pensioner63 Czy dożyję czasów gdy proroctwa zaczną się spełnia 19.07.09, 23:45
            Dobrze byłoby znać przyszłość. Cyganki, wróżki i zawodowi przepowiadacze
            przyszłości z tytułami naukowymi z tego żyją. Ale ich przepowiednie spełniają
            się rzadko. To i dobrze, bo świat miał się już dawno wielokrotnie skończyć
            zgodnie z przepowiedniami, a my ciągle żyjemy.
            • Gość: artur Nie słuchajcie fałszywych proroków ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 02:32
              Notebooki (a raczej netbooki) w przyszłości i to nieodległej będą
              miały formę tabletów z wi-fi i modułami 3g. Nie jestem Stevem Jobsem
              ani Billem Gatesem ale to jest dla mnie oczywiste.
              A klasyczne notebooki? Będą takie same jak obecnie - klasyczne tylko
              szybsze, mocniejsze i dłużej (znacząco) pociągną na bateryjce.
              Wot i wsio. I gdzie mam się zgłosić po główną nagrodę za genialną
              przepowiednię
      • m4t Re: niezły laptop, 640Gb pamięci fiu fiu 19.07.09, 12:54
        Cóż w artykule jest 640GB(cóż powinno być GiB) (nie 640Gb) a to może odnosić się jedynie do dysku twardego.

Dlaczego? Limit pamięci jaki może obsłużyć 32 bitowy Windows(nawet Vista i 7) to 4GiB(i musi w to zmieścić grafikę i inne urządzenia), 32bit Linux mógłby sobie poradzić z 64GiB(dzieląc tą pamięć na 4GiB bloki).

Z 64 bitowymi W7 jest ciut lepiej:
        * Starter: 8GiB
        * Home Basic: 8GiB
        * Home Premium: 16GiB
        * Professional: 192GiB
        * Enterprise: 192GiB
        * Ultimate: 192GiB

vs.

Suse Linux Kernel 2.6.27 - gdzie wszystko zależy od użytego procesora i architectury.
        Architektura - max. RAM (theoretical / certified)
        * x86 (IA-32) x86_64 - 64 GiB / 16 GiB
        * (AMD64 and EM64T) - 64 TiB / 512 GiB
        * ia64 (Itanium) - 1 PiB / 4 TiB
        * ppc64 (POWER) - 1 PiB / 512 GiB
        * s390x (IBM System z) - 4 TiB / 256 GiB

• Gość: andżej Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 10:55
      Myślałem, że technologia pozwoli na zmieszczenie takiego dziadostwa w obudowie
      wielkości paczki zapałek, góra papierosów.
      Widocznie ludzie lubią targać
      • Gość: gość Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.162.rev.vline.pl 19.07.09, 11:03
        Taaa, weź sobie coś zrób, np. napisz program w zaawansowanym IDE na notebooku
        wielkości paczki papierosów. Postęp nie oznacza miniaturyzacji na każdym kroku. Idąc
        tym tropem, samochody przyszłości powinny być wielkości deskorolki
        • Gość: andżej Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 18:18
          Wyświetlacz w formie projektora, klawiatura wyświetlana na biurku, a wciśnięcie
          "klawisza" rozpoznawane przez kamerę. Myślę o czymś takim.
          • jjjnjankowski Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 19.07.09, 23:45
            "Wyświetlacz w formie projektora," - projekcja na co? a jak nie ma na co?

"a wciśnięcie "klawisza" rozpoznawane przez kamerę." - nie da rady, wa mało
            dokładne i nie zapowiada się nic lepiej
            • curz Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 25.07.09, 23:15
              jjjnjankowski napisał:

> "Wyświetlacz w formie projektora," - projekcja na co? a jak nie ma na co?
              >
              > "a wciśnięcie "klawisza" rozpoznawane przez kamerę." - nie da rady, wa mało
              > dokładne i nie zapowiada się nic lepiej

AD1. Pewnie mu chodziło o wyświetlanie "w powietrzu" czyli holograficzne
              wyświetlanie.

AD2. To samo - holograficzna projekcja i holograficzna detekcja takiej klawiatury.

To śpiewka przyszłości ale pewnie kiedyś stanie się to rzeczywistością.
        • pensioner63 Telefon komórkowy pełniący funcję notebooka 19.07.09, 23:38
          Gość portalu: gość napisał(a):
          > napisz program w zaawansowanym IDE na notebooku
          > wielkości paczki papierosów.

Producenci telefonów komórkowych przewidują, że ich telefony zastąpią notebooki,
          a szczególnie netbooki. Jeśli musisz dużo pisać to będziesz korzystać z
          zewnętrznej wygodnej klawiatury komunuikującej się bezprzewodowo z urządzeniem
          pełniącym funcję współczesnego notebooka.
    • Gość: jerremy Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 11:20
      To jest takei wrozenie z fusow zeby sie czyms zajac. Porownajcie sobei laptopy
      sprzed 10 czy 12 lat a wspolczesne. Czym sie rozbia? niczym poza kosmetyka
      (wiekszy ekran ciensza obudowa, lzejszy). Konstrukcja jest niezmieniona, czyli
      teczka, ktora po otwarciu ma w jednej czesci ekran, a w drugiej klawiature
      (jedyna nowosc to tablety czyli laptopy z obracanym ekranem). Takie cos jak
      prezentowany tu Cario to wrecz idotyzm.
      • Gość: OldSkull Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 12:16
        Też tak uważam. Laptop to przenośny komputer i jako taki musi mieć coś do wprowadzania danych i sterowania (klawiatura, touch pad/track point) oraz coś do przekazywania danych (ekran, głośniki). Dopóki nie bedzie rewolucji w budowie klawiatury albo wyświetlania obrazu, to nie będzie rewolucji w budowie laptopów, jedynie ewolucja.
        • jjjnjankowski Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 19.07.09, 23:51
          Laptop, jak sama nazwa wskazuje, służy do przenoszenia z gabinetu kierownika na
          salę narad.
          • jjjnjankowski Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 19.07.09, 23:53
            W odróżnieniu od netbuka, który jest urządzeniem przenośnym.
    • Gość: Czesiu Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.09, 11:35
      Jak zwykle redaktorzyny z GW się nie popisały.. "niższy panel może służyć jako
      typowy ekran, a niższy jako klawiatura" - to w końcu jak to jest :P

Ten Compenion i tak się nie przyjmie co z tego że są wysuwane.. nie wróże mu
      przyszłości bo jeśli ekran leży płasko to trzeba będzie szyje wyciągać aby na
      niego patrzeć... gdzie tu ergonomia?
    • Gość: lemon Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.tktelekom.pl 19.07.09, 11:37
      LOL ekran dotykowy jako klawiatura. Nikt z minimalną wiedzą o kompach czegoś takiego nie kupi.
      • Gość: Czesiu Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.09, 11:44
        Większość z tych projektów to gadżety dla gadżeciarzy - oni będą kupować, aby
        szpanować, podobnie jak teraz z boomem na netbooki (też bardziej uznaję go za
        gadżet), bo nie wierzę, że na netbooku można pracować dłużej jak 1-2 godzinki.
        • Gość: neutralny Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.chello.pl 19.07.09, 12:15
          No i nie masz racji Netbook to przedewszystkim wygoda w transporcie zobacz HP2140 i jego klawiature... jest bardzo wygodny... do pisania przeglądania netu itd... przynosze go do domu podłączam pod 24" monitor i... mam macbooka pro 17 , poza ceną musze przyznać że są b. dobrymi komputerami ...chodzi o system wygląd ergonomie...zastrzegam że od kilkunastu lat korzystam z Pc ... wczześniej comodore, Amiga ... więc nie jestem fanatykiem jabłka... wracając do meritum ... wole nosic mojego HP ...bez specjalnej torby często w ręku... jest po prostu lekki i łatwy w transporcie... naprawdę fajna sprawa...
          • Gość: Czesiu Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.09, 12:56
            Jak sam to ująłeś do przeglądania netu i pisania (maili pewnie)... ja dodam na
            1-2 godziny... po podłączeniu do monitora 24" to już nie jest netbook, więc?
            Wygoda w noszeniu zgadzam się to jest in plus, ale nie wierzę, że cokolwiek
            poważnego zrobisz na 10" monitorku i z malutkimi klawiszami. Osobiście
            testowałem kilka klawiatur netbooków i jeśli po chwili pisania mi nie pasowały,
            to nie sądzę, abym na dłuższa metę dał radę pisać na tym. Wolę wziąć torbę i
            dodatkowe 2 kg na ramię i mieć full wygodę na 15" matrycy IBM T42 :). Dlatego
            moje zdanie, że netbook to raczej gadżet niż sprzęt do pracy.
    • Gość: xi0 Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: *.acn.waw.pl 19.07.09, 12:13
      Niby Cario, niby 2015, a na ekranie logo windows xp ;p
      • m4t Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 19.07.09, 12:21
        > Niby Cario, niby 2015, a na ekranie logo windows xp ;p

Co się dziwisz, dla niektórych: XP forever !!!
        • ffamousffatman Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 20.07.09, 00:02
          Nie spodziewam się na netbuku czy smartbuku loga MS/Win w innej formie jak w
          formie splasza podczas startu. OS do 2015 zniknie w otchłani maszyny w strefie
          sterów. Ludzie będą wiedzieli jaką mają przeglądarkę ale nie jaki OS.
          Pod warunkiem.
          Pod warunkiem że wszystkie bebechy Win9 będą z któregoś BSD.
          Ludzie będą używać przeglądarki MS pod warunkiem, że IE10 będzie WebKitem.
    • Gość: 999 Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: 88.220.67.* 19.07.09, 12:33
      klawiatura.... dalej.... jezu ludzie. myszka z 1963roku..... caly
      ten biznes informatyczny stoi w miejscu. jeszcze te okienka z lat
      70'tych.

w fabrykach mebli jest wiekszy postep niz w przemysle komputerowym.
      mniejsze, wieksze, kolorowe, okragle czy wysuwane....

I CO KUR. Z TEGO... skoro technologia ta sama
    • 4v durne te projekty 19.07.09, 12:56
      przede wszystkim, jeśli już naprawdę to będzie nadal wyświetlacz, a nie rzutnik
      - to czemu do cholery takie to grube? LCD w 2015? jakiś żart?

klawiatura. pewnie w 2015 nadal będzie istnieć, lepsze formy komunikacji z
      komputerem pojawią się na dobre w następnej dekadzie. a więc? jeśli nadal
      klawiatura, to na pewno nie dotykowa. to strasznie niewygodne i irytujące.

biznesmeny, urzędasy i inne studenty wręcz lubią obnosić się laptopem, tak więc
      jego rozmiar raczej nie będzie problemem. a komu serio zależy na rozwoju
      laptopów, niech pomyśli jak by tu porządnie chłodzić grafę, żeby lapki mogły
      mieć wydajność desktopa. bo to co jest teraz, wbrew reklamowym hasełkom - to
      żenada!
    • Gość: Js Ekrany z LCD ktore maja byc w 2015 roku... IP: *.202.72.230.dyn.user.ono.com 19.07.09, 13:21
      sa dostepne od roku czy dwoch u wszystkich glownych producentow laptopow.
    • michal-f Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 19.07.09, 15:07
      Moim zdaniem ich forma się nie zmieni - po prostu będa lżejsze i wyposażone w lepszy sprzęt...
      • jjjnjankowski Re: Notebooki - jakie będą w 2015 roku? 19.07.09, 23:49
        Złożone z jednego lub dwóch tabletów (prawdziwa klawiatura raczej doczepialna).
        Lżejsze.
        Cieńsze.
        Lepsze bebechy.
        Lepsze baterie.
        Dłuższa praca.
        Ostry reżym optymalizacji oprogramowania.
    • Gość: nexen autorowi chyba o OLED chodziło ;) IP: *.chello.pl 19.07.09, 15:26
      literóweczka czy brak wiedzy? Podświetlanie na ledach już jest, a 3d (pełne, bez
      okularów) już parę lat temu oferował w swoich laptopach sharp.
    • Gość: efa Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: 95.108.22.* 19.07.09, 22:11
      Jeśli autor uważa że 640 GB pamięci to teraz standard to ...
      już widzę ten SOLAR SYSTEM w LAPTOPIE i AUTOMEND i w ogóle.
      Nie wiem gdzie mogłabym włożyć te 640 GB, skoro mam 4 i brak mi już slotów...
    • wybitniemadry trzeba byc chorym zeby wiazac pszyslosc z vista 20.07.09, 03:07
      beda ultracienkie, zwijane w rolke jak papier, i z wersja osx
    • Gość: TpIOHkgqgOkKMnwXLp Notebooki - jakie będą w 2015 roku? IP: 93.174.94.* 13.08.09, 23:30
      d3K6Ax gyvjoutrlfgr, stmqudblnfdf, [link=http://eszyxesxplyg.com/]eszyxesxplyg[/link], hggoosyzebxs.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka